Grupo Operativo FIGS: Implantación de estratexias innovadoras no sector do figo seco español para a máxima calidade hixiénica e sanitaria
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 560.529,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Cataluña; Extremadura
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO HIGOS
A actual estratexia de control de riscos para a saúde establece a implantación de sistemas de Análise de Riscos e Puntos Críticos de Control. Este sistema require detectar e controlar os perigos nas distintas fases de produción e transformación.
O obxectivo é obter resultados que se traduzan na obtención de figos seguros para a saúde, evitando a presenza de mofos que potencialmente produzan micotoxinas. Pártese dos procesos iniciais de selección varietal e de cultivo, utilizando ferramentas rápidas de detección xenética e non destrutiva nunha plataforma dixital de trazabilidade.
Establece estratexias de control seguras para o consumidor, eliminando o uso de funxicidas sintéticos que supoñen un risco para o consumidor.
O valor engadido vai máis aló das innovacións na xeración de procesos; Proponse unha nova cultura de traballo baseada na cooperación entre todos os axentes do sector, incluído o mercado e os consumidores. Realizaranse sesións para coñecer as preferencias dos consumidores e probas para obter figos secos con marca de calidade, que poden ir ao mercado nacional e internacional.
Aplicación de ferramentas agronómicas para controlar parasitos e mofos micotoxixénicos en parcelas adaptativas e de demostración. Ferramentas de colleita innovadoras que son óptimas e fáciles de manexar. Directrices de xestión e establecemento de medidas preventivas durante o almacenamento e nas distintas fases da transformación para evitar o desenvolvemento de perigos para a saúde e a hixiene. Control durante o almacenamento, ao final do procesado, e desenvolvemento de modelos de envasado, mediante a aplicación de técnicas innovadoras e sostibles. Selo de calidade que garante a máxima calidade hixiénica e sanitaria en toda a cadea de produción e transformación.
Estratexia para a comercialización e promoción de técnicas innovadoras e sostibles. Aplicación de técnicas de implicación do usuario: obradoiros fase a fase, probas de usabilidade no contexto real de parcelas experimentais e cuestionarios para medir a aceptación. Integración de procesos e resultados nunha plataforma aberta de colaboración e personalización. Plan de comunicación para a aplicación da innovación tecnolóxica no sector
- Selección clonal de Calabacita e Cuello de Dama, en Estremadura e Castela e León.
- Aplicación de técnicas de cultivo relacionadas coa labra, a poda, a fertilización, o rego e o control de enfermidades.
- Implantación de diferentes técnicas relacionadas co control de aves e depredadores.
- Utilización de técnicas non destrutivas e xenómicas para a detección de mofos e micotoxinas durante o cultivo, para unha plataforma dixital de seguimento e trazabilidade. Obradoiro con usuarios.
- Elaboración e elaboración dun manual de boas prácticas agrarias.
- Avaliación e detección de perigos e puntos críticos durante a recolección, a manipulación inicial do campo e o transporte.
- Usando tecnoloxía xenómica rápida e non destrutiva para determinar o nivel de maduración, secado dos figos na árbore, desenvolvemento de fungos e micotoxinas.
- Uso de redes para unha recollida óptima. Selección e dotación de envases axeitados.
- Uso de innovadores secadores naturais. Aplicación de tecnoloxías non destrutivas para detectar perigos e puntos de control no almacenamento, procesado e envasado industrial.
- Xestión preventiva durante a elaboración para a clasificación dos figos secos. Utilización de cámaras con control de temperatura e humidade relativa. Análise de imaxes para a detección rápida de fungos e micotoxinas.
- Aplicación de nanopartículas con substancias naturais, atmosferas ionizantes, durante o almacenamento. Deseño de prototipos de envases e envases mediante envases 3D, coa máxima calidade hixiénica e sanitaria e materiais sostibles.
- Aplicación de atmosferas activas modificadas, soas ou combinadas con outros sistemas, durante o envasado. Determinación dos parámetros de calidade das variedades e elaboración de documentación para o órgano competente
"No contexto rural onde se pretenden aplicar as solucións e técnicas innovadoras propostas, na actualidade existen prácticas tradicionais moi arraigadas, sobre todo no que se refire ao cultivo, recolección, transporte, almacenamento e envasado de figos secos. O minifundismo e a diversidade de enfoques de cada propietario acentúan aínda máis a dificultade de coordinar accións no uso de técnicas innovadoras propostas polos centros de investigación.
O sistema tradicional de obtención de figos secos, que consiste na recolección e secado do froito no chan, así como o seu posterior procesado e almacenamento, crea condicións ecolóxicas favorables para o desenvolvemento de mofos toxixénicos tanto no interior como no produto. Por iso, é de vital importancia para este sector desenvolver estratexias que limiten o crecemento destes moldes indesexables desde a produción ata o produto final, dando como resultado produtos seguros e saudables.
O proxecto propón un espazo colaborativo, con apoio real en parcelas de cultivo, almacéns, industrias e sistemas de transporte, para a innovación aberta que involucre agricultores, industrias e investigadores. O obxectivo é xerar respostas innovadoras aos problemas sociais e tecnolóxicos, coa coparticipación e co-desenvolvemento dos usuarios que deben aplicar as novas técnicas innovadoras. O proxecto abrangue todo o proceso de produción de figos secos, incluíndo toda a cadea de valor, desde a selección varietal, a produción agrícola, o secado, o almacenamento, a produción industrial e a comercialización.
O grupo de traballo do CICYTEX estudou as variedades Calabacita e Cuello Dama Blanco en diferentes sistemas de produción, así como as técnicas de cultivo máis adecuadas como podas ou sistemas de colleita con redes suspendidas. Comezamos cun traballo de avaliación do control de mohos toxixénicos en alimentos madurados, a través de factores ambientais, microbianos e ingredientes que regulan a expresión de micotoxinas. O grupo de traballo da UEX, froito de estudos previos, ten principalmente especies illadas dos xéneros Cladosporium, Penicillium e Aspergilus en figos secos e frescos.
Os figos secos son un alimento de alta calidade nutricional e funcional. A presenza de mohos toxixénicos en alimentos con baixo contido en auga, como os figos secos, e a acumulación resultante de micotoxinas, supón un importante problema de seguridade alimentaria, que supón un serio obstáculo para a comercialización e produción de produtos derivados. Por iso, desenvolver estratexias para limitar o crecemento destes moldes, desde a produción ata o produto final, é de vital importancia para este sector.
- Aplicación de ferramentas agronómicas para controlar parasitos e mofos micotoxixénicos en parcelas adaptativas e de demostración.
- Ferramentas innovadoras de colleita óptima e primeira manipulación.
- Directrices de xestión e establecemento de medidas preventivas durante o almacenamento e nas distintas fases de transformación que eviten o desenvolvemento de perigos para a saúde e a hixiene.
- Control durante o almacenamento, ao final do procesado e desenvolvemento de modelos de envases, mediante a aplicación de técnicas innovadoras e sostibles.
- Distinción de calidade que garante a máxima calidade hixiénico-sanitaria en toda a cadea de produción e transformación.
- Estratexia para a comercialización e posta en valor de técnicas innovadoras e sostibles.
- Aplicación de técnicas de implicación do usuario: taller por fases do proceso, probas de usabilidade no contexto real de parcelas experimentais e cuestionarios para medir o grao de aceptación.
- Integración do proceso e resultados nunha plataforma aberta de colaboración e personalización.
- Plan de comunicación para a aplicación da innovación tecnolóxica no sector
- Coordinador/Denominación da entidade: ASOCIACIÓN PARA O DESENVOLVEMENTO INTEGRAL DA SIERRA DE MONTANCHEZ E TAMUJA
- Enderezo postal: CTRA DE CÁCERES EX. 206 KM 34.800 10186 TORRE SANTA MARIA (CACERES)
- Correo electrónico coordinador/entidade: adismonta@adismonta.com
- Teléfono: +34659705843
- ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO INTEGRAL SIERRA DEMONTANCHEZ Y TAMUJA
- ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO INTEGRAL SIERRA DEMONTANCHEZ Y TAMUJA
- REGADHIGOS
- APROCEX
- COOPERATIVA NTRA. SRA. DE LA CONSOLACIÓN DEL CASTILLO
- GREDOSUR
- AGRUPACIÓN DE COOPERATIVAS DEL VALLE DEL JERTE
- HIGOS EL PAJARERO, S.L.