Proxecto H2020 SMARTCHAIN: Cara á innovación: solucións intelixentes e impulsadas en cadeas curtas de subministración de alimentos
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2018 -2021
- Orzamento asignado 5.998.373,75 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto SMARTCHAIN
As cadeas curtas de subministración de alimentos xogan un papel crucial no sistema agroalimentario da UE. É imprescindible mellorar a sustentabilidade e a competitividade deste sector. O proxecto SMARTCHAIN financiado pola UE ten como obxectivo promover e acelerar a transición cara a cadeas de subministración de alimentos curtas e colaborativas. Isto conseguirase mediante accións concretas, recomendacións, o desenvolvemento de modelos de negocio sólidos e a introdución de solucións innovadoras.
O proxecto analizará 18 casos prácticos, examinando diversos factores tecnolóxicos, normativos, sociais, económicos e ambientais. Ademais, avaliará a interconexión e as interaccións entre todos os axentes implicados nas cadeas curtas de subministración de alimentos. Deste xeito, o proxecto identificará parámetros críticos que inflúen na produción de alimentos sostible e no desenvolvemento rural en diferentes rexións europeas.
SMARTCHAIN é un ambicioso proxecto de 3 anos con 43 socios de 11 países europeos, incluíndo partes interesadas clave do sector da cadea de subministración de alimentos curtas como actores do proxecto. O obxectivo central é fomentar e acelerar o cambio cara a cadeas de subministración de alimentos curtas e colaborativas e, mediante accións e recomendacións concretas, introducir novos modelos de negocio sólidos e solucións innovadoras e prácticas que melloren a competitividade e a sustentabilidade do sistema agroalimentario europeo. Usando investigación de abaixo cara arriba, dirixida á demanda, o consorcio SMARTCHAIN:
- Realizará unha análise multi-perspectiva de 18 casos prácticos de cadeas curtas de subministración de alimentos en termos de factores tecnolóxicos, regulamentarios, sociais, económicos e ambientais.
- Avaliará os vínculos e as interaccións entre todos os axentes implicados nas cadeas curtas de subministración de alimentos.
- Identificará os parámetros clave que inflúen na produción de alimentos sostible e no desenvolvemento rural en diferentes rexións de Europa. O proxecto ten como obxectivo establecer nove comunidades nacionais de cadea curta de abastecemento de alimentos (centros de innovación e colaboración) en diferentes países socios (Francia, Alemaña, Grecia, Hungría, Italia, Países Baixos, Serbia, España e Suíza) e un centro virtual de innovación para facilitar o compromiso das partes interesadas, reunindo a agricultores e consumidores nun ambiente que mellore a confianza e lles permita xerar innovación impulsada pola demanda.
A combinación de coñecementos científicos e prácticos e o uso de obradoiros de innovación permitirá o desenvolvemento de solucións innovadoras prácticas, así como o fomento dun marco para diferentes formas de cadeas de subministración de alimentos curtas colaborativas nas zonas urbanas e rurais.
SMARTCHAIN xerará accións concretas para a transferencia de coñecemento a través de obradoiros e actividades de formación para agricultores e emprendedores de cadeas curtas de abastecemento alimentario.
En Europa son posibles moitos futuros agroecolóxicos. Novas investigacións demostran como a agricultura sostible non só beneficia ao medio ambiente senón que tamén capacita aos agricultores e ás comunidades rurais. Durante a maior parte da historia, a agricultura foi un asunto local, cos agricultores que só producían alimentos suficientes para alimentar ás súas familias ou manter a comunidade local. Pero coa industrialización, a urbanización e o crecemento da poboación, a agricultura fíxose cada vez máis intensiva. Aínda que isto levou a reducir os custos e aumentar a produción, estes logros adoitaban facerse a costa do medio ambiente.
Agora, mentres o mundo lidia cos efectos do cambio climático, hai unha necesidade urxente de reequilibrar o noso sistema agrícola coa combinación correcta de sustentabilidade e produtividade. "Neste sentido, aumentar a implantación de enfoques agroecolóxicos é fundamental para garantir a produción de alimentos sostible no futuro", afirma Gerald Schwarz, investigador do Instituto Thünen de Economía Agrícola. O proxecto UNISECO financiado pola UE (Understanding and improving the sustainability of agro-ecoological farming systems in the EU) axuda a acadar este equilibrio. "O noso obxectivo era reforzar a sustentabilidade dos sistemas agrícolas europeos desenvolvendo conxuntamente estratexias melloradas e incentivos para as transicións á agricultura agroecolóxica", explica Schwarz, que coordinou o proxecto.
A agroecoloxía aplica conceptos ecolóxicos á agricultura. En particular, promove un tipo de agricultura que traballa para mitigar o cambio climático, minimizar o impacto da agricultura sobre a vida salvaxe e a natureza e capacitar aos agricultores e comunidades para beneficiarse da sustentabilidade. Solucións adaptadas ás necesidades locais Segundo Schwarz, o obxectivo principal do proxecto era identificar un conxunto de accións e políticas para a transición á agroecoloxía. "Queriamos ofrecer evidencias concretas de como a agricultura pode axudar a Europa a afrontar os retos do cambio climático e da perda de biodiversidade, ao tempo que se facilita a produción de alimentos sostible e se promove economías rurais vibrantes", sinala. Para iso, os investigadores realizaron estudos de casos en 15 países europeos diferentes, cada un cun contexto socioeconómico, ambiental e cultural distinto. Tamén estudaron o impacto que tería a implantación a gran escala de prácticas agroecolóxicas tanto nas economías agrícolas locais como no sistema alimentario europeo.
O proxecto UNISECO concluíu que non existe unha solución única para a transición á agricultura sostible. Pola contra, a agroecoloxía funciona mellor cando se adapta ás necesidades locais. "A nosa investigación demostrou que moitos futuros agroecolóxicos son posibles en Europa e, cando se integran en cambios máis amplos no sistema alimentario, non comprometen a nosa seguridade alimentaria", engade Schwarz. O proxecto tamén demostrou como a agroecoloxía pode beneficiar o medio ambiente, por exemplo aumentando a diversidade de especies e hábitats. "A agroecoloxía tamén pode axudar a mitigar o cambio climático e mellorar a nosa capacidade de adaptación aos seus impactos promovendo, por exemplo, a formación de humus e o secuestro de carbono na biomasa leñosa", di Schwarz. Potenciación das comunidades rurais.
Ademais de demostrar os beneficios ambientais da agroecoloxía, o proxecto tamén traballou para compartir coñecementos sobre as oportunidades económicas da agricultura sostible a través dun diálogo entre a ciencia, a sociedade e a política. “Para que a agroecoloxía teña éxito, necesitamos aumentar a capacidade dos actores locais”, di Schwarz. "Aínda que isto comeza polo agricultor, tamén debe incluír os propietarios e outras partes interesadas das comunidades rurais e das cadeas de valor".
Aquí, o proxecto destacou a colaboración dos agricultores en áreas como o almacenamento compartido, o procesamento e a comercialización, e demostrou cadeas de valor a nivel comunitario que vinculan aos agricultores con restaurantes, escolas e venda polo miúdo locais. "Con máis 'pel no xogo', os agricultores teñen unha conexión directa co éxito dos sistemas agrícolas", engade Schwarz. "Tamén se benefician máis, garantindo que os sistemas agroecolóxicos poidan crecer cun apoio público limitado". Aínda que o proxecto en si xa rematou, os agricultores e outras partes interesadas poden seguir beneficiándose da riqueza de coñecemento que UNISECO produciu a través do Centro de Coñecemento Agroecolóxico.
- UNIVERSITAET HOHENHEIM