
Proxecto H2020 MultiSens: Unha plataforma revolucionaria de indicadores de calidade para a industria alimentaria
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2017 -2019
- Orzamento asignado 170.121,6 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto MultiSens
- Correlación da frescura da carne coa concentración de gas dentro do envase (WP 1).
- Desenvolvemento de sensores selectivos, estables e precisos para CO₂, NH₃ e H₂S (WP 2).
- Implementación de sensores no envase (WP 3).
- Aplicación para teléfonos intelixentes como sistema de control de calidade/retroalimentación do usuario (WP 4).
- Validación da plataforma MultiSens como sistema de calidade (WP 5).
O obxectivo de MultiSens é desenvolver unha plataforma revolucionaria de indicadores de calidade para a industria alimentaria. Esta innovadora plataforma de envasado intelixente alertará os clientes sobre a calidade da carne, achegando valor e beneficios a toda a cadea de subministración alimentaria, reducindo o desperdicio, proporcionando información valiosa ao usuario final e axudando a Europa a manter unha vantaxe competitiva no mercado.
Só na UE, estímase que o desperdicio de alimentos ao longo da cadea de subministración é de aproximadamente 89 millóns de toneladas ou 180 kg per cápita ao ano, e proxéctase que aumente a 126 millóns de toneladas anuais para 2020 a menos que se tomen medidas. Os fogares xeran actualmente a maior parte dos residuos alimentarios na UE (42 %), e os expertos estiman que reducir o desperdicio de alimentos a nivel de consumidor nos países desenvolvidos nun 30 % podería aforrar aproximadamente 400 000 km² de terras de cultivo para 2030.
Normalmente, os produtos alimenticios envásanse nunha atmosfera modificada (AM), que consiste nunha mestura de gases optimizada para o alimento que se envasa. Monitorizar a composición dentro do envase permítenos verificar se esta AM foi constante ou se o produto xa comezou a deteriorarse. Non obstante, aínda non se informou dun método non destrutivo para determinar esta MA.
Este proxecto propón desenvolver e integrar un sensor multimembrana no envasado da carne empregando as capacidades de imaxe e comunicación dos dispositivos intelixentes para a detección da frescura, ao tempo que emprega métodos innovadores de envasado para a integración de sensores. Se o sensor se coloca dentro ou sobre o envase de xeito que estea en estreito contacto co espazo superior da carne envasada, permitirá monitorizar os gases clave do seu contorno e transmitir información sobre a calidade da carne. O impacto económico e social dunha plataforma deste tipo, mesmo se reducise o desperdicio de alimentos nun 10 %, sería significativo.
A novidade deste proxecto reside na preparación de alta calidade dos sensores, nos métodos innovadores para a súa inmobilización e no método de detección sinxelo e non destrutivo.
O obxectivo de MultiSens é desenvolver unha plataforma revolucionaria de indicadores de calidade para a industria alimentaria. Esta innovadora plataforma de envasado intelixente alertará os clientes sobre a calidade da carne, achegando valor e beneficios a toda a cadea de subministración alimentaria, reducindo o desperdicio, proporcionando información valiosa ao usuario final e axudando a Europa a manter unha vantaxe competitiva no mercado.
Só na UE, estímase que o desperdicio de alimentos ao longo da cadea de subministración é de aproximadamente 89 millóns de toneladas ou 180 kg per cápita ao ano, e proxéctase que aumente a 126 millóns de toneladas anuais para 2020 a menos que se tomen medidas. Os fogares xeran actualmente a maior parte dos residuos alimentarios na UE (42 %), e os expertos estiman que reducir o desperdicio de alimentos a nivel de consumidor nos países desenvolvidos nun 30 % podería aforrar aproximadamente 400 000 km² de terras de cultivo para 2030.
Normalmente, os produtos alimenticios envásanse nunha atmosfera modificada (AM), que consiste nunha mestura de gases optimizada para o alimento que se envasa. Monitorizar a composición dentro do envase permítenos verificar se esta AM foi constante ou se o produto xa comezou a deteriorarse. Non obstante, aínda non se informou dun método non destrutivo para determinar esta MA.
Este proxecto propón desenvolver e integrar un sensor multimembrana no envasado da carne empregando as capacidades de imaxe e comunicación dos dispositivos intelixentes para a detección da frescura, ao tempo que emprega métodos innovadores de envasado para a integración de sensores. Se o sensor se coloca dentro ou sobre o envase de xeito que estea en estreito contacto co espazo superior da carne envasada, permitirá monitorizar os gases clave do seu contorno e transmitir información sobre a calidade da carne. O impacto económico e social dunha plataforma deste tipo, mesmo se reducise o desperdicio de alimentos nun 10 %, sería significativo.
A novidade deste proxecto reside na preparación de alta calidade dos sensores, os métodos innovadores para a súa inmobilización e o método de detección sinxelo e non destrutivo.
MultiSens desenvolveu un xeito novedoso, versátil e eficiente de comprobar a frescura da carne. Esta metodoloxía pode ser empregada polas empresas para garantir aos consumidores que o produto que compran está en perfectas condicións, mellorando así a calidade do produto.
- UNIVERSIDAD DE GRANADA (UGR)