Ir o contido principal
Logo GO Pomodoro

Grupo Operativo POMODORO: Produción avanzada e sostible para incrementar o valor do tomate industrial en Estremadura, Andalucía e Murcia.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 599.540,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO POMODORO
Abstract

POMODORO innova nas técnicas de produción industrial de tomate para favorecer un aumento significativo da rendibilidade dos produtores industriais de tomate e favorecer o emprego no rural (SO7 e OE8 da PAC).

Os principais resultados esperados son acadar unha maior rendibilidade da produción de tomate para a industria e para os agricultores, optimizar aqueles custos e factores sobre os que se pode actuar: consumo de auga, enerxía e mellorar o uso de fertilizantes.

Tendo en conta este marco, as principais recomendacións para os profesionais implicados son:

  1. O valor engadido para o usuario final da industria transformadora é a redución do déficit de tomate no campo en relación á demanda industrial e poder ter unha produción estable e de calidade, controlando a oferta.
  2. En segundo lugar, os beneficios para os agricultores serán o aforro de custos e recursos (auga, fertilizantes) grazas ao innovador sistema de rega subterránea e á xestión agronómica dos cultivos.
  3. Mellorar a produtividade e rendibilidade dos agricultores ademais de promover o emprendemento agrario no sector.
  4. Mellora da organización loxística, recolleranse boas prácticas de Estremadura, ao resto do territorio mellorará a posición dos produtores e xerarase emprego.
Descrición

O obxectivo central do proxecto POMODORO é aumentar a eficiencia hídrica na produción a través de sistemas de rega non convencionais para cultivos de tempada para facer fronte á actual escaseza de auga no sector en España (OE1+OE5).

Descrición das actividades

Desenvolvemento de tres plataformas experimentais (EP) en tres rexións: Estremadura, Andalucía e Murcia. Cada unha destas plataformas desenvolverase cun obxectivo diferente, servindo de ferramentas demostrativas para o desenvolvemento de actividades de divulgación e formación. O principal obxectivo agronómico de PEMurcia é avaliar a capacidade dos sistemas de rega para impactar na produtividade dos recursos investidos e como a xestión dos recursos pode afectar á calidade do produto final.

Descrición contextual

En España, as secas son fenómenos cíclicos; porén, o aumento xeneralizado das temperaturas como consecuencia do quecemento global provocou nos últimos anos períodos sen choiva máis longos e intensos do habitual. Isto xera importantes perdas no sector agrario e obriga aos gobernos a establecer medidas restritivas no uso da auga. Polo tanto, é unha necesidade mellorar a eficiencia no uso da auga no rural. O tomate procesado é unha actividade especializada desenvolvida fundamentalmente en Estremadura e Andalucía. Este sector está en constante crecemento e ocupa amplos espazos rurais e non só representa unha alta porcentaxe da agricultura española, senón tamén unha cadea de valor a longo prazo, como a industria do mollo natural a base de tomate e o sector exportador destes produtos.

En 2022, debido ás condicións meteorolóxicas, producíronse 2.100 millóns de quilos, o que supón un descenso do 34% con respecto a 2021. Non obstante, a transformación do tomate mantén un crecemento estable en volume en todo o mundo, con 37.257 millóns de quilos procesados. En concreto, en termos de ingresos, a salsa de tomate de calidade (caseira, fronte ao tomate concentrado) é o mercado en crecemento que máis incrementou a súa facturación nos últimos 10 anos, polas súas numerosas aplicacións na industria alimentaria. Non se pode pasar por alto esta vantaxe de mercado para os gandeiros nun país como España, que representa unha media do 10% da produción mundial, polo que é preciso actuar para mellorar os rendementos e a calidade deste produto a nivel nacional.

Obxectivos

O principal obxectivo de PEAndalucía é posibilitar o desenvolvemento dunha ferramenta dixital de apoio á decisión para agricultores con diferentes condicións de traballo, avaliando a capacidade dos sistemas de rega e da xestión autónoma de rega e nutrición para incidir na rendibilidade e produtividade dos cultivos.

  • O Proxecto Estremadura ten como obxectivo principal avaliar a rendibilidade e sustentabilidade dos sistemas de rega multiestación, facendo fincapé no establecemento e definición dos traballos necesarios para a reutilización, avaliación e almacenamento dos sistemas de rega para o seu uso en diferentes estacións.
    • Recoller datos para informes de impacto e prácticas sostibles no sector de transformación do tomate.
    • Plan de difusión a través da Comunidade de Prácticas como ferramenta de transferencia de coñecemento.
Resultados

Os principais resultados esperados son acadar unha maior rendibilidade na produción de tomate para a industria e os agricultores, optimizar custos e factores que se poden abordar: consumo de auga, enerxía e mellor aproveitamento de fertilizantes.

En particular, outros resultados/achados:

  • Criterios de deseño de sistemas de rego de precisión altamente eficientes aplicados ao cultivo industrial de tomate, onde a dispoñibilidade e calidade da auga son limitadas.
  • Unha ferramenta dixital para apoiar a toma de decisións dos produtores e permitirlles establecer prácticas agrícolas seguras, sostibles e eficaces.
  • Estudo de caso de plataformas experimentais que definen os problemas específicos do sector e dos produtores, as solucións propostas e os resultados obtidos.
  • Informe de impacto das prácticas agrícolas implantadas.
  • Informar sobre as necesidades e barreiras percibidas polos produtores e os novos agricultores que limitan a súa sustentabilidade.
  • Guía de estratexias e modelos de negocio baseados no modelo produtivo proposto por POMODORO para resolver as barreiras percibidas.
  • Potenciar o uso xeneralizado das técnicas agrarias para incrementar o valor do tomate de transformación, a calidade final do produto, e a sustentabilidade do sector e da súa cadea produtiva mediante a posta en común dos resultados e a promoción de oportunidades no sector, con especial incidencia na mocidade.
Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: APAG EXTREMADURA XÓVENES GANDEIROS E GANDEIROS
  • Dirección postal: AV. PORTUGAL PG. CEPANSA, Badaxoz
  • Correo electrónico coordinador/entidade: central@apagextremadura.com
  • Teléfono: 924389386
Información adicional

As principais recomendacións para os profesionais implicados son: O valor engadido para o usuario final na industria transformadora é a redución do déficit de tomate en campo en relación á demanda industrial e poder contar cunha produción estable e de calidade, controlando a oferta. En segundo lugar, os beneficios para os agricultores serán o aforro de custos e recursos (auga, fertilizantes) grazas ao innovador sistema de rega subterránea e á xestión agronómica do cultivo. A mellora da produtividade e rendibilidade dos agricultores ademais de impulsar o emprendemento agrario no sector. Mellora na organización loxística, recolleranse boas prácticas de Estremadura ao resto do territorio, mellorarán a posición dos produtores e xerarán emprego.

Coordinadores
  • APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
Beneficiarios
  • APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
Subcontratado
  • AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
  • SISTEMA AZUD S.A.
  • TEPRO CONSULTORES AGRICOLAS, S.L.
  • TEPRO EXTREMADURA S.L.
  • HIDA ALIMENTACIÓN S.A.
  • EVERGRANT GESTIÓN DE PROYECTOS S.L.