Skip to main content

LIFE Proiektua: Klima Aldaketaren Arintzea Ardogintza Sektorean: Praktika Jasangarriak Mahastietan eta Upategietan

  • Mota Proiektua
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2023 -2026
  • Esleitutako Aurrekontua 994,195 €
  • Eremua Europeo
  • Autonomia-erkidegoa Madrid, Comunidad de
  • Finantza-iturri nagusia BIZITZA
  • Proiektuaren webgunea Web del proyecto
Azalpena

LIFE CLIMAWIN proiektuak klima-aldaketaren arazoa jorratzen du, ardogintzaren sektorea haren arintzean inplikatuz. Upategiak eta mahastiak eraldatuko dira klima-aldaketa arintzeko hainbat neurri hartuz, besteak beste, isuriak murriztea, karbonoa harrapatzea eta erabiltzea, nekazaritzan eta basogintzan lurzoruaren erabilera jasangarria, eta erregai fosilak eta gas fluoratuak saihestea.

Testuinguruko deskribapena

Ardogintzaren industria arriskuan dago klima-aldaketarekin lotutako mehatxu larrien ondorioz. Klima aldaketak eta berotze globalak eragin handia dute ardoaren ekoizpenean eta kalitatean, eta ikerketa ugarik ardogintzako eskualdeetan dauden arriskuez ohartarazten dute, batez ere Europako garrantzitsuenetan. Are esanguratsuagoa da hau Europako ardo-industriaren tamaina kontuan hartzen badugu. Mahats eta Ardoaren Nazioarteko Erakundearen (OIV) datuen arabera, 2019an mahatsondoei eskainitako mundu mailako azalera 7,3 milioi hektareakoa izan zen, eta horietatik 3,7 milioi hektarea Europako mahastiei zegozkien. Mundu mailako ardo-ekoizpena 257 milioi hektolitro (hl) da, eta horietatik EBk 163 milioi hl inguru ekoitzi zituen, hau da, munduko ardoaren % 63 baino gehiago.

Beraz, oso komenigarria da ardo-enpresek ez dute egokitzapenean bakarrik arreta jartzea, baita klima-aldaketa arintzen nola lagundu dezaketen ere. Ardoaren sektoreak potentzial handia du iraunkortasunean hobekuntza handiak lortzeko, baina motelegi ibili da arintze neurriak hartzeko.

Helburuak
  • Erakutsi upategiak eta mahastiak jasangarritasunaren eredu bihur daitezkeela, klima-aldaketari aurre egiteko neurriak hartzera bultzatuz, besteak beste, arintzea, egokitzapena eta ekonomia zirkularra.
  • Zereal-monokultura tradizionaletik mahasti ekologikoki kudeatutakora basogintzarekin konbinatuta lurzoruaren erabileraren aldaketak duen eragina eta berotegi-efektuko gasen (BEG) arintze-potentziala ebaluatzea.
  • Lurzoruan epe luzerako karbono biltegiratzea lortzea, mahastietako inausketa eta baso-kudeaketaren hondakinak biokarbono gisa berrerabiliz. Biokarbonoa simaurraren kudeaketak eragindako berotegi-efektuko gasen isuriak kontrolatzeko erabiliko da, eta simaurraren ondoan amaituko du lurzoruan, horrela epe luzerako karbono-bahiketa bermatuz.
  • Aurkeztu bi teknika berritzaile upategietan hozkailuak sortutako isuriak murrizteko, CO2 erosketa eta hidrofluorokarburoen (HFC) erabilera saihestuz. Horretarako, a) hartzidura alkoholikoak sortutako CO2a jaso eta hozteko erabiliko da, eta b) ureztatzeko ura erabiliko da bero-ponpen eraginkortasuna handitzeko, hartzidura-tangak eta upategiko instalazioak hozteko.
  • Upategietan eta mahastietan energia-kontsumoarekin lotutako isuriak murriztea, kontsumitzen den energia berriztagarrien proportzioa nabarmen handituz. Mikrosare bat ezarriko da, upategi eta mahastiarentzat bereziki diseinatutako kontrolatzaile batek modu adimentsuan eta aurreratuan kudeatuko dituen energia-fluxuekin. Horrek erregai fosilen erabilera izugarri murriztuko du.
  • Ardogintzako kudeatzaileek arintze-neurri eraginkorrenak eta efizienteenak nola identifikatu eta horien ezarpena sustatzea erraztea, erabakiak hartzen dituztenei analisi eta orientazio integrala emanez.
Results
  • Hiru prototipo: CO2 harrapatzeko eta biltegiratzeko gailua, hozkailuan izotz lehor moduan erabiltzeko (WP3). Ureztatzeko ateratako uraren jauzi termikoa aprobetxatzen duen bero-trukagailu hidrotermala hozte-sistemetan txertatzeko (WP3). Mikrosareen kontrolatzailea, mahastietan eta upategietan energia kudeatzeko bereziki diseinatua, energia berriztagarrien frakzioa maximizatzen duena, CO2 isuriak minimizatuz eta energia kostuak murriztuz (WP4).
  • Prototipoak merkatura ateratzeko negozio-planak.
  • Mahasti eta upategietako kudeatzaileei beren negozioetarako klima-aldaketa arintzeko neurri egokienak aurkitzen laguntzeko gida.
  • Lau txosten nagusi: Lurzoruaren erabilera mota desberdinek lurzoruko karbono-erreserbak dituzten eraginaren txostena. Nekazaritza-jardunbide ezberdinek berotegi-efektuko gasen isurietan duten eraginari buruzko txostena. Espainiako upategien iraunkortasun-egoerari buruzko ikerketa. Ardogintzako enpresetan klima-aldaketari aurre egiteko jarraibideak.
  • Bi bideo promozional eta argitalpen tekniko eta zientifikoen bilduma bat.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Luis Valiño  
  • Posta helbidea: SERRANO KALEA 117, 28006, Madril,

Koordinatzaileak
  • AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
Kolaboratzaileak
  • ASOCIACION PLATAFORMA TECNOLOGICA DEL VINO DE ESPANA
  • UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA
  • BOSQUE DE MATASNOS SA
  • INTERGIA ENERGIA SOSTENIBLE SL