Projecte HORITZÓ EUROPA FlavourFerm:Alliberar el potencial de sabor dels aliments d'origen vegetal mitjançant la fermentació
- Tipus Projecte
- Estat Firmado
- Execució 2024 -2028
- Pressupost assignat 4.484.546,98 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horizonte
- Web del projecte Proyecto FlavourFerm
Els consumidors demanen aliments vegetals saborosos i saludables, cosa que impulsa la necessitat de tecnologies de fermentació avançades per oferir opcions saboroses i nutritives al mercat.
El projecte FlavourFerm, finançat amb fons europeus, optimitzarà les tècniques de fermentació per realçar el sabor dels aliments vegetals, atenent les preferències dels consumidors per productes deliciosos, nutritius i saludables. El projecte perfeccionarà els mètodes de fermentació de precisió, biomassa i tradicionals per millorar les propietats sensorials i la qualitat nutricional dels aliments vegetals. Desenvoluparà llet i formatge vegetals utilitzant caseïna recombinant d'origen animal derivada de la fermentació de precisió, i carn vegetal utilitzant micelis fúngics procedents de la fermentació de llegums.
Aquests ingredients i productes finals es produiran a escala pilot i precomercial en col·laboració amb pimes i fabricants consolidats.
FLAVOURFERM té per objectiu optimitzar, demostrar i implementar tecnologies de fermentació per desbloquejar el potencial de sabor dels aliments d'origen vegetal i respondre a la demanda dels consumidors de productes d'origen vegetal saborosos, nutritius i saludables. S'optimitzaran les tècniques de fermentació de precisió, fermentació de biomassa i fermentació tradicional per millorar les propietats sensorials (sabor i textura), així com el contingut de proteïnes i la biodisponibilitat als aliments d'origen vegetal. Es desenvoluparan aliments fermentats innovadors incorporant ingredients procedents de tècniques de fermentació optimitzades als productes alimentaris.
La producció inclou caseïna recombinant lliure d'animals obtinguda mitjançant fermentació de precisió, així com micelis de fongs obtinguts de la fermentació de lleguminoses, per produir una varietat de nous productes alimentaris en tres casos comercials: formatge d'origen vegetal, carn d'origen vegetal i llet d'origen vegetal. Tots els nous ingredients i productes finals s'ampliaran i produiran a escala pilot i precomercial en col·laboració amb socis industrials, que inclouen tant les pimes innovadores com els fabricants establerts de diferents regions de la UE.