Ir o contido principal
Logo GO Pomodoro

Grupo Operativo POMODORO: Produción avanzada e sostible para incrementar o valor dos tomates industriais en Estremadura, Andalucía e Murcia.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 599.540,63 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
  • Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO POMODORO
Abstract

POMODORO é un Grupo Operativo Suprarrexional que traballa para lograr unha produción avanzada e sostible que aumente o valor dos tomates industriais.

Descrición

O proxecto ten como obxectivo transferir tecnoloxías e técnicas agrícolas innovadoras cun alto impacto social e ambiental, liderando unha sólida transferencia de tecnoloxía aos produtores de tomate procesado. O obxectivo é promover unha xestión máis sostible da auga e do solo para lograr unha adaptación integral da cadea de valor ás realidades climáticas, económicas e sociais do século XXI.

Descrición das actividades

Desenvolvemento de 3 plataformas experimentais (PE) en 3 rexións: Estremadura, Andalucía e Murcia, en cada unha das cales se desenvolverá unha plataforma experimental cun obxectivo diferente, que sirvan como ferramentas de demostración para o desenvolvemento de accións de divulgación e formación.

Descrición contextual

En España, as secas son fenómenos cíclicos; non obstante, o aumento xeral das temperaturas como consecuencia do quecemento global está a provocar períodos sen choiva máis longos e intensos do habitual nos últimos anos. Isto xera perdas substanciais no sector agrícola e obriga aos organismos gobernamentais a establecer medidas restritivas en canto ao uso da auga. Polo tanto, mellorar a eficiencia do uso da auga na agricultura é esencial. O procesamento de tomates representa unha actividade especializada desenvolvida principalmente en Estremadura e Andalucía. É un sector estable e crecente que ocupa amplas áreas rurais e sustenta non só unha alta porcentaxe da agricultura española, senón tamén unha cadea de valor a longo prazo, incluíndo a industria de salsas a base de tomates naturais e o sector de exportación destes produtos.

En 2022, debido ás condicións meteorolóxicas, procesáronse 2.100 millóns de quilos de tomate, o que representa unha diminución do 34 % en comparación con 2021. Non obstante, a industria mundial de procesamento de tomate mantén un crecemento estable en volume, con 37.257 millóns de quilos procesados. En concreto, en termos de ingresos, a salsa de tomate de alta calidade (tipo caseiro, en oposición á salsa de tomate concentrada) é o mercado de máis rápido crecemento, xa que experimentou o maior aumento de vendas nos últimos 10 anos debido ás súas numerosas aplicacións na industria alimentaria. Esta vantaxe de mercado para os agricultores non se pode pasar por alto nun país como España, que representa unha media do 10 % da produción mundial. Polo tanto, é fundamental tomar medidas para mellorar os rendementos e a calidade deste produto a nivel nacional.

Obxectivos
  • Aumentar a calidade do procesamento de tomates mediante o desenvolvemento de técnicas agrícolas innovadoras e avanzadas para o rego e a xestión da nutrición, así como para a xestión integral dos cultivos. Isto aumenta significativamente o valor económico, industrial e nutricional do procesamento de tomates, optimizando así a calidade da froita.
  • Aumentar a sustentabilidade de toda a cadea de produción mediante o uso optimizado dos recursos e a redución da pegada hídrica, así como a minimización do consumo de enerxía. Isto contribúe á redución dos insumos e ao aumento dos rendementos, o que leva a unha mellora da rendibilidade e a un menor impacto ambiental para o proceso de produción.
  • Mellorar a posición dos produtores na cadea de valor garantindo a súa sustentabilidade económica, competitividade e rendemento financeiro reforzará a sustentabilidade social do sector mediante un maior atractivo económico. Este obxectivo ten como obxectivo frear o abandono agrícola e garantir a existencia continuada e a calidade de vida dos agricultores e das xeracións futuras nas zonas rurais.
  • Transferir e difundir coñecementos para promover a adopción de tecnoloxías recentemente desenvolvidas e garantir a súa aplicación efectiva no sector industrial do tomate. Isto fomenta unha maior rendibilidade e sustentabilidade dentro do sector e mellora o seu impacto social, económico e ambiental.
Resultados

Os principais resultados esperados son acadar unha maior rendibilidade na produción de tomate para a industria e para os agricultores, e optimizar aqueles custos e factores sobre os que se pode actuar: consumo de auga, enerxía e mellor uso de fertilizantes.

En particular, outros resultados/achados:

  • Criterios de deseño para sistemas de rega de precisión de moi alta eficiencia aplicados ao cultivo de tomates industriais condicionados por unha dispoñibilidade e calidade de auga limitadas.
  • Unha ferramenta dixital para apoiar a toma de decisións dos produtores, permitíndolles establecer prácticas agrícolas seguras, sostibles e eficaces.
  • Estudo de caso de plataformas experimentais que definen os problemas específicos do sector e dos produtores, as solucións propostas e os resultados obtidos.
  • Informe de impacto das prácticas agrícolas implementadas.
  • Informar sobre as necesidades e os obstáculos percibidos polos produtores e novos agricultores que limitan a súa sustentabilidade.
  • Guía de estratexias e modelos de negocio baseados no modelo produtivo proposto por POMODORO para resolver as barreiras percibidas.
  • Promover o uso xeneralizado de técnicas agrícolas para aumentar o valor do procesamento de tomates, a calidade final do produto e a sustentabilidade do sector e da súa cadea de produción mediante a transferencia de resultados promovendo oportunidades no sector con especial énfase entre a comunidade nova.
Información de contacto
  • Coordinador/Nome da entidade: APAG EXTREMADURA YOUNG FARMERS AND LIVESTOW BROTHERS
  • Dirección postal: AV. PORTUGAL PG. CEPANSA, Badaxoz
  • Coordinador/entidade de correo electrónico: central@apagextremadura.com
  • Teléfono: 924389386
Información adicional

As recomendacións clave para os profesionais implicados son: O valor engadido para o usuario final na industria de transformación é a redución do déficit de tomate no campo en relación coa demanda industrial, garantindo unha produción estable e de alta calidade e un subministro controlado. En segundo lugar, os agricultores beneficiaranse do aforro de custos e recursos (auga, fertilizantes) grazas ao innovador sistema de rega subterránea e á mellora das prácticas agronómicas. Isto tamén levará a un aumento da produtividade e a rendibilidade para os agricultores, así como a fomentar o emprendemento agrícola no sector. Ademais, mellorará a organización loxística, difundirá as mellores prácticas de Estremadura ao resto do país, reforzará a posición dos produtores e xerará emprego.

Coordinadores
  • APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
Beneficiarios
  • APAG EXTREMADURA ASAJA
  • CEBAS – CSIC (Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura – Consejo Superior de Investigaciones Científicas)
  • SISTEMA AZUD, S.A.
  • TEPRO CONSULTORES AGRÍCOLAS, S.L.
  • TEPRO EXTREMADURA, S.L.
  • HIDA ALIMENTACIÓN, S.A.
  • EVERGRANT GESTIÓN DE PROYECTOS, S.L.