Projecte H2020 ECOBREED: Incrementar l'eficiència i la competitivitat del millorament orgànic de cultius
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2018 -2024
- Pressupost assignat 5.759.458,5 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte Proyecto ECOBREED
ECOBREED millorarà la disponibilitat de llavors i varietats adequades per a la producció orgànica i de baixos insums. Les activitats se centraran en quatre espècies de cultius, seleccionades per la possible contribució per augmentar la competitivitat del sector orgànic, és a dir, blat comú, papa, soja i blat sarraí comú. El projecte desenvoluparà: mètodes, estratègies i infraestructures per a la millora orgànica, varietats amb resistència a l'estrès millorada, eficiència en l'ús de recursos i qualitat i mètodes millorats per a la producció de llavors orgàniques d'alta qualitat.
Els objectius són:
- Augmentar la disponibilitat de llavors i varietats per al sector orgànic i de baixos insums.
- Identificar trets i combinacions de trets adequats per a l'entorn de producció orgànica i de baixos insums, incloent-hi alta eficiència en l'ús de nutrients i competitivitat/al·lelopatia de les males herbes.
- Incrementar les activitats de millora per a la producció de cultius orgànics i de baixos insums. ECOBREED augmentarà la competitivitat dels sectors de cultiu i agricultura orgànics i de baixos insums mitjançant:
- Identificar la variació genètica i fenotípica en trets morfològics, de tolerància/resistència abiòtica/biòtica i de qualitat nutricional que es poden fer servir en el cultiu orgànic.
- Avaluar el potencial de la variació genètica per millorar-ne l'adquisició de nutrients.
- Avaluar el potencial per augmentar la competitivitat i el control de les males herbes.
- Optimitzar la producció/multiplicació de llavors mitjançant protocols agronòmics i de tractament de llavors millorades.
- Desenvolupar sistemes de cultiu participatiu per a agricultors eficients i llestos per utilitzar.
- Premillorament de varietats d'elit per millorar el rendiment agronòmic, la resistència/tolerància a l'estrès biòtic/abiòtic i la qualitat nutricional
- Desenvolupar programes de capacitació en eines/tècniques genòmiques, PPB i ús i aplicació de capacitats millorades de fenotipat.
- Garantir la utilització i explotació òptimes i ràpides dels lliurables i les innovacions del projecte per part de la indústria rellevant i altres grups d'usuaris/parts interessades.
Inicialment, el projecte es va centrar en la identificació, selecció, avaluació i multiplicació de genotips i altres materials per a la seva posterior avaluació, juntament amb les activitats inicials de millora. El material seleccionat es va multiplicar posteriorment per millorar l'accessibilitat dels genotips amb finalitat de millora i assaigs de camp FTP. Es van aplicar tècniques avançades de fenotipat i genotipat, i es van realitzar noves cruïlles per produir nou material de millora que servirà de base per a noves varietats aptes per a l'agricultura ecològica.
Els assaigs participatius amb agricultors, el fitomillorament participatiu i les activitats de formació van facilitar la ràpida transferència de tecnologia del projecte a la pràctica comercial. El darrer període es va dedicar a finalitzar el treball ia vincular-ne de manera significativa tots els resultats. La base de dades d'accés públic (https://ecobreed.eu/outcomes/database/ ) es va publicar al lloc web d'ECOBREED per a accessions/varietats dels quatre cultius que s'estan avaluant i utilitzant al projecte. La variabilitat fenotípica en molts trets es va avaluar en assaigs de camp multiambientals (2019-2022) i es va descriure per a quatre panells de diversitat de blat. Per al rendiment de gra, el contingut de proteïna del gra i el rendiment proteic, es van realitzar anàlisis estadístiques de la interacció genotip-ambient, i es van identificar genotips amb alt rendiment absolut en tots els ambients, així com genotips amb una alta estabilitat de rendiment.
Els bioassajos in vitro van revelar que els genotips de blat van tenir diferents efectes en la germinació de dues espècies de males herbes. Es van desenvolupar protocols per a la selecció assistida per marcadors (MAS) per a gens de resistència a malalties i gens relacionats amb la qualitat de lús final. Es va desenvolupar nou germoplasma i es va distribuir entre els socis per al seu desenvolupament posterior. Els assaigs de papa es van avaluar per a rendiment, qualitat, utilització i altres trets postcollita. A més del fenotipat convencional, es van utilitzar càmeres RGB i multiespectrals. Els assaigs amb cultius de cobertura (CC) van revelar diferències en la qualitat dels tubercles. Es va emprar rutinàriament la selecció assistida per marcadors per a la teia tardana (LB) i el PVY, i es van produir línies de millorament avançades amb múltiples gens R. Vam crear amb èxit noves cruïlles amb progenitors resistents al LB i al PVY i generem nova progenie.
També incloem noves varietats de papa candidates del programa de millora KIS als assajos VCU. Sis tasques integrals per a la soja es van centrar en activitats com el fenotipat per a la detecció de la tolerància a l'estrès biòtic i abiòtic. Es va establir un programa de selecció assistida per marcadors per identificar gens/QTL per al millorament de la soja orgànica, i la varietat orgànica NS ECOB es va registrar a nivell nacional a Sèrbia. El treball amb el blat sarraí es va completar amb la generació i l'avaluació estadística de les dades. Els assaigs de camp participatius amb agricultors, inclosa l'elaboració de butlletins, van brindar una valuosa oportunitat per avaluar les dades, millorar-ne la qualitat i fomentar la transferència de coneixements mitjançant jornades i visites de camp addicionals. Difonem els resultats a nivell europeu i internacional, adreçats a públics científics, responsables polítics i el públic en general. Al gener de 2024, vam organitzar una conferència científica internacional, la Conferència de Millora Orgànica ECOBREED, a Ljubljana (Eslovènia). Pel que fa a l'explotació, els socis del projecte ECOBREED i el subcomitè de PI es van centrar en les àrees següents: negociació i signatura d'acords de PI, creació d'un quadre de gestió de la propietat intel·lectual, elaboració d'un qüestionari d'anàlisi de viabilitat i elaboració de plans individuals d'explotació de noves varietats orgàniques.
La producció orgànica està limitada per alguns requisits agronòmics i de gestió, però particularment per la manca de llavors orgàniques i varietats millorades per a la producció orgànica. ECOBREED contribuirà a la competitivitat més gran del millorament i la producció per a l'agricultura orgànica i de baixos insums. Les noves varietats orgàniques milloraran el rendiment agronòmic, augmentaran la resistència/tolerància a l'estrès biòtic/abiòtic i la qualitat dels aliments.
Les activitats de capacitació, demostració i difusió dins del projecte contribuiran a un millor ús i innovació a l'agricultura orgànica i la difusió del coneixement entre la comunitat científica i el públic en general. L´enfocament d´ECOBREED és millorar la disponibilitat de varietats i llavors adequades per a la producció orgànica i de baixos insums. Les activitats se centren en quatre espècies de cultius, blat, papa, soja i blat sarraí comú. El projecte desenvoluparà: mètodes, estratègies i infraestructures per a la millora orgànica, varietats amb resistència a l'estrès millorada, eficiència en l'ús de recursos i qualitat i mètodes millorats per a la producció de llavors orgàniques d'alta qualitat.
Els socis d'ECOBREED treballen junts per assolir els objectius següents:
- Identificar la variació genètica i fenotípica en trets morfològics, de tolerància/resistència abiòtica/biòtica i de qualitat nutricional que es puguin utilitzar en el millorament orgànic.
- Avaluar el potencial de variació genètica per a una millor adquisició de nutrients.
- Avaluar el potencial per a una major competitivitat i control de males herbes.
- Optimitzar la producció de llavors mitjançant protocols agronòmics i de tractament de llavors millorades.
- Brindar als agricultors l'oportunitat de triar i desenvolupar varietats al seu propi entorn.
- Produir varietats d'elit per a un millor rendiment agronòmic, resistència/tolerància a l'estrès biòtic/abiòtic i qualitat nutricional.
- Desenvolupar programes de capacitació per facilitar la ràpida transferència de tecnologia del projecte a la pràctica comercial.
- Garantir la utilització i explotació òptimes i ràpides dels resultats del projecte mitjançant extenses activitats de demostració i difusió a finques.
ECOBREED millorarà la disponibilitat de llavors i varietats adequades per a la producció orgànica i de baixos insums. Les activitats se centraran en quatre espècies de cultius, seleccionades per la seva potencial contribució a augmentar la competitivitat del sector orgànic, és a dir, blat tou, papa, soja i blat sarraí comú. El projecte desenvoluparà (a) mètodes, estratègies i infraestructures per al millorament orgànic, (b) varietats amb més resistència a l'estrès, eficiència en l'ús de recursos i qualitat i (c) mètodes millorats per a la producció de llavors orgàniques d'alta qualitat. Els objectius són:
- Augmentar la disponibilitat de llavors i varietats per al sector orgànic i de baixos insums.
- Identificar trets i combinacions de trets adequats per a entorns de producció orgànica i de baixos insums, inclosa una alta eficiència en l'ús de nutrients i la competitivitat/al·lelopatia de les males herbes.
- Incrementar les activitats de millora per a la producció de cultius orgànics i de baixos insums. ECOBREED augmentarà la competitivitat dels sectors de millorament i agricultura orgànics i de baixos.
- Avaluació del potencial de la variació genètica per a una millor adquisició de nutrients.
- Avaluació del potencial per a una major competitivitat i control de males herbes
- Optimització de la producció/multiplicació de llavors a través de protocols agronòmics i de tractament de llavors millorats.
- Desenvolupant sistemes eficients, sistemes de millorament participatiu d'agricultors llestos per utilitzar.
- Premillorament de varietats d'elit per millorar l'exercici agronòmic, la resistència/tolerància a l'estrès biòtic/abiòtic i la qualitat nutricional
- Desenvolupament de programes de capacitació en: eines/tècniques genòmiques, PPB i ús i aplicació de capacitats millorades de fenotipat.
- Garantir una utilització i explotació òptimes i ràpides dels productes i les innovacions del projecte per part de la indústria rellevant i altres grups d'usuaris/parts interessades.
Els resultats d'ECOBREED van resultar beneficiosos quant a més disponibilitat i qualitat de llavors i varietats adaptades a les condicions específiques de l'agricultura ecològica i de baixos insums. El projecte va proporcionar àmplies activitats de formació, demostració, difusió, explotació i comunicació per facilitar la ràpida transferència de tecnologia i la introducció de les innovacions del projecte a la pràctica comercial. Per primera vegada, es van establir programes regionals de millora ecològica amb l'ajuda d'ECOBREED.
El projecte va contribuir a conscienciar els agricultors ecològics sobre la importància de les llavors i varietats ecològiques i la necessitat d'utilitzar-les. A partir dels genotips identificats com a millor adaptats als sistemes regionals de gestió ecològica, es van reforçar i impulsar les activitats de millorament ecològic i es va incrementar la diversitat genètica. A llarg termini, el germoplasma nou adaptat a l'agricultura ecològica contribuirà a augmentar l'estabilitat de la producció ecològica a Europa ia aconseguir la seguretat alimentària davant l'escalfament global i el canvi climàtic associat. Creiem que la societat es beneficiarà d'una disponibilitat més gran de productes alimentaris sense pesticides, així com d'un medi ambient més saludable gràcies a una producció vegetal més sostenible. Hem tingut la fortuna d'oferir a joves investigadors i científics una nova combinació d'habilitats de R+D aplicades i fonamentals a tallers de Genotipat i Fenotipat Avançat.
També hem buscat ampliar els coneixements dels agricultors sobre fitomillorament i fitomillorament participatiu, amb activitats centrades en la gestió i avaluació d'assajos participatius. Ens complau informar que tots els tallers, assaigs, jornades de camp i esdeveniments de demostració ja estan contribuint a l'acumulació de coneixements sobre PCC i inòculs de llavors, tant per a agricultors com per a investigadors. A més, estan ajudant a conscienciar sobre la qualitat de les llavors a tota la cadena de valor i sobre els programes de fitomillorament orgànic.
- KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA