Skip to main content

H2020 ECOBIOMASS Proiektua: Ardo bereziak lortzea ekoizpen-prozesu eraginkor baten bidez

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2019 -2022
  • Esleitutako Aurrekontua 1.003.835,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea ECOBIOMASS
Azalpena

EBn, jatorrizko ardoak Jatorrizko Deitura Babestua (JDB) duten produktuak dira. Ardo bereizgarrien ekoizpen eraginkorra erronka bat da, haien aroma bereziak ardogintza prozesuan bertako mikroorganismoen zereginari zor zaizkiolako. Hala ere, mikroorganismo hauek eskuratzea arazo bat da, haien hazkuntzak bioerreaktore eta mantenugai espezifikoak behar baititu, eta hauek ez dira eskuragarri edo ez dituzte nahi diren baldintzak betetzen.

EBk finantzatutako ECOBIOMASS proiektua ardo pertsonalizatuak ekoizteko hautatutako mikroorganismo natibo batzuk erabiltzen dituen irtenbide paregabea da. Soluzio honek bertako mikroorganismo onenen hautaketa, merkatuan daudenak baino hobeak diren bioerreaktore espezifikoen instalazioa eta mantenugaien hornidura eskaintzen ditu. Proiektuak irtenbidea Europan eta Hego Amerikan aurkeztuko du.

Helburuak

Gaur egun, Jatorrizko Deitura duten upategientzat oso zaila da ardo bereziak ekoizteko prozesu eraginkorrak lortzea. Hau horrela da, ardo batean aroma bereziak sortzeko, bertako mikroorganismoak erabili behar direlako, eta mikroorganismo horien hazkuntza eskala handian ardogintzaren industriarentzat eskuragarri ez dauden edo automatizazio, sentikortasun eta prezio baldintzak betetzen ez dituzten bioerreaktore eta mantenugai espezifikoak behar direlako.

LEV2050ek ECO-BIOMASS garatu du, merkatuan dagoen irtenbide bakarra hautatutako mikroorganismo natiboekin ardo pertsonalizatuak eraginkortasunez ekoizteko. Mikroorganismo natibo optimoen hautaketa, bezeroaren instalazioetan bioerreaktore espezifikoak instalatzea eta mantenugaien hornidura barne hartzen ditu. ECO-BIOMASSen berrikuntza nagusia bere bioerreaktore patentatuen nagusitasuna da merkatuan daudenekin alderatuta, automatizazioari, trazabilitateari eta prezioari dagokionez.

Helburua Europako ardo-ekoizpen merkatu nagusietan (Espainia, Frantzia, Italia eta Portugal) sartzea da. Merkatu hauetan merkaturatzeko planak eragin preskriptiboa izango du gainerako ekoizle herrialdeetan, AEB barne, LEV2050 merkaturatzeko planaren etorkizuneko etapetarako prestatuz.

Results

Bertako mikroorganismoak eskalatzea ardo pertsonalizatuak sortzeko Ardoaren aromaren originaltasuna ekoizpenean erabilitako mikrobioen araberakoa da. EBk finantzatutako proiektu batek eskala handiko ekoizpenerako bioerreaktoreak diseinatu ditu. Ardoa aspalditik izan da Europako kulturaren oinarrizko elementua. Jatorri europarreko ardo asko Jatorri Deitura Babestua (JDB) duten produktuak dira, hau da, ekoizpen-prozesuko etapa guztiak eskualde jakin batean egin behar dira.

Ardo bakoitzaren usainak eta zaporeak ekoizpenean dauden mikroorganismoen (legamia eta bakterioak) araberakoak dira, eta hauek tokiko ingurunean bereziak dira. Mikroorganismo hauek eskala industrialean ekoiztea zaila denez, ardo paregabe eta babestu berriak sortzea erronka bat izan daiteke. EBk finantzatutako ECOBIOMASS proiektuak eskala arazo honi irtenbide guztiz berritzailea sortu zion: mikroorganismo egokiak bolumen handietan hazteko gai diren bioerreaktoreak. «Upategiek, eta oro har edozein negoziok, beren mikroorganismoak erabiltzeko eta zigilu bereizgarri bat sortzeko aukera izatea nahi genuen», azaldu du Miguel Romanok, LEV2050eko I+G zuzendariak. «Mikroorganismo berezien erabilerak, gure bioerreaktore patentatuekin batera, prozesu osoa jasangarriagoa eta kostu-eraginkorragoa izan dadin ere laguntzen du», gaineratu du Romanok, ECOBIOMASS proiektua koordinatu zuenak.

Biorreaktoreak dira ardogintzaren industrian gaur egun eskuragarri dagoen irtenbide bakarra mikroorganismo natiboen eskalatze industriala ahalbidetzen duena. Mikroorganismoek hazteko ingurune egokia sortzea Lehenik eta behin, upategiko mahastitik nahi diren organismoak hautatzen eta aztertzen dira. «Sinadura bereizgarri bat sortzeko, lehenik eta behin haien indarguneak eta gaitasunak isolatu, identifikatu eta azkenik karakterizatu egiten ditugu», azaldu du Romanok. "Horretarako, genetikoki urrunago daudenak hautatzen ditugu." Bertako mikroorganismoek ekoizten den ardo espezifikorako hartzidura-ezaugarri egokiak izan behar dituzte. Baina beste ezaugarri bilatu bat portaera organoleptikoa da: azken produktuak nola estimulatzen dituen giza zentzumen bakoitza. Behin hautatuta, mikroorganismoak bioerreaktoreetan jartzen dira, mantenugai espezifikoekin batera. «Mikroorganismo bakoitza aztertzen dugu eta hazkuntza-ingurune pertsonalizatua sortzen dugu», dio Romanok. Erreaktoreak organismoek hasierako biomasaren hamar aldiz haz daitezen baldintza optimoekin konfiguratuta daude.

Prozesu orokorrak DOP zigilu bereizgarria lor dezaketen ardo paregabe eta kalitate handikoak sortzen ditu. Europako upategietan probak Hasieran, taldeak beren lurroirrari lotutako nortasun sendoa duten upategiekin harremanetan jarri zen, eta hori ingurumenarekiko eta iraunkortasunarekiko duten errespetuan islatzen da. Entsegu arrakastatsuak egin ziren Frantzian, Italian eta Portugalen, baita upategi ospetsuetan ere.

Emaitzarik garrantzitsuena, Romanoren arabera, bezeroen gogobetetasuna izan zen, ECOBIOMASS taldean jarritako konfiantzan eta bioerreaktoreen erabileran oinarrituta. «Oso pozik zeuden teknologia honek eskaintzen zuen aurrezpenarekin, erabiltzeko erraztasunarekin eta ekoitzitako ardo ikusgarriekin», dio Romanok. «Biorreaktoreek eta hazkuntza-inguruneek legamia freskoei bizitasun handikoak ematen dizkiete, eta hori nabaria da ardoetan, garbitasunarekin, adierazkortasunarekin eta, bertako legamien erabilerari esker, originaltasunarekin batera», gaineratu du. ECOBIOMASS taldeak orain Europako bezeroen kopurua sendotzea eta handitzea du helburu. «Europako Batzordeari eskerrak eman nahi dizkiogu, proiektu honen bidez gure filosofia Europara ezagutarazi ahal izan dugulako, irrikaz geneukan zerbait», dio Romanok.

Koordinatzaileak
  • INBIOLEV SL (INBIOLEV SL)