Skip to main content
logo proyecto horizonte multisens

H2020 MultiSens Proiektua: elikagaien industriarako kalitate adierazleen plataforma iraultzailea

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2017 -2019
  • Esleitutako Aurrekontua 170.121,6 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea MultiSens
Jardueren deskribapena
  • Haragiaren freskotasunaren korrelazioa ontzi barruko gas-kontzentrazioarekin (WP 1).
  • CO₂, NH₃ eta H₂S (WP 2) sentsore selektibo, egonkorrak eta zehatzak garatzea.
  • Ontzietan sentsoreak ezartzea (WP 3).
  • Smartphone aplikazioa kalitate-kontrol/erabiltzaileen iritzi-sistema gisa (WP 4).
  • MultiSens plataforma kalitate-sistema gisa balioztatzea (WP 5).
Testuinguruko deskribapena

MultiSensen helburua elikagaien industriarako kalitate adierazleen plataforma iraultzaile bat garatzea da. Ontzi adimendunen plataforma berritzaile honek haragiaren kalitateaz ohartaraziko ditu bezeroak, elikagaien hornikuntza-kate osoan balioa eta onurak ekarriz, hondakinak murriztuz, azken erabiltzaileari informazio baliotsua eskainiz eta Europari merkatuan lehiakortasunari eusten lagunduko dio.

EBn bakarrik, hornikuntza-katean elikagai-hondakinak gutxi gorabehera 89 milioi tona edo 180 kg biztanleko urteko kalkuluen arabera, 2020. urterako 126 milioi tonara igoko direla aurreikusten da neurririk hartu ezean. Gaur egun, etxeek EBn elikagaien hondakin gehienak sortzen dituzte (% 42), eta adituek uste dute herrialde garatuetan kontsumo-mailako elikagai-hondakinak % 30 murrizteak 2030erako 400.000 km² inguru laborantza-lur aurreztu ditzakeela.

Normalean, elikagai-produktuak atmosfera eraldatuan (MA) ontziratzen dira, ontziratzen diren elikagaietarako optimizatutako gas-nahasketaz osatuta. Ontzi barruko konposizioaren jarraipena egiteak AM hori konstantea izan den edo produktua dagoeneko hondatzen hasi den egiaztatzeko aukera ematen du. Hala ere, MA hori zehazteko metodo ez-suntsitzailerik ez da oraindik jakinarazi.

Proiektu honek haragiaren bilgarrietan mintz anitzeko sentsore bat garatzea eta integratzea proposatzen du freskotasuna detektatzeko gailu adimendunen irudi eta komunikazio gaitasunak erabiliz, sentsoreak integratzeko ontziratze-metodo berritzaileak erabiliz. Sentsorea paketearen barruan edo ontziaren gainean jartzen bada, ontziratutako haragiaren buru-espazioarekin harreman estuan egon dadin, bere inguruneko funtsezko gasen jarraipena eta haragiaren kalitateari buruzko informazioa transmititzea ahalbidetuko du. Plataforma horren eragin ekonomikoa eta soziala, elikagaien xahutzea %10 murriztuko balu ere, nabarmena izango litzateke.

Proiektu honen berritasuna sentsoreen kalitate handiko prestaketan datza, hauen immobilizatzeko metodo berritzaileak eta detekzio metodo sinple eta ez-suntsitzailean.

Helburuak

MultiSensen helburua elikagaien industriarako kalitate adierazleen plataforma iraultzaile bat garatzea da. Ontzi adimendunen plataforma berritzaile honek haragiaren kalitateaz ohartaraziko ditu bezeroak, elikagaien hornikuntza-kate osoan balioa eta onurak ekarriz, hondakinak murriztuz, azken erabiltzaileari informazio baliotsua eskainiz eta Europari merkatuan lehiakortasunari eusten lagunduko dio.

EBn bakarrik, hornikuntza-katean elikagai-hondakinak gutxi gorabehera 89 milioi tona edo 180 kg biztanleko urteko kalkuluen arabera, 2020. urterako 126 milioi tonara igoko direla aurreikusten da neurririk hartu ezean. Gaur egun, etxeek EBn elikagaien hondakin gehienak sortzen dituzte (% 42), eta adituek uste dute herrialde garatuetan kontsumo-mailako elikagai-hondakinak % 30 murrizteak 2030erako 400.000 km² inguru laborantza-lur aurreztu ditzakeela.

Normalean, elikagai-produktuak atmosfera eraldatuan (MA) ontziratzen dira, ontziratzen diren elikagaietarako optimizatutako gas-nahasketaz osatuta. Ontzi barruko konposizioaren jarraipena egiteak AM hori konstantea izan den edo produktua dagoeneko hondatzen hasi den egiaztatzeko aukera ematen du. Hala ere, MA hori zehazteko metodo ez-suntsitzailerik ez da oraindik jakinarazi.

Proiektu honek haragiaren bilgarrietan mintz anitzeko sentsore bat garatzea eta integratzea proposatzen du freskotasuna detektatzeko gailu adimendunen irudi eta komunikazio gaitasunak erabiliz, sentsoreak integratzeko ontziratze-metodo berritzaileak erabiliz. Sentsorea paketearen barruan edo ontziaren gainean jartzen bada, ontziratutako haragiaren buru-espazioarekin harreman estuan egon dadin, bere inguruneko funtsezko gasen jarraipena eta haragiaren kalitateari buruzko informazioa transmititzea ahalbidetuko du. Plataforma horren eragin ekonomikoa eta soziala, elikagaien xahutzea %10 murriztuko balu ere, nabarmena izango litzateke.

Proiektu honen berritasuna sentsoreen kalitate handiko prestaketan, hauen immobilizatzeko metodo berritzaileetan eta detekzio-metodo sinple eta ez-suntsitzailean datza.

Results

MultiSensek haragiaren freskotasuna egiaztatzeko modu berri, polifazetikoa eta eraginkorra garatu du. Metodologia hau enpresek erabil dezakete kontsumitzaileei erosten duten produktua egoera ezin hobean dagoela bermatzeko, horrela produktuaren kalitatea hobetuz.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSIDAD DE GRANADA (UGR)