Skip to main content

Projecte H2020 SWEET: Edulcorants i potenciadors de la dolçor: Impacte en la salut, l'obesitat, la seguretat i la sostenibilitat

  • Tipus Projecte
  • Estat Firmado
  • Execució 2018 -2024
  • Pressupost assignat 8.987.579,00 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto SWEET
Descripció

El projecte SWEET ha estat dissenyat per identificar i abordar les barreres i facilitadors de l'ús d'edulcorants i potenciadors de la dolçor (E&E) i examinar els riscos i beneficis de l'ús d'E&E per reemplaçar el sucre a la dieta en els contextos de salut, obesitat, seguretat i sostenibilitat. Experts de la indústria integraran bases de dades tecnològiques, de salut i de dolçor per proporcionar una plataforma on es puguin seleccionar E&E nous i emergents per a la seva inclusió en productes alimentaris.

L‟impacte conductual i fisiològic d‟E&E específics s‟examinarà en estudis de dosificació aguda i repetida, i s‟establiran les diferències naturals de la població (per edat, regió, gènere, etc.) en la percepció de la dolçor. Es desenvoluparà un perfil sensorial i se n'avaluaran els determinants genètics. L'assaig controlat aleatoritzat central adoptarà un enfocament de dieta completa per examinar l'impacte de la substitució perllongada de sucre en el control de pes, la gana i la ingesta d'energia. Els efectes mecanístics subjacents de l'ús d'E&E, sols o en combinació, s'avaluaran fent servir la plataforma tecnològica desenvolupada en estudis aguts. Els resultats relacionats amb la seguretat i els riscos generals per a la salut s'han de mesurar i) en estudis aguts i crònics i ii) s'han d'investigar amb dades secundàries (intervencions a llarg termini, cohorts prospectives). S'han de determinar les preferències i percepcions dels edulcorants i edulcorants en els consumidors europeus, així com les barreres per a acceptar-les, consumir-ne i utilitzar-les.

També es modelitzaran el cost ambiental i la sostenibilitat de substituir el sucre per edulcorants i edulcorants. S'involucrarà els consumidors perquè orientin el disseny de la investigació, i es desenvoluparan plans d'explotació i impacte impulsats per les parts interessades per comunicar i difondre els objectius i resultats del projecte amb la finalitat d'i) abordar el paper dels edulcorants en el control de pes per al públic objectiu (consumidors, professionals de la salut, científics, responsables polítics). Es desenvoluparà i implementarà un pla dacció de gènere per promoure lequitat en totes les activitats de recerca.

Descripció de les activitats

Innovació i producció: S‟han generat bases de dades sobre l‟impacte tecnològic i en la salut d‟un grup de begudes espirituoses i de sabor. L'avaluació toxicològica ha avaluat la seguretat de cada beguda espirituosa i de gust. S'han seleccionat candidats i barreges innovadores per avaluar-les en assaigs clínics. S'han desenvolupat tres begudes amb baix contingut de sucre per a assaigs de fase 1 (aguda) i s'hi han inclòs dues barreges de begudes espirituoses i de sabor en aliments (pastissos, galetes, xocolates, iogurt i cereals) per a assajos de fase 2 (a mitjà termini). Estudis sobre el receptor del sabor dolç han examinat begudes espirituoses i de sabor i barreges en assaigs cel·lulars per determinar el potencial d'unió i activació dels receptors de sabor dolç i amarg, i per examinar l'impacte de les mutacions a l'afinitat dels receptors.

S'ha completat l'exploració del marc regulador per a l'aprovació de noves begudes espirituoses i de gust en aliments. Efectes a curt termini en el comportament alimentari: Els assaigs de fase 1 han avaluat limpacte agut de les barreges de begudes espirituoses i de sabor en begudes. L´anàlisi de mostres biològiques està en curs. S'ha obtingut l'aprovació ètica i s'han iniciat els assaigs a tots els centres participants als assaigs de fase 2. Efectes prolongats a la dieta i la seguretat de la salut: la intervenció dietètica a llarg termini es va revisar a una intervenció d'1 any sense seguiment. Es va aconseguir l'objectiu de reclutament per a adults, però es va reclutar un nombre reduït de nens. La intervenció es va completar i l'entrada i la neteja final de les dades està en curs. Estudis epidemiològics: les dades es van harmonitzar per produir una base de dades virtual comuna per fusionar lanàlisi. Es van analitzar les associacions longitudinals entre la ingesta de S&SE i els marcadors de la síndrome metabòlica i l'EHGNA.

Es va completar la feina per desenvolupar i validar un mètode de biomarcador de S&SE per comparar la ingesta de S&SE autoinformada amb la del món real. S'està treballant per avaluar els nivells de biomarcadors en estudis de cohort. Es va completar la codificació dietètica necessària per establir la importància relativa de les influències genètiques i ambientals en la ingesta de S&SE a la infància. Models de sostenibilitat: el treball d'abast va identificar i seleccionar S&SE i productes alimentaris per a un estudi de cas en profunditat mitjançant enfocaments de LCA. S'han completat els ACV atributius i conseqüents, així com els costos del cicle de vida, per a la taumatina, els glucòsids d'esteviol, l'aspartam, el neotàm i la sucralosa.

S'han completat els ACV socials per a la taumatina, els glucòsids d'esteviol i la sucralosa. Innovació, explotació i difusió: s‟ha desenvolupat un pla d‟impacte i s‟ha completat el pla d‟acció inicial de gènere. Està en curs una segona fase de seguiment de la igualtat de gènere. S'han completat les anàlisis de mitjans de comunicació i de xarxes socials. S'ha elaborat una tipologia d'empreses de serveis públics i privats basada en el consumidor, tant al Regne Unit com a Espanya. S'està preparant per distribuir una enquesta en línia que examina les actituds dels grups d'interès europeus cap a les empreses de serveis públics i privats.

Descripció contextual

El projecte SWEET s'ha dissenyat per a i) identificar i abordar les barreres i els factors que faciliten l'ús d'edulcorants i potenciadors de la dolçor (E&E) i ii) examinar els riscos i beneficis d'usar E&E per substituir el sucre a la dieta, en el context de la salut, l'obesitat, la seguretat i la sostenibilitat. Els nostres socis comercials han començat a desenvolupar recursos que ajudaran la indústria a seleccionar E&E per a nous aliments. També s'examinarà l'efecte de diversos E&E als sistemes biològics i el comportament del cos en una àmplia gamma de consumidors. Un assaig a gran escala examinarà els beneficis (i els possibles problemes) de l'ús d'E&E per substituir el sucre a la dieta. A tots els estudis es consideraran la seguretat i els riscos generals per a la salut. A més, es combinaran i examinaran les dades existents per determinar els beneficis i els riscos del consum d'E&E davant del sucre. També s‟avaluarà l‟impacte ambiental de l‟ús d‟aquests nous E&E per garantir que es tracti d‟un enfocament sostenible. Les necessitats, preferències i opinions dels consumidors determinaran quins E&E es podrien utilitzar en el futur i com. Això ajudarà els responsables polítics, fabricants i experts en salut a determinar si, i com, els sistemes d'alimentació i begudes es poden utilitzar per millorar la salut de diversos grups de consumidors amb diferents necessitats. Això hauria de contribuir a la reducció de les calories procedents del sucre a la dieta europea, un pas fonamental per abordar el problema de l'obesitat i les malalties relacionades amb l'alimentació a tot Europa.

Objectius

El projecte SWEET ha estat dissenyat per a i) identificar i abordar les barreres i facilitadors de l'ús d'edulcorants i potenciadors de la dolçor (S&SE) i ii) examinar els riscos i beneficis de l'ús de S&SE per reemplaçar el sucre a la dieta en els contextos de salut, obesitat, seguretat i sostenibilitat. Els experts de la indústria integraran bases de dades tecnològiques, de salut i de dolçor per proporcionar una plataforma on es puguin seleccionar S&SE noves i emergents per a la seva inclusió en productes alimentaris. L'impacte conductual i fisiològic de S&SE específics s'examinarà en estudis de dosificació aguda i repetida i s'establiran les diferències naturals de la població (per edat, regió, gènere, etc.) a la percepció de la dolçor. Es desenvoluparà un perfil sensorial i se n'avaluaran els determinants genètics. El principal assaig controlat aleatori adoptarà un enfocament de dieta completa per examinar l'impacte de la substitució perllongada del sucre al control del pes, la gana i la ingesta d'energia. Els efectes mecanístics subjacents de l'ús de S&SE, sols i en combinació, s'avaluaran fent servir la plataforma tecnològica desenvolupada en estudis aguts. Els resultats relacionats amb la seguretat i els riscos generals per a la salut seran i) mesurats en estudis aguts i crònics i ii) investigats en dades secundàries (intervencions a llarg termini, cohorts prospectives). S'han de determinar les preferències i les percepcions de les S&SE entre els consumidors europeus, i les barreres per a la seva acceptació, consum i ús. També es modelaran el cost ambiental i la sostenibilitat de reemplaçar el sucre amb S&SE. S'involucrarà els consumidors per informar el disseny de la investigació, i es desenvoluparan plans d'explotació i impacte impulsats per les parts interessades per comunicar i difondre els objectius i resultats del projecte per a) abordar el paper dels edulcorants en el control de pes per a les audiències objectiu (consumidors, professionals de la salut, científics, formuladors de polítiques i reguladors). Es desenvoluparà i implementarà un pla dacció de gènere per promoure lequitat en totes les activitats de recerca.

Resultats

El nostre consum de sucre es manté persistentment alt, superant amb escreix el nivell recomanat per l'Organització Mundial de la Salut. Els edulcorants poden ajudar les persones a optar per alternatives baixes en sucre? Atesa la contribució del sucre dietètic al desenvolupament de l'obesitat i la malaltia cardiometabòlica, l'Organització Mundial de la Salut ha recomanat que la ingesta de sucres lliures no sigui més del 10% de la ingesta total d'energia. Com explica Jo Harrold, una de les coordinadores del projecte SWEET: “Els edulcorants artificials/naturals/no nutritius/baixos en calories, juntament amb els potenciadors de la dolçor (E&E), brinden una oportunitat per eliminar calories en forma de sucre, alhora que mantenen l'atractiu i la viabilitat comercial dels productes. Harrold , degà de Psicologia i professor d'Apetit i Obesitat al Departament de Psicologia de la Universitat de Liverpool , estava interessat a identificar quins són els riscos i beneficis d'usar edulcorants alternatius. El projecte també volia establir quines barreres en prevenen l'ús.

Tots estan aprovats per al consum humà, però els S&SE estan actualment infrautilitzats perquè, malgrat les abundants dades de seguretat, alguns estudis suggereixen una relació amb més risc d'accident cerebrovascular i cardiopatia. Altres investigacions suggereixen que podrien tenir un impacte negatiu a la microbiota intestinal, afirma. Estudis clínics i enquestes per establir l'impacte de les alternatives al sucre L'equip va fer servir diversos protocols per estudiar l'efecte dels suplements dietètics, incloent-hi estudis de dosificació aguts (1 dia) i repetits (14 dies) centrats en aliments individuals per examinar l'impacte dels suplements dietètics en la resposta glucèmica. També van considerar el comportament alimentari i la bioquímica sanguínia. Els assajos es van fer en adults reclutats a Dinamarca, França, Espanya i el Regne Unit. "L'eix central de SWEET va ser l'assaig controlat aleatoritzat (ECA) d'un any de durada, que va investigar si l'ús prolongat de suplements dietètics com a part d'una dieta saludable baixa en sucre podria millorar el manteniment de la pèrdua de pes després d'una pèrdua ràpida de pes", afegeix Harrold.

L'ACA va considerar els marcadors de risc-benefici per a la diabetis tipus 2 i les malalties cardiovasculars en comparació de l'absència de consum de suplements dietètics. Per això, l'assaig va reclutar adults i nens amb sobrepès o obesitat de Dinamarca, Grècia, Espanya i els Països Baixos. L'equip també va realitzar una enquesta en línia a més de 11.000 consumidors a la majoria dels Estats membres de la UE per examinar les actituds, percepcions i intencions de comportament cap als suplements dietètics. L'evitació dels S&SE es deu principalment als riscos percebuts per a la salut Les anàlisis van indicar que els consumidors percebien els beneficis dels edulcorants, com ara la pèrdua de pes, el control de la diabetis i la salut bucodental. Els edulcorants d'origen vegetal es van percebre de manera més positiva que els d'origen artificial.

L'evitació dels edulcorants es deu principalment a la percepció de riscs per a la salut. "No obstant", assenyala Harrold: "Les intervencions controlades a curt i mitjà termini van demostrar que els edulcorants en begudes i matrius d'aliments dolços semisòlids i sòlids afavoreixen una resposta glucèmica més baixa, sense cap impacte advers en la gana, el metabolisme ni els marcadors de salut, ni de forma aguda ni després de dues setmanes. L'assaig clínic aleatoritzat a llarg termini va demostrar no només que la substitució del sucre en tota la dieta per edulcorants millorava el control de la pèrdua de pes a llarg termini, sinó també, i de manera més important, que l'ús prolongat d'edulcorants reduïa els desitjos de dolços i no augmentava el risc de diabetis tipus 2. L'equip va elaborar una eina de suport a la presa de decisions destinada a promoure el desenvolupament i l'ús responsable d'edulcorants a la indústria, a la qual es podrà accedir mitjançant una interfície en línia al lloc web del projecte SWEET. "Volíem facilitar la comprensió i la implementació de les intervencions i resultats del projecte, així com fomentar l'adopció d'oportunitats comercials. Això inclou resums redactats per a lectors no experts", afirma Harrold.

Informació addicional

SWEET incorporarà S&SE, tant existents com a nous, en aliments típicament rics en sucre. Es desenvoluparan bases de dades per fonamentar la selecció i examinar-ne els aspectes de seguretat. El projecte també cerca comprendre els efectes dels S&SE en els processos sensorials i biològics del cos i com poden influir en el comportament. Analitzant les preferències alimentàries individuals i les respostes gustatives, el projecte examinarà com interactuen els S&SE per augmentar el plaer sense estimular-ne el consum excessiu. Un estudi a gran escala examinarà l‟impacte a llarg termini d‟una dieta que contingui S&SE en la gana, l‟elecció d‟aliments i el pes corporal, i en particular si ajuden els consumidors a mantenir un pes saludable i com ho fan. El projecte també mesurarà l‟ús real de S&SE mitjançant biomarcadors en mostres d‟orina per validar-lo amb mecanismes d‟autoinforme. Amb aquesta comprensió, el projecte examinarà la relació entre l'ús autoinformat de S&SE i els resultats de salut a partir de diversos estudis de gran envergadura per fonamentar millor les directrius i les polítiques basades en l'evidència. Més enllà de la salut, l'adopció de S&SE per substituir el sucre podria tenir un impacte econòmic, social i ambiental més ampli.

El projecte anticiparà aquests desafiaments mitjançant l'anàlisi del cicle de vida dels S&SE específics seleccionats per al desenvolupament. Al llarg del projecte, les preocupacions dels consumidors i altres barreres a la innovació orientaran el nostre enfocament. Això garantirà el desenvolupament dels productes que els consumidors necessiten i desitgen, i que aquests compleixin tots els requisits regulatoris. Això facilitarà que la indústria es comprometi amb la substitució del sucre. Finalment, les dades obtingudes s'utilitzaran per desenvolupar eines que ajudin els fabricants a seleccionar els millors ingredients i obtenir els productes que els consumidors necessiten i volen comercialitzar. En termes d‟impacte, SWEET estableix aliances entre socis del sector públic i privat que generaran evidència sobre l‟ús potencial dels S&SE per combatre l‟obesitat, alhora que milloren la sostenibilitat alimentària a la UE. També empoderarà el consumidor en permetre-li un nombre més gran d'opcions alimentàries potencials i més ben informades per millorar la seva dieta. Els reguladors també estaran més ben informats sobre la seguretat dels nous productes i les barreges de S&SE, incloent-hi l'impacte a llarg termini del seu ús a la dieta. Les diferències individuals en necessitats, respostes i preferències permetran adaptar els productes a les necessitats específiques dels consumidors. El projecte ajudarà la indústria a desenvolupar de manera responsable sistemes d'emmagatzematge i distribució d'aliments (S&S) acceptables per als consumidors per substituir el sucre als aliments.

Això es farà mitjançant la comprensió de les conseqüències econòmiques, socials i ambientals d'aquests canvis. Es faran tallers amb les parts interessades per abordar les preocupacions, els obstacles i les possibles solucions, així com per difondre els resultats. El pla resultant per a les parts interessades ha de garantir que els impactes esmentats es materialitzin mitjançant la comunicació entre consumidors, representants i defensors dels pacients, organitzacions no governamentals, fabricants d'ingredients, productors i detallistes d'aliments, i experts en salut i reguladors i mitjans de comunicació.

Coordinadors
  • THE UNIVERSITY OF LIVERPOOL