Ir o contido principal
GGOONE294

Grupo Operativo ArrozInnovaCalasparra: Innovación e sustentabilidade no cultivo de arroz DOP Calasparra

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado Cheo
  • Execución 2021 -2023
  • Orzamento asignado 165.565,00 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma Murcia, Región de
  • Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto GO ArrozInnovaCalasparra
Descrición das actividades
  1. Transplante mecanizado e comparación co método tradicional de sementeira directa de arroz. Optimizar o uso de fertilizantes e incorporar técnicas innovadoras na xestión integrada de pragas para axudar aos agricultores, mellorar a produción e protexer o medio ambiente.
  2. Instalación dunha plataforma innovadora, "do agricultor ao consumidor", para sistemas de control, recollida de datos de arrozais e almacenamento destes datos, que permita obter información directa sobre a trazabilidade do cultivo de arroz da DOP Calasparra.
  3. Mellorar o uso de subprodutos agroalimentarios derivados do cultivo e procesamento do arroz para o seu uso na fabricación de materiais para sectores específicos, como envases, materiais específicos ou como fonte de substratos fertilizantes e fontes de enerxía renovables mediante a aplicación da innovación.
Obxectivos

Promover a innovación, as tecnoloxías da información e as comunicacións no cultivo do arroz DOP Calasparra para mellorar a produción e o rendemento, optimizar os procesos, perfeccionar a trazabilidade, optimizar a fertilización e reducir a pegada de carbono mediante a promoción de solucións biodegradables respectuosas co medio ambiente.

Resultados
  • Desenvolver a aplicación de prácticas sostibles, adaptar tecnoloxías e novas técnicas innovadoras, permitindo a optimización dos recursos, aumentando a rendibilidade e a produción e apoiando a transición cara a unha economía baixa en carbono.
  • O obxectivo é incorporar novos sistemas tecnolóxicos máis avanzados e adaptados ao cambio climático, mellorando os procesos de produción para un mercado máis sostible, conseguindo unha produción de maior calidade e rendibilidade, e reducindo custos.
  • Protexer os arrozais como un entorno ecolóxicamente importante, especialmente polo tratamento que reciben, evitando, na medida do posible, o uso de fertilizantes químicos, herbicidas, pesticidas, etc., acadando un equilibrio ambiental e un respecto exquisito pola flora e a fauna que conviven con eles.
  • Promover ferramentas de etiquetaxe que dean visibilidade comercial ao arroz producido de forma sostible, creando valor engadido para o produto e impulsando a competitividade da produción.
  • Recuperación de residuos e subprodutos que proporcionen beneficios económicos adicionais derivados das prácticas de economía circular, en termos de creación de emprego ou de riqueza.
  • Promover a integración de mozos e mulleres no sector desde unha perspectiva de integración ambiental, social, económica e tecnolóxica.
  • Desenvolvemento dun plan de difusión para mellorar a adopción de innovacións mediante o fomento de prácticas sostibles na produción.
  • Xerar información que permita o desenvolvemento de políticas de apoio a unha agricultura innovadora e sostible.
Colaboradores
  • Instituto Murciano de Investigación y Desarrollo Agrario y Medio ambiental (IMIDA)
  • ASCECO
  • Maquinaria Trasplantadora KIOTI
  • Centro Tecnológico Nacional de la Conserva y Alimentación
  • Planters Taches
  • Plataforma Informática y cuaderno de campo
Beneficiarios
  • Consejo Regulador de la Denominación de Origen Calasparra
  • Cooperativa Virgen de la Esperanza
  • Arroces Flor de Calasparra