Projecte HORITZÓ EUROPA SEQUR FOOD:Intercanvi científic per avaluar la QUALITAT i els riscos dels ALIMENTS obtinguts mitjançant noves tecnologies de processament i envasament
- Tipus Projecte
- Estat Firmado
- Execució 2025 -2028
- Pressupost assignat 1.656.000,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horizonte
- Web del projecte Proyecto SEQUR FOOD
Els consumidors busquen aliments segurs, nutritius, duradors i respectuosos amb el medi ambient. Tot i això, els mètodes de processament tradicionals poden reduir la qualitat nutricional o utilitzar additius que alguns consumidors prefereixen evitar. Es necessiten noves tecnologies per equilibrar la seguretat, la nutrició i la sostenibilitat.
Amb el suport del programa d'Accions Marie Sklodowska-Curie, el projecte SEQUR FOOD està creant una xarxa global d'investigadors d'Europa i Amèrica del Sud per desenvolupar mètodes avançats de processament d'aliments. Mitjançant tècniques com el tractament UV, el plasma fred i l'envasament bioactiu, SEQUR FOOD cerca que els aliments siguin més segurs i duradors. També avaluarà aquests mètodes per obtenir beneficis per a la salut, centrant-se en aliments populars com els nabius i la llet de civada.
L'objectiu de SEQUR FOOD és construir una xarxa científica internacional que inclogui investigadors de la UE i Amèrica del Sud que treballaran en el desenvolupament de noves tecnologies de processament d'aliments (és a dir, tractament UV, processament de plasma fred, nanoemulsificació, concentració per congelació i assecat) i/o envasos bioactius actius (és a dir, etc.). obtenir productes segurs per al mercat de la UE amb més vida útil i altes propietats nutricionals i funcionals. Això inclou l'optimització de les noves tecnologies de processament d'aliments, l'avaluació nutricional i de riscos d'aquestes tecnologies i els productes obtinguts com a nous aliments dins el marc de l'EFSA, i la documentació de les declaracions de propietats saludables, si escau.
Per assolir aquest objectiu, un consorci de 5 universitats de la UE (Grècia, Polònia, Romania i Espanya) amb experiència en tots els aspectes de l'avaluació de riscos de la UE, 1 empresa processadora de productes d'origen vegetal amb seu a Polònia juntament amb 1 universitat i 1 institut de recerca d'Amèrica del Sud (Colòmbia) amb una àmplia experiència en noves tècniques de noves de processament d'aliments i productes rellevants per a Colòmbia: fruita (maracuià, uchuva (Physalis peruviana L.), nabius); cafè preparat en fred; llet de civada (inclosos els grans de civada i els fruits secs necessaris per a la seva producció); i oli de palmell alt oleic en comparació amb l'oli d'oliva.
Aquests estudis de cas seran una prova de concepte per a l'avaluació holística de cada parell tecnologia-aliment i constituiran la base per a investigacions futures, però també per als processadors d'aliments, els principals interessats en el projecte. Les activitats proposades a SEQUR FOOD són innovadores en molts aspectes. La innovació més important és l'enfocament holístic del desenvolupament de nous productes alimentaris en termes de propietats fisicoquímiques, microbiològiques, nutricionals i funcionals completes, però també l'avaluació sensorial i l'acceptació multicultural del consumidor.