Proxecto H2020 SWEET: Edulcorantes e potenciadores da dozura: impacto na saúde, a obesidade, a seguridade e a sustentabilidade
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2018 -2024
- Orzamento asignado 8.987.579,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto SWEET
O proxecto SWEET foi deseñado para identificar e abordar os obstáculos e facilitadores do uso de edulcorantes e potenciadores da dozura (S&E) e para examinar os riscos e beneficios do uso de S&E para substituír o azucre na dieta en contextos de saúde, obesidade, seguridade e sustentabilidade. Os expertos da industria integrarán bases de datos de tecnoloxía, saúde e dozura para proporcionar unha plataforma para seleccionar ingredientes E&E novos e emerxentes para incluír nos produtos alimenticios.
Examinarase o impacto comportamental e fisiolóxico de E&E específicos en estudos de dosificación aguda e repetida, e estableceranse as diferenzas naturais da poboación (por idade, rexión, sexo, etc.) na percepción do dozura. Desenvolverase un perfil sensorial e avaliaranse determinantes xenéticos. O ensaio controlado aleatorizado fundamental adoptará un enfoque de dieta completa para examinar o impacto da substitución de azucre a longo prazo no control do peso, o apetito e a inxestión de enerxía. Os efectos mecanicistas subxacentes do uso de E&E, sós ou en combinación, avaliaranse mediante a plataforma tecnolóxica desenvolvida en estudos agudos. Os resultados relacionados coa seguridade e os riscos xerais para a saúde mediranse i) en estudos agudos e crónicos e ii) investigaranse con datos secundarios (intervencións a longo prazo, cohortes prospectivas). Determinaranse as preferencias e percepcións dos edulcorantes e edulcorantes entre os consumidores europeos, así como as barreiras para a súa aceptación, consumo e uso.
Tamén se modelará o custo ambiental e a sustentabilidade da substitución do azucre por edulcorantes e edulcorantes artificiais. Os consumidores participarán para guiar o deseño da investigación e desenvolveranse plans de explotación e impacto impulsados polas partes interesadas para comunicar e difundir os obxectivos e resultados do proxecto co fin de i) abordar o papel dos edulcorantes na xestión do peso para o público obxectivo (consumidores, profesionais da saúde, científicos, responsables políticos, reguladores) e ii) levar produtos eficaces ao mercado. Desenvolverase e implantarase un plan de acción de xénero para promover a equidade en todas as actividades de investigación.
Innovación e produción: Xeráronse bases de datos sobre o impacto tecnolóxico e sanitario dun grupo de augardentes e bebidas aromatizadas. A avaliación toxicolóxica avaliou a seguridade de cada augardente e sabor. Seleccionáronse candidatos e mesturas innovadoras para a súa avaliación en ensaios clínicos. Desenvolvéronse tres bebidas baixas en azucre para os ensaios da Fase 1 (aguda) e incluíronse dúas mesturas de bebidas espirituosas nos alimentos (bolos, galletas, chocolates, iogur e cereais) para os ensaios da Fase 2 (a medio prazo). Os estudos sobre o receptor do sabor doce examinaron bebidas espirituosas e bebidas aromatizadas e mesturas en ensaios celulares para determinar o potencial de unión e activación dos receptores de sabor doce e amargo e para examinar o impacto das mutacións na afinidade do receptor.
Rematou a exploración do marco normativo para a aprobación de novos augardentes e aromas nos alimentos. Efectos a curto prazo no comportamento alimentario: os ensaios de fase 1 avaliaron o impacto agudo das mesturas de bebidas con sabor a espirituoso. A análise de mostras biolóxicas está en curso. Obtívose a aprobación ética e comezaron os ensaios en todos os centros participantes nos ensaios da Fase 2. Efectos a longo prazo sobre a dieta e a seguridade sanitaria: a intervención dietética a longo prazo foi revisada a unha intervención de 1 ano sen seguimento. Alcanzouse o obxectivo de captación de adultos, pero reclutou un pequeno número de nenos. A intervención está rematada e está en curso a entrada e limpeza dos datos finais. Estudos epidemiolóxicos: harmonizáronse os datos para producir unha base de datos virtual común para a análise de fusión. Analizáronse as asociacións lonxitudinais entre a inxestión de S&SE e os marcadores de síndrome metabólica e NAFLD.
Completouse o traballo para desenvolver e validar un método de biomarcadores de S&SE para comparar a inxestión de S&SE autoinformada coa inxestión do mundo real. Estase traballando para avaliar os niveis de biomarcadores nos estudos de cohortes. Completouse a codificación dietética necesaria para establecer a importancia relativa das influencias xenéticas e ambientais na inxestión de S&SE na infancia. Modelos de sustentabilidade: o traballo de selección identificou e seleccionou S&SE e produtos alimenticios para un estudo de caso en profundidade utilizando enfoques de ACV. Completáronse os ACV atributivos e consecuentes e os custos do ciclo de vida para a taumatina, os glicósidos de esteviol, o aspartamo, o neotamo e a sucralosa.
Completáronse os ACV sociais para a taumatina, os glicósidos de esteviol e a sucralosa. Innovación, explotación e difusión: elaborouse un plan de impacto e completouse o plan de acción inicial de xénero. Está en marcha unha segunda fase de seguimento da igualdade de xénero. Completáronse as análises de medios e redes sociais. Elaborouse unha tipoloxía de empresas de servizos públicos e privados en función do consumidor, tanto no Reino Unido como en España. Estase preparando para a súa distribución unha enquisa en liña que examina as actitudes das partes interesadas europeas cara ás empresas de servizos públicos e privados.
O proxecto SWEET está deseñado para i) identificar e abordar as barreiras e facilitadores para o uso de edulcorantes e potenciadores da dozura (S&E) e ii) examinar os riscos e beneficios do uso de S&E para substituír o azucre na dieta, no contexto da saúde, a obesidade, a seguridade e a sustentabilidade. Os nosos socios comerciais comezaron a desenvolver recursos que axudarán á industria a seleccionar E&E para novos alimentos. Tamén se examinará o efecto de varias E&E sobre os sistemas biolóxicos e o comportamento corporal nunha ampla gama de consumidores. Un ensaio a gran escala examinará os beneficios (e os posibles problemas) do uso de E&E para substituír o azucre na dieta. En todos os estudos teranse en conta a seguridade e os riscos xerais para a saúde. Ademais, combinaranse e examinaranse os datos existentes para determinar os beneficios e riscos do consumo de E&E fronte ao azucre. Tamén se avaliará o impacto ambiental do uso destes novos sistemas de E&E para garantir que é un enfoque sostible. As necesidades, preferencias e opinións dos consumidores determinarán que E&E se pode utilizar no futuro e como. Isto axudará aos responsables políticos, fabricantes e expertos en saúde a determinar se e como se poden usar os sistemas de alimentos e bebidas para mellorar a saúde de diversos grupos de consumidores con diferentes necesidades. Isto debería contribuír a reducir as calorías do azucre na dieta europea, un paso fundamental para abordar o problema da obesidade e as enfermidades relacionadas coa dieta en toda Europa.
O proxecto SWEET foi deseñado para i) identificar e abordar as barreiras e facilitadores para o uso de edulcorantes e potenciadores de dozura (S&SE) e ii) examinar os riscos e beneficios do uso de S&SE para substituír o azucre na dieta en contextos de saúde, obesidade, seguridade e sustentabilidade. Os expertos da industria integrarán bases de datos de tecnoloxía, saúde e dozura para proporcionar unha plataforma para seleccionar S&SE novas e emerxentes para a súa inclusión nos produtos alimenticios. Examinarase o impacto comportamental e fisiolóxico de S&SE específicos en estudos de dosificación aguda e repetida, e estableceranse as diferenzas naturais da poboación (por idade, rexión, sexo, etc.) na percepción do dozura. Desenvolverase un perfil sensorial e avaliaranse determinantes xenéticos. O principal ensaio controlado aleatorizado adoptará un enfoque de dieta completa para examinar o impacto da substitución de azucre a longo prazo no control do peso, o apetito e a inxestión de enerxía. Os efectos mecanicistas subxacentes do uso de S&SE, sós e en combinación, avaliaranse mediante a plataforma tecnolóxica desenvolvida en estudos agudos. Os resultados relacionados coa seguridade e os riscos xerais para a saúde i) mediranse en estudos agudos e crónicos e ii) investigaranse en datos secundarios (intervencións a longo prazo, cohortes prospectivas). Determinaranse as preferencias e percepcións de S&SE entre os consumidores europeos, así como as barreiras para a súa aceptación, consumo e uso. Tamén se modelará o custo ambiental e a sustentabilidade da substitución do azucre por S&SE. Os consumidores participarán para informar o deseño da investigación e desenvolveranse plans de explotación e impacto impulsados polas partes interesadas para comunicar e difundir os obxectivos e resultados do proxecto para i) abordar o papel dos edulcorantes na xestión do peso para o público obxectivo (consumidores, profesionais da saúde, científicos, responsables políticos, reguladores) e ii) levar produtos eficaces ao mercado. Desenvolverase e implantarase un plan de acción de xénero para promover a equidade en todas as actividades de investigación.
O noso consumo de azucre segue sendo elevado, superando con moito o nivel recomendado pola Organización Mundial da Saúde. Os edulcorantes poden axudar ás persoas a escoller alternativas baixas en azucre? Dada a contribución do azucre na dieta ao desenvolvemento da obesidade e das enfermidades cardiometabólicas, a Organización Mundial da Saúde recomendou que a inxestión de azucres libres non supere o 10% da inxestión enerxética total. Tal e como explica Jo Harrold, unha das coordinadoras do proxecto SWEET: “Os edulcorantes artificiais/naturais/non nutritivos/baixos en calorías, xunto cos potenciadores da dozura (S&E), ofrecen unha oportunidade para eliminar as calorías en forma de azucre, mantendo o atractivo e a viabilidade comercial dos produtos populares para os consumidores”. Harrold, decano de Psicoloxía e profesor de Apetito e Obesidade no Departamento de Psicoloxía da Universidade de Liverpool, estaba interesado en identificar os riscos e beneficios do uso de edulcorantes alternativos. O proxecto tamén quería establecer que barreiras impiden o seu uso.
Todos están aprobados para o consumo humano, pero os S&SE actualmente están infrautilizados porque, a pesar de abundantes datos de seguridade, algúns estudos suxiren unha asociación cun maior risco de ictus e enfermidades cardíacas. Outras investigacións suxiren que poderían ter un impacto negativo na microbiota intestinal, di. Ensaios clínicos e enquisas para establecer o impacto das alternativas de azucre O equipo utilizou varios protocolos para estudar o efecto dos suplementos dietéticos, incluíndo estudos de dosificación aguda (1 día) e repetidas (14 días) centrados en alimentos individuais para examinar o impacto dos suplementos dietéticos na resposta glicémica. Tamén consideraron o comportamento alimentario e a bioquímica do sangue. Os ensaios realizáronse en adultos recrutados en Dinamarca, Francia, España e Reino Unido. "O foco central de SWEET foi un ensaio controlado aleatorizado (ECA) dun ano que investigou se o uso a longo prazo de suplementos dietéticos como parte dunha dieta saudable baixa en azucre podería mellorar o mantemento da perda de peso despois dunha rápida perda de peso", engade Harrold.
O ECA considerou marcadores de risco-beneficio para a diabetes tipo 2 e as enfermidades cardiovasculares en comparación co non uso de suplementos dietéticos. Para iso, o ensaio reclutou adultos e nenos con sobrepeso ou obesidade de Dinamarca, Grecia, España e Holanda. O equipo tamén realizou unha enquisa en liña a máis de 11.000 consumidores na maioría dos Estados membros da UE para examinar as actitudes, percepcións e intencións de comportamento cara aos suplementos dietéticos. A evitación de edulcorantes e edulcorantes débese principalmente aos riscos percibidos para a saúde. As análises indicaron que os consumidores percibían os beneficios dos edulcorantes, como a perda de peso, o control da diabetes e a saúde bucodental. Os edulcorantes de orixe vexetal foron percibidos de forma máis positiva que os edulcorantes artificiais.
A evitación de edulcorantes débese principalmente aos riscos percibidos para a saúde. "Non obstante", sinala Harrold, "as intervencións controladas a curto e medio prazo demostraron que os edulcorantes nas bebidas e as matrices de alimentos doces semisólidos e sólidos promoven unha resposta glicémica máis baixa, sen impactos adversos sobre o apetito, o metabolismo ou os marcadores de saúde, xa sexa de forma aguda ou despois de dúas semanas de consumo diario repetido". O ensaio clínico aleatorizado a longo prazo demostrou non só que a substitución do azucre por edulcorantes durante toda a dieta mellorou o control da perda de peso a longo prazo, senón que tamén, e máis importante, que o uso a longo prazo de edulcorantes reduciu os desexos de doces e non aumentou o risco de diabetes tipo 2 ou enfermidades cardiovasculares. O equipo desenvolveu unha ferramenta de apoio á decisión destinada a promover o desenvolvemento e o uso responsable de edulcorantes na industria, á que se poderá acceder a través dunha interface en liña na páxina web do proxecto SWEET. "Queriamos facer que as intervencións e os resultados do proxecto sexan máis fáciles de entender e implementar, así como fomentar a adopción de oportunidades de negocio. Isto inclúe resumos escritos para lectores non expertos", di Harrold.
SWEET incorporará S&SE, tanto existentes como novos, nos alimentos normalmente ricos en azucre. Desenvolveranse bases de datos para apoiar a selección e examinar aspectos de seguridade. O proxecto tamén busca comprender os efectos da S&SE nos procesos sensoriais e biolóxicos do organismo e como poden influír no comportamento. Ao analizar as preferencias individuais dos alimentos e as respostas do gusto, o proxecto examinará como interactúan S&S para mellorar o pracer sen estimular o consumo excesivo. Un estudo a gran escala examinará o impacto a longo prazo dunha dieta que contén S&SE sobre o apetito, as eleccións alimentarias e o peso corporal, concretamente se e como axudan aos consumidores a manter un peso saudable. O proxecto tamén medirá o uso real de S&SE utilizando biomarcadores en mostras de ouriños para validalo con mecanismos de autoinforme. Con este entendemento, o proxecto examinará a relación entre o uso autoinformado de S&SE e os resultados de saúde baseándose en varios estudos grandes para informar mellor as directrices e políticas baseadas na evidencia. Ademais da saúde, adoptar S&SE para substituír o azucre podería ter impactos económicos, sociais e ambientais máis amplos.
O proxecto anticiparase a estes retos analizando o ciclo de vida da ciencia e educación específica seleccionada para o desenvolvemento. Ao longo do proxecto, as preocupacións dos consumidores e outras barreiras á innovación guiarán o noso enfoque. Isto garantirá o desenvolvemento dos produtos que os consumidores necesitan e desexan, e que cumpran todos os requisitos regulamentarios. Isto facilitará que a industria se comprometa coa substitución do azucre. En definitiva, os datos obtidos serviranse para desenvolver ferramentas que axuden aos fabricantes a seleccionar os mellores ingredientes e a obter os produtos que os consumidores precisan e desexan. En canto ao impacto, SWEET establece asociacións entre socios do sector público e privado que xerarán evidencias sobre o uso potencial da S&SE para combater a obesidade ao tempo que mellora a sustentabilidade alimentaria na UE. Tamén capacitará aos consumidores ao permitirlles un maior número de opcións alimentarias potenciais e mellor informadas para mellorar a súa dieta. Os reguladores tamén estarán mellor informados sobre a seguridade dos novos produtos e mesturas S&SE, incluído o impacto a longo prazo do seu uso na dieta. As diferenzas individuais en necesidades, respostas e preferencias permitirán que os produtos se adapten ás necesidades específicas dos consumidores. O proxecto axudará á industria a desenvolver sistemas de almacenamento e distribución de alimentos (S&S) responsables e aceptables para o consumidor para substituír o azucre nos alimentos.
Isto conseguirase entendendo as consecuencias económicas, sociais e ambientais destes cambios. Realizaranse obradoiros coas partes interesadas para abordar problemas, barreiras e posibles solucións, así como para difundir os resultados. O plan de partes interesadas resultante garantirá que os impactos mencionados se realicen mediante a comunicación entre consumidores, representantes e defensores dos pacientes, organizacións non gobernamentais, fabricantes de ingredientes, produtores e venda polo miúdo de alimentos e expertos en saúde, reguladores e medios de comunicación.
- THE UNIVERSITY OF LIVERPOOL