Proxecto H2020 DIVERSIFOOD: incorporando a diversidade de cultivos e o traballo en rede para sistemas alimentarios locais de alta calidade.
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2015 -2019
- Orzamento asignado 3.429.908,75 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto DIVERSIFOOD
DIVERSIFOOD avaliará e mellorará a diversidade de plantas cultivadas en diversos agroecosistemas para aumentar o seu rendemento, resistencia, calidade e uso a través dun enfoque de múltiples partes interesadas. Ao integrar as redes existentes con experiencia e utilizar estudos de casos específicos e relevantes en toda Europa, o proxecto reforzará a cultura alimentaria para mellorar a viabilidade económica das cadeas locais, dando como resultado unha maior diversidade de produtos con identidade cultural.
Grazas á composición do seu consorcio, DIVERSIFOOD cubrirá toda a cadea alimentaria, desde os recursos xenéticos ata a comercialización, conectando e ampliando as accións locais existentes. Deseñará conceptos e metodoloxías específicas para combinar experimentos in situ e garantir o rendemento e a calidade. Avaliará os recursos xenéticos dunha ducia de especies vexetais infrautilizadas e descoidadas para a agricultura orgánica e de baixos insumos ou a agricultura en condicións marxinais/específicas, incluída a asociación de varias leguminosas infrautilizadas con diversos cereais, e creará nova diversidade mediante métodos innovadores de reprodución deseñados para aumentar a variación intracultivo.
Facilitará a cooperación entre redes de investigación participativa, creadores profesionais e responsables políticos para conectar os sistemas de sementes formais e informais en Europa, en relación coas negociacións internacionais sobre os dereitos dos agricultores e o Tratado Internacional sobre Recursos Fitoxenéticos para a Alimentación e a Agricultura. Compartiranse as principais leccións aprendidas das diversas experiencias do proxecto para apoiar as redes de produción de sementes nas granxas e garantir sementes de alta calidade.
DIVERSIFOOD demostrará o valor socioeconómico dos sistemas de sementes na granxa, contribuirá á concienciación alimentaria e ambiental local e máis ampla e mellorará os enfoques de múltiples partes interesadas para integrar produtos locais sans e saborosos nas cadeas alimentarias rexionais. A demostración e difusión levarase a cabo en todas as fases, en colaboración coas organizacións da rede para conseguir un maior impacto.
Un paradigma “orientado á vida” para a agricultura do futuro É hora de cambiar. Coa diversidade agrícola en mínimos históricos, o consorcio DIVERSIFOOD estivo reunindo valiosos coñecementos sobre cultivos descoidados e infrautilizados para construír un mercado máis diverso e sostible onde a calidade é primordial. Ao longo da década de 1970, os científicos europeos comezaron a compilar bancos de xenes para especies de plantas comestibles. A medida que as variedades e as prácticas agrícolas modernas se apoderaron do mercado, sentiron que non tiñan moito tempo antes de que se extinguisen variedades vexetais enteiras.
A historia deulles a razón: mentres que históricamente se utilizaron preto de 7.000 plantas na agricultura, actualmente o 75% dos alimentos do mundo provén de só 12 plantas e cinco animais. Segundo a FAO, o 60% da inxestión calórica mundial procede de só tres plantas: arroz, trigo e millo. E os bancos de xenes non evolucionaron moito desde a súa creación. "O noso proxecto baséase en dúas hipóteses: a primeira é que a diversidade de cultivos é a base para crear sistemas alimentarios máis sostibles e resistentes. A segunda é que o obxectivo final destes sistemas agrícolas resistentes sexa proporcionar alimentos de alta calidade", di a doutora Véronique Chable, científica sénior do INRA e coordinadora de DIVERSIFOOD (Mainstreaming Food Diverspity Network for High-Quality Food Diversity).
O obxectivo principal do proxecto é desenvolver un concepto de calidade alimentaria neste sentido. Abarcando toda a cadea alimentaria, desde os recursos xenéticos ata a comercialización, o consorcio estivo avaliando os recursos xenéticos dunha ducia de especies vexetais subutilizadas e descoidadas, desenvolvendo métodos innovadores de reprodución, xestionando a diversidade nos bancos comunitarios de sementes, realizando enquisas e proporcionando recomendacións para unha mellor xestión dos sistemas de sementes e unha mellor organización da investigación. Isto é o que o doutor Chable denomina paradigma "orientado á vida", que ten como obxectivo promover a diversidade en todos os niveis da cadea de valor. "En lugar de reproducir variedades uniformes (como liñas puras, híbridos F1 e clons), fomos creando novas variedades a partir de poboacións onde todas as plantas dunha soa poboación son xeneticamente diferentes.
Isto é esencial para a sustentabilidade, o rendemento dos cultivos, a calidade dos alimentos e a saúde das plantas ", di o doutor Chable. Ademais de revitalizar a diversidade, o consorcio espera que o proxecto supoña un cambio cultural onde os procesos vivos, en lugar das leis do mercado, estean en primeiro lugar. Espérase que os novos modelos organizativos de DIVERSIFOOD axuden a manter os procesos pioneiros, de múltiples partes interesadas e de fusión de comunidades e comunidades baseadas na diversidade. sistemas alimentarios sostibles a longo prazo "Mentres tanto, DIVERSIFOOD pregúntase que vías se poden contemplar para apoiar e financiar de forma efectiva estas iniciativas locais e colectivas", sinala o doutor Chable.
Está previsto que o proxecto estea rematado en febreiro de 2019. Despois diso, o equipo buscará implementar o seu concepto de forma máis ampla. "É hora de comezar a transición das probas de concepto e das historias de éxito a unha implantación máis sistemática do noso enfoque colectivo, de múltiples partes interesadas e de coñecementos múltiples sobre a diversidade dos sistemas alimentarios. Mobilizaremos colectivamente os cidadáns e os responsables políticos, con especial atención aos científicos que requiren unha formación transdisciplinar axeitada e aos agricultores en redes que necesitan asistencia e apoio para levar a cabo actividades de investigación e cultivo exitosos.
Nin o marco de financiamento do proxecto nin o mercado poden satisfacer estas necesidades por si só. "Necesitamos buscar modelos alternativos de organización e financiamento que teñan un impacto a unha escala significativamente maior", conclúe o doutor Chable.
- INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE POUR L'AGRICULTURE, L'ALIMENTATION ET L'ENVIRONNEMENT (INRAE)