Grupo Operativo POMODORO: Produción avanzada e sostible para incrementar o valor dos tomates industriais en Estremadura, Andalucía e Murcia.
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 599.540,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
- Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO POMODORO
POMODORO é un proxecto que achega tecnoloxías e técnicas agrícolas innovadoras cun alto impacto social e ambiental ao sector industrial do tomate. POMODORO liderará a transferencia de resultados aos produtores das rexións de Andalucía, Estremadura e Murcia, promovendo unha xestión sostible da auga e do solo, co obxectivo de lograr unha adaptación integral da cadea de valor do tomate industrial ás realidades climáticas, económicas e sociais do século XXI.
O obxectivo central do proxecto POMODORO é aumentar a eficiencia da auga na produción mediante sistemas de rega non convencionais para cultivos estacionais para abordar a actual escaseza de auga no sector en España (OE1+OE5).
Desenvolvemento de tres plataformas experimentais (PE) en tres rexións: Estremadura, Andalucía e Murcia. Cada unha delas desenvolverase cun obxectivo diferente, servindo como ferramentas de demostración para o desenvolvemento de actividades educativas e de divulgación. O principal obxectivo agronómico do PEMurcia é avaliar a capacidade dos sistemas de rega para impactar na produtividade dos recursos investidos e como a xestión dos recursos pode afectar á calidade do produto final.
En España, as secas son fenómenos cíclicos; non obstante, o aumento xeneralizado das temperaturas como consecuencia do quecemento global provocou, nos últimos anos, períodos sen choiva máis longos e intensos do habitual. Isto xera perdas significativas no sector agrícola e obriga aos gobernos a establecer medidas restritivas en canto ao uso da auga. Polo tanto, mellorar a eficiencia do uso da auga no campo é esencial. O procesamento de tomates é unha actividade especializada que se desenvolve principalmente en Estremadura e Andalucía. Trátase dun sector crecente e estable que ocupa amplas áreas rurais e sustenta non só unha alta porcentaxe da agricultura española, senón tamén unha cadea de valor de longa data, como a industria das salsas de tomate naturais e o sector de exportación destes produtos.
En 2022, debido ás condicións meteorolóxicas, producíronse 2.100 millóns de quilos, un descenso do 34 % en comparación con 2021. Non obstante, o procesado de tomate mantén un crecemento estable do volume en todo o mundo, con 37.257 millóns de quilos procesados. En concreto, en termos de ingresos, a salsa de tomate de calidade (caseira, en contraposición ao tomate concentrado) é o mercado en crecemento que máis multiplicou a súa facturación nos últimos 10 anos, debido ás súas numerosas aplicacións na industria alimentaria. Esta vantaxe de mercado para os agricultores non se pode pasar por alto nun país como España, que representa unha media do 10 % da produción mundial, polo que é necesario actuar para mellorar os rendementos e a calidade deste produto a nivel nacional.
O obxectivo principal de PEAndalucía é permitir o desenvolvemento dunha ferramenta dixital de apoio á decisión para agricultores con diferentes condicións de traballo, avaliando a capacidade dos sistemas de rega e a xestión autónoma do rega e a nutrición para impactar na rendibilidade e a produtividade dos cultivos.
-  O obxectivo principal do Proxecto Estremadura é avaliar a rendibilidade e a sustentabilidade dos sistemas de rega multiestación, con énfase en establecer e definir o traballo necesario para a reutilización, avaliación e almacenamento dos sistemas de rega para o seu uso en diferentes estacións.- Recompilar datos para informes de impacto e prácticas sostibles no sector do procesamento de tomate.
- Plan de difusión a través da Comunidade de Práctica como ferramenta de transferencia de coñecemento.
 
Os principais resultados esperados son acadar unha maior rendibilidade na produción de tomate para a industria e os agricultores, optimizar os custos e os factores que se poden abordar: consumo de auga, enerxía e mellora da utilización de fertilizantes.
En particular, outros resultados/achados:
- Criterios de deseño para sistemas de rega de precisión de alta eficiencia aplicados ao cultivo industrial de tomate, onde a dispoñibilidade e a calidade da auga son limitadas.
- Unha ferramenta dixital para apoiar a toma de decisións dos produtores e permitirlles establecer prácticas agrícolas seguras, sostibles e eficaces.
- Estudo de caso de plataformas experimentais que definen os problemas específicos do sector e dos produtores, as solucións propostas e os resultados obtidos.
- Informe de impacto sobre as prácticas agrícolas implementadas.
- Informar sobre as necesidades e as barreiras percibidas polos produtores e novos agricultores que limitan a súa sustentabilidade.
- Guía de estratexias e modelos de negocio baseados no modelo de produción proposto por POMODORO para resolver as barreiras percibidas.
- Promover o uso xeneralizado de técnicas agrícolas para aumentar o valor dos tomates procesados, a calidade final do produto e a sustentabilidade do sector e da súa cadea de produción, compartindo os resultados e promovendo oportunidades no sector, con especial énfase na xente nova.
- Nome do coordinador/entidade: APAG EXTREMADURA YOUNG FARMERS AND RANCHERS
- Dirección postal: AV. PORTUGAL PG. CEPANSA, Badaxoz
- Correo electrónico do coordinador/entidade: central@apagextremadura.com
- Teléfono: 924389386
As principais recomendacións para os profesionais implicados son: O valor engadido para o usuario final na industria de transformación é a redución do déficit de tomates no campo en relación coa demanda industrial e poder contar cunha produción estable e de calidade, controlando a subministración. En segundo lugar, os beneficios para os agricultores serán o aforro de custos e recursos (auga, fertilizantes) grazas ao innovador sistema de rega subterránea e á xestión agronómica do cultivo. A mellora da produtividade e rendibilidade dos agricultores ademais de promover o emprendemento agrícola no sector. A mellora da organización loxística, as boas prácticas de Estremadura recolleranse ao resto do territorio, mellorará a posición dos produtores e xerará emprego.
- APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
- APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
- AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
- SISTEMA AZUD S.A.
- TEPRO CONSULTORES AGRICOLAS, S.L.
- TEPRO EXTREMADURA S.L.
- HIDA ALIMENTACIÓN S.A.
- EVERGRANT GESTIÓN DE PROYECTOS S.L.
 
 
 
 
        
   
                         
                        