Horizon Europe Sequr Food Project: Intercambio científico para avaliar a calidade e os riscos dos alimentos obtidos mediante novas tecnoloxías de procesado e envasado.
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2025 -2028
- Orzamento asignado 1.656.000,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte
- Páxina web do proxecto Proyecto SEQUR FOOD
Os consumidores buscan alimentos seguros, nutritivos, duradeiros e respectuosos co medio ambiente. Non obstante, os métodos tradicionais de elaboración poden reducir a calidade nutricional ou utilizar aditivos que algúns consumidores prefiren evitar. Precísanse novas tecnoloxías para equilibrar seguridade, nutrición e sustentabilidade.
Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions, o proxecto SEQUR FOOD está a crear unha rede global de investigadores de Europa e América do Sur para desenvolver métodos avanzados de procesamento de alimentos. Usando técnicas como o tratamento UV, plasma frío e envases bioactivos, SEQUR FOOD busca que os alimentos sexan máis seguros e duradeiros. Tamén avaliará estes métodos para obter beneficios para a saúde, centrándose en alimentos populares como os arándanos e o leite de avea.
O obxectivo de SEQUR FOOD é construír unha rede científica internacional que inclúa investigadores da UE e América do Sur que traballen no desenvolvemento de novas tecnoloxías de procesamento de alimentos (por exemplo, tratamento UV, procesamento de plasma frío, nanoemulsificación, concentración de liofilización) e/ou envases bioactivos activos (é dicir, celulosa bacteriana, papel antibacteriano, etc.) Isto inclúe a optimización das novas tecnoloxías de procesamento de alimentos, a avaliación nutricional e de risco destas tecnoloxías e dos produtos obtidos como novos alimentos no marco da EFSA e a documentación das súas alegacións de saúde, se é o caso.
Para acadar este obxectivo, un consorcio de 5 universidades da UE (Grecia, Polonia, Romanía e España) con experiencia en todos os aspectos da avaliación de riscos da UE, 1 empresa de procesamento de plantas con sede en Polonia xunto cunha universidade e 1 instituto de investigación de América do Sur (Colombia) con ampla experiencia en novas técnicas de procesamento de alimentos traballarán nunha variedade de estudos de casos repartidos en varias tecnoloxías relevantes para o procesamento de alimentos de Colombia: (Physalis peruviana L.), arándanos); café preparado en frío; leite de avea (incluíndo grans de avea e froitos secos necesarios para a súa produción); e aceite de palma alto oleico en comparación co aceite de oliva.
Estes casos prácticos servirán como proba de concepto para a avaliación holística de cada parella tecnoloxía-alimento e servirán de base para futuras investigacións, pero tamén para os procesadores de alimentos, os principais actores do proxecto. As actividades propostas por SEQUUR FOOD son innovadoras en moitos aspectos. A innovación máis importante é o enfoque holístico para o desenvolvemento de novos produtos alimenticios en canto ás súas propiedades fisicoquímicas, microbiolóxicas, nutricionais e funcionais, así como a súa avaliación sensorial e aceptación multicultural do consumidor.