Ir o contido principal

Proxecto Horizon Europe Like-A-Pro: Do nicho á corrente principal: Proteínas alternativas para todos, en todas partes

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2022 -2026
  • Orzamento asignado 11.999.659,64 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto Proyecto LIKE-A-PRO
Abstract
LIKE-A-PRO ten como obxectivo integrar as proteínas alternativas, facéndoas accesibles, dispoñibles e aceptables para todos (desde nenos ata anciáns e grupos vulnerables) e en todas partes (en toda Europa, en zonas urbanas, periurbanas e rurais).
Descrición

Poden os hábitos alimentarios europeos ser máis saudables e sostibles? O proxecto LIKE-A-PRO, financiado pola UE, responderá a esta e outras preguntas. Explorará a produción de novos alimentos a partir de fontes alternativas de proteínas, como a colza, os vermes da fariña, o krill, os microbios, os fungos, os cogomelos fermentados e os chícharos. Tamén investigará as necesidades dos consumidores e como satisfacelas con novos produtos. O proxecto levará a cabo actividades para comprender os hábitos alimentarios europeos e atopar xeitos de adaptar os produtos que consomen. Tamén participarán os actores do sistema alimentario intermedio para que os produtos alternativos sexan unha opción sinxela e economicamente viable. O obxectivo xeral do proxecto é integrar proteínas alternativas, facéndoas accesibles, dispoñibles e amplamente aceptadas.

Descrición das actividades

Identificáronse os determinantes, as motivacións, as oportunidades e os factores demográficos clave que inflúen no comportamento e as eleccións dos consumidores. Creouse unha tipoloxía baseada na evidencia de barreiras e facilitadores en varios entornos construídos, destacando as diferenzas rexionais en toda a UE. En colaboración coas partes interesadas, creáronse dezasete mapas de sistemas para 13 países da UE co fin de identificar medidas que fomenten a escolla de proteínas alternativas. Optimizáronse os métodos de extracción e procesamento de proteínas de diversas fontes, mellorando a eficiencia, reducindo os compostos indesexables e abordando os problemas sensoriais.

Fixéronse progresos na ampliación da produción de ingredientes e nas avaliacións da calidade das proteínas (perfís de aminoácidos, dixestibilidade, factores antinutrientes). Avaliáronse as propiedades tecnolóxicas dos ingredientes e desenvolvéronse pequenos lotes de produtos alimenticios. Desenvolveuse o marco operativo para a posta en marcha de Living Labs para a Innovación Cidadá no Ambiente Alimentario en 11 países da UE, incluíndo a definición de visións, mandatos, enfoques temáticos, grupos obxectivo, prazos de posta en marcha e procedementos operativos. Desenvolveuse unha estratexia para a captación e participación cidadá. Levouse a cabo un programa de formación para capacitar os formadores e aumentar as habilidades e a confianza do persoal de laboratorio na realización das actividades.

Algúns implementadores de laboratorio completaron parte das reunións de laboratorio, mentres que o resto están a planificar a PR2. Tamén se fixeron avances significativos na participación das partes interesadas e na planificación operativa. A creación da Rede de Actores da Alimentación (FAN) contou coa participación de varias entidades de diversos segmentos da cadea de valor intermedia do sistema alimentario. Completáronse os pasos preparatorios para a metodoloxía da Arena de Transición para capacitar os membros de FAN para abordar os desafíos relacionados coas proteínas alternativas. Tamén se tomaron medidas iniciais para elaborar 15 libros técnicos e 10 fichas informativas para difundir os resultados da innovación técnica e social. Realizouse unha avaliación socioambiental de proteínas convencionais empregando a metodoloxía True Price.

Isto servirá de base para a avaliación de proteínas alternativas. Os impactos económicos do desenvolvemento de proteínas alternativas foron monitorizados e analizados mediante tendencias de mercado e auditorías exhaustivas para comprender a penetración do mercado e as estratexias de fixación de prezos. Unha revisión da normativa de seguridade alimentaria da UE garantiu o cumprimento das proteínas alternativas. Desenvolveuse unha metodoloxía para avaliar a seguridade e a novidade das proteínas, centrándose na alergenicidade, a toxicidade e a dixestibilidade. Implementáronse prácticas de xestión de datos e directrices éticas para garantir o cumprimento das normas éticas.

Descrición contextual

O crecente interese dos consumidores polos produtos proteicos alternativos como substitutos dos alimentos convencionais de orixe animal crea a oportunidade perfecta para que as dietas da UE sexan máis sostibles e saudables. Non obstante, a pesar do claro desexo de reducir o consumo de proteínas animais, son necesarios maiores esforzos para facilitar e acelerar a transición cara ao consumo de proteínas.

Non obstante, a integración de proteínas alternativas enfronta desafíos na fase de desenvolvemento do produto, o que resulta nunha baixa dispoñibilidade e accesibilidade de produtos aceptables. De feito, os europeos que buscan produtos proteicos alternativos enfróntanse a opcións limitadas en termos de tipos de produtos, fontes de proteínas, sabores e texturas. Para facilitar unha transición alimentaria, a industria alimentaria debe centrarse na diversificación de fontes alternativas de proteínas e no desenvolvemento de novos produtos atractivos para satisfacer a demanda dos consumidores. LIKE-A-PRO ten como obxectivo integrar proteínas e produtos alternativos, facéndoos máis dispoñibles, accesibles e aceptables para todas as poboacións do mundo. Isto conseguirase mediante o desenvolvemento de 16 novos produtos alimenticios con ingredientes procedentes de sete fontes alternativas de proteínas.

O proxecto tamén investigará as necesidades dos consumidores e os determinantes do comportamento que poden afectar a aceptación e a integración de proteínas alternativas nas súas dietas. O proxecto tamén desenvolverá varios mecanismos de gobernanza que diferentes actores poidan introducir no mercado para facilitar a transición cara a dietas máis saudables e sostibles, utilizando proteínas alternativas como ferramenta para acadar este obxectivo. Realizaranse actividades para comprender os hábitos alimentarios europeos e atopar xeitos de adaptar os produtos que consomen. Os actores do sistema alimentario intermedio tamén participarán para facer dos produtos alternativos unha opción sinxela e economicamente viable.

Obxectivos

O interese dos europeos polas proteínas alternativas é cada vez máis evidente, e esta tendencia constitúe o terreo perfecto para un cambio na dieta cara a sistemas alimentarios e nutricionais sostibles e saudables, en liña coas ambicións do Pacto Verde Europeo, a estratexia "da granxa á mesa" e os obxectivos climáticos da UE. Non obstante, este interese non se reflicte nos patróns dietéticos europeos, xa que as proteínas alternativas son consumidas principalmente polos que as adoptan temperámente, mentres que a maioría é menos receptiva ás alternativas ou ten oportunidades limitadas para integralas nas súas dietas.

Esta brecha entre o interese e o consumo débese a obstáculos nos entornos alimentarios, como a oferta limitada de produtos, o sabor subóptimo dos produtos, a colocación illada de produtos nas tendas ou nos menús, etc. Sen superar estes obstáculos, as proteínas alternativas seguirán sendo un nicho. LIKE-A-PRO ten como obxectivo integrar as proteínas alternativas, facéndoas accesibles, dispoñibles e aceptables para todos (desde nenos ata anciáns e grupos vulnerables) e en todas partes (en toda Europa, en zonas urbanas, periurbanas e rurais).

Para conseguilo, representantes clave de toda a cadea de valor das proteínas alternativas (cultivadores, produtores, cociñeiros, venda polo miúdo, consumidores, investigadores) traballarán xuntos nun consorcio transdisciplinar. Para mellorar os entornos alimentarios europeos e fomentar o consumo de proteínas alternativas, desenvolveranse solucións prácticas en colaboración coa cidadanía. Esta innovación social levarase a cabo en 11 laboratorios vivos e catro entornos alimentarios da vida real. Para ofrecer unha oferta diversa de proteínas alternativas, desenvolveranse 16 novos produtos de proteínas alternativas con sete fontes sostibles, saudables e innovadoras.

Para garantir a obtención de resultados, o proxecto involucrará activamente aos actores intermedios do sistema alimentario (máis de 35 000 empresas) a través da cocreación e o desenvolvemento de capacidades. Para maximizar o impacto, lanzaranse campañas de comunicación innovadoras en seis países, que chegarán a 8 millóns de cidadáns durante catro anos.

Resultados

Actualmente, a eficacia das solucións para lograr entornos alimentarios (AF) máis respectuosos con proteínas alternativas, sostibles e saudables é limitada. LIKE-A-PRO impulsará o nivel de preparación social dunha ampla gama de solucións de EA, pasando da actitude á acción (ata un cambio de comportamento real cara a un maior consumo de proteínas alternativas). As solucións de EA serán deseñadas conxuntamente para ser eficaces desde a perspectiva dos consumidores e dos actores intermedios do sistema alimentario.

Estas solucións de EA non serían eficaces se a aceptación por parte dos consumidores de produtos proteicos alternativos é limitada. Por este motivo, LIKE-A-PRO deseñará conxuntamente as mellores propostas de valor, apoiadas en estratexias de mercadotecnia, que serán validadas en laboratorios vivos e en intervencións de EA.

As directrices da campaña de comunicación deseñaranse conxuntamente, destacando os marcos de comunicación, a linguaxe e as mensaxes dirixidas ao consumidor máis eficaces, que se validarán nos pilotos de intervención de EA. Isto tamén axudará a fomentar o consumo de proteínas alternativas. Os consumidores que buscan alternativas ás proteínas animais convencionais enfróntanse a unha subministración limitada de produtos. LIKE-A-PRO abordará as limitacións das proteínas alternativas de vangarda diversificando a súa oferta de produtos proteicos mediante o desenvolvemento de 16 produtos alimenticios con ingredientes de sete fontes alternativas que sexan novas, sostibles, locais, saudables, accesibles e viables para a industria.

Capacitar os actores intermedios do sistema alimentario para implementar cambios positivos nos seus entornos será clave para garantir que as melloras de LIKE-A-PRO en accesibilidade e dispoñibilidade sexan duradeiras.

Coordinadores
  • CENTRO NACIONAL DE TECNOLOGIA Y SEGURIDAD ALIMENTARIA (CNTA)