H2020 SWEET Proiektua: Edulkoratzaileak eta gozotasun-indartzaileak: Osasunean, obesitatean, segurtasunean eta iraunkortasunean duen eragina
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2018 -2024
- Esleitutako Aurrekontua 8.987.579,00 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto SWEET
SWEET proiektua edulkoratzaileen eta gozotasun-indartzaileen (S&E) erabileraren oztopoak eta errazleak identifikatu eta konpontzeko diseinatu zen, eta S&E erabiltzearen arriskuak eta onurak aztertzeko, osasunaren, obesitatearen, segurtasunaren eta iraunkortasunaren testuinguruetan azukre dietetikoa ordezkatzeko. Industriako adituek teknologia, osasun eta gozotasun datu-baseak integratuko dituzte elikagai produktuetan sartzeko E&E osagai berriak eta sortzen ari direnak hautatzeko plataforma bat eskaintzeko.
E&E espezifikoen eragin fisiologiko eta portaerazkoa aztertuko da dosi akutu eta errepikatuen ikerketetan, eta gozotasunaren pertzepzioan populazio naturaleko desberdintasunak (adina, eskualdea, sexua, etab.) ezarriko dira. Zentzumen-profil bat garatuko da eta determinatzaile genetikoak ebaluatuko dira. Ausazko kontrolatutako entsegu nagusiak dieta osoaren ikuspegia hartuko du azukre ordezkapenak epe luzera pisuaren kontrolean, gosearen eta energia-ingestaren gainean duen eragina aztertzeko. E&E erabileraren oinarrizko efektu mekanistikoak, bakarrik edo konbinatuta, garatutako teknologia-plataforma erabiliz ebaluatuko dira ikerketa akutuetan. Segurtasunarekin eta osasun-arrisku orokorrekin lotutako emaitzak i) ikerketa akutu eta kronikoetan neurtuko dira eta ii) bigarren mailako datuekin ikertuko dira (epe luzeko esku-hartzeak, kohorte prospektiboak). Europako kontsumitzaileen artean edulkoratzaileei eta edulkoratzaileei buruzko lehentasunak eta pertzepzioak zehaztuko dira, baita haien onarpen, kontsumo eta erabilerarako oztopoak ere.
Azukrea edulkoratzaileekin eta edulkoratzaile artifizialekin ordezkatzearen ingurumen-kostua eta jasangarritasuna ere modelatuko dira. Kontsumitzaileak inplikatuko dira ikerketaren diseinua gidatzeko, eta interesdunek bultzatutako ustiapen- eta inpaktu-planak garatuko dira proiektuaren helburuak eta emaitzak komunikatu eta zabaltzeko, i) edulkoratzaileek pisua kontrolatzeko duten eginkizuna helburu-publikoentzat (kontsumitzaileak, osasun-profesionalak, zientzialariak, politikariak, arautzaileak) jorratzeko eta ii) produktu eraginkorrak merkatura ateratzeko. Genero ekintza-plan bat garatu eta ezarriko da ikerketa-jarduera guztietan berdintasuna sustatzeko.
Berrikuntza eta ekoizpena: Edari alkoholdun eta zaporedunen talde baten eragin teknologikoari eta osasunean duten eraginari buruzko datu-baseak sortu dira. Ebaluazio toxikologikoak edari eta zapore bakoitzaren segurtasuna ebaluatu du. Hautagai eta nahasketa berritzaileak hautatu dira entsegu klinikoetan ebaluatzeko. Hiru azukre gutxiko edari garatu dira 1. Faseko (epe akutua) entseguetarako, eta bi edari-nahasketa alkoholdun sartu dira elikagaietan (opilak, gailetak, txokolateak, jogurta eta zerealak) 2. Faseko (epe ertaineko) entseguetarako. Zapore gozoaren hartzaileei buruzko ikerketek edari alkoholdunak eta zaporedun edari eta nahasketak aztertu dituzte zelula-analisietan, zapore gozo eta mingotsaren hartzaileen lotura- eta aktibazio-potentziala zehazteko, eta mutazioek hartzaileen afinitatean duten eragina aztertzeko.
Elikagaietan edari alkoholdun eta zapore-emaile berriak onartzeko araudi-esparruaren azterketa amaitu da. Epe laburreko efektuak elikadura-jokabidean: 1. faseko entseguek edari alkoholdunen zaporeko nahasteen eragin akutua ebaluatu dute. Lagin biologikoen analisiak martxan daude. Etikaren onespena lortu da eta entseguak hasi dira 2. faseko entseguetan parte hartzen duten zentro guztietan. Epe luzeko efektuak dietan eta osasun-segurtasunean: Epe luzeko dieta-interbentzioa urtebeteko interbentzio batera berrikusi zen, jarraipenik gabe. Helduen kontratazio helburua lortu zen, baina haur kopuru txiki bat kontratatu zen. Esku-hartzea amaitu da eta azken datuak sartzen eta garbitzen ari dira. Ikerketa epidemiologikoak: datuak bateratu ziren analisiak bateratzeko datu-base birtual komun bat sortzeko. S&SE kontsumoaren eta sindrome metabolikoaren eta NAFLDren markatzaileen arteko lotura longitudinalak aztertu ziren.
Lana amaitu zen S&SE biomarkatzaile metodo bat garatu eta balioztatzeko, auto-jakinarazitako S&SE kontsumoa benetako munduko kontsumoarekin alderatzeko. Lana martxan dago kohorte-ikerketetan biomarkatzaileen mailak ebaluatzeko. Haurtzaroan S&SE kontsumoan eragin genetiko eta ingurumenekoek duten garrantzi erlatiboa ezartzeko beharrezkoa den dieta-kodifikazioa osatu da. Jasangarritasun Ereduak: Esparru-lanak S&SE eta elikagai produktuak identifikatu eta hautatu zituen LCA ikuspegiak erabiliz kasu-azterketa sakonerako. Taumatina, esteviol glukosidoak, aspartamoa, neotamoa eta sukralosarako LCA atributiboak eta ondoriozkoak eta bizi-zikloaren kostuak osatu dira.
Taumatina, esteviol glukosido eta sukralosarentzat LCA sozialak egin dira. Berrikuntza, ustiapena eta zabalkundea: Inpaktu-plan bat garatu da eta hasierako genero-ekintza-plana osatu da. Genero berdintasunaren jarraipenaren bigarren fasea martxan dago. Komunikabideen eta sare sozialen analisiak amaitu dira. Kontsumitzailearen araberako zerbitzu publiko eta pribatuen tipologia bat garatu da, bai Erresuma Batuan bai Espainian. Zerbitzu publiko eta pribatuen enpresei buruzko Europako interesdunen jarrerak aztertzen dituen online inkesta bat prestatzen ari da banatzeko.
SWEET proiektua honako hauetarako diseinatuta dago: i) edulkoratzaileak eta gozotasun-indartzaileak (S&E) erabiltzearen oztopoak eta errazleak identifikatu eta konpontzea, eta ii) S&E erabiltzearen arriskuak eta onurak aztertzea dietan azukrea ordezkatzeko, osasunaren, obesitatearen, segurtasunaren eta jasangarritasunaren testuinguruan. Gure merkataritza-bazkideek industriari elikagai berrietarako E&E hautatzen laguntzeko baliabideak garatzen hasi dira. E&E hainbat kontsumitzaileren sistema biologikoetan eta gorputz-portaeran duten eragina ere aztertuko da. Eskala handiko entsegu batek E&E erabiltzearen onurak (eta balizko arazoak) aztertuko ditu dietan azukrea ordezkatzeko. Segurtasun eta osasun arrisku orokorrak kontuan hartuko dira ikerketa guztietan. Horrez gain, dauden datuak konbinatu eta aztertuko dira E&E kontsumoaren azukrearen aldean onurak eta arriskuak zehazteko. E&E sistema berri hauek erabiltzearen ingurumen-inpaktua ere ebaluatuko da, ikuspegi jasangarria dela ziurtatzeko. Kontsumitzaileen beharrek, lehentasunek eta iritziek zehaztuko dute etorkizunean zer E&E erabiliko den eta nola. Horrek politikariei, fabrikatzaileei eta osasun-adituei lagunduko die zehazten elikagai- eta edarien sistemak behar desberdinak dituzten kontsumitzaile-taldeen osasuna hobetzeko erabil daitezkeen ala ez, eta nola. Horrek Europako dietan azukretik datozen kaloriak murrizten lagundu beharko luke, eta hori funtsezko urratsa da Europan zehar obesitatearen eta dietarekin lotutako gaixotasunen arazoari aurre egiteko.
SWEET proiektua honako hauetarako diseinatu da: i) edulkoratzaileak eta gozotasun-indartzaileak (S&SE) erabiltzearen oztopoak eta errazleak identifikatu eta konpontzea, eta ii) S&SE erabiltzearen arriskuak eta onurak aztertzea osasunaren, obesitatearen, segurtasunaren eta jasangarritasunaren testuinguruetan azukre dietetikoa ordezkatzeko. Industriako adituek teknologia, osasun eta gozotasun datu-baseak integratuko dituzte elikagai produktuetan sartzeko S&SE berriak eta sortzen ari direnak hautatzeko plataforma bat eskaintzeko. S&SE espezifikoaren eragin fisiologiko eta portaerazkoa aztertuko da dosi akutu eta errepikatuen ikerketetan, eta gozotasunaren pertzepzioan populazio naturaleko desberdintasunak (adina, eskualdea, sexua, etab.) ezarriko dira. Zentzumen-profil bat garatuko da eta determinatzaile genetikoak ebaluatuko dira. Ausazko kontrolatutako entsegu nagusiak dieta osoaren ikuspegia hartuko du azukre ordezkapenak epe luzera pisuaren kontrolean, gosearen eta energia-ingestaren gainean duen eragina aztertzeko. S&SE erabileraren oinarrizko efektu mekanistikoak, bakarrik eta konbinatuta, garatutako teknologia-plataforma erabiliz ebaluatuko dira ikerketa akutuetan. Segurtasunarekin eta osasun-arrisku orokorrekin lotutako emaitzak i) ikerketa akutu eta kronikoetan neurtuko dira eta ii) bigarren mailako datuetan ikertuko dira (epe luzeko esku-hartzeak, kohorte prospektiboak). Europako kontsumitzaileen artean S&SEri buruzko lehentasunak eta pertzepzioak zehaztuko dira, baita haien onarpen, kontsumo eta erabilerarako oztopoak ere. Azukrea S&SErekin ordezkatzearen ingurumen-kostua eta iraunkortasuna ere modelatuko dira. Kontsumitzaileak inplikatuko dira ikerketaren diseinua informatzeko, eta interesdunek bultzatutako ustiapen eta inpaktu planak garatuko dira proiektuaren helburuak eta emaitzak komunikatu eta zabaltzeko, i) edulkoratzaileek pisua kontrolatzeko duten eginkizuna jorratzeko xede-publikoentzat (kontsumitzaileak, osasun-profesionalak, zientzialariak, politikariak, arautzaileak) eta ii) produktu eraginkorrak merkatura ateratzeko. Genero ekintza-plan bat garatu eta ezarriko da ikerketa-jarduera guztietan berdintasuna sustatzeko.
Gure azukre-kontsumoa oso altua izaten jarraitzen du, Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatutako maila baino askoz handiagoa. Edulkoratzaileek lagun diezaiekete jendeari azukre gutxiko alternatibak aukeratzen? Obesitatearen eta gaixotasun kardiometabolikoen garapenean azukre dietetikoak duen eragina kontuan hartuta, Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatu du azukre libreen kontsumoa ez dela energia-ingesta osoaren % 10 baino handiagoa izan behar. Jo Harroldek, SWEET proiektuko koordinatzaileetako batek, azaltzen duen bezala: “Edulkoratzaile artifizial/natural/ez-nutritibo/kaloria gutxikoek, gozotasun-indartzaileekin (S&E) batera, azukre moduan kaloriak ezabatzeko aukera ematen dute, kontsumitzaileentzako produktu ezagunen erakargarritasuna eta bideragarritasun komertziala mantenduz”. Harrold, Liverpooleko Unibertsitateko Psikologia Saileko Psikologiako dekanoa eta Gosea eta Obesitatearen irakaslea, edulkoratzaile alternatiboak erabiltzearen arriskuak eta onurak identifikatzen interesa zuen. Proiektuak bere erabilera eragozten duten oztopoak ere ezarri nahi zituen.
Guztiak gizakien kontsumorako onartuta daude, baina S&SE gutxiegi erabiltzen dira gaur egun, segurtasun-datu ugari izan arren, ikerketa batzuek iktusa eta bihotzeko gaixotasunak izateko arrisku handiagoarekin lotura dutela iradokitzen baitute. Beste ikerketa batzuek iradokitzen dute hesteetako mikrobiotan eragin negatiboa izan dezaketela, dioenez. Azukre alternatiben eragina ezartzeko entsegu klinikoak eta inkestak Taldeak hainbat protokolo erabili zituen elikagai-osagarrien eragina aztertzeko, besteak beste, dosi akutuen (egun 1) eta errepikatuen (14 egun) ikerketak, elikagai bakoitzean zentratuz, elikagai-osagarriek erantzun gluzemikoan duten eragina aztertzeko. Elikadura-ohitura eta odol-biokimika ere kontuan hartu zituzten. Entseguak Danimarkan, Frantzian, Espainian eta Erresuma Batuan errekrutatutako helduekin egin ziren. "SWEET-en ardatz nagusia urtebeteko ausazko kontrolatutako entsegu kliniko (RCT) bat izan zen, zeinak aztertu zuen ea dieta-osagarriak azukre gutxiko dieta osasuntsu baten barruan erabiltzeak pisu galera azkarraren ondoren pisu galera mantentzea hobetu zezakeen", gaineratu du Harroldek.
EKAk 2 motako diabetesaren eta gaixotasun kardiobaskularren arrisku-onura markatzaileak kontuan hartu zituen, dieta-osagarririk ez erabiltzearekin alderatuta. Horretarako, entseguak Danimarkako, Greziako, Espainiako eta Herbehereetako gehiegizko pisua edo obesitatea zuten helduak eta haurrak errekrutatu zituen. Taldeak EBko estatu kide gehienetako 11.000 kontsumitzaile baino gehiagori online inkesta bat ere egin zien, elikagai-osagarriekiko jarrerak, pertzepzioak eta portaera-asmoak aztertzeko. Edulkoratzaileak eta edulkoratzaileak saihestea batez ere osasunerako arrisku hautemateengatik da. Analisiek adierazi zuten kontsumitzaileek edulkoratzaileen onurak hautematen zituztela, hala nola pisua galtzea, diabetesa kontrolatzea eta ahozko osasuna. Landare-oinarritutako edulkoratzaileak edulkoratzaile artifizialak baino positiboagoa izan zen.
Edulkoratzaileak saihestea batez ere osasunerako arrisku hautemateengatik da. "Hala ere", dio Harroldek, "epe laburreko eta ertaineko esku-hartze kontrolatuek frogatu dute edarietako eta elikagai gozo erdi-solido eta solidoetako edulkoratzaileek erantzun gluzemiko txikiagoa sustatzen dutela, gosearen, metabolismoaren edo osasun-markatzaileen gaineko eragin kaltegarririk gabe, ez modu akutuan ez bi asteko eguneroko kontsumo errepikatuaren ondoren". Epe luzeko ausazko entsegu klinikoak ez zuen frogatu bakarrik dietan azukrea edulkoratzaileekin ordezkatzeak epe luzeko pisu galeraren kontrola hobetu zuela, baizik eta, eta are garrantzitsuagoa dena, edulkoratzaileen epe luzeko erabilerak gozokien irrika murrizten zuela eta ez zuela 2 motako diabetesa edo gaixotasun kardiobaskularrak izateko arriskua handitzen. Taldeak erabakiak hartzeko laguntza-tresna bat garatu du, industrian edulkoratzaileen garapena eta erabilera arduratsua sustatzeko helburuarekin, eta SWEET proiektuaren webguneko online interfaze baten bidez eskuragarri egongo da. «Proiektuaren esku-hartzeak eta emaitzak errazago ulertzeko eta ezartzeko egin nahi genituen, baita negozio-aukeren adopzioa bultzatu ere. Horrek irakurle ez-adituentzat idatzitako laburpenak barne hartzen ditu», dio Harroldek.
SWEETek S&SE, bai daudenak bai berriak, azukre asko duten elikagaietan txertatuko ditu. Hautaketa laguntzeko eta segurtasun alderdiak aztertzeko datu-baseak garatuko dira. Proiektuak S&SE-k gorputzaren prozesu sentsorial eta biologikoetan dituen eraginak eta hauek portaeran nola eragin dezaketen ulertzea ere bilatzen du. Banakako elikagaien lehentasunak eta dastamen-erantzunak aztertuz, proiektuak S&S nola elkarreragiten duten aztertuko du gehiegizko kontsumoa piztu gabe plazerra hobetzeko. Eskala handiko ikerketa batek S&SE duen dieta batek gosearengan, elikagaien aukeraketan eta gorputzaren pisuan duen epe luzerako eragina aztertuko du, zehazki ea kontsumitzaileei pisu osasuntsua mantentzen laguntzen dieten eta nola. Proiektuak S&SE erabilera erreala ere neurtuko du gernu-laginetan biomarkatzaileak erabiliz, autotxosten-mekanismoekin balioztatzeko. Ulermen honekin, proiektuak S&SE auto-aitortutako erabileraren eta osasun-emaitzen arteko erlazioa aztertuko du hainbat ikerketa handitan oinarrituta, ebidentzian oinarritutako jarraibideak eta politikak hobeto informatzeko. Osasunaz harago, azukrea ordezkatzeko S&SE hartzeak eragin ekonomiko, sozial eta ingurumeneko zabalagoak izan ditzake.
Proiektuak erronka horiei aurrea hartuko die garapenerako hautatutako S&SE espezifikoaren bizi-zikloa aztertuz. Proiektu osoan zehar, kontsumitzaileen kezkak eta berrikuntzarako bestelako oztopoek gidatuko dute gure ikuspegia. Horrek kontsumitzaileek behar eta nahi dituzten produktuak garatzea bermatuko du, eta araudi-eskakizun guztiak betetzen dituztela. Horri esker, industriak azukrea ordezkatzeko konpromisoa hartzea erraztuko du. Azken finean, lortutako datuak fabrikatzaileei osagairik onenak hautatzen eta kontsumitzaileek behar eta nahi dituzten produktuak lortzen laguntzeko tresnak garatzeko erabiliko dira. Eraginari dagokionez, SWEETek sektore publikoko eta pribatuko bazkideen arteko lankidetzak ezartzen ditu, eta horrek S&SEren erabilera potentzialari buruzko ebidentzia sortuko du obesitateari aurre egiteko, EBn elikagaien jasangarritasuna hobetuz. Era berean, kontsumitzaileak ahaldunduko ditu, elikagai-aukera potentzial gehiago eta hobeto informatuak izan ditzaten beren dieta hobetzeko. Arautzaileek hobeto informatuta egongo dira S&SE produktu eta nahasketa berrien segurtasunari buruz, horien erabilerak dietan duen epe luzerako eraginari buruz barne. Beharren, erantzunen eta lehentasunen banakako desberdintasunek produktuak kontsumitzaileen beharretara egokitzea ahalbidetuko dute. Proiektuak industriari lagunduko dio elikagaiak biltegiratzeko eta banatzeko (S&S) sistema arduratsuak eta kontsumitzaileentzat onargarriak garatzen, elikagaietan azukrea ordezkatzeko.
Horretarako, aldaketa horien ondorio ekonomikoak, sozialak eta ingurumenekoak ulertuko dira. Tailerrak egingo dira interesdunekin kezkak, oztopoak eta balizko irtenbideak jorratzeko, baita emaitzak zabaltzeko ere. Emaitza gisa lortutako planak bermatuko du aipatutako eraginak kontsumitzaileen, pazienteen ordezkarien eta defendatzaileen, gobernuz kanpoko erakundeen, osagaien fabrikatzaileen, elikagaien ekoizle eta txikizkarien, eta osasun-adituek, arautzaileek eta komunikabideek komunikatu ahal izango dituztela.
- THE UNIVERSITY OF LIVERPOOL