Proxecto H2020 ECOBREED: Aumento da eficiencia e competitividade da mellora dos cultivos ecolóxicos
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2018 -2024
- Orzamento asignado 5.759.458,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto ECOBREED
ECOBREED mellorará a dispoñibilidade de sementes e variedades aptas para a produción ecolóxica e de baixos insumos. As actividades centraranse en catro especies de cultivos seleccionadas pola súa potencial contribución ao aumento da competitividade do sector ecolóxico: trigo común, pataca, soia e trigo sarraceno. O proxecto desenvolverá métodos, estratexias e infraestruturas para a cría ecolóxica; variedades con mellor resistencia ao estrés, eficiencia dos recursos e calidade; e métodos mellorados para producir sementes ecolóxicas de alta calidade.
Os obxectivos son:
- Aumentar a dispoñibilidade de sementes e variedades para os sectores ecolóxicos e de baixos insumos.
- Identificar trazos e combinacións de trazos axeitados para ambientes de produción orgánica e de baixos insumos, incluída a alta eficiencia no uso de nutrientes e a competitividade/alelopatía das malas herbas.
- Aumentar as actividades de cultivo para a produción de cultivos ecolóxicos e de baixos insumos. ECOBREED aumentará a competitividade dos sectores agrícolas e da agricultura ecolóxica e de baixos inputs mediante:
- Identificar variacións xenéticas e fenotípicas nas características morfolóxicas, de tolerancia/resistencia abiótica/biótica e de calidade nutricional que se poden utilizar na agricultura ecolóxica.
- Avaliar o potencial da variación xenética para mellorar a adquisición de nutrientes.
- Avaliar o potencial para aumentar a competitividade e o control de herbas daniñas.
- Optimizar a produción/multiplicación de sementes mediante protocolos agronómicos e de tratamento de sementes mellorados.
- Desenvolver sistemas de agricultura participativa eficientes e listos para o seu uso para os agricultores.
- Pre-creación de variedades de elite para mellorar o rendemento agronómico, a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e a calidade nutricional
- Desenvolver programas de formación en ferramentas/técnicas xenómicas, PPB e no uso e aplicación de capacidades de fenotipado melloradas.
- Garantir unha utilización e explotación óptimas e rápidas dos produtos e innovacións do proxecto por parte da industria relevante e outros grupos de usuarios/stakeholders.
Inicialmente, o proxecto centrouse na identificación, selección, avaliación e multiplicación de xenotipos e outros materiais para unha posterior avaliación, xunto coas actividades iniciais de reprodución. O material seleccionado multiplicouse posteriormente para mellorar a accesibilidade dos xenotipos con fins de reprodución e ensaios de campo FTP. Aplicáronse técnicas avanzadas de fenotipado e xenotipado, e fixéronse novos cruzamentos para producir novo material de reprodución que servirá de base para novas variedades aptas para a agricultura ecolóxica.
Os ensaios participativos con agricultores, o cultivo participativo de plantas e as actividades de formación facilitaron a rápida transferencia da tecnoloxía do proxecto á práctica comercial. O período final dedicouse a finalizar o traballo e vincular todos os resultados dun xeito significativo. A base de datos de acceso público (https://ecobreed.eu/outcomes/database/) publicouse no sitio web de ECOBREED para as adhesións/variedades dos catro cultivos que se están avaliando e empregando no proxecto. A variabilidade fenotípica en moitos trazos foi avaliada en ensaios de campo multiambientais (2019-2022) e descrita para catro paneis de diversidade de trigo. Para o rendemento de grans, o contido de proteína de gran e o rendemento de proteína, realizáronse análises estatísticas das interaccións xenotipo-ambiente e identificáronse xenotipos con alto rendemento absoluto en todos os ambientes, así como xenotipos con alta estabilidade de rendemento.
Os bioensaios in vitro revelaron que os xenotipos do trigo tiñan diferentes efectos na xerminación de dúas especies de malas herbas. Desenvolvéronse protocolos para a selección asistida por marcadores (MAS) de xenes de resistencia ás enfermidades e xenes relacionados coa calidade do uso final. Desenvolveuse novo xermoplasma e distribuíuse entre os socios para o seu posterior desenvolvemento. Avaliáronse os ensaios de pataca para o rendemento, a calidade, a utilización e outros trazos posteriores á colleita. Ademais da fenotipificación convencional, utilizáronse cámaras RGB e multiespectrais. Os ensaios de cultivos de cobertura (CC) revelaron diferenzas na calidade dos tubérculos. Empregouse habitualmente a selección asistida por marcadores para o tizón tardío (LB) e PVY, e producíronse liñas de reprodución avanzadas con múltiples xenes R. Creamos con éxito novos cruzamentos con pais resistentes a LB e PVY e xeramos nova proxenie.
Tamén incluímos novas variedades de pataca candidatas do programa de mellora KIS nos ensaios VCU. Seis tarefas integrales de soia centradas en actividades como a fenotipificación para a detección da tolerancia ao estrés biótico e abiótico. Estableceuse un programa de selección asistida por marcadores para identificar xenes/QTL para a mellora da soia orgánica, e a variedade orgánica NS ECOB rexistrouse a nivel nacional en Serbia. O traballo co trigo sarraceno completouse coa xeración e avaliación estatística dos datos. Os ensaios participativos de campo cos agricultores, incluíndo o desenvolvemento de boletíns informativos, proporcionaron unha valiosa oportunidade para avaliar os datos, mellorar a súa calidade e fomentar a transferencia de coñecemento mediante visitas de campo e obradoiros adicionais. Difundimos os resultados a nivel europeo e internacional, dirixidos a públicos científicos, responsables políticos e público en xeral. En xaneiro de 2024, estamos a organizar unha conferencia científica internacional, a ECOBREED Organic Breeding Conference, en Ljubljana, Eslovenia. En canto á explotación, os socios do proxecto ECOBREED e o subcomité de PI centráronse nas seguintes áreas: negociación e sinatura de acordos de PI, creación dun marco de xestión da propiedade intelectual, elaboración dun cuestionario de análise de viabilidade e desenvolvemento de plans individuais de explotación de novas variedades ecolóxicas.
A produción ecolóxica está limitada por algúns requisitos agronómicos e de xestión, pero particularmente pola falta de sementes ecolóxicas e variedades melloradas para a produción ecolóxica. ECOBREED contribuirá a aumentar a competitividade no cultivo e na produción para a agricultura ecolóxica e de baixos inputs. As novas variedades orgánicas mellorarán o rendemento agronómico, aumentarán a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e aumentarán a calidade dos alimentos.
As actividades de formación, demostración e divulgación do proxecto contribuirán a mellorar o uso e a innovación na agricultura ecolóxica e á difusión do coñecemento entre a comunidade científica e o público en xeral. O foco de ECOBREED está en mellorar a dispoñibilidade de variedades e sementes aptas para a produción ecolóxica e de baixos insumos. As actividades céntranse en catro especies de cultivos: trigo, pataca, soia e trigo sarraceno común. O proxecto desenvolverá métodos, estratexias e infraestruturas para a cría ecolóxica; variedades con mellor resistencia ao estrés, eficiencia dos recursos e calidade; e métodos mellorados para producir sementes ecolóxicas de alta calidade.
Os socios de ECOBREED traballan xuntos para acadar os seguintes obxectivos:
- Identificar a variación xenética e fenotípica en características morfolóxicas, de tolerancia/resistencia abiótica/biótica e de calidade nutricional que se poden utilizar na cría ecolóxica.
- Avaliar o potencial de variación xenética para mellorar a adquisición de nutrientes.
- Avaliar o potencial para aumentar a competitividade e o control de herbas daniñas.
- Optimizar a produción de sementes mediante protocolos agronómicos e de tratamento de sementes mellorados.
- Ofrecer aos agricultores a oportunidade de escoller e desenvolver variedades no seu propio contorno.
- Producir variedades de elite para mellorar o rendemento agronómico, a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e a calidade nutricional.
- Desenvolver programas de formación para facilitar a rápida transferencia de tecnoloxía do proxecto á práctica comercial.
- Garantir unha utilización e explotación óptimas e rápidas dos resultados do proxecto mediante amplas actividades de demostración e difusión na explotación.
ECOBREED mellorará a dispoñibilidade de sementes e variedades aptas para a produción ecolóxica e de baixos insumos. As actividades centraranse en catro especies de cultivos seleccionadas pola súa potencial contribución ao aumento da competitividade do sector ecolóxico: trigo común, pataca, soia e trigo sarraceno. O proxecto desenvolverá (a) métodos, estratexias e infraestruturas para a reprodución ecolóxica, (b) variedades con maior resistencia ao estrés, eficiencia e calidade dos recursos, e (c) métodos mellorados para a produción de sementes ecolóxicas de alta calidade. Os obxectivos son:
- Aumentar a dispoñibilidade de sementes e variedades para os sectores ecolóxicos e de baixos insumos.
- Identificar trazos e combinacións de trazos axeitados para ambientes de produción orgánica e de baixos insumos, incluída a alta eficiencia no uso de nutrientes e a competitividade/alelopatía das malas herbas.
- Aumentar as actividades de cultivo para a produción de cultivos ecolóxicos e de baixos insumos. ECOBREED aumentará a competitividade dos sectores agrícolas e de reprodución ecolóxica e de baixos insumos mediante: Identificando a variación xenética e fenotípica nas características morfolóxicas, de tolerancia/resistencia abiótica/biótica e de calidade nutricional que se poden utilizar na cría ecolóxica.
- Avaliación do potencial da variación xenética para mellorar a adquisición de nutrientes.
- Avaliación do potencial para aumentar a competitividade e o control de herbas daniñas
- Optimización da produción/multiplicación de sementes mediante protocolos agronómicos e de tratamento de sementes mellorados.
- Desenvolver sistemas de mellora dos agricultores participativos eficientes e listos para o seu uso.
- Pre-creación de variedades de elite para mellorar o rendemento agronómico, a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e a calidade nutricional
- Desenvolvemento de programas de formación en: ferramentas/técnicas xenómicas, PPB e uso e aplicación de capacidades de fenotipado melloradas.
- Garantir unha utilización e explotación óptimas e rápidas dos produtos e innovacións do proxecto pola industria relevante e outros grupos de usuarios/stakeholders.
Os resultados de ECOBREED foron beneficiosos en canto á maior dispoñibilidade e calidade de sementes e variedades adaptadas ás condicións específicas da agricultura ecolóxica e de baixos inputs. O proxecto proporcionou amplas actividades de formación, demostración, difusión, explotación e comunicación para facilitar a rápida transferencia de tecnoloxía e a introdución das innovacións do proxecto na práctica comercial. Por primeira vez, establecéronse programas rexionais de reprodución ecolóxica coa axuda de ECOBREED.
O proxecto axudou a concienciar aos agricultores ecolóxicos sobre a importancia das sementes e variedades ecolóxicas e a necesidade de utilizalas. A partir dos xenotipos identificados como os máis axeitados para os sistemas de xestión ecolóxica rexionais, reforzáronse e promovéronse as actividades de mellora ecolóxica e aumentou a diversidade xenética. A longo prazo, o novo xermoplasma mellor adaptado á agricultura ecolóxica contribuirá a aumentar a estabilidade da produción ecolóxica en Europa e a conseguir a seguridade alimentaria ante o quecemento global e o cambio climático asociado. Cremos que a sociedade se beneficiará dunha maior dispoñibilidade de produtos alimenticios sen pesticidas, así como dun medio ambiente máis saudable mediante unha produción de cultivos máis sostible. Tivemos a sorte de ofrecer aos novos investigadores e científicos unha nova combinación de habilidades de I+D aplicadas e fundamentais nos obradoiros de xenotipado e fenotipado avanzado.
Tamén se buscou ampliar os coñecementos dos agricultores sobre o cultivo de plantas e o cultivo participativo de plantas, con actividades centradas na xestión e avaliación de ensaios participativos. Temos o pracer de informar que todos os obradoiros, ensaios, xornadas de campo e eventos de demostración xa están a contribuír á acumulación de coñecemento sobre CCP e inoculantes de sementes tanto para agricultores como para investigadores. Ademais, están contribuíndo a concienciar sobre a calidade das sementes en toda a cadea de valor e sobre os programas de mellora de plantas ecolóxicas.
- KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA