Skip to main content

Horizon Europe Project FlavourFerm: Hartziduraren bidez landare-oinarritutako elikagaien zapore-potentziala askatzea

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2024 -2028
  • Esleitutako Aurrekontua 4.484.546,98 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte
  • Proiektuaren webgunea Proyecto FlavourFerm
Azalpena

Kontsumitzaileak landare-oinarritutako elikagai zaporetsu eta osasuntsuak eskatzen ari dira, hartzidura teknologia aurreratuen beharra bultzatuz merkatuan aukera zaporetsu eta nutritiboak emateko.

EBk finantzatutako FlavourFerm proiektuak hartzidura teknikak optimizatuko ditu landare-oinarritutako elikagaien zaporea hobetzeko, produktu goxo, nutritibo eta osasuntsuekiko kontsumitzaileen lehentasunei erantzunez. Proiektuak zehaztasuna, biomasa eta hartzidura-metodo tradizionalak hobetuko ditu landare-oinarritutako elikagaien propietate sentsorialak eta nutrizio-kalitatea hobetzeko. Landare-esnea eta gazta garatuko ditu zehaztasun-hartziduratik eratorritako animalia-jatorriko kaseina birkonbinatzailea erabiliz, eta landare-oinarritutako haragia, lekaleen hartzidurako mizelio fungikoa erabiliz.

Osagai eta azken produktu hauek eskala pilotu eta aurre-merkataritza batean ekoitziko dira, ETEekin eta fabrikatzaile finkatuekin elkarlanean.

Helburuak

FLAVOURFERM-ek hartzidura-teknologiak optimizatu, frogatu eta ezartzea du helburu, landare-oinarritutako elikagaien zapore-potentziala desblokeatzeko eta landare-produktu zaporetsu, nutritibo eta osasuntsuen kontsumitzaileen eskariari erantzuteko. Zehaztasun-hartzidura, biomasaren hartzidura eta ohiko hartzidura-teknikak optimizatuko dira zentzumen-propietateak (zaporea eta ehundura), baita landare-oinarritutako elikagaietan proteina-edukia eta bioerabilgarritasuna hobetzeko. Hartzitutako elikagai berritzaileak garatuko dira hartzidura-teknika optimizatuetatik eratorritako osagaiak elikagai-produktuetan sartuz.

Ekoizpenean, zehaztasun-hartziduraren bidez lortutako animaliarik gabeko kaseina birkonbinatzailea izango da, baita lekaleen hartziduratik lortutako mizelio fungikoa ere, hainbat elikagai-produktu berri ekoizteko hiru kasu komertzialetan: landare-gazta, landare-haragia eta landare-esnea. Osagai eta azken produktu berri guztiak eskala pilotu eta aurre-merkataritza-eskalan ekoiztuko dira, industria-bazkideekin elkarlanean, ETE berritzaileak eta EBko eskualde ezberdinetako fabrikatzaile finkatuak barne.