Ir o contido principal

Proxecto H2020 ECOBIOMASS: Conseguindo viños únicos mediante un proceso de produción eficiente

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2019 -2022
  • Orzamento asignado 1.003.835,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto ECOBIOMASS
Descrición

Na UE, os viños de orixe son produtos cunha Denominación de Orixe Protexida (DOP). A produción eficiente de viños distintivos é un reto, xa que os seus aromas únicos débense ao papel dos microorganismos autóctonos durante o proceso de elaboración do viño. Non obstante, a adquisición destes microorganismos é problemática, xa que o seu crecemento require biorreactores e nutrientes específicos que non están dispoñibles ou non cumpren os requisitos desexados.

O proxecto ECOBIOMASS, financiado pola UE, é unha solución única que emprega microorganismos autóctonos seleccionados para producir viños personalizados. Esta solución ofrece unha selección dos mellores microorganismos autóctonos, a instalación de biorreactores específicos superiores aos que existen actualmente no mercado e o subministro de nutrientes. O proxecto introducirá a solución en Europa e América do Sur.

Obxectivos

Hoxe en día, é moi difícil para as adegas con Denominación de Orixe lograr procesos eficientes para a produción de viños únicos. Isto débese a que para producir aromas únicos nun viño, deben empregarse microorganismos autóctonos, e o crecemento a grande escala destes microorganismos require biorreactores e nutrientes específicos que actualmente non están dispoñibles para a industria vinícola ou que non cumpren os requisitos desexados de automatización, sensibilidade e prezo.

LEV2050 desenvolveu ECO-BIOMASS, a única solución do mercado para producir viños personalizados de forma eficiente utilizando microorganismos autóctonos seleccionados. Inclúe a selección de microorganismos nativos óptimos, a instalación de biorreactores específicos nas instalacións do cliente e o subministro de nutrientes. A principal innovación de ECO-BIOMASS é a superioridade dos seus biorreactores patentados en comparación cos do mercado, en termos de automatización, trazabilidade e prezo.

O obxectivo é entrar nos principais mercados de produción de viño en Europa (España, Francia, Italia e Portugal). O plan de comercialización nestes mercados terá un efecto prescritivo nos restantes países produtores, incluídos os Estados Unidos, preparándoos para as futuras etapas do plan de comercialización LEV2050.

Resultados

Ampliación de microorganismos autóctonos para crear viños personalizados A orixinalidade dos aromas do viño depende dos microbios empregados durante a súa produción. Un proxecto financiado pola UE deseñou biorreactores para a produción a grande escala. O viño foi durante moito tempo un elemento fundamental da cultura europea. Moitos viños de orixe europea son produtos cunha Denominación de Orixe Protexida (DOP), o que significa que todas as etapas do proceso de produción deben ter lugar nunha rexión específica.

Os aromas e sabores de cada viño dependen dos microorganismos (lévedos e bacterias) presentes durante a produción, que son exclusivos do ambiente local. Dado que estes microorganismos son difíciles de producir a escala industrial, a creación de viños únicos e recentemente protexidos pode ser un reto. O proxecto ECOBIOMASS, financiado pola UE, creou unha solución completamente novedosa para este problema de escala: biorreactores capaces de cultivar os microorganismos axeitados en grandes volumes. «Queriamos que as adegas, e calquera empresa en xeral, tivesen a oportunidade de empregar os seus propios microorganismos e crear un selo distintivo», explica Miguel Romano, director de I+D de LEV2050. «O uso de microorganismos únicos en combinación cos nosos biorreactores patentados tamén axuda a que todo o proceso sexa máis sostible e rendible», engade Romano, que coordinou o proxecto ECOBIOMASS.

Os biorreactores son a única solución dispoñible actualmente na industria vitivinícola que permite o escalado industrial de microorganismos nativos. Creando o ambiente axeitado para que os microorganismos prosperen Primeiro, selecciónanse e estúdanse os organismos desexados do viñedo da adega. «Para crear unha sinatura distintiva, primeiro illámolos, identificamos e finalmente caracterizamos os seus puntos fortes e habilidades», explica Romano. "Para iso, seleccionamos aqueles que están xeneticamente máis distantes." Os microorganismos autóctonos deben ter as características de fermentación axeitadas para o viño específico que se produce. Pero outra característica moi buscada é o comportamento organoléptico: como o produto final estimula cada un dos sentidos humanos. Unha vez seleccionados, os microorganismos colócanse nos biorreactores, xunto con nutrientes específicos. «Estudamos cada un dos microorganismos e creamos un medio de cultivo personalizado», di Romano. Os reactores están configurados con condicións óptimas para que os organismos medren ata dez veces a súa biomasa inicial.

O proceso global crea viños únicos e de alta calidade que poden acadar o selo de diferenciación DOP. Probas en adegas europeas O equipo contactou inicialmente con adegas cunha forte identidade ligada ao seu terroir, algo que se reflicte no seu respecto polo medio ambiente e a sustentabilidade. Realizáronse probas con éxito en Francia, Italia e Portugal, así como con adegas de prestixio.

O resultado máis importante, segundo Romano, foi a satisfacción do cliente, baseada na confianza depositada no equipo de ECOBIOMASS e no uso dos biorreactores. "Estaban moi satisfeitos co aforro de custos que ofrecía esta tecnoloxía, a súa facilidade de uso e os espectaculares viños que produciron", sinala Romano. "Os biorreactores e os medios de cultivo proporcionan aos lévedos frescos unha gran vitalidade, o que se fai evidente nos viños, xunto coa limpeza, a expresividade e, grazas ao uso de lévedos autóctonos, a orixinalidade", engade. O equipo de ECOBIOMASS ten agora como obxectivo consolidar e aumentar o número de clientes en Europa. «Queremos agradecer á Comisión Europea porque, a través deste proxecto, puidemos introducir a nosa filosofía en Europa, algo que ansiabamos», afirma Romano.

Coordinadores
  • INBIOLEV SL (INBIOLEV SL)