Ir o contido principal

Proxecto H2020 PROTEIN2FOOD: Desenvolvemento de proteínas alimentarias de alta calidade a través dunha produción e procesado sostible.

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2015 -2020
  • Orzamento asignado 8.817.637,5 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto PROTEIN2FOOD
Obxectivos

O obxectivo de PROTEIN2FOOD é desenvolver fontes de proteínas vexetais innovadoras, rendibles e eficientes en recursos que teñan un alto contido proteico e teñan un impacto positivo na saúde humana, o medio ambiente e a biodiversidade. Mellorarase significativamente a calidade e cantidade de proteínas de cultivos seleccionados de sementes de alto valor nutricional (quinoa, amaranto e trigo sarraceno) e leguminosas ricas en proteínas (lupino, feixón, chícharos, garavanzos e lentellas) mediante un enfoque multidisciplinar que inclúe a enxeñaría xenética, agronómica, de procesos alimentarios, avaliación sensorial, socioeconómica e ambiental.

Espérase que a investigación mellore a calidade das proteínas vexetais producidas en Europa e a sustentabilidade da súa produción e procesamento. A través dunha mellor comprensión de:

  • Os mecanismos xenéticos que impulsan a formación e acumulación de proteínas na semente.
  • O comportamento das plantas ante os estrés bióticos e abióticos.
  • As interaccións das proteínas con outros compoñentes da matriz alimentaria e o seu impacto sensorial nos produtos alimenticios finais deberían levar ao desenvolvemento de fontes de proteínas vexetais adaptadas con impacto positivo no medio ambiente, na biodiversidade e na saúde humana.

Os resultados esperados do proxecto son:

  • Aumentar a produción de proteína nun 25 % mediante técnicas de cultivo novas e eficientes e unha xestión optimizada dos cultivos, cun aumento do 10 % das terras cultivables da UE dedicadas á produción de cultivos proteicos, utilizando tamén solos marxinais.
  • Acelerar a transición das proteínas de orixe animal ás proteínas vexetais en Europa, cun claro impacto na redución da pegada de carbono.
  • Aumentar a agrobiodiversidade da UE mediante a introdución de cultivos e leguminosas prometedores de alta calidade. Ademais, as actividades apoiarán o desenvolvemento de prototipos de novos alimentos ricos en proteínas cun potencial de mercado excepcional. Por último, melloraremos a visibilidade da UE no ámbito da transformación e tecnoloxía de alimentos mediante publicacións científicas de alto impacto.
Coordinadores
  • KOBENHAVNS UNIVERSITET (UCPH)