Horizon Europe Project FlavourFerm: Hartziduraren bidez landare-oinarritutako elikagaien zapore-potentziala askatzea
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2024 -2028
- Esleitutako Aurrekontua 4.484.546,98 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte
- Proiektuaren webgunea Proyecto FlavourFerm
Kontsumitzaileak landare-oinarritutako elikagai zaporetsu eta osasuntsuak eskatzen ari dira, hartzidura teknologia aurreratuen beharra bultzatuz merkatuan aukera zaporetsu eta nutritiboak emateko.
EBk finantzatutako FlavourFerm proiektuak hartzidura teknikak optimizatuko ditu landare-oinarritutako elikagaien zaporea hobetzeko, produktu goxo, nutritibo eta osasuntsuekiko kontsumitzaileen lehentasunei erantzunez. Proiektuak zehaztasuna, biomasa eta hartzidura-metodo tradizionalak hobetuko ditu landare-oinarritutako elikagaien propietate sentsorialak eta nutrizio-kalitatea hobetzeko. Landare-esnea eta gazta garatuko ditu zehaztasun-hartziduratik eratorritako animalia-jatorriko kaseina birkonbinatzailea erabiliz, eta landare-oinarritutako haragia, lekaleen hartzidurako mizelio fungikoa erabiliz.
Osagai eta azken produktu hauek eskala pilotu eta aurre-merkataritza batean ekoitziko dira, ETEekin eta fabrikatzaile finkatuekin elkarlanean.
FLAVOURFERM-ek hartzidura-teknologiak optimizatu, frogatu eta ezartzea du helburu, landare-oinarritutako elikagaien zapore-potentziala desblokeatzeko eta landare-produktu zaporetsu, nutritibo eta osasuntsuen kontsumitzaileen eskariari erantzuteko. Zehaztasun-hartzidura, biomasaren hartzidura eta ohiko hartzidura-teknikak optimizatuko dira zentzumen-propietateak (zaporea eta ehundura), baita landare-oinarritutako elikagaietan proteina-edukia eta bioerabilgarritasuna hobetzeko. Hartzitutako elikagai berritzaileak garatuko dira hartzidura-teknika optimizatuetatik eratorritako osagaiak elikagai-produktuetan sartuz.
Ekoizpenean, zehaztasun-hartziduraren bidez lortutako animaliarik gabeko kaseina birkonbinatzailea izango da, baita lekaleen hartziduratik lortutako mizelio fungikoa ere, hainbat elikagai-produktu berri ekoizteko hiru kasu komertzialetan: landare-gazta, landare-haragia eta landare-esnea. Osagai eta azken produktu berri guztiak eskala pilotu eta aurre-merkataritza-eskalan ekoiztuko dira, industria-bazkideekin elkarlanean, ETE berritzaileak eta EBko eskualde ezberdinetako fabrikatzaile finkatuak barne.