Skip to main content

Projecte HORITZÓ EUROPA LIKE-A-PRO: Del nínxol al mainstream: proteïnes alternatives per a tothom ia tot arreu

  • Tipus Projecte
  • Estat Firmado
  • Execució 2022 -2026
  • Pressupost assignat 11.999.659,64 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament Horizonte Europa 2021-2027
  • Web del projecte Proyecto LIKE-A-PRO
Abstract
LIKE-A-PRO té com a objectiu generalitzar les proteïnes alternatives, fent-les accessibles, disponibles i acceptables per a tothom (des de nens fins a gent gran i grups vulnerables) ia tot arreu (arreu d'Europa, en zones urbanes, periurbanes i rurals).
Descripció

Els hàbits alimentaris europeus poden ser més saludables i sostenibles? El projecte LIKE-A-PRO, finançat amb fons europeus, respondrà aquesta pregunta i altres. Explorarà la producció de nous aliments a partir de fonts de proteïnes alternatives, com la colza, els cucs de la farina, el krill, els microbis, els fongs, els fongs fermentats i els pèsols. També investigarà les necessitats dels consumidors i com satisfer-les amb nous productes. El projecte durà a terme activitats per comprendre els hàbits alimentaris dels europeus i trobar maneres dadaptar els productes que consumeixen. Els actors del sistema alimentari intermedi també hi participaran perquè els productes alternatius siguin una opció fàcil i econòmicament viable. L'objectiu general del projecte és integrar les proteïnes alternatives, fent-les accessibles, disponibles i àmpliament acceptades.

Descripció de les activitats

Es van identificar els determinants, les motivacions, les oportunitats i els factors demogràfics clau que influeixen en el comportament i les eleccions dels consumidors. Es va crear una tipologia basada en l'evidència de barreres i facilitadors en diversos entorns construïts, destacant les diferències regionals a la UE. S'han creat 17 mapes de sistemes per a 13 països de la UE en col·laboració amb les parts interessades per identificar punts de suport que fomentin l'elecció de proteïnes alternatives. Es van optimitzar els mètodes d'extracció i de processament de proteïnes de diverses fonts, millorant l'eficiència, reduint compostos indesitjables i abordant problemes sensorials.

Es va avançar en l'ampliació de la producció d'ingredients i les avaluacions de la qualitat de les proteïnes (perfils d'aminoàcids, digestibilitat, factors antinutrients). Es van avaluar les propietats tecnològiques dels ingredients i es van desenvolupar xicotets lots de productes alimentaris. Es va desenvolupar el marc operatiu per a la implementació de Laboratoris Vius d'Innovació Ciutadana a l'Entorn Alimentari a 11 països de la UE, que inclou la definició de visions, mandats, enfocaments temàtics, grups objectiu, terminis d'implementació i procediments operatius. Es va desenvolupar una estratègia per a la captació i la participació ciutadana. Es va dur a terme un programa de capacitació per capacitar els formadors per tal d'augmentar les habilitats i la confiança dels implementadors dels laboratoris per fer les activitats.

Alguns implementadors de laboratori han fet part de les reunions de laboratori, mentre que la resta s'està planificant per a la PR2. També es van assolir avenços significatius en la participació de les parts interessades i la planificació de lexplotació. L'establiment de la Xarxa d'Actors Alimentaris (FAN) va involucrar diverses entitats de diversos segments de la cadena de valor del sistema alimentari intermedi. Es van completar els passos preparatoris per a la metodologia Transition Arena per tal d'apoderar els membres de FAN per abordar els desafiaments relacionats amb les proteïnes alternatives. També es van fer els passos inicials per desenvolupar 15 llibres blancs i 10 fulls informatius per difondre els resultats de la innovació tècnica i social. Es va fer una avaluació socioambiental de les proteïnes convencionals utilitzant la metodologia True Price.

Això servirà de base per a lavaluació de les proteïnes alternatives. Es van monitoritzar i analitzar els impactes econòmics del desenvolupament de proteïnes alternatives a través de les tendències del mercat i auditories exhaustives per comprendre la penetració al mercat i les estratègies de preus. Una revisió de les regulacions de seguretat alimentària de la UE va garantir el compliment de les proteïnes alternatives. Es va desenvolupar una metodologia per avaluar la seguretat i l'estat nou de les proteïnes, centrant-se en l'al·lergenicitat, la toxicitat i la digestibilitat. Es van implementar pràctiques de gestió de dades i directrius ètiques per tal de garantir el compliment dels estàndards ètics.

Descripció contextual

L'interès creixent dels consumidors en productes proteics alternatius com a substituts dels aliments convencionals d'origen animal crea l'oportunitat perfecta perquè les dietes de la UE esdevinguin més sostenibles i saludables. Tot i això, malgrat la clara voluntat de reduir el consum de proteïna animal, es requereixen majors esforços per facilitar i accelerar la transició cap al consum de proteïnes.

Tot i així, la integració de les proteïnes alternatives s'enfronta a desafiaments en la fase de desenvolupament del producte, cosa que resulta en una baixa disponibilitat i accessibilitat de productes acceptables. De fet, els europeus que busquen productes proteics alternatius s'enfronten a opcions limitades quant a tipus de productes, fonts de proteïnes, sabors i textures. Per facilitar una transició alimentària, la indústria alimentària ha de centrar-se a diversificar les fonts de proteïnes alternatives i desenvolupar nous productes atractius, satisfent així la demanda dels consumidors. LIKE-A-PRO té com a objectiu integrar les proteïnes i productes alternatius, fent-los més disponibles, accessibles i acceptables per a tots els grups de població ia tot el món. Això s'aconseguirà mitjançant el desenvolupament de 16 nous productes alimentaris amb ingredients de 7 fonts de proteïnes alternatives.

El projecte també investigarà les necessitats dels consumidors i els determinants conductuals que poden afectar l'acceptació i la integració de les proteïnes alternatives a les seves dietes. El projecte també desenvoluparà diversos mecanismes de governança que diferents actors puguin introduir al mercat per facilitar la transició cap a dietes més saludables i sostenibles, utilitzant proteïnes alternatives com a instrument per assolir aquest objectiu. Es faran activitats per comprendre els hàbits alimentaris dels europeus i trobar maneres d'adaptar els productes que consumeixen. També s'hi involucrarà els actors del sistema alimentari intermedi perquè els productes alternatius siguin una opció fàcil i econòmicament viable.

Objectius

L'interès dels europeus per les proteïnes alternatives és cada cop més evident i aquesta tendència és el terreny perfecte per al canvi dietètic cap a sistemes alimentaris i de nutrició sostenibles i saludables, d'acord amb les ambicions del Pacte Verd de la UE, l'estratègia De la granja a taula i els objectius climàtics de la UE. No obstant això, aquest interès no es reflecteix en els patrons dietètics europeus, ja que les proteïnes alternatives són consumides principalment pels primers a adoptar-les, mentre que la majoria és menys receptiva cap a les alternatives o tenen possibilitats limitades per integrar-les a les dietes.

Aquesta bretxa entre l'interès i el consum es deu a obstacles als entorns alimentaris, com l'oferta limitada de productes, el sabor subòptim del producte, la col·locació aïllada del producte a botigues o menús, etc. Sense superar aquests obstacles, les proteïnes alternatives continuaran sent un nínxol. LIKE-A-PRO té com a objectiu incorporar proteïnes alternatives, fer-les accessibles, disponibles i acceptables per a tothom (des de nens fins a gent gran, grups vulnerables) ia tot arreu (arreu d'Europa, en zones urbanes, periurbanes i rurals).

Per aconseguir-ho, representants clau al llarg de tota la cadena de valor de les proteïnes alternatives (cultivadors, productors, cuiners, detallistes, consumidors, investigadors) treballaran junts en un consorci transdisciplinari. Per millorar els entorns alimentaris europeus i fomentar el consum de proteïnes alternatives, es dissenyaran solucions pràctiques conjuntament amb els ciutadans. Aquesta innovació social es durà a terme a 11 laboratoris vivents i en 4 entorns alimentaris de la vida real. Per a una oferta diversificada de proteïnes alternatives, es desenvoluparan 16 nous productes de proteïnes alternatives amb 7 fonts sostenibles, saludables i noves.

Per garantir el desplegament de resultats, el projecte involucrarà activament els actors intermedis del sistema alimentari (més de 35.000 empreses), a través de la cocreació i el desenvolupament de capacitats. Per maximitzar l'impacte, es llançaran campanyes de comunicació innovadores a 6 països, que arribaran a 8 milions de ciutadans en 4 anys.

Resultats

Actualment, l'eficiència de les solucions per assolir entorns alimentaris (EA) més amigables amb les proteïnes alternatives, sostenibles i saludables és limitada. LIKE-A-PRO impulsarà el nivell de preparació social d'una àmplia gamma de solucions d'EA, passant de l'actitud a l'acció (a un canvi de comportament real cap a un consum més gran de proteïnes alternatives). Les solucions d'EA es dissenyaran conjuntament perquè siguin efectives des de la perspectiva dels consumidors i dels actors intermedis del sistema alimentari.

Aquestes solucions d'EA no serien efectives si l'acceptació dels productes proteínics alternatius per part dels consumidors és limitada. Per aquesta raó, LIKE-A-PRO dissenyarà conjuntament les millors propostes de valor, recolzades per estratègies de màrqueting, que es validaran als laboratoris vivents ia les intervencions d'EA.

Es dissenyaran conjuntament directrius per a campanyes de comunicació, destacant els marcs de comunicació, el llenguatge i els missatges dirigits al consumidor més efectius, que es validaran als pilots d'intervenció d'EA. Això també ajudarà a fomentar el consum de proteïnes alternatives. Els consumidors que busquen alternatives a les proteïnes animals convencionals s'enfronten a una oferta limitada de productes. LIKE-A-PRO abordarà les limitacions de les proteïnes alternatives d'avantguarda diversificant la seva oferta de productes proteics mitjançant el desenvolupament de 16 productes alimentaris amb ingredients de 7 fonts alternatives que són innovadores, sostenibles, locals, saludables, assequibles i viables per a la indústria.

L'apoderament dels actors del sistema alimentari intermedi perquè implementin canvis positius als seus entorns serà clau per garantir que les millores de LIKE-A-PRO en accessibilitat i disponibilitat siguin duradores.

Coordinadors
  • CENTRO NACIONAL DE TECNOLOGIA Y SEGURIDAD ALIMENTARIA (CNTA)