Skip to main content
logo proyecto horizonte multisens

Projecte H2020 MultiSens: Una plataforma revolucionària d'indicadors de qualitat per a la indústria alimentària

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2017 -2019
  • Pressupost assignat 170.121,6 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte MultiSens
Descripció de les activitats
  • Correlació de la frescor de la carn amb la concentració de gasos a l'interior dels envasos (WP 1).
  • Desenvolupament de sensors selectius, estables i precisos per a CO₂, NH₃ i H₂S (WP 2).
  • Implementació dels sensors a l'envàs (WP 3).
  • Aplicació per a smartphones com a sistema de control de qualitat/retroalimentació de l'usuari (WP 4).
  • Validació de la plataforma MultiSens com a sistema de qualitat (WP 5).
Descripció contextual

L'objectiu de MultiSens és desenvolupar una plataforma revolucionària d'indicadors de qualitat per a la indústria alimentària. Aquesta innovadora plataforma d'envasament intel·ligent alertarà el client sobre la qualitat de la carn, aportant valor i beneficis al llarg de la cadena de subministrament d'aliments, reduint el malbaratament, proporcionant informació valuosa a l'usuari final i ajudant Europa a mantenir un avantatge competitiu al mercat.

Només a la UE, el malbaratament d'aliments al llarg de la cadena de subministrament s'estima en aproximadament 89 milions de tones o 180 kg per càpita a l'any, i es preveu que augmenti a 126 milions de tones anuals per al 2020, tret que es prenguin mesures. Actualment, les llars generen la major part del malbaratament d'aliments a la UE (42 %) i els experts estimen que reduir el malbaratament d'aliments a nivell de consumidor als països desenvolupats en un 30 % podria estalviar aproximadament 400 000 km² de terres de cultiu per al 2030.

Normalment, els productes alimentaris s'envasen en atmosfera modificada (AM), que consisteix en una barreja de gasos optimitzada per a l'aliment que s'envasa. El seguiment de la composició dins dels envasos permet comprovar si aquesta AM ha estat constant o si el producte ja s'ha començat a deteriorar. Tot i això, encara no s'ha reportat un mètode no destructiu per determinar aquesta MA.

Aquest projecte proposa explotar el desenvolupament i la integració d'un sensor multimembrana en paquets de carn utilitzant les capacitats d'imatge i comunicació de dispositius intel·ligents per a la detecció de frescor, alhora que empra mètodes d'empaquetatge innovadors per a la integració de sensors. Si el sensor es col·loca dins o sobre el paquet de manera que estigui en contacte estret amb l'espai de cap de la carn envasada, permetrà monitoritzar gasos clau dins del seu entorn i transmetre informació sobre la qualitat de la carn. L'impacte econòmic i social de la plataforma, fins i tot si es reduís el malbaratament d'aliments en un 10%, seria significatiu.

La novetat d'aquest projecte rau en la preparació d'alta qualitat dels sensors, els mètodes innovadors per immobilitzar-los i el mètode de detecció senzill i no destructiu.

Objectius

L'objectiu de MultiSens és desenvolupar una plataforma revolucionària d'indicadors de qualitat per a la indústria alimentària. Aquesta innovadora plataforma d'envasament intel·ligent alertarà el client sobre la qualitat de la carn, aportant valor i beneficis al llarg de la cadena de subministrament d'aliments, reduint el malbaratament, proporcionant informació valuosa a l'usuari final i ajudant Europa a mantenir un avantatge competitiu al mercat.

Només a la UE, el malbaratament d'aliments al llarg de la cadena de subministrament s'estima en aproximadament 89 milions de tones o 180 kg per càpita a l'any, i es preveu que augmenti a 126 milions de tones anuals per al 2020, tret que es prenguin mesures. Actualment, les llars generen la major part del malbaratament d'aliments a la UE (42 %) i els experts estimen que reduir el malbaratament d'aliments a nivell de consumidor als països desenvolupats en un 30 % podria estalviar aproximadament 400 000 km² de terres de cultiu per al 2030.

Normalment, els productes alimentaris s'envasen en atmosfera modificada (AM), que consisteix en una barreja de gasos optimitzada per a l'aliment que s'envasa. El seguiment de la composició dins dels envasos permet comprovar si aquesta AM ha estat constant o si el producte ja s'ha començat a deteriorar. Tot i això, encara no s'ha reportat un mètode no destructiu per determinar aquesta MA.

Aquest projecte proposa explotar el desenvolupament i la integració d'un sensor multimembrana en paquets de carn utilitzant les capacitats d'imatge i comunicació de dispositius intel·ligents per a la detecció de frescor, alhora que empra mètodes d'empaquetatge innovadors per a la integració de sensors. Si el sensor es col·loca dins o sobre el paquet de manera que estigui en contacte estret amb l'espai de cap de la carn envasada, permetrà monitoritzar gasos clau dins del seu entorn i transmetre informació sobre la qualitat de la carn. L'impacte econòmic i social de la plataforma, fins i tot si es reduís el malbaratament d'aliments en un 10%, seria significatiu.

La novetat d'aquest projecte rau en la preparació d'alta qualitat dels sensors, els mètodes innovadors per immobilitzar-los i el mètode de detecció senzill i no destructiu.

Resultats

MultiSens ha desenvolupat una forma nova, versàtil i eficient de comprovar la frescor de la carn. Aquesta metodologia la poden utilitzar les empreses per garantir als consumidors que el producte que compren està en perfectes condicions, millorant així la qualitat dels productes.

Coordinadors
  • UNIVERSIDAD DE GRANADA (UGR)