Proxecto H2020 PhageFire: Unha solución eficaz e respectuosa co medio ambiente para controlar o lume bacteriano causado por Erwinia amylovora nos cultivos de froita de pementa
- Tipo Proxecto
- Estado Asinado
- Execución 2020 -2024
- Orzamento asignado 2.969.642,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto PhageFire
O lume bacteriano, que afecta habitualmente ás mazás, está causado pola bacteria Erwinia amylovora (Ea) e é responsable de graves perdas económicas na produción de mazás. O proxecto PhageFire, financiado pola UE, desenvolverá unha solución integrada baseada en fagos para que os produtores de mazás controlen eficazmente as infeccións por Ea. A solución tamén reducirá a dependencia de produtos químicos perigosos e antibióticos.
O consorcio está formado por socios con altos niveis de experiencia na produción, concesión de licenzas e comercialización de pesticidas baseados en fagos, así como por investigadores líderes en fagoterapia e expertos no deseño de solucións naturais para o sector fitosanitario. O proxecto desenvolverá e comercializará PhageFire como un biopesticida pioneiro baseado en fagos en Europa, ofrecendo aos produtores de mazás unha opción eficaz de prevención e tratamento contra a enfermidade de Ea.
O proxecto PhageFire está deseñado para abordar a necesidade non cuberta dunha solución segura e fiable para controlar a queima bacteriana (FB) nas froitas da pementa causada pola bacteria Erwinia amylovora (Ea). O produtor español de froitas de poma Peras de Rincón de Soto asociouse con Enviroinvest (Hungría), unha consultora especializada na produción, concesión de licenzas e comercialización de pesticidas baseados en fagos; ZHAW (Suíza), un centro de investigación líder en terapia fagótica; e Grupo Kimitec, especialista no deseño, desenvolvemento e comercialización de solucións naturais para o sector da protección vexetal.
Xuntos, os membros do Consorcio PhageFire pretenden seguir desenvolvendo unha solución integrada baseada en fagos que permita aos produtores de froitas de poma controlar eficazmente as infeccións por Ea, reducindo tanto as perdas de produción como as económicas. Ademais, isto tamén resultará nunha menor dependencia de produtos químicos nocivos (principalmente produtos a base de cobre) e antibióticos. Baseándonos no noso desenvolvemento avanzado actual de cócteles de fagos e os seus exitosos resultados en canto á seguridade e os beneficios dos fagos, o noso obxectivo é desenvolver e comercializar PhageFire como o primeiro biopesticida baseado en fagos da súa clase en Europa que proporcione prevención e tratamento eficaces das infeccións por Ea.
Para sacar adiante o proxecto e comercializar o produto, requírese un investimento estimado de 3,9 millóns de euros. A obtención con éxito do financiamento da FTI axudará a cubrir o 70 % (2,97 millóns de euros), mentres que os socios do consorcio cubrirán o 30 % (0,93 millóns de euros) cos seus propios fondos e co posible apoio financeiro de investidores privados. Tendo en conta a crecente demanda de métodos de protección contra os FB, o biopesticida PhageFire representará unha importante oportunidade de negocio (beneficio neto de 22,12 millóns de euros entre 2023 e 2027, retorno do investimento do 4,66 %) ao cubrir un nicho de mercado altamente rendible no crecente mercado de biopesticidas (taxa de crecemento anual composta do 14,93 %, 9310 millóns de euros para 2025). Ademais, o potencial escalable dos fagos tamén nos permitirá explorar novos horizontes na protección contra as enfermidades das plantas.
Unha innovadora terapia fagética dirixida erradica a queima bacteriana Un equipo de investigadores financiados pola UE presentou unha tecnoloxía pioneira no seu tipo que emprega virus naturais para axudar a combater a queima bacteriana nas froitas de pementa. Esta solución non tóxica evoluciona coas bacterias, eliminando completamente a enfermidade onde queira que resida na planta.
O lume bacteriano é unha enfermidade bacteriana devastadora causada por *Erwinia amylovora* que afecta a moitas plantas da familia das rosáceas, especialmente a froitas de pementa como as mazás, as peras e os marmelos. Orixinaria de América do Norte, estendeuse a Europa na década de 1950 e agora atópase en todo o mundo, causando danos significativos ás colleitas cada ano ao infectar flores e matar esporas e tecido da froita. Malia as estritas regulacións, segue a ser a enfermidade máis destrutiva nos pomares de froitas de pementa.
O proxecto PhageFire, financiado pola UE, tiña como obxectivo mellorar o control do lume bacteriano nas froitas de poma mediante o desenvolvemento dun biopesticida empregando bacteriófagos (virus naturais) que se dirixe especificamente ás cepas de Erwinia amylovora. Estes bacteriófagos utilizan actividade lítica, o que significa que poden penetrar e descompoñer as células bacterianas responsables do lume bacteriano. Unha alternativa ecolóxica para combater o lume bacteriano «A próxima tempada, presentaremos, por primeira vez no mercado, unha solución segura e non tóxica para que os produtores de froitas de pementa combatan o lume bacteriano mediante fagoterapia», afirma o coordinador do proxecto, Borja de Santos Prieto.
«PhageFire é un cóctel coidadosamente elaborado que contén bacteriófagos seleccionados que se dirixen especificamente á bacteria Erwinia amylovora, sen prexudicar outros organismos. O noso produto pode chegar ás bacterias onde queira que se atopen: en flores, pólas, madeira, cancros e outras especies hóspedes; non só compiten por espazo», engade de Santos Prieto. "É respectuoso co medio ambiente e non xera resistencia, aliñándose coas prácticas agrícolas sostibles promovidas pola Comisión Europea."
Ademais, PhageFire vén en forma líquida que é doada de aplicar usando equipos agrícolas típicos. Superación dos desafíos A caracterización dos bacteriófagos supuxo un intenso traballo de laboratorio. Comezou co illamento de bacteriófagos e a identificación dos seus xenes, seguido de probas da súa capacidade lítica e mellora da súa resistencia a condicións ambientais adversas como a radiación ultravioleta. Tamén se realizou unha extensa investigación bibliográfica para identificar as mellores maneiras de protexer estes cócteles no laboratorio, garantindo o seu rendemento no campo. Os socios do proxecto realizaron máis de dez ensaios de campo en pomares de froita de poma de acordo coas normas europeas. A tecnoloxía de produción industrial xa está implementada para satisfacer a demanda, coa capacidade de producir PhageFire en grandes biofermentadores de 5.000 litros. Brillantes perspectivas para as terapias con fagos.
Malia a súa longa historia, a investigación e as aplicacións dos fagos seguen a ser un campo próspero con inmenso potencial. «Dado que a terapia fagótica é relativamente nova neste momento, os nosos socios industriais desenvolveron con éxito un produto de vangarda, posicionando a PhageFire como unha solución líder no mercado para combater o lume bacteriano, un problema que antes carecía dun remedio específico», afirma de Santos Prieto. Grazas á experiencia dos socios industriais en aplicacións de bacteriófagos, existe o potencial de desenvolver tecnoloxías similares para outros problemas. Como sinala o coordinador do proxecto, os métodos actuais son custosos e implican eliminar as pólas infectadas, arrincar árbores de raíz, usar aerosois a base de cobre ou tratamentos inespecíficos que non eliminan as bacterias.
Polo tanto, os produtores vense obrigados a convivir con bacterias do lume bacteriano, o que inevitablemente leva a perdas económicas e de produción. «PhageFire vai un paso máis alá ao eliminar as bacterias, erradicando a enfermidade por completo. Non deixa residuos, xa que os bacteriófagos degradábanse de forma natural unha vez que as bacterias desaparecen. Isto axuda a mellorar a produtividade dos produtores de froitas de pementa, garantindo un subministro fiable de froita», conclúe de Santos Prieto. Polo tanto, os consumidores poden beneficiarse dunha dispoñibilidade máis consistente e potencialmente mellores prezos, ao tempo que desfrutan de froita máis saudable grazas á menor necesidade de tratamentos químicos.
- ASOCIACION PARA LA PROMOCION DE LA PERA DE RINCON DE SOTO (PERAS DE RINCON DE SOTO)