
Grupo Operativo SIMBIOLIVA: Novas solucións biotecnolóxicas para unha economía circular do alperujo
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 579.152,32 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Castilla y León; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO SIMBIOLIVA
SIMBIOLIVA propón unha estratexia baseada en procesos físico-químicos (centrifugación trifásica e aumento da temperatura durante a termomestura), que permite reducir a presenza de polifenois solubilizándoos), xunto con tratamentos biolóxicos, aplicando unha carga de microorganismos específicos que acaban por degradar os polifenois do alperujo, reducindo así os tempos de tratamento. Isto permitiranos crear un sistema que redunde nunha Solución Baseada na Natureza que teña un impacto directo e positivo nos sectores oleícola e agrícola.
Para a Universidade San Pablo CEU, o proxecto supón o desenvolvemento de consorcios microbianos que permitan mellorar as propiedades do alperujo como substrato. A finalidade é desenvolver comunidades microbianas que permitan reducir os polifenois presentes no alperujo e, na medida do posible, mellorar as propiedades do produto como emenda orgánica. A xeración destes consorcios é tremendamente útil para a industria petroleira e permitirá á universidade xerar unha solución baseada na natureza para o sector. Esta tecnoloxía presenta importantes vantaxes como medio para descontaminar produtos e xerar solucións con custos enerxéticos reducidos, e con menores requisitos de instalación xa que a súa actuación estará baseada no crecemento de organismos no propio medio.
Para a empresa DMC, o proxecto permitirá identificar novas comunidades de microorganismos que melloren o desenvolvemento das plantas. Isto permitirá a obtención de novos bioestimulantes que melloren o desenvolvemento das plantas e resistan diferentes tipos de estrés abiótico. Tamén colaborará no desenvolvemento de novos medios que melloren a supervivencia e a interacción dos microorganismos coa planta. Actualmente existen produtos estimulantes de plantas a base de microorganismos, pero é necesario mellorar a súa aplicación mediante medios que melloren a súa interacción co chan e as raíces. Estas comunidades en soporte mellorado tamén terán interacción coa nova emenda orgánica desenvolvida polo alperujo, permitindo así a xeración dun novo medio con propiedades melloradas que favorezan o desenvolvemento das diferentes especies vexetais.
Para El Ejidillo, o proxecto suporá o desenvolvemento de novos substratos que melloren a interacción solo-planta-microorganismo. Tamén se avaliará o impacto sobre diferentes especies de interese agrícola, forestal e ornamental dos bioestimulantes, e do conxunto do alperujo tratado. Deste xeito, aumentará o coñecemento en relación á nova emenda orgánica en interacción coas bacterias beneficiosas do solo. Deste xeito, disporanse de novas metodoloxías para mellorar a fertilidade do solo mediante emendas orgánicas e a súa interacción con microorganismos beneficiosos do solo. Estas técnicas son fundamentais para mellorar a resiliencia da fertilidade do solo nas nosas condicións actuais de cambio climático e son aplicables a todo tipo de Infraestruturas Verdes.
SIMBIOLIVA acadará catro resultados fundamentais, que son:
- Proceso de extracción de polifenois: este proceso permite reducir a súa presenza no alperujo e facilita a súa posible valorización futura.
- Tratamento biolóxico: para reducir os polifenois presentes no alperujo tras o proceso de extracción
- Biofertilizante: Desenvolvemento de biofertilizantes (consorcio bacteriano) mellorado con aditivos poliméricos Desenvolvemento dun novo simbiótico do solo (emenda orgánica + biofertilizantes)
- Proceso de obtención que permita un uso sostible do alperujo dentro dunha economía circular
- Act. 1 R1: Definición das propiedades físicas e químicas do alperujo inicial e final (Período 1) Definir a variabilidade inicial do alperujo e os requisitos finais despois do seu tratamento.
- Act. 2 R1: Desenvolvemento das condicións do proceso de laboratorio (Período 1) Obxectivo: Desenvolver o proceso de valorización de polifenois.
- Act. 3 R1: Implantación do proceso en orujo Validar o proceso a escala piloto.
- Act. 4 R1: Desenvolvemento do tratamento físico-químico piloto. Optimizar o proceso piloto.
- Act. 1 R2: Determinación de organismos de interese e proceso biolóxico Identificar un consorcio bacteriano que degrada compostos recalcitrantes.
- Act. 2 R2: Desenvolvemento do tratamento biolóxico no laboratorio.
- Act. 3 R2: Determinación de efectos sobre o substrato e as especies vexetais.
- Act. 4 R2: Validación do proceso piloto de tratamento biolóxico.
- Act. 1 R3: Definición de biofertilizantes de interese e substancias melloradoras Identificar potenciais consorcios de biofertilizantes.
- Act. 2 R3: Desenvolvemento de aditivos para mellorar os organismos de interese Seleccionar aditivos para mellorar a supervivencia e o efecto do PGPR.
- Act. 1 R4: Integración de funcionalidades e validación en campo Integrar a emenda orgánica cos biofertilizantes mellorados para xerar un sinbiótico (emenda + fertilizante).
O sector mundial do aceite de oliva produce entre 17 e 22 millóns de toneladas de oliva, xerando entre 13 e 18 millóns de toneladas de alperujo, sendo España o 45% desta produción. O cambio climático e o auxe do cultivo da oliveira son unha ameaza cada vez maior para o sector. As flutuacións climáticas (como Filomena e DANAS) e o aumento das temperaturas máximas afectan negativamente ao sector. En 2022, o alto custo do gas natural obrigou a algunhas plantas de extracción de aceite de orujo de oliva a paralizar as súas operacións, prexudicando ao sector.
A erosión do solo tamén é preocupante, cun 30% de España afectado pola erosión e unha perda media de solo de 14,16 t/ha en 2017. SIMBIOLIVA está a explorar novas formas de mellorar o valor do alperujo e desenvolver produtos que protexan os solos mediterráneos e melloren a resistencia dos cultivos. A economía circular, promovida pola UE, implica compartir, reutilizar, reparar, renovar e reciclar materiais para estender o ciclo de vida dos produtos.
O desenvolvemento dos procesos de economía circular enfróntase a barreiras políticas, culturais, financeiras e tecnolóxicas. A regulación do uso do alperujo, a difusión do proxecto, o acceso ao financiamento e a experiencia na valorización de subprodutos e solucións de solo son aspectos fundamentais.
SIMBIOLIVA propón unha estratexia baseada en procesos físico-químicos e biolóxicos que, por unha banda, permiten reducir a presenza de polifenois solubilizándoos, e por outra, conseguen reducir os tempos de tratamento, conseguir unha solución baseada na natureza que teña un impacto directo e positivo no sector olívico e que poida ser extrapolable a outros cultivos do sector agrario
Resultado 1: Proceso de extracción de polifenois.
- Act. 1 R1: Definición de propiedades físicas e químicas do alperujo inicial e final (Período 1) Definir a variabilidade inicial do alperujo e os requisitos finais despois do seu tratamento.
- Act. 2 R1: Desenvolvemento das condicións do proceso no laboratorio (Período 1) Obxectivo: Desenvolver o proceso de valorización de polifenois. Act. 3 R1:Implementación do proceso na prensa de oliva Validar o proceso a escala piloto.
- Act. 4 R1: Desenvolvemento do tratamento físico-químico piloto. Optimizar o proceso piloto.
Resultado 2: Tratamento biolóxico.
- Act. 1 R2: Determinación de organismos de interese e proceso biolóxico Identificar un consorcio bacteriano que degrada compostos recalcitrantes. Act. 2 R2: Desenvolvemento do tratamento biolóxico no laboratorio.
- Act. 3 R2: Determinación de efectos sobre o substrato e as especies vexetais Lei. 4 R2: Validación do proceso piloto de tratamento biolóxico.
Resultado 3: Biofertilizante.
- Act. 1 R3: Definición de biofertilizantes de interese e substancias melloradoras Identificar potenciais consorcios de biofertilizantes.
- Act. 2 R3: Desenvolvemento de aditivos para mellorar organismos de interese Seleccionar aditivos para mellorar a supervivencia e o efecto do PGPR.
Resultado 4: Novo solo simbiótico.
- Act. 1 R4: Integración de funcionalidades e validación de campo Integrar a emenda orgánica cos biofertilizantes mellorados para xerar un simbiótico (emenda + fertilizante).
- Coordinador/denominación entidade: COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS DE ANDALUCÍA
- Enderezo postal: rúa Demetrio de los Ríos, 15 41003 Sevilla
- Correo electrónico coordinador/entidade: cdiaz@agroalimentarias-andalucia.coop
- Teléfono: 954422416
- COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS DE ANDALUCÍA
- COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS DE ANDALUCÍA
- DCOOP SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA
- FUNDACION UNIVERSITARIA SAN PABLO CEU
- DMC RESEARCH CENTER SL
- EL EJIDILLO VIVEROS INTEGRALES SL