Skip to main content

Projecte H2020 CleanPack: Equips de termoformat UltraCLEAN per a PACKaging d'aliments, una alternativa rendible a les sales blanques

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2017 -2019
  • Pressupost assignat 960.603,00 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte CleanPack
Descripció de les activitats

Resum i visió general del primer any: Durant la primera etapa del projecte, es van dissenyar nous mòduls de CleanPack. Aquests comprenien els quatre mòduls i el recinte asèptic: (i) Mòdul de termoformat; (ii) Mòdul d'ompliment amb olis essencials per a la descontaminació de superfícies; (iii) Mòdul de termosegellat; (iv) Mòdul de tall. Tots els dissenys tècnics es van elaborar des del primer any considerant la compatibilitat amb els altres mòduls, cosa que va ser essencial per a l'èxit de l'assemblatge de tota la màquina CleanPack durant el projecte. A més d'aquests dissenys tècnics, cal destacar que el recinte amb control microbiològic també es va validar amb èxit durant el primer any segons les condicions estàndard ISO classe 5 (menys de 100 partícules de mida ≥0,5 μm; recompte microbià a l'aire ≤1 UFC/ft³), per garantir condicions ultranetes de la màquina acoblada. Les validacions in situ van començar inicialment al final del primer període. Això va consistir a verificar el rendiment de la màquina en condicions reals i utilitzant diferents tipus de productes alimentaris.

La informació sobre CleanPack ha estat publicada a la pàgina web de TECSELOR, xarxes socials i mitjans especialitzats. S'han desenvolupat diverses demostracions en esdeveniments relacionats amb la indústria alimentària i les reunions amb clients potencials. A més, es va desenvolupar un camió d'exhibició amb el prototip fabricat per facilitar el transport de la màquina a diverses tasques del projecte, com ara les validacions in situ o les activitats de demostració i màrqueting. Els resultats preliminars del primer any van ser positius i es van establir contactes comercials amb clients i distribuïdors potencials del sector de la tecnologia d'envasament d'aliments.

Resum i visió general del segon any: Durant el segon període del projecte, i dacord amb la implementació dels Paquets de Treball del Projecte, es va finalitzar la validació industrial, obtenint resultats positius quant al control microbiològic, així com en la conservació sensorial i de la vida útil dels productes alimentaris [WP3]. Les validacions internes i externes també es van desenvolupar amb èxit, i es van dur a terme activitats precomercials, com ara la difusió, l'extensió internacional de la protecció industrial (patent), les certificacions i la documentació per a la seva comercialització [WP4]. D'aquesta manera, es van obtenir resultats preliminars positius, establint acords precomercials amb potencials clients i distribuïdors interessats en l'adquisició i la instal·lació d'equips CleanPack. [WP5]

Descripció contextual

L'objectiu de l'envasadora CleanPack és proporcionar (a petita escala) condicions d'envasament d'aliments asèptics/ultranets i estàndards de seguretat que fins ara només les sales blanques de les grans processadores d'aliments podien garantir. En resposta a les necessitats dels clients, TECSELOR està desenvolupant el prototip CleanPack, que permet condicions d'envasament ultranetes/asèptiques per a productes alimentaris, cosa que representarà una alternativa rendible a una sala blanca amb el mateix nivell de seguretat alimentària.

CleanPack va més enllà de les sales blanques en termes dextensió de la vida útil dels aliments. Aquest objectiu podria aconseguir-se mitjançant una nova tècnica d'envasament, que combina diferents tecnologies patentades: termoformat i envasament estèrils, omplert amb descontaminació superficial d'aliments frescos peribles i tall ultranet de safates. La integració daquestes tècniques en una màquina CleanPack completa permetrà a les PIME envasadores mantenir el mateix nivell de seguretat alimentària que les sales blanques i estendre la vida útil i la frescor dels seus aliments envasats fins i tot més que els grans productors.

El sector industrial de preparació i envasament d'aliments sòlids refrigerats, com lactis, carns, peixos, plats preparats, amanides o fruites i verdures tallades, exigeix ​​nivells d'higiene més grans per envasar productes amb mínima contaminació microbiana o en condicions d'esterilitat comercial (asèpticament). CleanPack perllonga la vida útil dels aliments, conservant-ne les característiques de frescor gràcies a una etiqueta neta, ja que no requereix l'addició de conservants químics addicionals. La implementació d'aquesta tecnologia més suau també té el potencial de reduir el consum energètic i la dependència de la logística de la cadena de fred, cosa que permet una producció descentralitzada per a una cadena de distribució més sostenible i econòmica. Per tant, un gran nombre de pimes alimentàries podrien obtenir millors productes amb una vida útil més llarga gràcies a CleanPack, millorant així la competitivitat del sector.

Objectius

Avui dia, només les grans empreses processadores d'aliments poden tenir condicions d'envasament asèptic.

CleanPack, l'envasadora, proporciona els estàndards de seguretat alimentària d'una sala neta a escala petita. En resposta a les necessitats dels nostres clients, TECSELOR ha desenvolupat el prototip CleanPack, que permet l'envasament ultranet/asèptic de productes alimentaris, cosa que representa una alternativa rendible a una sala neta, amb el mateix nivell de seguretat alimentària.

CleanPack va més enllà de les sales netes pel que fa a la prolongació de la vida útil dels aliments. Aquest objectiu s'ha aconseguit gràcies als prometedors resultats de la nova tècnica d'envasament CleanPack, que combina tres tecnologies patentades: termoformat i envasament estèril, omplert amb descontaminació superficial d'aliments frescos peribles i tall làser ultranet de safates. La integració d'aquestes tècniques en una màquina CleanPack completa permetrà a les pimes mantenir el mateix nivell de seguretat alimentària que les sales netes i perllongar la vida útil i la frescor dels seus aliments envasats fins i tot més que els grans productors.

El sector de la indústria alimentària, dedicat a la preparació i envasament d'aliments sòlids refrigerats, com lactis, carns, peixos, plats preparats, amanides o fruites i verdures tallades, exigeix ​​cada vegada més nivells d'higiene que permetin envasar el producte amb mínima contaminació microbiana o en condicions d'esterilitat comercial (asèptica).

CleanPack conserva les característiques de frescor dels aliments amb etiqueta neta, ja que no requereix l'addició de conservants químics addicionals, cosa que permet prolongar la vida útil dels productes en almenys un 150%. La implementació d'aquesta tecnologia més suau també té el potencial de reduir el consum energètic, a més de reduir la dependència de la logística de la cadena de fred, cosa que permet una producció descentralitzada, aportant sostenibilitat i reduint costos a la cadena de distribució. Per tant, nombroses pimes alimentàries podrien obtenir millors productes amb una vida útil més llarga gràcies a CleanPack, cosa que milloraria la competitivitat del sector.

Resultats

CleanPack és una solució única que permetrà a les pimes d'envasat mantenir el mateix nivell de seguretat alimentària que les sales blanques i perllongar la vida útil i la frescor dels seus aliments envasats fins i tot més que els grans productors. El disseny de quatre mòduls de la màquina CleanPack es pot adaptar a diferents mercats i necessitats dels clients, cosa que resulta en un procés més eficient i econòmic. A més, la nova tècnica de descontaminació mitjançant olis essencials, dins del mòdul d'ompliment, ajuda a perllongar la vida útil dels productes, estimada com a mínim del 150%, sense conservants químics addicionals. La tecnologia CleanPack també té el potencial de reduir l'energia i els costos dins de la cadena de distribució d'aliments, ja que disminueix la dependència de la logística de la cadena de fred, cosa que permet la producció descentralitzada i millora la competitivitat del sector alimentari.

Els resultats derivats del projecte CleanPack; Després de la reeixida implementació dels paquets de treball durant el segon any, TECSELOR ha pogut introduir al mercat d'envasament d'aliments llestos per consumir (RTE) una màquina termoformadora per a la producció in situ de safates asèptiques. Aquesta màquina permet reduir les malalties transmeses pels aliments i el malbaratament d'aliments, i perllonga la vida útil dels aliments llestos per consumir (RTE), principalment fruites i verdures acabades de tallar, aliments a rodanxes (carn, peix, aus) i altres plats preparats. A més, aquests resultats han proporcionat importants avantatges tecnològics davant de la competència.

Coordinadors
  • TECSELOR SL (TECSELOR)