Skip to main content

H2020 DIVERSIFOOD Proiektua: laboreen aniztasuna eta kalitate handiko tokiko elikadura-sistemetarako sarean sartzea.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2019
  • Esleitutako Aurrekontua 3.429.908,75 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea DIVERSIFOOD
Helburuak

DIVERSIFOOD-ek hainbat nekazaritza-ekosistematan landutako landareen aniztasuna ebaluatuko eta hobetuko du, haien etekina, erresilientzia, kalitatea eta erabilera areagotzeko, eragile anitzeko ikuspegi baten bidez. Dauden sareak espezializazioarekin integratuz eta Europa osoko kasu zehatz eta garrantzitsuak erabiliz, proiektuak elikadura-kultura indartuko du tokiko kateen bideragarritasun ekonomikoa hobetzeko, eta ondorioz, kultura-identitatea duten produktuen aniztasun handiagoa izango da.

Bere partzuergoaren osaerari esker, DIVERSIFOOD elikadura-kate osoa hartuko du, baliabide genetikoetatik hasi eta merkaturatzeraino, dauden tokiko ekintzak lotuz eta handituz. Kontzeptu eta metodologia zehatzak diseinatuko dituzu in situ esperimentuak konbinatzeko eta errendimendua eta kalitatea bermatzeko. Gutxi erabilitako eta baztertutako dozena bat landare-espezieren baliabide genetikoak ebaluatuko ditu nekazaritza edo nekazaritza ekologikorako eta sarrera gutxiko baldintza marjinal/espezifikoetan, gutxietsitako hainbat lekale hainbat zerealekin elkartzea barne, eta aniztasun berria sortuko du laborantza barneko aldakuntza areagotzeko diseinatutako hazkuntza-metodo berritzaileen bidez.

Ikerketa parte-hartzaileen sareen, hazle profesionalen eta arduradun politikoen arteko lankidetza erraztuko du Europan hazi-sistema formalak eta informalak lotzeko, nekazarien eskubideei buruzko nazioarteko negoziazioei eta Elikadura eta Nekazaritzarako Baliabide Landare Genetikoei buruzko Nazioarteko Itunari dagokionez. Proiektuaren hainbat esperientzietatik ikasitako funtsezko ikasgaiak partekatuko dira baserriko haziak ekoizteko sareei laguntzeko eta kalitate handiko haziak ziurtatzeko.

DIVERSIFOOD-ek baserriko hazi sistemen balio sozioekonomikoa erakutsiko du, tokiko elikagaien eta ingurumenaren kontzientziazio zabalagoan lagunduko du, eta eragile anitzeko ikuspegiak hobetuko ditu tokiko produktu osasuntsu eta zaporetsuak eskualdeko elikadura-kateetan integratzeko. Erakusketa eta hedapena fase guztietan egingo dira, sareko erakundeekin elkarlanean eragin handiagoa lortzeko.

Results

Etorkizuneko nekazaritzarako “bizitzarako” paradigma Aldaketa garaia da. Nekazaritza-aniztasuna baxuen dagoenez, DIVERSIFOOD partzuergoak ahaztutako eta gutxi erabilitako laboreei buruzko ezagutza baliotsua biltzen ari da, kalitatea berebizikoa den merkatu anitz eta jasangarriagoa eraikitzeko. 1970eko hamarkadan zehar, Europako zientzialariak landare espezie jangarrientzako gene-bankuak osatzen hasi ziren. Barietate modernoak eta nekazaritza praktikak merkatua hartu zutenez, landare-barietate osoak desagertu arte denbora askorik ez zutela uste zuten.

Historiak arrazoia frogatu du: historikoki nekazaritzan 7.000 landare inguru erabili diren arren, gaur egun munduko elikagaien % 75 12 landare eta bost animalietatik dator. FAOren arabera, munduko kalorien % 60 hiru landareetatik dator: arroza, garia eta artoa. Eta gene-bankuek ez dute eboluzio handirik izan sortu zirenetik. "Gure proiektua bi hipotesitan oinarritzen da: lehena da laboreen aniztasuna elikagai-sistema jasangarriagoak eta erresilienteagoak sortzeko oinarria dela. Bigarrena, nekazaritza-sistema erresiliente horien azken helburua kalitate handiko elikagaiak eskaintzea dela dio", dio Véronique Chable doktoreak, INRAko zientzialari seniorrak eta DIVERSIFOOD (Mainstreaming Food System for High-Quality-Networking for High School) koordinatzaileak.

Proiektuaren helburu nagusia elikagaien kalitatearen kontzeptua garatzea da ildo horretan. Elikadura-kate osoan zehar, baliabide genetikoetatik komertzializaziora arte, partzuergoak gutxietsitako eta baztertutako dozena landare-espezieren baliabide genetikoak ebaluatzen aritu da, ugalketa-metodo berritzaileak garatuz, hazi-banku komunitarioetan aniztasuna kudeatzen, inkestak egiten eta hazi-sistemak hobeto kudeatzeko eta ikerketa-antolaketa hobetzeko gomendioak emanez. Hau da Chable doktoreak "bizitzara bideratutako" paradigma deitzen duena, balio-katearen maila guztietan aniztasuna sustatzea helburu duena. "Barietate uniformeak ugaltzea baino (adibidez, lerro puruak, F1 hibridoak eta klonak), barietate berriak sortzen aritu gara populazio bakarreko landare guztiak genetikoki desberdinak diren populazioetatik.

Hori ezinbestekoa da jasangarritasunerako, laboreen errendimendurako, elikagaien kalitaterako eta landareen osasunerako ", dio Chable doktoreak. Aniztasuna biziberritzeaz gain, partzuergoak proiektuak aldaketa kultural bat ekarriko duela espero du, non merkatuko legeak baino lehen bizi diren prozesuak. Epe luzerako iraunkorrak diren elikagai-sistemak "Bitartean, DIVERSIFOOD-ek tokiko eta kolektiboko ekimen hauek modu eraginkorrean laguntzeko eta finantzatzeko zein bide ikus daitezkeen galdetzen du", adierazi du Chablek.

Proiektua 2019ko otsailean amaitzea aurreikusten da. Horren ostean, taldeak bere kontzeptua zabalago ezartzea bilatuko du. "Kontzeptu-froga eta arrakasta-istorioetatik trantsizioa hasteko garaia da gure elikadura-sistemen aniztasunaren ikuspegi kolektiboa, eragile anitzeko eta ezagutza anitzeko ikuspegia hedatzeko sistematikotasunera. Herritarrak eta arduradun politikoak kolektiboki mobilizatuko ditugu, arreta berezia jarriz diziplinaz gaindiko prestakuntza egokia behar duten zientzialariei eta nekazariei laguntza eta laguntza eta ikerketa-jarduerak arrakastaz hazteko behar duten sareetan.

Ez proiektuen finantzaketa-esparruak, ez merkatuak ezin dituzte behar horiek bakarrik bete. "Eskala nabarmen handiagoan eragina duten antolakuntza eta finantzaketa eredu alternatiboak aztertu behar ditugu", ondorioztatu du Chable doktoreak.

Koordinatzaileak
  • INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE POUR L'AGRICULTURE, L'ALIMENTATION ET L'ENVIRONNEMENT (INRAE)