Proxecto H2020 TREASURE: Diversidade de razas de porcos locais e sistemas de produción para produtos tradicionais de alta calidade e cadeas porcinas sostibles
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2015 -2019
- Orzamento asignado 3.395.986,75 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto TREASURE
Propóñense actividades de investigación e desenvolvemento para promover cadeas de produción de carne de porco sostibles baseadas nas razas porcinas europeas locais e os seus sistemas de produción. O programa de traballo está deseñado para responder ás demandas dos consumidores de calidade e salubridade dos produtos porcinos con identidade rexional, así como ás demandas sociais de preservación ambiental e desenvolvemento da agroeconomía local. Describiranse e avaliaranse as razas de porcos locais, facendo fincapé nas aínda non explotadas, utilizando ferramentas xenómicas innovadoras. Avaliarase o rendemento das razas porcinas locais en condicións agroxeoclimáticas e sistemas de produción contrastados (interior, exterior, ecolóxico). Prestarase atención ás estratexias de alimentación e manexo do porco, así como ao uso dos recursos alimenticios dispoñibles localmente.
Avaliarase a calidade intrínseca dos produtos porcinos rexionais de alta calidade, tanto tradicionais como novos, e as actitudes dos consumidores en diversas áreas de mercado; en particular, os motivos para elixir e a vontade de pagar por tales produtos. Abordaranse estratexias de mercadotecnia, especialmente nas canles de distribución de cadea curta. Todas as actividades levaranse a cabo desde unha perspectiva de sustentabilidade (impacto ambiental, benestar animal, calidade do produto, aceptación do consumidor e potencial de mercado).
As actividades adoptarán enfoques innovadores para responder ás demandas socioeconómicas das cadeas rexionais de porcino, implicando socios de diferentes sectores.
O obxectivo é fortalecer as redes existentes e crear outras novas entre socios académicos e non académicos, tanto dentro como entre as rexións, e abordar a cadea de valor dos produtos porcinos rexionais de alta calidade, centrándose en razas de porcos diversas e sen explotar, os seus sistemas de produción e os seus produtos. Fomentaranse interaccións enriquecedoras entre a investigación, a agricultura local, as empresas e os usuarios finais, con socios destes sectores complementarios en todas as actividades de investigación e desenvolvemento.
Para a caracterización xenética, os datos do SNP do xene candidato, os datos do chip SNP e os datos de resecuenciación do xenoma completo foron producidos en conxuntos de ADN para todas as razas. Ademais, adquiríronse datos de RNAseq e datos de microbiota intestinal dos experimentos de alimentación e manipulación. Utilizáronse datos de chip SNP de alta densidade para determinar os parámetros de diversidade xenética, o desequilibrio da ligazón, o tamaño efectivo e as firmas de selección en todas as razas de porcos locais. Os datos de resecuenciación do xenoma completo foron adquiridos en conxuntos de ADN de todas as razas e están sendo extraídos máis. Para varias razas, en relación cos factores de manexo estudados nos experimentos, adquiríronse, analizáronse datos de RNAseq e realizouse a interpretación funcional da expresión diferencial.
Tamén se caracterizou a microbiota en relación coa alimentación e o manexo. O resultado máis salientable foi o sistema de montanera ibérico, que amosa potencial para a certificación deste sistema de produción tradicional. Realizáronse dezaseis experimentos para avaliar o impacto das prácticas de alimentación e xestión, especialmente os recursos alimentarios locais, no rendemento e calidade do produto. O impacto ambiental dos sistemas de produción con razas de porcos locais avaliouse en tres estudos de caso (Gascón, Krškopolje e Mora Romagnola), mentres que os requisitos nutricionais das razas de porcos locais foron avaliados mediante experimentos (Ibéricos e Cinta Senese) ou mediante modelos con INRAPORC para outras razas. En base a estes resultados, hai potencial para desenvolver dietas mellor adaptadas ás necesidades nutricionais das razas de porcos locais, contribuíndo así á sustentabilidade económica e ambiental.
Elaborouse un libro de acceso aberto (cun capítulo por raza) que recompila os datos dispoñibles sobre censos e sistemas de produción, rendementos e características de calidade de cada unha das razas estudadas no proxecto. A avaliación das calidades intrínsecas (sensoriais, tecnolóxicas e nutricionais) dos produtos porcinos tradicionais e innovadores realizouse mediante un conxunto de ferramentas de calidade desenvolvidas no marco do proxecto, en diversas razas e sistemas de produción locais (en relación con experiencias). Tamén se avaliou a calidade dos produtos cárnicos e porcinos mediante tecnoloxías innovadoras (NIRS, biomarcadores, TC). Os resultados ofrecen unha primeira visión da variabilidade, tanto dentro como entre as razas, das calidades intrínsecas do porco a partir destes recursos xenéticos. Probáronse innovacións dirixidas a mellorar a naturalidade, a salubridade, a conservación e a diversidade dos produtos tradicionais de porco de razas locais. Entre elas, a redución do tempo de afumado e o uso de antioxidantes naturais para evitar a adición de nitritos son prometedores para mellorar as propiedades sanitarias sen afectar as características sensoriais, físicas ou químicas dos produtos porcinos.
Reducir o contido de sal e enriquecer omega-3 con aceite de peixe aínda require melloras no proceso antes do uso a maior escala. Efectos da alimentación (nivel de subministración de pensos, uso dos recursos locais). Avaliáronse as prácticas de cría (extensiva/intensiva) e de xestión (por exemplo, inmunocastración) sobre as calidades sensoriais, tecnolóxicas e nutricionais da carne de porco e dos produtos derivados de razas porcinas locais. Desenvolveuse unha páxina web e unha base de datos sobre a calidade da canle e da carne para a súa posterior implantación nos programas de reprodución. Os estudos de consumidores destacaron que a información proporcionada aos consumidores inflúe na aceptabilidade dos produtos porcinos innovadores e tradicionais, ben positiva ou negativamente; sendo a calidade sensorial o factor máis determinante.
Realizouse unha análise custo-beneficio, e os datos obtidos utilizáronse para calcular os ingresos netos das explotacións nos diferentes sistemas produtivos, así como os seus custos e beneficios sociais. Finalmente, os grupos de discusión coas partes interesadas demostraron estratexias de comercialización viables para os produtos de razas porcinas locais, incluída a importancia da marca comercial, que foi un dos puntos centrais das actividades do proxecto para maximizar o seu impacto (rexistro dunha marca conxunta na UE). Os resultados obtidos do traballo científico foron continuamente difundidos en eventos científicos, e o proxecto no seu conxunto foi comunicado ás partes interesadas e ao público en xeral. A xestión do proxecto contribuíu á implementación efectiva da acción.
Realizáronse actividades de investigación e desenvolvemento para promover cadeas porcinas sostibles baseadas nas razas porcinas europeas locais e os seus sistemas de produción. O programa de traballo foi deseñado para dar resposta ás demandas dos consumidores pola calidade e salubridade dos produtos porcinos con identidade rexional, así como ás demandas sociais para a preservación do medio ambiente e o desenvolvemento da agroeconomía local. Describíronse e avaliáronse as razas de porcos locais, facendo fincapé nas aínda non explotadas, utilizando ferramentas xenómicas innovadoras.
Avaliouse o rendemento das razas de porcos locais baixo condicións agroxeoclimáticas e sistemas de produción contrastados (interior, exterior, ecolóxico). O foco estaba na alimentación e xestión dos porcos, así como no uso dos recursos alimentarios dispoñibles localmente. Valorouse a calidade intrínseca dos produtos porcinos rexionais de gran calidade, tanto tradicionais como novos, e as actitudes dos consumidores en diversas áreas de mercado; en particular, os motivos para elixir e a vontade de pagar por tales produtos. Abordáronse estratexias de mercadotecnia, especialmente nas canles de distribución de cadea curta. Todas as actividades foron impulsadas desde unha perspectiva de sustentabilidade (impacto ambiental, benestar animal, calidade do produto, aceptación do consumidor e potencial de mercado).
As actividades adoptaron enfoques innovadores para responder ás demandas socioeconómicas das cadeas rexionais de porcino, implicando socios de diferentes sectores. O obxectivo era fortalecer as redes existentes e crear outras novas entre socios académicos e non académicos, tanto dentro como entre as rexións, e abordar a cadea de valor dos produtos rexionais de porcino de alta calidade, centrándose nas razas porcinas previamente non explotadas, os seus sistemas de produción e os seus produtos. Conseguíronse interaccións enriquecedoras entre a investigación, a agricultura local, as empresas e os usuarios finais con socios destes sectores complementarios en todas as actividades de investigación e desenvolvemento.
Propóñense actividades de investigación e desenvolvemento para beneficiar as cadeas porcinas sostibles baseadas nas razas de porcos europeos locais e os seus sistemas de produción. O programa de traballo está deseñado para dar resposta ás demandas dos consumidores de calidade e salubridade dos produtos porcinos con identidade rexional e ás demandas da sociedade de preservación do medio ambiente e desenvolvemento da agroeconomía local. A descrición e avaliación das razas porcinas locais, facendo fincapé nas non explotadas, realizarase mediante novas ferramentas xenómicas. Avaliarase o rendemento das razas porcinas locais en condicións agroxeoclimáticas e sistemas de produción contrastados (interior, exterior, ecolóxico).
O foco estará na alimentación dos porcos e estratexias de xestión e no uso de recursos alimentarios dispoñibles localmente. Avaliarase a calidade intrínseca dos produtos de porco rexionais novos e tradicionais de alta calidade e as actitudes dos consumidores en varias áreas de mercado; en particular, os motivos para escoller e a vontade de pagar por tales produtos. As estratexias de mercadotecnia abordaranse en particular nas canles de distribución de cadea curta. Todas as actividades levaranse a cabo desde unha perspectiva de sustentabilidade (impacto ambiental, benestar animal, calidade do produto, aceptabilidade do consumidor e potencial de mercado).
As actividades implicarán enfoques innovadores para abordar as demandas socioeconómicas das cadeas rexionais de porcino, implicando socios de diferentes sectores. A ambición é mellorar as redes existentes e crear outras novas entre socios académicos e non académicos, dentro e entre as rexións, e abordar a cadea de valor dos produtos de porco rexionais de alta calidade, centrándose en razas de porco diversas e ata agora sen explotar, os seus sistemas de produción e produtos porcinos. Con socios destes sectores complementarios conseguiranse interaccións enriquecedoras entre a investigación, a agricultura local, as empresas e os usuarios finais en todas as actividades de investigación e desenvolvemento.
O aumento da poboación humana, unido á diminución da dispoñibilidade de terras agrícolas, supón un importante desafío para a produción gandeira, en particular para a carne de porco, sendo a carne de porco a carne máis consumida do mundo. A resposta do proxecto TESOURO guiouse polo lema: "Coma menos, pero de mellor calidade". No que se refire á carne de porco, os consumidores esperan cada vez máis unha produción sostible, cun menor impacto ambiental e estándares de benestar animal garantidos. Para os gandeiros, a sustentabilidade económica e a eficiencia son fundamentais.
O proxecto TREASURE, financiado pola UE, xurdiu da conta de que unha solución sería aumentar o valor da carne de porco para os consumidores garantindo a súa calidade e procedencia, de xeito que estes dispostos a comer menos pero pagar máis. Para conseguilo, é fundamental preservar a diversidade xenética das razas de porcos locais para unha gandería sustentable. TREASURE desenvolveu ferramentas que describían e avaliaban o rendemento das razas de porcos locais en diferentes condicións agroxeoclimáticas e sistemas de produción (interior, exterior, ecolóxico). O proxecto publicou un libro de acceso aberto que contén información sobre as principais características produtivas das razas porcinas europeas representativas, a evolución da súa poboación, os sistemas de produción e os detalles das asociacións de criadores. O equipo tamén xerou datos xenómicos significativos que destacan a adaptabilidade e resistencia destas razas. Este coñecemento permite aos criadores e científicos identificar mellor o potencial non aproveitado das razas e axustar as súas estratexias de xestión de porcos en consecuencia.
O proxecto tamén avaliou as actitudes dos consumidores, especialmente en relación aos prezos, para apoiar as estratexias de mercadotecnia. Mellora da gandería A tecnoloxía desenvolvida por TREASURE foi deseñada para mellorar as técnicas de cría, alimentación e xestión de porcos. "TREASURE propuxo un paradigma alternativo á moderna produción intensiva de porcos baseado nun uso mellorado de razas locais de porcos non explotadas, moitas veces en perigo de extinción", di a coordinadora do proxecto, a doutora Marjeta Candek-Potokar. Unha táctica foi estudar os requisitos nutricionais das razas de porcos, mediante a realización de experimentos metabólicos (dispoñibles para dúas razas) e modelos matemáticos mediante o software InraPorc. O equipo tamén estudou os recursos alimentarios dispoñibles localmente e os subprodutos alimentarios, avaliando a calidade do produto, o impacto ambiental e as consecuencias epixenéticas.
Recopilouse información xenética sobre as razas para programas de reprodución e conservación, para demostrar a autenticidade dos produtos e para comprender mellor a adaptabilidade destas razas. Aínda que os datos xenómicos recollidos aínda non foron completamente analizados nin explotados, xa se desenvolveron dúas ferramentas. A primeira ferramenta utilízase para autenticar o porco Mora Romagnola (patente pendente) mediante a identificación de dous loci xenotípicos específicos. En segundo lugar, descubriuse que a caracterización metaxenómica da microbiota intestinal do porco podería autenticar os porcos ibéricos, procesados tradicionalmente dentro do sistema de produción "montanera" en liberdade.
Chegar aos consumidores Grazas ás actividades de promoción de TREASURE, o interese dos consumidores polos produtos locais aumentou, contribuíndo aos esforzos de conservación local, e continúan os impactos do proxecto. Por exemplo, os criadores da raza croata Turopolje desenvolveron novos produtos (salame curado, touciño e xamón) e comercializáronos por primeira vez. Ademais, o novo Ribatejano (xenotipo cruzado), desenvolvido en TREASURE, estase a criar comercialmente en Portugal.
Tamén se desenvolveu en Portugal un produto de porco curado máis saudable e baixo en sal. Grazas á participación activa das asociacións de criadores no proxecto, rexistrouse unha marca europea paraugas para promover aínda máis as razas de porcos locais e axudar aos seus produtos a conseguir o recoñecemento no mercado. "Aínda que hai algunha variación rexional, en xeral, os nosos resultados mostran que os europeos recoñecen e valoran o papel que desempeñan as razas tradicionais e as paisaxes relacionadas, e están dispostos a contribuír ao mantemento e protección destes sistemas gandeiros", di o doutor Candek-Potokar. Ademais de seguir investigando as características das razas tradicionais, o proxecto seguirá desenvolvendo redes de gandeiros para promocionar a marca TREASURE.
Actividades de investigación e desenvolvemento destinadas a mellorar os coñecementos, as habilidades e as competencias necesarias para desenvolver cadeas de produción porcina sostibles existentes e novas baseadas en recursos xenéticos porcinos europeos (razas locais). As actividades centráronse na base xenética da súa singularidade fenotípica, trazos adaptativos e marcadores de ADN que se poderían utilizar en programas de reprodución. Deseñaron experimentos para mellorar o coñecemento das súas necesidades nutricionais e aproveitar mellor os recursos alimentarios dispoñibles localmente.
Probáronse cos consumidores innovacións para mellorar a saúde e a calidade dos produtos, identificando os seus motivos para consumilos e compralos. A avaliación multicriterio dos sistemas de produción, as análises de custo-beneficio a nivel de produto, granxa e sociedade e o desenvolvemento dunha nova marca paraugas, xunto con estratexias de mercadotecnia, son importantes para a sustentabilidade das razas de porcos locais.
O principal potencial de innovación de TREASURE reside na idea de que os sistemas de produción de porcos sostibles poden construírse a partir de razas locais, recursos alimentarios dispoñibles localmente e produtos tradicionais que satisfagan as demandas sociais de biodiversidade, protección ambiental, cadeas alimentarias locais, benestar animal e demanda dos consumidores de produtos de alta calidade con beneficios para a saúde.
- KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA