 
Grupo Operativo: Banco electrónico de patróns sensoriais de aceite de oliva virxe para o sector produtivo
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2023 -2025
- Orzamento asignado 299.109,22 €
- Ámbito Autonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía
A plataforma de banco electrónico de patróns sensoriais do aceite de oliva virxe para o sector produtivo promove un mellor rendemento económico para os muíños de oliva, as cooperativas e os produtores industriais ao facilitar a clasificación precisa dos aceites de oliva e diferenciar entre os aceites de oliva virxe de maior calidade. Isto tradúcese nun maior valor económico para os produtores e, en consecuencia, nun aumento dos ingresos para os agricultores.
A plataforma E-Bank proxectada é unha solución tecnoloxicamente avanzada e baseada en internet que permitirá a conexión e a transferencia continuas dos coñecementos existentes en análise sensorial aos produtores e comercializadores de aceite de oliva.
Para este fin, a Plataforma EBPS integrará entidades tecnolóxicas, centros universitarios e centros de investigación especializados en aceite de oliva, federacións cooperativas e denominacións de orixe. O fluxo de coñecemento xerado terá dous usos: por unha banda, os centros xeradores de coñecemento e tecnoloxía proporcionarán os protocolos empregados durante o proceso de produción de patróns; e, por outra banda, as avaliacións sensoriais proporcionadas polos usuarios de aplicacións móbiles nos muíños de aceite de oliva utilizaranse tanto para a formación do persoal como para a clasificación dos lotes de aceite producido.
Esta metodoloxía de traballo en rede crea valor engadido a través da colaboración continua e rápida entre os centros de investigación, os centros tecnolóxicos e os produtores participantes, fomentando a innovación en toda a cadea de valor.
Deseño e implementación dun sistema para a produción industrial de aceite de oliva virxe extra con estándares sensoriais para o sector produtivo, a través da planificación, seguimento de procesos e loxística desde o campo ata a certificación de aceites destinados a muíños de oliveira cooperativos e industriais.
O software INTERPANEL, desenvolvido para a harmonización dos paneis de cata en Andalucía, integrarase no sistema E-Banco de Patróns Sensoriais.
Definir unha estratexia para mellorar a calidade dos aceites de oliva virxes producidos nos muíños de aceite andaluces baseándose no uso de estándares de referencia que permitan a intercomparación e a discriminación precisa dos aceites durante o proceso de produción, acadando un maior valor de mercado.
A posta en marcha desta estratexia require a posta en marcha dun sistema de colaboración en liña que definirá protocolos de actuación, organizará procesos ao longo de toda a cadea loxística para a produción industrial dos patróns e xestionará o coñecemento xerado para o seu uso polos muíños de aceite.
O impacto esperado traducirase nunha mellora na clasificación dos lotes de aceite durante a fase de produción e, polo tanto, na valoración económica durante o proceso de comercialización.
- Nome do coordinador/entidade: Fundación para a Promoción e Desenvolvemento das Oliveiras e o Aceite de Oliva
- Enderezo postal: Rúa Sierra Morena, 13A, Edificio Terra Oleum, Parque Tecnolóxico Geolit., 23620, Mengíbar, Xaén
- Correo electrónico do coordinador/entidade: luis.ortega@fundaciondelolivar.com
- Teléfono: 953274976
A innovación proposta a través do Banco Electrónico de estándares sensoriais podería representar un cambio na forma de abordar o problema da mellora da calidade dos aceites producidos nos muíños de aceite. Actualmente, a avaliación sensorial dos aceites limítase principalmente aos paneis de cata autorizados.
Estes avalían grandes lotes de aceite, principalmente os almacenados nos tanques da adega. A avaliación sensorial dos aceites por parte do persoal do muíño está actualmente limitada aos muíños tecnicamente máis avanzados, e esta actividade é practicamente inexistente na maioría deles. O sistema de estándares e a plataforma dixital propostos incorporan a avaliación sensorial como unha tarefa máis integrada no proceso de produción, creando unha nova rutina de traballo que é doada de implementar e usar polo persoal do muíño.
En definitiva, a posta en marcha do proxecto EBPS aumentará a calidade das diferentes categorías de aceite producido no muíño: aumentará a produción de aceite de oliva virxe extra en comparación co aceite de oliva virxe e, do mesmo xeito, reducirá a produción de aceite de oliva lampante en comparación co aceite de oliva virxe. Polo tanto, o impacto esperado traducirase nunha mellora na clasificación dos lotes de aceite durante a fase de produción e, en consecuencia, na súa valoración económica durante o proceso de comercialización.
- Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar y del Aceite de Oliva
- Universidad de Granada (agcasado@ugr.es)
- Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía (aguzman@agroalimentarias-andalucia.coop)
- CRDO Sierra de Segura (gerencia@dosierradesegura.com)
- Instituto de Investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica (josea.garcia.mesa@juntadeandalucia.es)
- Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar y del Aceite de Oliva
 
 
 
 
        
   
             
                         
                        