Ir o contido principal

Proxecto Horizon Europe FlavourFerm: liberar o potencial de sabor dos alimentos de orixe vexetal mediante a fermentación

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2024 -2028
  • Orzamento asignado 4.484.546,98 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte
  • Páxina web do proxecto Proyecto FlavourFerm
Descrición

Os consumidores demandan alimentos saborosos e saudables de orixe vexetal, o que impulsa a necesidade de tecnoloxías de fermentación avanzadas para ofrecer ao mercado opcións saborosas e nutritivas.

O proxecto FlavourFerm, financiado pola UE, optimizará as técnicas de fermentación para mellorar o sabor dos alimentos de orixe vexetal, abordando as preferencias dos consumidores por produtos deliciosos, nutritivos e saudables. O proxecto perfeccionará a precisión, a biomasa e os métodos tradicionais de fermentación para mellorar as propiedades sensoriais e a calidade nutricional dos alimentos de orixe vexetal. Elaborará leite e queixo de orixe vexetal utilizando caseína recombinante de orixe animal derivada da fermentación de precisión, e carne de orixe vexetal utilizando micelios de fungos procedentes da fermentación de leguminosas.

Estes ingredientes e produtos finais produciranse a escala piloto e precomercial en colaboración con pemes e fabricantes consolidados.

Obxectivos

FLAVOURFERM ten como obxectivo optimizar, demostrar e implementar tecnoloxías de fermentación para liberar o potencial de sabor dos alimentos de orixe vexetal e responder á demanda dos consumidores de produtos vexetais saborosos, nutritivos e saudables. Optimizaranse a fermentación de precisión, a fermentación de biomasa e as técnicas tradicionais de fermentación para mellorar as propiedades sensoriais (sabor e textura), así como o contido proteico e a biodisponibilidade nos alimentos de orixe vexetal. Desenvolveranse alimentos fermentados innovadores incorporando aos produtos alimenticios ingredientes derivados de técnicas de fermentación optimizadas.

A produción incluirá caseína recombinante libre de animais obtida mediante fermentación de precisión, así como micelios de fungos obtidos da fermentación de leguminosas, para producir unha variedade de novos produtos alimenticios en tres casos comerciais: queixo de orixe vexetal, carne de orixe vexetal e leite de orixe vexetal. Todos os novos ingredientes e produtos finais ampliaranse e produciranse a escala piloto e precomercial en colaboración con socios industriais, incluíndo tanto pemes innovadoras como fabricantes establecidos de diferentes rexións da UE.