Skip to main content

Projecte H2020 DIVERSIFOOD: Incorporar la diversitat de cultius i la creació de xarxes per a sistemes alimentaris locals d´alta qualitat.

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2015 -2019
  • Pressupost assignat 3.429.908,75 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte DIVERSIFOOD
Objectius

DIVERSIFOOD avaluarà i enriquirà la diversitat de plantes cultivades en diversos agroecosistemes per augmentar-ne el rendiment, resiliència, qualitat i ús mitjançant un enfocament multiactor. Mitjançant la integració de xarxes amb experiència existents i l'ús de casos específics i rellevants a tot Europa, el projecte enfortirà la cultura alimentària per millorar la viabilitat econòmica de les cadenes locals, cosa que resultarà en una diversitat més gran de productes amb identitat cultural.

Gràcies a la composició del seu consorci, DIVERSIFOOD abastarà tota la cadena alimentària, des dels recursos genètics fins a la comercialització, connectant i amplificant les accions locals existents. Dissenyarà conceptes i metodologies específiques per combinar experiments in situ i garantir-ne el rendiment i la qualitat. Avaluarà els recursos genètics d'una dotzena d'espècies vegetals infrautilitzades i oblidades per a l'agricultura orgànica i d'insums baixos o en condicions marginals/específiques, incloent l'associació de diverses lleguminoses infrautilitzades amb diversos cereals, i crearà nova diversitat mitjançant mètodes de millora innovadors dissenyats per a una variació intracultiu més gran.

Facilitarà la cooperació entre xarxes de recerca participativa, obtentors professionals i responsables polítics per connectar els sistemes de llavors formals i informals a Europa, en relació amb les negociacions internacionals sobre els drets dels pagesos i el Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics per a l'Alimentació i l'Agricultura. Es compartiran lliçons clau basades en les diverses experiències del projecte per donar suport a les xarxes de producció de llavors a finques i garantir llavors d'alta qualitat.

DIVERSIFOOD demostrarà el valor socioeconòmic dels sistemes de llavors en finques, contribuirà a la conscienciació alimentària i ambiental a nivell local i general, i millorarà els enfocaments multiactor per integrar productes locals saludables i saborosos a les cadenes alimentàries regionals. La demostració i difusió es realitzaran en totes les etapes, en col·laboració amb les organitzacions de la xarxa per aconseguir un impacte més gran.

Resultats

Un paradigma orientat a la vida per a l'agricultura del futur És hora d'un canvi. Amb la diversitat agrícola en el nivell més baix, el consorci DIVERSIFOOD ha estat recopilant valuosos coneixements sobre cultius oblidats i subutilitzats per construir un mercat més divers i sostenible on la qualitat és primordial. Al llarg de la dècada de 1970, els científics europeus van començar a recopilar bancs de gens per a espècies de plantes comestibles. A mesura que les varietats modernes i les pràctiques agrícoles conquerien el mercat, sentien que no tenien gaire temps abans que varietats senceres de plantes s'extingissin.

La història els va donar la raó: mentre que al voltant de 7000 plantes s'han utilitzat històricament a l'agricultura, el 75% dels aliments del món prové actualment de tan sols 12 plantes i cinc animals. Segons la FAO, el 60% de l'aportació calòrica de la població mundial es genera a partir de només tres plantes: arròs, blat i blat de moro. I els bancs de gens no han evolucionat gaire des de la seva creació. "El nostre projecte es basa en dues hipòtesis: la primera és que la diversitat de plantes cultivades és la base per crear sistemes alimentaris més sostenibles i resilients. La segona és que l´objectiu final d´aquests sistemes agrícoles resilients és proporcionar aliments d´alta qualitat", diu la Dra. Véronique Chable, científica sènior de l'INRA i coordinadora de DIVERSIFOOD (Incorporació de la diversitat de cultius i creació de xarxes per a sistemes alimentaris locals d'alta qualitat).

L'objectiu principal del projecte és desenvolupar un concepte de qualitat alimentària en aquest sentit. Abarcant tota la cadena alimentària, des dels recursos genètics fins a la comercialització, el consorci ha estat avaluant els recursos genètics d'una dotzena d'espècies vegetals infrautilitzades i oblidades, creant mètodes innovadors de millorament, gestionant la diversitat en bancs comunitaris de llavors, realitzant enquestes i brindant recomanacions per a una millor gestió dels sistemes. Això és el que el Dr. Chable anomena un paradigma "orientat a la vida", l'objectiu del qual és impulsar la diversitat en tots els nivells de la cadena de valor. “En lloc de cultivar varietats uniformes (com línies pures, híbrids F1 i clons), hem estat creant noves varietats de poblacions on totes les plantes dins una mateixa població són genèticament diferents.

Això és essencial per a la sostenibilitat, el rendiment dels cultius, la qualitat alimentària i la sanitat vegetal", afirma el Dr. Chable. A més de revitalitzar la diversitat, el consorci espera que el projecte propiciï un canvi cultural on els processos vius, en lloc de les lleis del mercat, siguin el primer. S'espera que els nous models organitzatius de DIVERSIFOOD contribueixin a sostenir processos donar suport al sorgiment de sistemes alimentaris basats en la diversitat que siguin sostenibles a llarg termini.

El projecte està previst que finalitzi el febrer del 2019. A partir de llavors, l'equip buscarà una implementació més àmplia del concepte. «És hora d?iniciar una transició des de les proves de concepte i els casos d?èxit cap a un desplegament més sistemàtic del nostre enfocament col·lectiu, multiactor i multiconeixement per a la diversitat dels sistemes alimentaris. Mobilitzarem col·lectivament la ciutadania i els responsables polítics, amb un enfocament especial en científics que requereixen una formació transdisciplinària adequada i agricultors en xarxes que necessiten assistència i suport per dur a terme amb èxit activitats de fitomillorament i investigació.

Ni el marc de finançament del projecte ni el mercat no poden satisfer aquestes necessitats per si mateixos. Necessitem buscar models alternatius d'organització i finançament que tinguin un impacte a una escala significativament més gran», conclou el Dr. Xable.

Coordinadors
  • INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE POUR L'AGRICULTURE, L'ALIMENTATION ET L'ENVIRONNEMENT (INRAE)