Projecte H2020 PhageFire: Una solució eficaç i respectuosa amb el medi ambient per controlar la malaltia de la boira de la perera i de la pomera causada per Erwinia amylovora en cultius de fruites de llavor
- Tipus Projecte
- Estat Firmado
- Execució 2020 -2024
- Pressupost assignat 2.969.642,5 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte PhageFire
La boira de la perera i de la pomera, que afecta comunament les pomes, és causada pel bacteri Erwinia amylovora (Ea) i és responsable de greus pèrdues econòmiques en la producció de pomes. El projecte PhageFire, finançat amb fons europeus, desenvoluparà una solució integrada basada en fags perquè els productors de pomes controlin eficaçment les infeccions per Ea. La solució també reduirà la dependència de productes químics perillosos i antibiòtics.
El consorci està format per socis amb alts nivells d´especialització en la producció, autorització i comercialització de plaguicides basats en fags, així com per investigadors de primer nivell en teràpia amb fags i experts en el disseny de solucions naturals per al sector fitosanitari. El projecte desenvoluparà i comercialitzarà PhageFire com un bioplaguicida pioner a base de fags a Europa, oferint als productors de pomes una opció eficaç de prevenció i tractament contra la malaltia d'Ea.
El projecte PhageFire està dissenyat per satisfer la necessitat insatisfeta d'una solució segura i fiable per controlar la malaltia de la boira de la perera i de la pomera (FB) en fruites de llavor causada pel bacteri Erwinia amylovora (Ea). El productor espanyol de fruita de llavor Peras de Racó de Soto s'ha associat amb Enviroinvest (Hongria), consultora experta en producció, autorització i comercialització de pesticides basats en fags, ZHAW (Suïssa), centre de recerca de primer nivell en fagoteràpia i Grup Kimitec especialista en el disseny, desenvolupament i comercialització de solucions naturals per al sector.
Junts, els membres del PhageFire Consortium tenen com a objectiu seguir desenvolupant una solució integrada basada en fags que permeti als agricultors de fruites de llavor controlar eficaçment les infeccions per Ea, reduint tant la producció com les pèrdues econòmiques. A més, això també resultarà en una menor dependència de productes químics nocius (principalment productes a base de coure) i antibiòtics. Basant-nos en el nostre avançat desenvolupament actual de còctels de fags i els seus exitosos resultats sobre la seguretat i els beneficis dels fags, el nostre objectiu és desenvolupar i comercialitzar PhageFire com el primer biopesticida basat en fags de la seva classe a Europa que proporciona una prevenció i tractament eficaces contra les infeccions per Ea.
Per tirar endavant el projecte i assolir la comercialització del producte cal una propera inversió estimada de 3,9 M€. La consecució amb èxit del finançament FTI ajudarà a cobrir el 70% (2,97M€) mentre que els socis del Consorci assumiran el 30% (0,93M€) amb fons propis i la potencial ajuda econòmica d'inversors privats. Tenint en compte la creixent demanda de mètodes de protecció FB, el biopesticida PhageFire representarà una gran oportunitat de negoci (benefici net de 22,12 milions d'euros entre 2023-2027, retorn de la inversió de 4,66) en omplir un nínxol altament rendible en el creixent mercat de biopesticida (CA10 2025). A més, el potencial escalable dels fags també permetrà apuntar nous horitzons en la protecció de malalties de les plantes.
La innovadora teràpia dirigida amb fags eradica la malaltia de la boira de la perera i de la pomera Un equip d'investigadors finançat per la Unió Europea ha presentat una tecnologia pionera en el seu gènere que utilitza virus naturals que ajuden a combatre la boira de la perera i de la pomera a les fruites de llavor. Aquesta solució no tòxica evoluciona amb els bacteris, eliminant totalment la malaltia on sigui que resideixi a la planta.
La boira de la perera i de la pomera és una malaltia bacteriana devastadora, causada per Erwinia amylovora, que afecta moltes plantes de la família de les roses, especialment les fruites de llavor com les pomes, les peres i els codonys. Originari d'Amèrica del Nord, es va estendre a Europa a la dècada de 1950 i ara es troba a tot el món, causant un dany significatiu als cultius cada any, infectant les flors i matant els esperons i teixits de la fruita. Malgrat les estrictes regulacions, continua sent la malaltia més destructiva als horts de fruites de llavor.
El projecte PhageFire, finançat amb fons europeus, es va proposar millorar el control de la boira de la perera i de la pomera a les fruites de llavor mitjançant el desenvolupament d'un biopesticida que utilitza bacteriòfags (virus naturals) que es dirigeixen específicament als ceps d'Erwinia amylovora. Aquests bacteriòfags utilitzen l'activitat lítica, cosa que significa que poden penetrar i descompondre les cèl·lules bacterianes responsables de la boira de la perera i de la pomera. Una alternativa ecològica a la lluita contra la boira de la perera i de la pomera «La temporada que ve presentarem, per primera vegada al mercat, una solució segura i no tòxica per als productors de fruita de llavor per combatre la boira de la perera i de la pomera mitjançant teràpia amb fags», assenyala el coordinador del projecte, Borja de Santos Prieto.
"PhageFire és un còctel acuradament elaborat que conté bacteriòfags seleccionats dirigits específicament al bacteri Erwinia amylovora, sense afectar altres organismes. El nostre producte pot arribar als bacteris on sigui que es trobin: en flors, branques, fusta, cancros i altres espècies hostatgeres, no només compit. "És respectuós amb el medi ambient i no genera resistència, alineant-se amb les pràctiques agrícoles sostenibles promogudes per la Comissió Europea".
A més, PhageFire ve de forma líquida que és fàcil d'aplicar utilitzant equips agrícoles típics. Superació de reptes La caracterització de bacteriòfags va implicar un intens treball de laboratori. Va començar amb l'aïllament dels bacteriòfags i la identificació dels seus gens, seguit de proves de la seva capacitat lítica i millora de la resistència contra condicions ambientals adverses com la radiació ultraviolada. També es va dur a terme una àmplia investigació bibliogràfica per identificar les millors formes de protegir aquests còctels al laboratori, assegurant que tinguin un bon rendiment al camp. Els socis del projecte van dur a terme més de deu assaigs de camp en horts de fruiters de llavor d'acord amb les normes europees. La tecnologia de producció industrial ja està preparada per satisfer la demanda, amb la capacitat de produir PhageFire en grans biofermentadors de 5.000 litres. Perspectives brillants per a les teràpies amb fags.
Tot i la seva llarga història, la investigació i les aplicacions dels fags segueixen sent un camp florent amb un immens potencial. "Com que la teràpia amb fags és realment nova en aquest moment, els nostres socis industrials han desenvolupat amb èxit un producte d'avantguarda, posicionant PhageFire com una solució de referència al mercat per combatre la boira de la perera i de la pomera, un problema que anteriorment no tenia un remei específic", afirma de Santos Prieto. Gràcies a l'experiència dels socis industrials en aplicacions de bacteriòfags, hi ha el potencial de desenvolupar tecnologies similars per a altres problemes. Com assenyala el coordinador del projecte, els mètodes actuals són costosos i impliquen l'eliminació de branques infectades, l'arrencada d'arbres, l'ús d'aerosols amb coure o tractaments no específics que no aconsegueixen eliminar els bacteris.
Per tant, els productors es veuen obligats a conviure amb els bacteris de la boira de la perera i de la pomera, cosa que provoca inevitables pèrdues econòmiques i de producció. "PhageFire fa un pas més enllà en matar els bacteris, eradicant efectivament la malaltia per complet. No deixa residus, ja que els bacteriòfags es degraden naturalment una vegada que els bacteris se n'han anat. Això ajuda a millorar la productivitat dels productors de fruita de llavor, assegurant un subministrament fiable de fruita", conclou de Santo. Per tant, els consumidors es poden beneficiar d'una disponibilitat més constant i de preus potencialment millors, alhora que gaudeixen d'una fruita més saludable gràcies a la menor necessitat de tractaments químics.
- ASOCIACION PARA LA PROMOCION DE LA PERA DE RINCON DE SOTO (PERAS DE RINCON DE SOTO)