Skip to main content

Horizon Europe Sequr Food Project: Prozesatzeko eta ontziratzeko teknologia berrien bidez lortutako elikagaien kalitatea eta arriskuak ebaluatzeko truke zientifikoa.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2025 -2028
  • Esleitutako Aurrekontua 1.656.000,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte
  • Proiektuaren webgunea Proyecto SEQUR FOOD
Azalpena

Kontsumitzaileak elikagai seguruak, nutritiboak, iraunkorrak eta ingurumena errespetatzen dituztenak bilatzen dituzte. Hala ere, prozesatzeko metodo tradizionalek elikadura-kalitatea murriztu dezakete edo kontsumitzaile batzuek saihestu nahi dituzten gehigarriak erabil ditzakete. Teknologia berriak behar dira segurtasuna, elikadura eta iraunkortasuna orekatzeko.

Marie Sklodowska-Curie Ekintzak programak lagunduta, SEQUR FOOD proiektua Europako eta Hego Amerikako ikertzaileen sare global bat sortzen ari da elikagaiak prozesatzeko metodo aurreratuak garatzeko. UV tratamendua, plasma hotza eta ontzi bioaktiboa bezalako teknikak erabiliz, SEQUUR FOOD elikagaiak seguruagoak eta iraunkorragoak izatea bilatzen du. Metodo hauek osasunerako onurak lortzeko ere ebaluatuko ditu, ahabiak eta olo-esnea bezalako elikagai ezagunetan arreta jarriz.

Helburuak

SEQUUR FOOD-en helburua nazioarteko sare zientifiko bat sortzea da, EBko eta Hego Amerikako ikertzaileak barne, elikagaiak prozesatzeko teknologia berrien garapenean lan egingo dutenak (hau da, UV tratamendua, plasma hotza prozesatzea, nanoemultsioa, liofilizazio kontzentrazioa) eta/edo ontzi bioaktibo aktiboa (hau da, zelulosa bakterioa, paper antibacterianoa, etab.) EBko produktu nutrizional eta bizitza luzeagorako propietate seguruak eta produktu nutrizional seguruak merkaturatzeko. Horrek barne hartzen ditu elikagaiak prozesatzeko teknologia berrien optimizazioa, teknologia horien nutrizio eta arriskuen ebaluazioa eta EFSAren esparruan elikagai berri gisa lortutako produktuen eta haien osasun-adierazpenen dokumentazioa, hala badagokio.

Helburu hori lortzeko, EBko 5 unibertsitate (Grezia, Polonia, Errumania eta Espainia) EBko arriskuen ebaluazioaren alderdi guztietan aditua den EBko partzuergo batek, Polonian kokatutako landare-prozesatzeko enpresa batek eta Hego Amerikako (Kolonbia) unibertsitate eta ikerketa-institutu batekin, elikagaiak prozesatzeko teknika berrietan esperientzia handia duen, hainbat kasu-azterketan lan egingo dute (elikagaiak prozesatzeko Kolonbiarako fruta, antzara fruta eta fruta prozesatzeko teknologia berrietan). (Physalis peruviana L.), ahabiak); kafe hotza; olo-esnea (bere ekoizpenerako beharrezkoak diren olo-aleak eta fruitu lehorrak barne); eta oleiko handiko palma olioa oliba olioarekin alderatuta.

Kasu-azterketa hauek teknologia-elikadura bikote bakoitzaren ebaluazio integralerako kontzeptuaren froga gisa balioko dute eta etorkizuneko ikerketetarako oinarri izango dira, baina baita elikagai-prozesadoreentzat ere, proiektuko eragile nagusiak. SEQUUR FOOD-ek proposatzen dituen jarduerak berritzaileak dira zentzu askotan. Berrikuntza garrantzitsuena elikagai-produktu berriak garatzeko ikuspegi holistikoa da, propietate fisiko-kimiko, mikrobiologiko, nutrizional eta funtzionalei dagokienez, baita haien ebaluazio sentsoriala eta kontsumitzaileen kultura anitzeko onarpenari dagokionez ere.