Proxecto H2020 CleanPack: Equipos de termoformado UltraCLEAN para envasado de alimentos, unha alternativa rendible ás salas limpas
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2017 -2019
- Orzamento asignado 960.603,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto CleanPack
Resumo e visión xeral do primeiro ano: Durante a primeira fase do proxecto, deseñáronse novos módulos CleanPack. Estes comprendían os catro módulos e a carcasa aséptica: (i) Módulo de termoformado; (ii) Módulo de recheo con aceites esenciais para a descontaminación de superficies; (iii) Módulo de termoselado; (iv) Módulo de cizallamento. Todos os deseños técnicos foron desenvolvidos desde o primeiro ano, tendo en conta a compatibilidade cos outros módulos, o que foi esencial para a montaxe con éxito de toda a máquina CleanPack durante o proxecto. Ademais destes deseños técnicos, cómpre sinalar que a carcasa controlada microbioloxicamente tamén foi validada con éxito durante o primeiro ano segundo as condicións estándar ISO Clase 5 (menos de 100 partículas de tamaño ≥0,5 μm; reconto microbiano no aire ≤1 UFC/ft³), para garantir condicións ultralimpas da máquina montada. As validacións in situ comezaron inicialmente ao final do primeiro período. Isto consistiu en verificar o rendemento da máquina en condicións reais e empregando diferentes tipos de produtos alimenticios.
A información sobre CleanPack foi publicada na páxina web de TECSELOR, nas redes sociais e en medios especializados. Realizáronse varias demostracións en eventos da industria alimentaria e reunións con potenciais clientes. Ademais, desenvolveuse un camión de exposición co prototipo fabricado para facilitar o transporte da máquina a diversas tarefas do proxecto, como validacións in situ ou actividades de demostración e mercadotecnia. Os resultados preliminares do primeiro ano foron positivos, con contactos comerciais establecidos con potenciais clientes e distribuidores no sector da tecnoloxía de envasado de alimentos.
Resumo e visión xeral do segundo ano: Durante o segundo período do proxecto, e de acordo coa implementación dos Paquetes de Traballo do Proxecto, completouse a validación industrial, obtendo resultados positivos en termos de control microbiolóxico, así como na conservación sensorial e de vida útil dos produtos alimenticios [WP3]. Tamén se desenvolveron con éxito validacións internas e externas e leváronse a cabo actividades precomerciales como a difusión, a extensión internacional da protección industrial (patente), as certificacións e a documentación para a comercialización [WP4]. Deste xeito, obtivéronse resultados preliminares positivos, establecendo acordos precomerciais con potenciais clientes e distribuidores interesados na adquisición e instalación de equipos CleanPack. [WP5]
O obxectivo da máquina de envasado CleanPack é proporcionar (a pequena escala) condicións de envasado de alimentos asépticas/ultralimpas e estándares de seguridade que ata agora só as salas limpas dos grandes procesadores de alimentos podían garantir. En resposta ás necesidades dos clientes, TECSELOR está a desenvolver o prototipo CleanPack, que permite condicións de envasado ultralimpas/asépticas para produtos alimenticios, o que representa unha alternativa rendible a unha sala limpa co mesmo nivel de seguridade alimentaria.
CleanPack vai máis alá das salas limpas en termos de prolongar a vida útil dos alimentos. Este obxectivo podería acadarse mediante unha nova técnica de envasado que combina varias tecnoloxías patentadas: termoformado e envasado estériles, recheo descontaminado da superficie de alimentos frescos perecedoiros e corte ultralimpo de bandexas. A integración destas técnicas nunha máquina CleanPack completa permitirá ás pequenas e medianas empresas de envasado manter o mesmo nivel de seguridade alimentaria que as salas limpas e prolongar a vida útil e a frescura dos seus alimentos envasados aínda máis que os grandes produtores.
O sector industrial de preparación e envasado de alimentos sólidos refrixerados, como produtos lácteos, carnes, peixe, comidas preparadas, ensaladas e froitas e verduras cortadas, require maiores niveis de hixiene para envasar produtos cunha contaminación microbiana mínima ou en condicións comercialmente estériles (asépticamente). CleanPack prolonga a vida útil dos alimentos, preservando a súa frescura grazas a unha etiqueta limpa, xa que non require a adición de conservantes químicos adicionais. A implementación desta tecnoloxía máis suave tamén ten o potencial de reducir o consumo de enerxía e a dependencia da loxística da cadea de frío, o que permite a produción descentralizada para unha cadea de subministración máis sostible e rendible. Polo tanto, un gran número de pemes alimentarias poderían obter mellores produtos cunha maior vida útil grazas a CleanPack, mellorando así a competitividade do sector.
Hoxe en día, só as grandes empresas de procesamento de alimentos poden permitirse o luxo de envasar aséptico.
CleanPack, a empresa de envasado, proporciona os estándares de seguridade alimentaria dunha sala limpa a pequena escala. En resposta ás necesidades dos nosos clientes, TECSELOR desenvolveu o prototipo CleanPack, que permite o envasado ultralimpo/aséptico de produtos alimenticios, o que supón unha alternativa rendible a unha sala limpa, co mesmo nivel de seguridade alimentaria.
CleanPack vai máis alá das salas limpas para prolongar a vida útil dos alimentos. Este obxectivo conseguiuse grazas aos prometedores resultados da nova técnica de envasado CleanPack, que combina tres tecnoloxías patentadas: termoformado e envasado estéril, recheo descontaminado da superficie de alimentos frescos perecedoiros e corte láser ultralimpo de bandexas. A integración destas técnicas nunha máquina CleanPack completa permitirá ás pemes manter o mesmo nivel de seguridade alimentaria que as salas limpas e prolongar a vida útil e a frescura dos seus alimentos envasados aínda máis que os grandes produtores.
A industria alimentaria, especializada na preparación e envasado de alimentos sólidos refrixerados, como produtos lácteos, carnes, peixe, comidas preparadas, ensaladas e froitas e verduras cortadas, esixe cada vez maiores niveis de hixiene que permitan envasar o produto cunha contaminación microbiana mínima ou en condicións comercialmente estériles (asépticamente).
CleanPack preserva a frescura dos alimentos de etiqueta limpa ao eliminar a necesidade de conservantes químicos adicionais, prolongando a vida útil dos produtos polo menos nun 150 %. A implementación desta tecnoloxía máis suave tamén ten o potencial de reducir o consumo de enerxía e a dependencia da loxística da cadea de frío, o que permite a produción descentralizada, proporciona sustentabilidade e reduce os custos na cadea de distribución. Polo tanto, moitas pemes alimentarias poderían obter mellores produtos cunha maior vida útil grazas a CleanPack, o que melloraría a competitividade do sector.
CleanPack é unha solución única que permitirá ás pemes de envasado manter o mesmo nivel de seguridade alimentaria que as salas limpas e prolongar a vida útil e a frescura dos seus alimentos envasados aínda máis que os grandes produtores. O deseño de catro módulos da máquina CleanPack pódese adaptar a diferentes mercados e necesidades dos clientes, o que resulta nun proceso máis eficiente e rendible. Ademais, a nova técnica de descontaminación con aceites esenciais, dentro do módulo de enchido, axuda a prolongar a vida útil dos produtos, estimada nun mínimo do 150 %, sen conservantes químicos adicionais. A tecnoloxía CleanPack tamén ten o potencial de reducir a enerxía e os custos dentro da cadea de distribución de alimentos ao diminuír a dependencia da loxística da cadea de frío, permitir a produción descentralizada e mellorar a competitividade do sector alimentario.
Os resultados derivados do proxecto CleanPack; Tras a implementación con éxito dos paquetes de traballo durante o segundo ano, TECSELOR puido introducir unha termoformadora para a produción in situ de bandexas asépticas no mercado de envases de alimentos listos para consumir (RTE). Esta máquina axuda a reducir as enfermidades transmitidas polos alimentos e o desperdicio de alimentos, e prolonga a vida útil dos alimentos listos para comer (RTE), principalmente froitas e verduras recén cortadas, alimentos en rodajas (carne, peixe, aves) e outras comidas preparadas. Ademais, estes resultados proporcionaron vantaxes tecnolóxicas significativas sobre a competencia.
- TECSELOR SL (TECSELOR)