Projecte LIFE: Mitigació del canvi climàtic al sector vitivinícola: pràctiques sostenibles a vinya i celler
- Tipus Projecte
- Estat En curs
- Execució 2023 -2026
- Pressupost assignat 994,195 €
- Àmbit Europeo
- Comunitat Autònoma Madrid, Comunidad de
- Font principal de finançament LIFE
- Web del projecte Web del proyecto
El projecte LIFE CLIMAWIN aborda el problema del canvi climàtic implicant el sector vitivinícola en la mitigació. Els cellers i les vinyes es transformaran adoptant una sèrie de mesures de mitigació del canvi climàtic, entre elles la reducció d'emissions, la captura i l'ús del carboni, l'ús sostenible de la terra a l'agricultura i la silvicultura, i l'evitació de l'ús de combustibles fòssils i gasos fluorats.
La indústria vitivinícola es troba en una situació de risc degut a importants amenaces relacionades amb el clima. El canvi climàtic i l'escalfament global tenen un gran impacte en la producció i la qualitat del vi, i nombrosos estudis adverteixen dels riscos a les regions vitivinícoles, especialment a les més importants d'Europa. Això resulta encara més significatiu si tenim en compte la mida de la indústria vitivinícola europea. Segons dades de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), el 2019 la superfície mundial dedicada a la vinya va assolir els 7,3 milions d'hectàrees, de les quals 3,7 milions d'hectàrees corresponien a vinyes europees. La producció mundial de vi és de 257 milions d'hectolitres (hl), dels quals la UE va produir uns 163 milions d'hl, és a dir, més del 63% del vi mundial.
Per tant, és molt desitjable que les empreses vitivinícoles es preocupin no sols per l'adaptació, sinó també per com poden contribuir a la mitigació del canvi climàtic. El sector vitivinícola té un significatiu potencial per aconseguir grans millores en matèria de sostenibilitat, però ha estat massa lent a l'hora d'adoptar mesures de mitigació.
- Demostrar que els cellers i les vinyes es poden convertir en models de sostenibilitat, encoratjant-los a adoptar mesures per abordar el canvi climàtic, inclosa la mitigació, l'adaptació i l'economia circular.
- Avaluar l'impacte i el potencial de mitigació de gasos d'efecte hivernacle (GEI) del canvi d'ús de la terra del monocultiu tradicional de cereals a vinyes gestionades orgànicament combinades amb silvicultura.
- Aconseguir l'emmagatzematge de carboni a llarg termini a terra reutilitzant la poda de les vinyes i els residus de la gestió forestal com a biocarbó. El biocarbó s'utilitzarà per controlar les emissions de GEI derivades de la gestió dels fems i acabarà a terra juntament amb els fems, garantint així el segrest de carboni a llarg termini.
- Presentar dues tècniques innovadores per reduir les emissions generades per la refrigeració als cellers, evitant la compra de CO2 i l'ús d'hidrofluorocarbonis (HFC). Això es farà a) capturant el CO2 produït per la fermentació alcohòlica i utilitzant-lo per a refrigeració ib) utilitzant l'aigua de reg per augmentar l'eficiència de les bombes de calor per refredar els dipòsits de fermentació i les instal·lacions del celler.
- Reduir les emissions associades al consum energètic a cellers i vinyes, incrementant considerablement la proporció d'energia renovable consumida. Es configurarà una microxarxa els fluxos energètics de la qual seran gestionats de forma intel·ligent i avançada per un dispositiu controlador dissenyat específicament per al celler i la vinya. D'aquesta manera, es reduirà dràsticament l'ús de combustibles fòssils.
- Facilitar la manera com els gestors de cellers poden identificar les mesures de mitigació més efectives i eficients, i promoure'n l'aplicació, proporcionant anàlisis exhaustives i directrius per als prenedors de decisions.
- Tres prototips: Dispositiu per a la captura i emmagatzematge de CO2, per al seu ús en refrigeració en forma de gel sec (WP3). Intercanviador de calor hidrotermal per incorporar sistemes de refrigeració existents, que aprofita el salt tèrmic de l'aigua extreta per a reg (WP3). Controlador de microxarxes, especialment dissenyat per a la gestió energètica a vinyes i cellers, que maximitza la fracció d'energia renovable alhora que minimitza les emissions de CO2 i redueix el cost energètic (WP4).
- Plans de negoci per portar els prototips al mercat.
- Una guia per ajudar els administradors de vinyes i cellers a trobar les mesures de mitigació del canvi climàtic més adequades per a la vostra empresa.
- Quatre informes principals: Informe sobre l'efecte dels diferents tipus d'ús de la terra a les reserves de carboni del sòl. Informe sobre l'efecte de diferents pràctiques agrícoles a les emissions de GEH. Estudi sobre l'estat de sostenibilitat dels cellers espanyols. Directrius per abordar el canvi climàtic a les empreses vitivinícoles.
- Dos vídeos de difusió i un compendi de publicacions tècniques i científiques.
- Nom coordinador/entitat: Luis Valiño
Adreça postal: CARRER SERRANO 117, 28006, Madrid,
- AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
- ASOCIACION PLATAFORMA TECNOLOGICA DEL VINO DE ESPANA
- UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA
- BOSQUE DE MATASNOS SA
- INTERGIA ENERGIA SOSTENIBLE SL