Skip to main content

Horizon Europe proiektua WASTEtoSAFETY: ekonomia zirkularreko ikuspegi bat laranja azalen hondakinak balorizatzeko, elikagaien segurtasuna ezartzeko

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2024 -2026
  • Esleitutako Aurrekontua 165.312,96 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea Proyecto WASTEtoSAFETY
Abstract
WASTEtoSAFETY proiektuak zitrikoen industriako hondakinak berreskuratzean jartzen du arreta, Mediterraneoko produktu freskoen iraupena luzatzeko.
Azalpena

Elikagaien segurtasuna eta elikagaien hondakinen kudeaketa elkarri lotutako erronkak dira, eta eragina dute ekonomian, ingurumenean eta osasun publikoan. Urtero, Europak 23 milioi elikagaien bidezko gaixotasun kasu eta 5.000 heriotza erregistratzen ditu. Aldi berean, ekoizten den janariaren herena, 1.300 milioi tona inguru, alferrik galtzen da.

Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) programaren laguntzarekin, WASTEtoSAFETY proiektuak arazo hauei aurre egin nahi die ekonomia zirkularraren ikuspegi bat garatuz. Zitrikoen industriako hondakinak berreskuratzean jartzen du arreta, Mediterraneoko produktu freskoen iraupena luzatzeko. Mikrouhin eta ultrasoinu teknikak erabiliz, laranja azaletatik olio esentzialak aterako dira eta elikagaiak kontserbatzeko teknologiak erabiliko dira. Proiektu berritzaile honek elikagai-katean duen eragina ere ebaluatzen du, elikagaien zientzian aurrerapen nabarmenak eskainiz.

Jardueren deskribapena

Laranja-azaletik olio esentzialak (EO) ateratzeko bi metodo ekologiko (mikrouhin-labea eta ultrasoinua) optimizatuko dira. AE bi elikagaiak kontserbatzeko teknologiaren oinarri gisa erabiliko da: garbiketa-soluzio bat eta ontzi aktibo bat. Proiektuak elikagai-katean izan dezakeen eragin potentziala ere ebaluatuko du, arrisku mikrobiologikoen ebaluazio kuantitatibo baten (QMRA), bizi-zikloaren analisi baten (LCA) eta materialen fluxuaren analisi baten bidez.

Helburuak

Elikagaien segurtasuna eta elikagaien hondakinen kudeaketa erronka nagusiak dira oraindik Europan, ekonomian, ingurumenean eta osasun publikoan eragin izugarria baitute. Urtero, 23 milioi elikagaien bidezko gaixotasun kasu eta 5.000 heriotza erregistratzen dira Europan. Aldi berean, gizakien kontsumorako ekoizten den janariaren herena alferrik galtzen da kontsumorako egokiak ez direlako, urtero 1.300 milioi tona ingururen baliokidea.

Beraz, janari-hondakinak murrizteko neurri berritzaileak garatzeak alternatiba bideragarria eskaintzen du irtenbide berriak premia-premiazko egoera batean. Zentzu honetan, elikagaien industriako azpiproduktuak eta hondakinak berrerabilgarri gisa birbalioztatzen dituzten ekonomia zirkularrak garatzea ikerketa bide itxaropentsua da. WASTEtoSAFETY-k erronka honi aurre egingo dio zitrikoen industriako hondakinak erabiltzen dituen ekonomia zirkular bat ezartzeko oinarri zientifikoak garatuz, Mediterraneoko eskualdeko produktu freskoen iraupena luzatzeko.

Zehazki, laranja-azaletik olio esentzialak (EO) ateratzeko bi metodo “berde” (mikrouhinak eta ultrasoinuak) optimizatuko ditu. AE bi elikagaiak kontserbatzeko teknologiaren oinarri gisa erabiliko da: garbiketa-soluzio bat eta ontzi aktibo bat. Proiektuak elikagai-katean izan dezakeen eragin potentziala ere ebaluatuko du, arrisku mikrobiologikoen ebaluazio kuantitatibo baten (QMRA), bizi-zikloaren analisi baten (LCA) eta materialen fluxuaren analisi baten bidez. Horrela, WASTEtoSAFETY-k aurrerapen ukigarriak emango ditu elikagaien zientziaren arloan, zitrikoen hondakinak berreskuratzeko eta erabiltzeko irtenbide bikaina garatuz.

Teknologia horiek maila industrialera eskalatzearekin lotutako ikerketa bide berriak ere irekiko ditu.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CARTAGENA (UPCT)