Skip to main content

H2020 SIMBA Proiektua: Mikrobiomaren aplikazioen berrikuntza jasangarria elikadura-sisteman.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2018 -2023
  • Esleitutako Aurrekontua 9.999.999,77 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea SIMBA
Azalpena

Munduko biztanleriaren etengabeko hazkundea ikusita, elikagaien hornidura bidezkoa arazo nagusi eta etorkizuneko erronka bihurtu da. Mikrobioak elikagaien produktibitatea eta kalitatea handitzeko ustiatu gabeko tresna dira.

SIMBA proiektuaren helburua lurzoruko eta itsasoko mikrobio-komunitate konplexuak (mikrobiomak) aprobetxatzea da elikagaiak ekoizteko modu jasangarrirako. SIMBAk bi elikagai-kate elkarri lotuta jarriko du arreta: nekazaritza-ekoizpena eta akuikultura. SIMBAk lehenik in silico fase bat hasiko du aurretik dauden mikrobiomen datu-baseak eta aurreko ikerketak aztertzeko, elikadura-katearen kalitatea eta produktibitatea laguntzeko gai den mikrobio-multzo optimoa identifikatzeko. Mikrobiomaren esku-hartze espezifikoak, lurzorua, landareak, arrainak, akuikultura eta elikagaien/pentsuen prozesamendua barne, garatuko dira modelizazio fasean definitutako konfigurazio optimoa lortzeko, honela: i) Identifikatutako mikrobioma partzuergo optimoak diseinatu eta probatuko dira laborategian, lorontzietan eta landa-entseguetan, landareen produktibitatea eta osasuna hobetzeko; ii) Itsas mikrobiomak aplikatuko dira akuikultura eta nekazaritza jasangarriak errazteko. iii) Mikrobio-partzuergo optimoak erabiliko dira lehengaiak eta hondakinak kalitate handiko elikagai, pentsu edo, azken finean, energia bihurtzeko.

Esku-hartzearen azken fase batean, elkarrekintza hauek kontrolatu eta probatuko dira landa-ikerketetan, akuikulturan, arrainen elikaduran eta gizakietan, mikrobio-partzuergoetan duten eragina neurtuz, elkarrekintzak elikagaien segurtasuna, produktibitatea, kalitatea, segurtasuna, iraunkortasuna, nutrizioa eta osasuna hobetzeko duten eraginkortasuna ebaluatzen duten faktoreekin lotuta. Proposamenaren diziplina arteko eta zeharkako izaerari eta enpresa txiki eta ertainen (ETE) zeregin aktiboari esker, elikagai-sistema jasangarrietarako merkatu hurbileko aplikazio mikrobianoak erraztuko dira.

Helburuak

Munduko biztanleria hazten jarraitzen duen heinean, janaria berdintasunez eskuratzea arazo nagusi eta etorkizuneko erronka bihurtu da. Mikrobioak elikagaien produktibitatea eta kalitatea handitzeko ustiatu gabeko tresna dira. SIMBA proiektuaren helburua itsasoko eta lurzoruko mikrobio-komunitate konplexuak (mikrobiomak) aprobetxatzea da elikagaien ekoizpen jasangarrirako. SIMBAk bi elikagai-kate elkarri lotuta jarriko du arreta: nekazaritza-ekoizpena eta akuikultura. SIMBAk lehenik in silico fase bat abiaraziko du aurretik dauden beste mikrobioma-datu-base batzuk eta aurreko ikerketak aztertzeko, elikadura-katearen kalitatea eta produktibitatea laguntzeko gai den mikrobioma-diseinu onena identifikatzeko.

Mikrobiomari egokitutako esku-hartzeak garatuko dira bereziki, lurzoruak, landareak, arrainak, akuikultura eta elikagaien/pentsuen prozesamendua barne hartuz, diseinu optimoa lortzeko, modelizazio-urratsean definitzen den bezala, honela:

  • Identifikatutako mikrobioma partzuergo optimoak laborategian, lorontzietan eta landa-entseguetan diseinatu eta probatuko dira, landareen produktibitatea eta osasuna hobetzeko.
  • Itsas mikrobiomak nekazaritza eta akuikultura jasangarria errazteko aplikatuko dira.
  • Mikrobio/mikrobio partzuergo optimoak erabiliko dira lehengaiak eta hondakinak kalitate handiko elikagai edo pentsu edo, azken finean, energia bihurtzeko.

Azken esku-hartze urrats batean, elkarrekintza hauek monitorizatu eta probatuko dira landa-ikerketetan, akuikulturan, arrain-pentsuetan eta gizakietan duten eragina neurtuz, eta elkarrekintzak elikagaien segurtasuna, produktibitatea, kalitatea, segurtasuna, iraunkortasuna eta nutrizio- eta osasun-alderdiak hobetzeko duten eraginkortasuna ebaluatzen duten faktoreekin lotuta. Proposamenaren diziplina arteko eta diziplina anitzeko izaerari eta enpresa txiki eta ertainen (ETE) zeregin aktiboari esker, elikagai-sistema jasangarrietarako mikrobiomaren aplikazioak merkatu hurbilean erraztuko dira.

Koordinatzaileak
  • LUONNONVARAKESKUS (LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND)