GO FIGS: Aplicación en grupo operativo de estratexias innovadoras no sector do figo seco español para a máxima calidade hixiénico-sanitaria
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Cataluña; Extremadura
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
A actual estratexia de control de riscos para a saúde establece a implantación de sistemas de Análise de Riscos e Puntos Críticos de Control. Este sistema require detectar e controlar os perigos nas distintas fases de produción e transformación.
O obxectivo é obter resultados que se traduzan na obtención de figos seguros para a saúde, evitando a presenza de mofos que potencialmente produzan micotoxinas. Pártese dos procesos iniciais de selección varietal e de cultivo, utilizando ferramentas rápidas de detección xenética e non destrutiva nunha plataforma dixital de trazabilidade.
Establece estratexias de control seguras para o consumidor, eliminando o uso de funxicidas sintéticos que supoñen un risco para o consumidor.
O valor engadido vai máis aló das innovacións na xeración de procesos; Proponse unha nova cultura de traballo baseada na cooperación entre todos os axentes do sector, incluído o mercado e os consumidores. Realizaranse sesións para coñecer as preferencias dos consumidores e probas para obter figos secos con marca de calidade, que poden ir ao mercado nacional e internacional.
O figo seco é un alimento de alta calidade nutricional e funcional.
A presenza de mohos toxixénicos en alimentos con baixo contido en auga, como os figos secos, e a acumulación de micotoxinas derivadas deste, supón un importante problema de seguridade alimentaria, constituíndo un serio inconveniente para a comercialización e produción de produtos derivados.
Por iso, o desenvolvemento de estratexias que permitan limitar o desenvolvemento destes moldes, dende a produción ata a obtención do produto final, é de vital importancia para este sector.
- Selección clonal de Calabacita e Cuello de Dama, en Estremadura e Castela e León.
- Aplicación de técnicas de cultivo relacionadas coa labra, a poda, a fertilización, o rego e o control de enfermidades.
- Implantación de diferentes técnicas relacionadas co control de aves e depredadores.
- Utilización de técnicas non destrutivas e xenómicas para detectar mofos e micotoxinas durante o cultivo, para unha plataforma dixital de seguimento e trazabilidade. Obradoiro con usuarios. Elaboración e elaboración dun manual de boas prácticas agronómicas.
- Avaliación e detección de perigos e puntos críticos na recollida, primeira manipulación en campo e transporte. Uso de tecnoloxía rápida, non destrutiva e xenómica para determinar o nivel de maduración, secado dos figos na árbore, desenvolvemento de fungos e micotoxinas.
- Uso de mallas para unha recollida óptima.
- Elección e dotación de contedores axeitados.
- Uso de innovadores secadores naturais. Aplicación de tecnoloxías non destrutivas para detectar perigos e puntos de control no almacenamento, procesado e envasado na industria. Xestión preventiva durante a elaboración para a clasificación do figo seco.
- Utilización de cámaras con control de temperatura e humidade relativa. Análise de imaxes para a detección rápida de fungos e micotoxinas.
- Aplicación de nanopartículas con substancias naturais, atmosferas ionizantes, durante o almacenamento.
- Deseño de prototipos de envases e envases, utilizando envases 3D, coa máxima calidade hixiénica, sanitaria e materiais sostibles. Aplicación de atmosfera activa modificada, soa ou combinada con outros sistemas, durante o envasado.
- Determinación dos parámetros de calidade das variedades e elaboración da documentación polo órgano competente.
No contexto rural no que se pretenden aplicar as solucións e técnicas innovadoras propostas, na actualidade existen prácticas tradicionais moi arraigadas, especialmente no que se refire ao cultivo, recolección, transporte, almacenamento e envasado de figos secos.
O minifundismo e a diversidade de criterios por parte de cada propietario acentúa aínda máis a dificultade de coordinar accións no uso de técnicas innovadoras propostas polos centros de investigación. O sistema tradicional de obtención de figos secos, coa recollida e secado dos froitos no chan, así como o seu posterior procesado e almacenamento, xeran condicións ecolóxicas favorables para o desenvolvemento de mofos toxixénicos tanto no interior como na superficie do produto.
Por iso, é de vital importancia para este sector desenvolver estratexias que permitan limitar o desenvolvemento destes indesexables moldes desde a produción ata a obtención do produto final, conseguindo produtos seguros e saudables.
O proxecto propón un espazo colaborativo, con apoio real en parcelas de cultivo, almacéns e industrias reais e sistemas de transporte, para a innovación aberta no que estean implicados agricultores, industrias e investigadores. O que se busca é xerar respostas innovadoras aos problemas sociais e tecnolóxicos, coa coparticipación e co-desenvolvemento dos usuarios que teñan que aplicar novas técnicas innovadoras. O proxecto abrangue o proceso completo de produción de figo seco, toda a súa cadea de valor, dende a fase de selección varietal, a produción agrícola, o secado, o almacenamento, a produción industrial e a comercialización.
O grupo de traballo do CICYTEX estudou as variedades Calabacita e Cuello Dama Blanco en diferentes sistemas de produción, así como as técnicas de cultivo máis adecuadas como os sistemas de poda ou colleita con mallas suspendidas Partimos dun traballo de avaliación para o control de mofos toxixénicos en alimentos madurados. a través de factores ambientais, microbianos e ingredientes que regulan a expresión das micotoxinas
O grupo de traballo da UEX, froito de estudos previos, ten principalmente especies illadas dos xéneros Cladosporium, Penicillium e Aspergilus en figos secos e frescos.
O proxecto propón un espazo colaborativo, con apoio real en parcelas de cultivo, almacéns e industrias reais e sistemas de transporte, para a innovación aberta no que estean implicados agricultores, industrias e investigadores. O que se busca é xerar respostas innovadoras aos problemas sociais e tecnolóxicos, coa coparticipación e co-desenvolvemento dos usuarios que teñan que aplicar novas técnicas innovadoras. O proxecto abrangue todo o proceso de produción de figo seco, toda a súa cadea de valor, dende a fase de selección varietal, a produción agrícola, o secado, o almacenamento, a produción industrial e a comercialización.
- Aplicación de ferramentas agronómicas para controlar parasitos e mofos micotoxixénicos en parcelas adaptativas e de demostración.
- Ferramentas innovadoras de colleita óptima e primeira manipulación.
- Directrices de xestión e establecemento de medidas preventivas durante o almacenamento e nas distintas fases de transformación que eviten o desenvolvemento de perigos para a saúde e a hixiene.
- Control durante o almacenamento, ao final do procesado e desenvolvemento de modelos de envases, mediante a aplicación de técnicas innovadoras e sostibles.
- Distinción de calidade que garante a máxima calidade hixiénico-sanitaria en toda a cadea de produción e transformación.
- Estratexia para a comercialización e posta en valor de técnicas innovadoras e sostibles.
- Aplicación de técnicas de implicación do usuario: taller por fases do proceso, probas de usabilidade no contexto real de parcelas experimentais e cuestionarios para medir o grao de aceptación.
- Integración do proceso e resultados nunha plataforma aberta de colaboración e personalización.
- Plan de comunicación para a aplicación da innovación tecnolóxica no sector
- Nome da coordinadora: ASOCIACIÓN PARA O DESENVOLVEMENTO INTEGRAL SIERRA DE MONTANCHEZ E TAMUJA
- Enderezo postal: CTRA DE CÁCERES EX. 206 KM 34.800 10186 TORRE DE SANTA MARÍA (CÁCERES)
- Correo electrónico do coordinador: adismonta@adismonta.com
- Teléfono: +34659705843
- Asociación para el Desarrollo Integral de Sierra de Montánchez y Tamuja (ADISMONTA)
- REGADHIGOS
- APROCEX
- COOPERATIVA NTRA. SRA. DE LA CONSOLACIÓN DEL CASTILLO
- GREDOSUR
- AGRUPACIÓN DE COOPERATIVAS DEL VALLE DEL JERTE
- HIGOS EL PAJARERO, S.L.
- Asociación para el Desarrollo Integral de Sierra de Montánchez y Tamuja (ADISMONTA)