Skip to main content

Projecte H2020 SIMBA: Innovació sostenible d'aplicacions de microbiomes al sistema alimentari.

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2018 -2023
  • Pressupost assignat 9.999.999,77 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte SIMBA
Descripció

Atès el continu augment de la població mundial, el subministrament d'aliments amb igualtat d'accés ha esdevingut un problema important i un futur desafiament. Els microbis són una eina inexplotada per augmentar la productivitat i la qualitat dels aliments.

L'objectiu del projecte SIMBA és aprofitar les complexes comunitats microbianes del terra i del mar (microbiomes) per a la producció sostenible d'aliments. SIMBA se centrarà en dues cadenes alimentàries interconnectades: la producció agrícola i l'aqüicultura. SIMBA iniciarà primer una fase in silico per analitzar les bases de dades de microbiomes preexistents i estudis previs, per tal didentificar la millor disposició microbiana capaç de sustentar la qualitat i la productivitat de la cadena alimentària. Es desenvoluparan intervencions específiques per al microbioma, incloent-hi sòl, plantes, peixos, aqüicultura i processament d'aliments/pinsos, per aconseguir una disposició òptima, segons es defineix a l'etapa de modelatge, de la manera següent: i) Els consorcis de microbiomes òptims identificats es dissenyaran i provaran en assaigs de laboratori i en ma; ii) S'han d'aplicar microbiomes marins per facilitar l'aqüicultura i l'agricultura sostenibles. iii) S'utilitzaran consorcis microbians òptims per convertir primeres matèries i residus en aliments, pinsos o, finalment, energia d'alta qualitat.

En una etapa final de la intervenció, aquestes interaccions es monitoritzaran i provaran en estudis de camp, aqüicultura, alimentació de peixos i en humans, mesurant l'impacte en els consorcis microbians, les interaccions en associació amb factors que n'avaluen l'eficàcia en termes de millora de la seguretat alimentària, la productivitat, la qualitat, la innocuïtat. Es proporcionaran aplicacions microbianes "properes al mercat" per a sistemes alimentaris sostenibles gràcies a la naturalesa interdisciplinària i transversal de la proposta i al paper actiu de les petites i mitjanes empreses (PIME).

Objectius

A mesura que la població mundial augmenta contínuament, el subministrament d'aliments amb la mateixa accessibilitat ha esdevingut un problema important i un futur desafiament. Els microbis són una eina sense explotar per augmentar la productivitat i la qualitat dels aliments. L'objectiu del projecte SIMBA és aprofitar complexes comunitats microbianes marines i del terra (microbiomes) per a la producció sostenible d'aliments. SIMBA se centrarà en dues cadenes alimentàries interconnectades, és a dir, la producció agrícola i l'aqüicultura. SIMBA llançarà primer una fase in silico per analitzar altres bases de dades de microbiomes preexistents i estudis anteriors, per identificar el millor disseny de microbiomes capaç de donar suport a la qualitat i la productivitat de la cadena alimentària.

Es desenvoluparan específicament intervencions adaptades al microbioma que incloguin sòls, plantes, peixos, aqüicultura i processament d'aliments/pinsos per aconseguir un disseny òptim, tal com es defineix al pas de modelatge, de la següent manera:

  • Els consorcis de microbiomes òptims identificats es dissenyaran i provaran en assaigs de laboratori, en testos i de camp per millorar la productivitat i la salut de les plantes;
  • S'hi aplicaran microbiomes marins per facilitar l'agricultura i l'aqüicultura sostenibles.
  • S'utilitzaran consorcis microbi/microbis òptims per convertir primeres matèries i residus en aliments o pinsos d'alta qualitat o, finalment, en energia.

En un pas final d'intervenció, aquestes interaccions seran monitoritzades i provades en camp, aqüicultura, alimentació de peixos i estudis en humans, mesurant l'impacte en consorcis de microbiomes, interaccions en associació amb factors que n'avaluen l'eficàcia en termes de millorar la seguretat alimentària, la productivitat, la qualitat, la seguretat, la sostenibilitat, els aspectes. Es proporcionaran aplicacions de microbiomes "properes al mercat" per a sistemes alimentaris sostenibles gràcies a la naturalesa interdisciplinària i transversal de la proposta i al paper actiu de les petites i mitjanes empreses (PIME).

Coordinadors
  • LUONNONVARAKESKUS (LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND)