Proxecto Horizonte Europe Legume: cultivos intercalados de leguminosas e cereais para unha agricultura sostible en toda Europa
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2022 -2026
- Orzamento asignado 7.188.013,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte
- Páxina web do proxecto Proyecto LEGUMINOSE
O cultivo de dous ou máis cultivos nas proximidades permite unha maior produción nunha determinada parcela. Esta práctica de cultivos intercalados tamén é máis sostible que os sistemas de cultivo tradicionais. Por exemplo, os cultivos intercalados promoven a biodiversidade, optimizan o uso da terra e optimizan os ciclos bioxeoquímicos nos agroecosistemas.
Non obstante, aínda non é amplamente aceptado entre os agricultores europeos. O proxecto LEGUMINOSE, financiado pola UE, identificará as barreiras para os cultivos intercalados e promoverá a concienciación e a aceptación entre os agricultores, proporcionando coñecementos e demostracións que promovan os beneficios económicos, ambientais e sociais dos cultivos intercalados de leguminosas e cereais. Para superar as barreiras á implementación de cultivos intercalados, o proxecto establecerá unha rede de seis ensaios de campo e laboratorios agrícolas en Europa, Exipto e Paquistán.
Dado que os sistemas agrícolas convencionais afrontan a deterioración da calidade do solo, a perda de biodiversidade e a diminución dos servizos dos ecosistemas, hai unha necesidade urxente de cambiar as prácticas cara a sistemas máis sostibles pero produtivos. O cultivo intercalado mellora a biodiversidade, maximiza a produtividade do solo e optimiza os ciclos bioxeoquímicos nos agroecosistemas, pero carece de aceptación entre os agricultores europeos. Os cultivos complementarios baseados en leguminosas aproveitan a diversidade biolóxica e os efectos sinérxicos entre as plantas acompañantes ao mesmo tempo que reducen os insumos externos.
Un dos principais obxectivos de LEGUMINOSE é identificar as barreiras para os cultivos intercalados e mellorar a aceptación dos agricultores proporcionando coñecementos e demostracións que promovan os beneficios económicos, ambientais e sociais dos cultivos intercalados de leguminosas e cereais. LEGUMINOSE avaliará o potencial dos cultivos intercalados, centrándose na redución de pesticidas, o ciclo de elementos vexetais mediado por microbios, a mellora da saúde do solo e a calidade e saúde dos cultivos. Para superar as barreiras á implantación do cultivo intercalado, estableceremos unha rede de seis ensaios de campo e laboratorios agrícolas (20 granxas en cada país; 180 ensaios en explotacións) en diferentes zonas pedoclimáticas de Europa (IT, DE, DR, ES, PL, CZ, UK), Exipto e Paquistán. Ademais, integraremos a teledetección e o modelado de cultivos para estudar campos, mellorar os resultados a escala de campo e crear un sistema de apoio á decisión baseado na web para o cultivo intercalado.
En colaboración con varias partes interesadas, os beneficios económicos, ecolóxicos e sociais dos sistemas de cultivos intercalados de leguminosas serán avaliados e difundidos a nivel internacional, desde o nivel das explotacións ata os responsables políticos. Recoñeceremos e involucraremos a toda a cadea de valor para explorar e probar estratexias de mercadotecnia innovadoras para produtos de cultivo intercalado. LEGUMINOSE contribuirá á intensificación ecolóxica da agricultura europea proporcionando transformacións baseadas na ciencia, dirixidas polos agricultores e económicamente viables para os sistemas de cultivos intercalados baseados en leguminosas.
- Páxina web do proxecto
- Páxina web da UNIVERSITA DEGLI STUDI DI FIRENZE
- En canto aos cultivos, dous ou máis son mellores que un.
- Chamando a todos os agricultores británicos interesados en cultivos intercalados
- Mapa de creación de asociacións dinámicas
- Informe sobre a senda de transición e os bloqueos sociotécnicos na agricultura …
- Informe sobre oportunidades de mestura de especies intercaladas
- Informe sobre barreiras e oportunidades de cultivos intercalados
- Cultivos intercalados de leguminosas e cereais como estratexia de agricultura r…