Skip to main content
Logo GO e-Banco

Talde Operatiboa: Oliba olio birjinaren zentzumen-ereduen banku elektronikoa ekoizpen sektorerako

  • Mota Talde operatiboa
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2023 -2025
  • Esleitutako Aurrekontua 299.109,22 €
  • Eremua Autonómico
  • Autonomia-erkidegoa Andalucía
Abstract

Oliba-olio birjinaren sentsorial-ereduen banku elektronikoaren plataformak ekoizpen-sektorearentzat oliba-erroten, kooperatiben eta industria-ekoizleen errendimendu ekonomikoa hobetzen du, oliba-olioen sailkapen zehatza erraztuz eta kalitate goreneko oliba-olio birjinak bereiziz. Horrek balio ekonomiko handiagoa dakar ekoizleentzat eta, ondorioz, nekazaritza-errentak handitzen ditu.

Aurreikusitako E-Bank plataforma teknologikoki aurreratua den Interneten oinarritutako irtenbide bat da, eta zentzumen-analisiari buruzko ezagutza etengabe konektatu eta oliba-olioaren ekoizle eta merkaturatzaileei transferitzea ahalbidetuko du.

Horretarako, EBPS Plataformak entitate teknologikoak, unibertsitate-zentroak eta oliba-olioan espezializatutako ikerketa-zentroak, kooperatiba-federazioak eta jatorrizko-deiturak integratuko ditu. Sortutako ezagutza-fluxuak bi erabilera izango ditu: alde batetik, ezagutza- eta teknologia-sorkuntza-zentroek ereduen ekoizpen-prozesuan erabiltzen diren protokoloak emango dituzte; eta, bestetik, oliba-olio-errotetan mugikorretarako aplikazioen erabiltzaileek ematen dituzten ebaluazio sentsorialak langileen prestakuntzarako eta ekoitzitako olio-loteak sailkatzeko erabiliko dira.

Sareko metodologia honek balio erantsia sortzen du parte hartzen duten ikerketa-zentroen, teknologia-zentroen eta ekoizleen arteko etengabeko eta azkarreko lankidetzaren bidez, balio-kate osoan zehar berrikuntza sustatuz.

Jardueren deskribapena

Oliba-olio birjina estraren ekoizpen industrialerako sistema baten diseinua eta ezarpena, ekoizpen-sektorearentzako estandar sentsorialak jarraituz, plangintza, prozesuen monitorizazioa eta logistika erabiliz, sorotik hasi eta kooperatiba eta industria-olio-errotetara bideratutako olioen ziurtagiriraino.

Andaluzian dastatze-panelak harmonizatzeko garatutako INTERPANEL softwarea E-Bank of Sensory Patterns sisteman integratuko da.

Helburuak

Andaluziako olio-errotetan ekoitzitako oliba-olio birjinen kalitatea hobetzeko estrategia bat definitzea, ekoizpen-prozesuan olioen arteko konparaketa eta bereizketa zehatza ahalbidetzen duten erreferentzia-arauak erabiliz, merkatu-balio handiagoa lortuz.

Estrategia hau ezartzeko, online lankidetza sistema bat ezartzea beharrezkoa da, ekintza-protokoloak definituko dituena, ereduen ekoizpen industrialerako logistika-kate osoan prozesuak antolatuko dituena eta olio-errotek erabiltzeko sortutako ezagutza kudeatuko duena.

Results

Espero den eragina ekoizpen fasean olio-loteen sailkapenean hobekuntza izango da eta, beraz, merkaturatze-prozesuan balorazio ekonomikoan.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailearen/erakundearen izena: Olibondoen eta Oliba Olioaren Sustapen eta Garapenerako Fundazioa
  • Posta helbidea: Sierra Morena kalea, 13A, Terra Oleum eraikina, Geolit. Teknologia Parkea, 23620, Mengíbar, Jaén
  • Koordinatzailearen/erakundearen helbide elektronikoa: luis.ortega@fundaciondelolivar.com
  • Telefonoa: 953274976
Informazio gehigarria

Zentzumen-arauen E-Bankuaren bidez proposatutako berrikuntzak aldaketa bat ekar lezake olio-errotetan ekoitzitako olioen kalitatea hobetzeko arazoari heltzeko moduan. Gaur egun, olioen ebaluazio sentsorialaren helburua batez ere dastatze-panel baimenduetara mugatzen da.

Hauek olio-lote handiak ebaluatzen dituzte, batez ere upategiko tankeetan gordetakoak. Errotako langileek olioen ebaluazio sentsoriala egiten dute gaur egun, teknikoki aurreratuen dauden errotetara mugatuta, eta jarduera hori ia ez da existitzen gehienetan. Proposatutako arauen eta plataforma digitalaren sistemak ebaluazio sentsoriala ekoizpen-prozesuan zeregin integratuago gisa txertatzen du, errotako langileek erraz ezarri eta erabiltzeko moduko lan-errutina berri bat sortuz.

Azken finean, EBPS proiektuaren ezarpenak errotan ekoitzitako olio-kategoria desberdinen kalitatea hobetuko du: oliba-olio birjina estraren ekoizpena handituko da oliba-olio birjinarekin alderatuta, eta, era berean, oliba-olio lanpantearen ekoizpena murriztuko da oliba-olio birjinarekin alderatuta. Beraz, espero den eragina olio-loteen sailkapena hobetzea izango da ekoizpen-fasean eta, ondorioz, merkaturatze-prozesuan haien balorazio ekonomikoa hobetzea.

Koordinatzaileak
  • Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar y del Aceite de Oliva
Kolaboratzaileak
  • Universidad de Granada (agcasado@ugr.es)
  • Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía (aguzman@agroalimentarias-andalucia.coop)
  • CRDO Sierra de Segura (gerencia@dosierradesegura.com)
  • Instituto de Investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica (josea.garcia.mesa@juntadeandalucia.es)
Onuradunak
  • Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar y del Aceite de Oliva