Proxecto LIFE: Mitigación do cambio climático no sector vitivinícola: prácticas sostibles en viñedos e adegas
- Tipo Proxecto
- Estado En proceso
- Execución 2023 -2026
- Orzamento asignado 994,195 €
- Ámbito Europeo
- Comunidade Autónoma Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento VIDA
- Páxina web do proxecto Web del proyecto
O proxecto LIFE CLIMAWIN aborda o problema do cambio climático implicando o sector vitivinícola na súa mitigación. As adegas e os viñedos transformaranse mediante a adopción dunha serie de medidas de mitigación do cambio climático, como a redución de emisións, a captura e utilización de carbono, o uso sostible da terra na agricultura e a silvicultura e a evitación do uso de combustibles fósiles e gases fluorados.
A industria vinícola está en perigo debido a importantes ameazas relacionadas co clima. O cambio climático e o quecemento global teñen un grande impacto na produción e na calidade do viño, e numerosos estudos alertan dos riscos nas rexións vinícolas, especialmente nas máis importantes de Europa. Isto é aínda máis significativo se temos en conta o tamaño da industria vitivinícola europea. Segundo datos da Organización Internacional da Viña e o Viño (OIV), en 2019 a superficie mundial dedicada a vides alcanzou os 7,3 millóns de hectáreas, das cales 3,7 millóns de hectáreas correspondían a viñedos europeos. A produción mundial de viño ascende a 257 millóns de hectolitros (hl), dos cales a UE produciu uns 163 millóns de hl, é dicir, máis do 63 % do viño mundial.
Polo tanto, é moi desexable que as empresas vinícolas se centren non só na adaptación, senón tamén en como poden contribuír á mitigación do cambio climático. O sector vitivinícola ten un potencial significativo para lograr melloras importantes na sustentabilidade, pero foi demasiado lento á hora de adoptar medidas de mitigación.
- Demostrar que as adegas e os viñedos poden converterse en modelos de sustentabilidade animándoos a adoptar medidas para abordar o cambio climático, incluíndo a mitigación, a adaptación e a economía circular.
- Avaliar o impacto e o potencial de mitigación de gases de efecto invernadoiro (GEI) do cambio no uso da terra, pasando do monocultivo tradicional de cereais a viñedos xestionados ecolóxicamente combinados coa silvicultura.
- Conseguir o almacenamento de carbono a longo prazo no solo mediante a reutilización de residuos de poda de viñedos e xestión forestal como biocarbón. O biocarbón empregarase para controlar as emisións de gases de efecto invernadoiro procedentes da xestión do esterco e acabará no solo xunto co esterco, garantindo así o secuestro de carbono a longo prazo.
- Presentar dúas técnicas innovadoras para reducir as emisións xeradas pola refrixeración nas adegas, evitando a compra de CO2 e o uso de hidrofluorocarbonos (HFC). Isto farase a) capturando o CO2 producido pola fermentación alcohólica e utilizándoo para refrixeración e b) empregando auga de rega para aumentar a eficiencia das bombas de calor para arrefriar os tanques de fermentación e as instalacións da adega.
- Reducir as emisións asociadas ao consumo de enerxía en adegas e viñedos aumentando significativamente a proporción de enerxía renovable consumida. Instalarase unha microrrede, con fluxos de enerxía xestionados de forma intelixente e avanzada por un controlador deseñado especificamente para a adega e o viñedo. Isto reducirá drasticamente o uso de combustibles fósiles.
- Facilitar que os xerentes de adegas poidan identificar as medidas de mitigación máis eficaces e eficientes e promover a súa implementación proporcionando análises exhaustivas e orientación aos responsables da toma de decisións.
- Tres prototipos: Dispositivo para a captura e almacenamento de CO2, para o seu uso en refrixeración en forma de xeo seco (WP3). Intercambiador de calor hidrotérmico para a súa incorporación en sistemas de refrixeración existentes, que aproveita o salto térmico da auga extraída para rego (WP3). Controlador de microrredes, deseñado especificamente para a xestión enerxética en viñedos e adegas, que maximiza a fracción de enerxía renovable á vez que minimiza as emisións de CO2 e reduce os custos enerxéticos (WP4).
- Plans empresariais para lanzar prototipos ao mercado.
- Unha guía para axudar aos xerentes de viñedos e adegas a atopar as medidas de mitigación do cambio climático máis axeitadas para o seu negocio.
- Catro informes principais: Informe sobre o impacto dos diferentes tipos de uso do solo nas reservas de carbono do solo. Informe sobre o efecto de diferentes prácticas agrícolas nas emisións de gases de efecto invernadoiro. Estudo sobre o estado de sustentabilidade das adegas españolas. Directrices para abordar o cambio climático nas empresas vitivinícolas.
- Dous vídeos promocionais e unha recompilación de publicacións técnicas e científicas.
- Coordinador/nome da entidade: Luis Valiño
Enderezo postal: RÚA SERRANO 117, 28006, Madrid,
- AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
- ASOCIACION PLATAFORMA TECNOLOGICA DEL VINO DE ESPANA
- UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA
- BOSQUE DE MATASNOS SA
- INTERGIA ENERGIA SOSTENIBLE SL