Proxecto H2020 ECOBREED: Aumento da eficiencia e a competitividade da mellora dos cultivos ecolóxicos
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2018 -2024
- Orzamento asignado 5.759.458,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Proyecto ECOBREED
ECOBREED mellorará a dispoñibilidade de sementes e variedades axeitadas para a produción orgánica e de baixos insumos. As actividades centraranse en catro especies de cultivo seleccionadas pola súa potencial contribución ao aumento da competitividade do sector ecolóxico: trigo común, pataca, soia e trigo sarraceno común. O proxecto desenvolverá métodos, estratexias e infraestruturas para a mellora ecolóxica; variedades con mellor resistencia ao estrés, eficiencia dos recursos e calidade; e métodos mellorados para producir sementes orgánicas de alta calidade.
Os obxectivos son:
- Aumentar a dispoñibilidade de sementes e variedades para os sectores orgánicos e de baixos insumos.
- Identificar trazos e combinacións de trazos axeitados para contornas de produción orgánica e de baixos insumos, incluíndo unha alta eficiencia no uso de nutrientes e competitividade/alelopatía das herbas daniñas.
- Aumentar as actividades de mellora para a produción de cultivos orgánicos e de baixos insumos. ECOBREED aumentará a competitividade dos sectores da agricultura ecolóxica e de baixos insumos mediante:
- Identificar a variación xenética e fenotípica nos trazos morfolóxicos, de tolerancia/resistencia abiótica/biótica e de calidade nutricional que se poden empregar na agricultura ecolóxica.
- Avaliar o potencial da variación xenética para mellorar a adquisición de nutrientes.
- Avaliar o potencial para aumentar a competitividade e o control de herbas daniñas.
- Optimizar a produción/multiplicación de sementes mediante protocolos agronómicos e de tratamento de sementes mellorados.
- Desenvolver sistemas de agricultura participativa eficientes e listos para usar para os agricultores.
- Premelanza de variedades de elite para mellorar o rendemento agronómico, a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e a calidade nutricional
- Desenvolver programas de formación en ferramentas/técnicas xenómicas, PPB e o uso e a aplicación de capacidades melloradas de fenotipificación.
- Garantir a utilización e explotación óptimas e rápidas dos produtos e innovacións do proxecto por parte da industria relevante e outros grupos de usuarios/partes interesadas.
Inicialmente, o proxecto centrouse na identificación, selección, avaliación e multiplicación de xenotipos e outros materiais para unha avaliación posterior, xunto coas actividades de mellora iniciais. O material seleccionado foi posteriormente multiplicado para mellorar a accesibilidade dos xenotipos para fins de mellora e ensaios de campo FTP. Aplicáronse técnicas avanzadas de fenotipificación e xenotipificación e realizáronse novos cruzamentos para producir novo material de mellora que servirá de base para novas variedades axeitadas para a agricultura ecolóxica.
Os ensaios participativos con agricultores, a mellora participativa de plantas e as actividades de formación facilitaron a rápida transferencia da tecnoloxía do proxecto á práctica comercial. O período final dedicouse a finalizar o traballo e a vincular todos os resultados dun xeito significativo. A base de datos de acceso público (https://ecobreed.eu/outcomes/database/) publicouse no sitio web de ECOBREED para as accesións/variedades dos catro cultivos que se están a avaliar e empregar no proxecto. A variabilidade fenotípica en moitos trazos avaliouse en ensaios de campo multiambiente (2019-2022) e describiuse para catro paneis de diversidade de trigo. Para o rendemento de gran, o contido de proteína de gran e o rendemento de proteínas, realizáronse análises estatísticas das interaccións xenotipo-ambiente e identificáronse xenotipos con alto rendemento absoluto en todos os ambientes, así como xenotipos con alta estabilidade de rendemento.
Os bioensaios in vitro revelaron que os xenotipos de trigo tiñan efectos diferentes na xerminación de dúas especies de herbas daniñas. Desenvolvéronse protocolos para a selección asistida por marcadores (MAS) de xenes de resistencia a enfermidades e xenes relacionados coa calidade do uso final. Desenvolveuse e distribuíuse novo xermoplasma entre os socios para o seu posterior desenvolvemento. Os ensaios de pataca foron avaliados polo rendemento, a calidade, a utilización e outras características poscolleita. Ademais da fenotipificación convencional, empregáronse cámaras RGB e multiespectrais. Os ensaios con cultivos de cuberta (CC) revelaron diferenzas na calidade dos tubérculos. Empregouse de xeito rutineiro a selección asistida por marcadores para o tizón tardío (LB) e o PVY, e producíronse liñas de reprodución avanzadas con múltiples xenes R. Creamos con éxito novos cruzamentos con proxenitores resistentes a LB e PVY e xeramos nova proxenie.
Tamén incluímos novas variedades de pataca candidatas do programa de mellora KIS nos ensaios de VCU. Seis tarefas exhaustivas sobre a soia centráronse en actividades como a fenotipificación para a detección de tolerancia ao estrés biótico e abiótico. Estableceuse un programa de selección asistida por marcadores para identificar xenes/QTL para a mellora da soia ecolóxica, e a variedade ecolóxica NS ECOB rexistrouse a nivel nacional en Serbia. O traballo con trigo sarraceno completouse coa xeración e avaliación estatística dos datos. As probas de campo participativas con agricultores, incluída a elaboración de boletíns informativos, proporcionaron unha valiosa oportunidade para avaliar os datos, mellorar a súa calidade e fomentar a transferencia de coñecementos mediante visitas de campo e obradoiros adicionais. Difundimos os resultados a nivel europeo e internacional, dirixíndose a público científico, responsables políticos e público en xeral. En xaneiro de 2024, organizaremos unha conferencia científica internacional, a Conferencia de Mellora Orgánica ECOBREED, en Liubliana, Eslovenia. En canto á explotación, os socios do proxecto ECOBREED e o subcomité de propiedade intelectual centráronse nas seguintes áreas: negociación e sinatura de acordos de propiedade intelectual, creación dun marco de xestión da propiedade intelectual, desenvolvemento dun cuestionario de análise de viabilidade e desenvolvemento de plans individuais de explotación para novas variedades orgánicas.
A produción ecolóxica está limitada por algúns requisitos agronómicos e de xestión, pero sobre todo pola falta de sementes ecolóxicas e variedades melloradas para a produción ecolóxica. ECOBREED contribuirá a aumentar a competitividade na cría e produción para a agricultura ecolóxica e de baixos insumos. As novas variedades ecolóxicas mellorarán o rendemento agronómico, aumentarán a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e aumentarán a calidade dos alimentos.
As actividades de formación, demostración e divulgación do proxecto contribuirán a mellorar o uso e a innovación na agricultura ecolóxica e á difusión de coñecementos entre a comunidade científica e o público en xeral. O obxectivo de ECOBREED é mellorar a dispoñibilidade de variedades e sementes axeitadas para a produción orgánica e de baixos insumos. As actividades céntranse en catro especies de cultivo: trigo, pataca, soia e trigo sarraceno común. O proxecto desenvolverá métodos, estratexias e infraestruturas para a mellora ecolóxica; variedades con mellor resistencia ao estrés, eficiencia dos recursos e calidade; e métodos mellorados para producir sementes orgánicas de alta calidade.
Os socios de ECOBREED traballan xuntos para acadar os seguintes obxectivos:
- Identificar a variación xenética e fenotípica nos trazos morfolóxicos, de tolerancia/resistencia abiótica/biótica e de calidade nutricional que se poden empregar na mellora ecolóxica.
- Avaliar o potencial de variación xenética para unha mellor adquisición de nutrientes.
- Avaliar o potencial para o aumento da competitividade e o control de herbas daniñas.
- Optimizar a produción de sementes mediante protocolos agronómicos e de tratamento de sementes mellorados.
- Darlles aos agricultores a oportunidade de escoller e desenvolver variedades no seu propio contorno.
- Producir variedades de elite para mellorar o rendemento agronómico, a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e a calidade nutricional.
- Desenvolver programas de formación para facilitar a rápida transferencia de tecnoloxía do proxecto á práctica comercial.
- Garantir unha utilización e explotación óptimas e rápidas dos resultados do proxecto mediante amplas actividades de demostración e difusión nas explotacións agrícolas.
ECOBREED mellorará a dispoñibilidade de sementes e variedades axeitadas para a produción orgánica e de baixos insumos. As actividades centraranse en catro especies de cultivo seleccionadas pola súa potencial contribución ao aumento da competitividade do sector ecolóxico: trigo común, pataca, soia e trigo sarraceno común. O proxecto desenvolverá (a) métodos, estratexias e infraestruturas para a mellora ecolóxica, (b) variedades con maior resistencia ao estrés, eficiencia dos recursos e calidade, e (c) métodos mellorados para a produción de sementes ecolóxicas de alta calidade. Os obxectivos son:
- Aumentar a dispoñibilidade de sementes e variedades para os sectores orgánicos e de baixos insumos.
- Identificar trazos e combinacións de trazos axeitados para contornas de produción orgánica e de baixos insumos, incluíndo unha alta eficiencia no uso de nutrientes e competitividade/alelopatía das herbas daniñas.
- Aumentar as actividades de mellora para a produción de cultivos orgánicos e de baixos insumos. ECOBREED aumentará a competitividade dos sectores da mellora e a agricultura ecolóxicas e de baixos insumos mediante: a identificación da variación xenética e fenotípica nos trazos morfolóxicos, de tolerancia/resistencia abiótica/biótica e de calidade nutricional que se poden empregar na mellora ecolóxica.
- Avaliación do potencial da variación xenética para unha mellora da adquisición de nutrientes.
- Avaliación do potencial para unha maior competitividade e control de herbas daniñas
- Optimización da produción/multiplicación de sementes mediante protocolos agronómicos e de tratamento de sementes mellorados.
- Desenvolvemento de sistemas de mellora participativa para agricultores eficientes e listos para usar.
- Premelanza de variedades de elite para mellorar o rendemento agronómico, a resistencia/tolerancia ao estrés biótico/abiótico e a calidade nutricional
- Desenvolvemento de programas de formación en: ferramentas/técnicas xenómicas, PPB e o uso e a aplicación de capacidades melloradas de fenotipificación.
- Garantir a utilización e explotación óptimas e rápidas dos produtos e innovacións do proxecto por parte da industria relevante e outros grupos de usuarios/partes interesadas.
Os resultados de ECOBREED foron beneficiosos en termos de maior dispoñibilidade e calidade de sementes e variedades adaptadas ás condicións específicas da agricultura ecolóxica e de baixos insumos. O proxecto proporcionou amplas actividades de formación, demostración, difusión, explotación e comunicación para facilitar a rápida transferencia de tecnoloxía e a introdución de innovacións do proxecto na práctica comercial. Por primeira vez, establecéronse programas rexionais de mellora ecolóxica coa axuda de ECOBREED.
O proxecto axudou a concienciar aos agricultores ecolóxicos sobre a importancia das sementes e variedades ecolóxicas e a necesidade de usalas. Baseándose nos xenotipos identificados como os máis axeitados para os sistemas rexionais de xestión ecolóxica, reforzáronse e promovéronse as actividades de mellora ecolóxica e aumentouse a diversidade xenética. A longo prazo, o novo xermoplasma mellor adaptado á agricultura ecolóxica contribuirá a aumentar a estabilidade da produción ecolóxica en Europa e a lograr a seguridade alimentaria fronte ao quecemento global e o cambio climático asociado. Cremos que a sociedade se beneficiará dunha maior dispoñibilidade de produtos alimenticios libres de pesticidas, así como dun medio ambiente máis saudable mediante unha produción agrícola máis sostible. Tivemos a sorte de ofrecerlles a investigadores e científicos novos unha nova combinación de habilidades aplicadas e fundamentais de I+D en obradoiros de xenotipificación e fenotipificación avanzadas.
Tamén procuramos ampliar os coñecementos dos agricultores sobre a mellora vexetal e a mellora participativa de plantas, con actividades centradas na xestión e avaliación de ensaios participativos. Compraznos informar de que todos os obradoiros, ensaios, xornadas de campo e eventos de demostración xa están a contribuír á acumulación de coñecementos sobre os PCC e os inoculantes de sementes tanto para agricultores como para investigadores. Ademais, están a axudar a concienciar sobre a calidade das sementes en toda a cadea de valor e sobre os programas de mellora vexetal ecolóxica.
- KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA