Proxecto Horizon Europe WASTEtoSAFETY: unha estratexia de economía circular para valorizar os residuos de pel de laranxa e establecer a seguridade alimentaria
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2024 -2026
- Orzamento asignado 165.312,96 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto WASTEtoSAFETY
A seguridade alimentaria e a xestión dos residuos alimentarios son desafíos interrelacionados que afectan á economía, ao medio ambiente e á saúde pública. Anualmente, Europa notifica 23 millóns de casos de enfermidades transmitidas por alimentos e 5.000 mortes relacionadas. Ao mesmo tempo, desperdiciase un terzo dos alimentos producidos, aproximadamente 1.300 millóns de toneladas.
Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), o proxecto WASTEtoSAFETY busca abordar estes problemas desenvolvendo unha abordaxe de economía circular. Céntrase na recuperación de residuos da industria cítrica para prolongar a vida útil dos produtos frescos mediterráneos. Usando técnicas de microondas e ultrasóns, extraeranse aceites esenciais das peles de laranxa e usaranse en tecnoloxías de conservación de alimentos. Este proxecto innovador tamén avalía os impactos na cadea alimentaria, o que ofrece avances significativos na ciencia dos alimentos.
Optimizaranse dous métodos ecolóxicos (microondas e ultrasóns) para a extracción de aceites esenciais (AE) da pel de laranxa. O AE usarase como base para dúas tecnoloxías de conservación de alimentos: unha solución de lavado e un envasado activo. O proxecto tamén avaliará o seu impacto potencial na cadea alimentaria mediante unha avaliación cuantitativa de riscos microbiolóxicos (QMRA), unha análise do ciclo de vida (ACV) combinada cunha análise do fluxo de materiais.
A seguridade alimentaria e a xestión dos residuos alimentarios seguen sendo os principais desafíos en Europa, con enormes impactos na economía, o medio ambiente e a saúde pública. Cada ano, en Europa rexístranse 23 millóns de casos de enfermidades transmitidas polos alimentos e 5.000 mortes. Ao mesmo tempo, un terzo dos alimentos producidos para o consumo humano desperdicianse porque se consideran non aptos para o consumo, o que equivale a aproximadamente 1.300 millóns de toneladas cada ano.
Polo tanto, o desenvolvemento de medidas innovadoras para reducir o desperdicio de alimentos presenta unha alternativa viable nunha situación na que se necesitan desesperadamente novas solucións. Neste sentido, o desenvolvemento de economías circulares que revaloricen os subprodutos e os residuos da industria alimentaria como produtos reutilizables é unha vía de investigación prometedora. WASTEtoSAFETY abordará este reto desenvolvendo as bases científicas para implementar unha economía circular que utilice os residuos da industria cítrica para prolongar a vida útil dos produtos frescos da rexión mediterránea.
En concreto, optimizará dous métodos “verdes” (microondas e ultrasóns) para extraer aceites esenciais (AE) da pel de laranxa. O AE usarase como base para dúas tecnoloxías de conservación de alimentos: unha solución de lavado e un envasado activo. O proxecto tamén avaliará o seu impacto potencial na cadea alimentaria mediante unha avaliación cuantitativa de riscos microbiolóxicos (QMRA), unha análise do ciclo de vida (ACV) e unha análise do fluxo de materiais. Deste xeito, WASTEtoSAFETY proporcionará avances tanxibles no campo da ciencia dos alimentos, desenvolvendo unha solución extraordinaria para a recuperación e utilización de residuos cítricos.
Tamén abrirá novas vías de investigación relacionadas coa escalabilidade destas tecnoloxías a nivel industrial.
- UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CARTAGENA (UPCT)