Skip to main content

Projecte H2020 TREASURE: DIVERSITAT DE RACES DE PORCS LOCALS I SISTEMES DE PRODUCCIÓ DE PRODUCTES TRADICIONALS D'ALTA QUALITAT I CADENES PORCINES SOSTENIBLES

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2015 -2019
  • Pressupost assignat 3.395.986,75 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto TREASURE
Descripció

Es proposen activitats de recerca i desenvolupament per impulsar cadenes de producció porcina sostenibles basades en races porcines locals europees i els sistemes de producció. El programa de treball està dissenyat per respondre a les demandes dels consumidors quant a qualitat i salubritat de productes porcins amb identitat regional, així com les demandes socials de preservació del medi ambient i desenvolupament de l'agroeconomia local. Es realitzaran la descripció i avaluació de races porcines locals, amb èmfasi en què encara no s'han explotat, utilitzant noves eines genòmiques. Savaluarà el rendiment de les races porcines locals en condicions agrogeoclimàtiques i sistemes de producció contrastats (interior, exterior, ecològic). Es prestarà atenció a les estratègies d'alimentació i maneig dels porcs, així com a l'ús dels recursos alimentaris localment disponibles.

Savaluarà la qualitat intrínseca dels productes porcins regionals dalta qualitat, tant tradicionals com nous, i les actituds dels consumidors de diverses àrees de mercat; en particular, els motius delecció i la disposició a pagar per aquests productes. S'abordaran estratègies de màrqueting, especialment als canals de distribució de cadena curta. Totes les activitats s'impulsaran des de la perspectiva de la sostenibilitat (impacte ambiental, benestar animal, qualitat del producte, acceptació del consumidor i potencial de mercat).

Les activitats adoptaran enfocaments innovadors per respondre a les demandes socioeconòmiques de les cadenes regionals de carn de porc, involucrant socis de diferents sectors.

L'objectiu és enfortir les xarxes existents i crear-ne de noves entre socis acadèmics i no acadèmics, tant dins com entre les regions, i abordar la cadena de valor de productes porcins regionals d'alta qualitat, centrant-se en races porcines diverses i encara sense explotar-ne els sistemes de producció i els productes. Es fomentaran interaccions enriquidores entre la recerca, lagricultura local, les empreses i els usuaris finals amb socis daquests sectors complementaris en totes les activitats de recerca i desenvolupament.

Descripció de les activitats

Per a la caracterització genètica, es van produir dades de SNP de gens candidats, dades de xips d'SNP i dades de resseqüenciació del genoma complet en grups d'ADN per a totes les races. A més, es van adquirir dades de RNAseq i dades de la microbiota intestinal dexperiments amb alimentació i maneig. Les dades del xip d'SNP d'alta densitat es van utilitzar per determinar els paràmetres de diversitat genètica, desequilibri de lligament, mida efectiva i signatures de selecció a totes les races de porcs locals. S'han adquirit dades de resseqüenciació del genoma complet en grups d'ADN per a totes les races i se n'estan extraient més a fons. Per a diverses races, en relació amb els factors de maneig estudiats als experiments, es van adquirir dades de RNAseq, es van analitzar i es va fer la interpretació funcional de l'expressió diferencial.

També es va caracteritzar la microbiota en relació amb l'alimentació i el maneig. El resultat més notable es va trobar per al sistema de montanera ibèrica, que exhibeix un potencial per a la certificació d'aquest sistema de producció tradicional. Es van fer setze experiments per avaluar l'impacte de les pràctiques d'alimentació i maneig, especialment els recursos d'alimentació locals, en el rendiment i la qualitat del producte. L'impacte ambiental dels sistemes de producció amb races porcines locals es va avaluar en tres estudis de cas (Gascón, Krškopolje i Mora Romagnola), mentre que les necessitats nutricionals de les races porcines locals es van avaluar mitjançant experiments (Ibèrics i Cinta Senese) o mitjançant models amb INRAPORC per a altres races. En base a aquests resultats, hi ha el potencial de desenvolupar dietes més adaptades a les necessitats nutricionals de les races porcines locals, contribuint així a la sostenibilitat econòmica i ambiental.

Es va elaborar un llibre d'accés obert (amb un capítol per raça) que recopila les dades disponibles sobre censos i sistemes de producció, rendiments i característiques de qualitat de cadascuna de les races estudiades al projecte. L'avaluació de les qualitats intrínseques (sensorials, tecnològiques i nutricionals) dels productes porcins tradicionals i innovadors es va fer utilitzant un conjunt d'eines de qualitat desenvolupat en el projecte, en diverses races i sistemes de producció locals (en connexió amb experiments). La qualitat dels productes carnis i porcins també es va avaluar utilitzant tecnologies innovadores (NIRS, biomarcadors, CT). Els resultats ofereixen una primera visió de la variabilitat, entre races i dins d'aquestes, de les qualitats intrínseques de la carn de porc procedent d'aquests recursos genètics. Es van provar innovacions destinades a millorar la naturalitat, la salubritat, la conservació o la diversitat dels productes porcins tradicionals de races locals. Entre elles, la reducció del temps de fumat i l'ús d'antioxidants naturals per evitar l'addició de nitrits són prometedors per millorar les propietats saludables sense afectar les característiques sensorials, físiques o químiques dels productes porcins.

La reducció del contingut de sal i l'enriquiment amb omega 3 mitjançant l'ús d'oli de peix encara requereixen millores de procés abans de fer-lo servir a major escala. Efectes de l'alimentació (nivell de subministrament de pinso, ús de recursos locals). Es van avaluar les pràctiques de cria (extensiva/intensiva) i de maneig (p. ex., immunocastració) sobre les qualitats sensorials, tecnològiques i nutricionals de la carn de porc i els seus productes derivats de races porcines locals. Es va desenvolupar un lloc web i una base de dades sobre la qualitat de la canal i la carn per a la seva posterior implementació als programes de cria. Els estudis de consum van destacar que la informació proporcionada als consumidors influeix en l'acceptabilitat dels productes porcins innovadors i tradicionals, ja sigui positivament o negativament; sent la qualitat sensorial el factor més determinant.

Es va realitzar una anàlisi cost-benefici i les dades obtingudes es van utilitzar per calcular els ingressos nets de les explotacions dels diferents sistemes de producció, així com els seus costos i beneficis socials. Finalment, grups focals amb les parts interessades van demostrar estratègies de màrqueting viables per als productes de races porcines locals, incloent-hi la importància de la marca registrada, que va ser un dels punts focals de les activitats per maximitzar l'impacte del projecte (registre d'una marca conjunta a la UE). Els resultats obtinguts en les tasques científiques es van difondre contínuament en esdeveniments científics i el projecte en conjunt es va comunicar a les parts interessades i al públic en general. La gestió del projecte va contribuir a la implementació eficaç de lacció.

Descripció contextual

Es van dur a terme activitats de recerca i desenvolupament per impulsar cadenes porcines sostenibles basades en races porcines locals europees i els seus sistemes de producció. El programa de treball es va planificar per respondre les demandes dels consumidors quant a qualitat i salubritat de productes porcins amb identitat regional, així com les demandes socials de preservació del medi ambient i desenvolupament de l'agroeconomia local. Es va realitzar la descripció i avaluació de races porcines locals, amb èmfasi en què encara no s'han explotat, utilitzant noves eines genòmiques.

Es va avaluar el rendiment de les races porcines locals en condicions agrogeoclimàtiques i sistemes de producció contrastats (interior, exterior, orgànic). L'enfocament es va centrar en l'alimentació i el maneig dels porcs, així com l'ús dels recursos alimentaris disponibles localment. S'avaluà la qualitat intrínseca de productes porcins regionals d'alta qualitat, tant tradicionals com nous, i les actituds dels consumidors de diverses àrees de mercat; en particular, els motius delecció i la disposició a pagar per aquests productes. Es van abordar estratègies de màrqueting, especialment als canals de distribució de cadena curta. Totes les activitats es van impulsar des de la perspectiva de la sostenibilitat (impacte ambiental, benestar animal, qualitat del producte, acceptació del consumidor i potencial de mercat).

Les activitats van adoptar enfocaments innovadors per respondre a les demandes socioeconòmiques de les cadenes regionals de carn de porc, involucrant socis de diferents sectors. L'objectiu era enfortir les xarxes existents i crear-ne de noves entre socis acadèmics i no acadèmics, tant dins com entre les regions, i abordar la cadena de valor dels productes porcins regionals d'alta qualitat, centrant-se en races porcines sense explotar fins ara, els sistemes de producció i els productes. S'han aconseguit interaccions enriquidores entre la recerca, l'agricultura local, les empreses i els usuaris finals amb socis d'aquests sectors complementaris a totes les activitats de recerca i desenvolupament.

Objectius

Es proposen activitats de recerca i desenvolupament en benefici de cadenes porcines sostenibles basades en races porcines locals europees i els sistemes de producció. El programa de treball està previst per respondre a les demandes dels consumidors sobre la qualitat i la salubritat dels productes porcins amb identitat regional i les demandes de la societat per a la preservació del medi ambient i el desenvolupament de l'agroeconomia local. La descripció i avaluació de races porcines locals, amb èmfasi a les no explotades, es realitzarà utilitzant noves eines genòmiques. Savaluarà el rendiment de les races porcines locals en condicions agrogeoclimàtiques i sistemes de producció contrastats (interior, exterior, orgànic).

L´atenció se centrarà en les estratègies d´alimentació i gestió dels porcs i en l´ús dels recursos alimentaris disponibles localment. Savaluarà la qualitat intrínseca dels productes porcins regionals nous i tradicionals dalta qualitat i les actituds dels consumidors de diverses àrees del mercat; en particular, els motius de lelecció i la voluntat de pagar aquests productes. Les estratègies de màrqueting s'abordaran en particular als canals de distribució de cadena curta. Totes les activitats s'impulsaran des de la perspectiva de la sostenibilitat (impacte ambiental, benestar animal, qualitat del producte, acceptabilitat del consumidor i potencial de mercat).

Les activitats involucraran enfocaments innovadors per respondre a les demandes socioeconòmiques de les cadenes porcines regionals que involucren socis de diferents sectors. L'ambició és millorar les xarxes existents i crear-ne de noves entre socis acadèmics i no acadèmics, dins i entre regions, i abordar la cadena de valor dels productes porcins regionals d'alta qualitat, centrant-se en races de porcs diverses i fins ara sense explotar, els seus sistemes de producció i productes porcins. S'aconseguiran interaccions enriquidores entre la investigació, l'agricultura local, les empreses i els usuaris finals amb socis d'aquests sectors complementaris a totes les activitats de recerca i desenvolupament.

Resultats

L'augment de la població humana, juntament amb la disminució de la disponibilitat de terres agrícoles, representa un desafiament significatiu per a la producció ramadera, en particular per a la porcina, sent la carn de porc la més consumida al món. La resposta del projecte TREASURE es va guiar pel lema: «Menjar menys, però de millor qualitat». Pel que fa a la carn de porc, els consumidors esperen cada vegada més una producció més sostenible, amb menor impacte ambiental i garanties de més estàndards de benestar animal. Per als ramaders, la sostenibilitat econòmica i leficiència són crucials.

El projecte TREASURE, finançat amb fons europeus, va sorgir de la comprensió que una solució seria augmentar el valor de la carn de porc per als consumidors, garantint-ne la qualitat i la procedència, de manera que estiguessin disposats a menjar menys, però pagar més. Per això, és fonamental preservar la diversitat genètica de les races porcines locals per a una ramaderia sostenible. TREASURE va desenvolupar eines que van descriure i avaluar el rendiment de les races porcines locals en diferents condicions agrogeoclimàtiques i sistemes de producció (interior, exterior, ecològic). El projecte va publicar un llibre d'accés obert amb informació sobre les característiques productives principals de races porcines europees representatives, l'evolució del cens, els sistemes de producció i els detalls de les associacions de cria. L'equip també va generar dades genòmiques significatives que destaquen la capacitat d'adaptació i resiliència d'aquestes races. Aquest coneixement permet als criadors i científics identificar millor el potencial sense explotar les races i ajustar les seves estratègies de gestió porcina en conseqüència.

El projecte també va avaluar les actituds dels consumidors, especialment pel que fa als preus, per donar suport a les estratègies de màrqueting. Millora de la ramaderia La tecnologia desenvolupada per TREASURE va ser dissenyada per millorar les tècniques de cria, alimentació i maneig de porcs. "TREASURE va proposar un paradigma alternatiu a la producció porcina intensiva moderna basat en un ús millor de races de porcs locals sense explotar, sovint en perill d'extinció", diu la coordinadora del projecte, Dra. Marja Candek-Potokar. Una tàctica va ser estudiar els requeriments nutricionals de les races de porcs, mitjançant la realització d'experiments metabòlics (disponibles per a dues races) i models matemàtics utilitzant el programari InraPorc. L'equip també va estudiar els recursos d'alimentació localment disponibles i els subproductes dels aliments, avaluant la qualitat del producte, l'impacte ambiental i les conseqüències epigenètiques.

Es va recopilar informació genètica sobre les races per a programes de cria i conservació per demostrar l'autenticitat dels productes i comprendre millor la capacitat d'adaptació d'aquestes races. Tot i que les dades genòmics recopilades encara no s'han analitzat ni explotat del tot, ja s'han desenvolupat dues eines. La primera eina es fa servir per autenticar la carn de porc de la raça Mora Romagnola (patent en tràmit), mitjançant la identificació de dos loci de genotip específics. En segon lloc, es va descobrir que la caracterització metagenòmica de la microbiota intestinal dels porcs podria autentificar el porc ibèric, tradicionalment processat dins del sistema de producció en llibertat montanera.

Arribar als consumidors Gràcies a les activitats promocionals de TREASURE, l'interès del consumidor pels productes locals ha augmentat, cosa que contribueix a les tasques de conservació locals, i els impactes del projecte continuen. Per exemple, els ramaders de la raça croata Turopolje han desenvolupat nous productes (salami curat, cansalada i pernil) i els han comercialitzat per primera vegada. A més, el nou Ribatejano (genotip creuat), desenvolupat a TREASURE, s'està criant comercialment a Portugal.

També es va desenvolupar a Portugal un producte de porc curat més saludable i amb baix contingut de sal. Gràcies a la participació activa de les associacions de criadors en el projecte, es va registrar una marca europea paraigües per promoure encara més les races de porc locals i ajudar que els seus productes obtinguin reconeixement al mercat. «Si bé hi ha una certa variació regional, en general, els nostres resultats mostren que els europeus reconeixen i valoren el paper que tenen les races tradicionals i els paisatges relacionats, i estan disposats a contribuir al manteniment i la protecció d'aquests sistemes ramaders», afirma la Dra. Candek-Potokar. A més de continuar investigant les característiques de les races tradicionals, el treball del projecte continuarà amb el desenvolupament de xarxes de pagesos per promoure la marca TREASURE.

Informació addicional

Les activitats de recerca i desenvolupament van tenir com a objectiu millorar els coneixements, les habilitats i les competències necessàries per desenvolupar cadenes de producció porcina sostenibles, tant existents com noves, basades en els recursos genètics porcins europeus (races locals). Les activitats es van centrar en la base genètica de la singularitat fenotípica, els trets adaptatius i els marcadors d'ADN que es podrien utilitzar en programes de cria. Es van dissenyar experiments per millorar el coneixement sobre les necessitats nutricionals i aprofitar millor els recursos alimentaris disponibles localment.

Les innovacions per millorar la salubritat i la qualitat dels productes es van provar amb els consumidors, identificant-ne els motius per consumir-los i comprar-los. L'avaluació multicriteri dels sistemes de producció, les anàlisis de costos i beneficis a nivell de producte, explotació i societat, i el desenvolupament d'una nova marca paraigua, juntament amb les estratègies de màrqueting, són importants per a la sostenibilitat de les races locals de porcs.

El principal potencial d'innovació de TREASURE rau en la idea que els sistemes de producció porcina sostenibles es poden construir a partir de races locals, recursos alimentaris disponibles localment i productes tradicionals que satisfacin les demandes socials de biodiversitat, protecció del medi ambient, cadenes alimentàries locals, benestar animal i la demanda dels consumidors de productes d'alta qualitat i beneficis per a la salut.

Coordinadors
  • KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA