Skip to main content
Logo Go Higos

Grup Operatiu FIGES: Aplicació d'estratègies innovadores al sector de la figa seca espanyola per a una màxima qualitat higienicosanitària

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Pressupost assignat 560.529,00 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Castilla y León; Cataluña; Extremadura
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte GO HIGOS
Abstract

L'estratègia actual per al control de riscos sanitaris estableix la implantació de sistemes d'Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític. Aquest sistema exigeix detectar i controlar perills en les diferents fases de producció i processament.

Es pretén obtenir resultats que es tradueixin en l'obtenció de figues sanitàriament segures, evitant la presència de floridures potencialment productores de micotoxines. Parteix des de processos inicials de selecció varietal i cultiu, utilitzant eines de detecció ràpides no destructives, genètiques i genòmiques en una plataforma digital de traçabilitat.

Estableix estratègies de control segures per al consumidor, eliminant la utilització de fungicides sintètics que suposen risc per al consumidor.

El valor afegit va més enllà de les innovacions en la generació de processos; es proposa una nova cultura de treball basada en la cooperació entre tots els actors del sector, incloent-hi mercat i consumidors. Es realitzaran sessions per comprendre les preferències dels consumidors i proves per aconseguir figues seques amb distintiu de qualitat, que puguin sortir a mercats nacionals i internacionals.

Descripció

Aplicació de ferramentes agronòmiques de control de paràsits i floridures micotoxigèniques en parcel·les adaptatives i demostratives. Eines innovadores de recol·lecció òptimes i de primera manipulació. Pautes de gestió i establiment de mesures preventives durant l'emmagatzematge i en les diferents etapes del processament que evitin el desenvolupament de perills higiènics sanitaris. Control durant l'emmagatzematge, en finalitzar el processament i el desenvolupament de models d'envasament, mitjançant l'aplicació de tècniques innovadores i sostenibles. Distintiu de qualitat que garanteixi la màxima qualitat higienicosanitària al llarg de la cadena de producció i processament.

Estratègia per a la comercialització i posada en valor de les tècniques innovadores i sostenibles. Aplicació de tècniques d‟implicació dels usuaris: workshop per fases del procés, testeig d‟usabilitat en el context real de parcel·les experimentals i qüestionaris per mesurar el grau d‟acceptació. Integració del procés i els resultats en una plataforma oberta de col·laboració i personalització. Pla de comunicació per a l'aplicació de la innovació tecnològica al sector

Descripció de les activitats
  • Selecció clonal de Carbasseta i Coll de Dama, a Extremadura i Castella i Lleó.
  • Aplicació de tècniques de cultiu relacionades amb conreu, poda, adobament, reg i control de malalties.
  • Posada en pràctica de diferents tècniques relacionades amb control d'ocells i depredadors.
  • Ús de tècniques no destructives i genòmiques per a detecció de floridures i micotoxines durant el cultiu, per a plataforma digital de monitorització i traçabilitat. Workshop amb usuaris.
  • Preparació i elaboració de manual de bones pràctiques agronòmiques.
  • Avaluació i detecció de perills i punts crítics en recol·lecció, primera manipulació en camp i transport.
  • Utilització de tecnologia ràpida, no destructiva i genòmica per determinar el nivell de maduració, assecat de figues a l'arbre, desenvolupament fúngic i micotoxines.
  • Ús de malles per a recol·lecció òptima. Elecció i dotació de contenidors adequats.
  • Utilització d'assecadors innovadors naturals. Aplicació de tecnologies no destructives per detectar perills i punts de control en emmagatzematge, processament i envasament en indústria.
  • Gestió preventiva durant el processament per a la classificació de figa seca. Ús de càmeres amb control de temperatura i humitat relativa. Anàlisi d'imatge per a detecció ràpida de fongs i micotoxines.
  • Aplicació de nanopartícules amb substàncies naturals, atmosferes ionitzants durant l'emmagatzematge. Disseny de prototips d´envasos i embalatges, mitjançant packaging 3D, amb màxima qualitat higiènic sanitaris i materials sostenibles.
  • Aplicació d'atmosfera modificada actives, soles o combinades amb altres sistemes durant l'envasament. Determinació paràmetres de qualitat de les varietats i preparació documentació organisme competent
Descripció contextual

"En el context rural en què es pretenen aplicar les solucions i tècniques innovadores proposades hi ha actualment pràctiques tradicionals molt arrelades, especialment quant al cultiu, recol·lecció, transport, emmagatzematge i envasament de la figa seca. El minifundisme i la diversitat de criteris per part de cada propietari accentua encara més la dificultat per coordinar accions en l'ús de les tècniques innovadores que des dels centres de recerca es proposen.

El sistema tradicional d'obtenció de la figa seca, amb la recol·lecció i l'assecatge dels fruits a terra, així com el seu posterior processament i emmagatzematge, generen condicions ecològiques favorables per al desenvolupament de floridures toxigèniques tant a l'interior com a la superfície del producte. Per això, resulta de vital importància per a aquest sector el desenvolupament d'estratègies que permetin limitar el desenvolupament d'aquestes floridures indesitjables des de la producció fins a l'obtenció del producte final, aconseguint productes segurs i saludables.

El projecte proposa un espai col·laboratiu, amb suport real a parcel·les de cultiu, magatzems i indústries i sistemes de transport reals, per a la innovació oberta en què s'involucrin agricultors, indústries i investigadors. El que es busca és generar respostes innovadores a problemàtiques socials i tecnològiques, amb la coparticipació i el codesenvolupament dels usuaris que han d'aplicar les noves tècniques innovadores. El projecte abasta el procés complet de producció de la figa seca, a tota la seva cadena de valor, des de la fase de selecció varietal, producció agrícola, assecat, emmagatzematge, producció industrial i comercialització.

El grup de treball del CICYTEX ha estudiat les varietats Calabacita i Coll Dama Blanc en diferents sistemes de producció, així com les tècniques de cultiu més apropiades com la poda o sistemes de recol·lecció amb malles suspeses. Partim d'un treball d'avaluació de control de floridures toxigèniques en aliments madurats com ha aïllat principalment espècies dels gèneres Cladosporium, Penicillium i Aspergilus en figues seques i fresques"

Objectius

La figa seca és un aliment d'elevada qualitat nutricional i funcional. La presència de floridures toxigèniques en els aliments amb baix contingut en aigua, com són les figues seques, i l'acumulació de micotoxines que se'n deriva, representa un important problema de seguretat alimentària, constituint un greu inconvenient per a la comercialització i la producció de productes derivats. Per això, resulta de vital importància per a aquest sector el desenvolupament d'estratègies que permetin limitar el desenvolupament d'aquestes floridures, des de la producció fins a l'obtenció del producte final.

Resultats
  1. Aplicació de ferramentes agronòmiques de control de paràsits i floridures micotoxigèniques en parcel·les adaptatives i demostratives.
  2. Eines innovadores de recol·lecció òptimes i de primera manipulació.
  3. Pautes de gestió i establiment de mesures preventives durant l'emmagatzematge i en les diferents etapes del processament que evitin el desenvolupament de perills higiènics sanitaris.
  4. Control durant l'emmagatzematge, en finalitzar el processament i el desenvolupament de models d'envasament, mitjançant l'aplicació de tècniques innovadores i sostenibles.
  5. Distintiu de qualitat que garanteixi la màxima qualitat higienicosanitària al llarg de la cadena de producció i processament.
  6. Estratègia per a la comercialització i posada en valor de les tècniques innovadores i sostenibles.
  7. Aplicació de tècniques d‟implicació dels usuaris: workshop per fases del procés, testeig d‟usabilitat en el context real de parcel·les experimentals i qüestionaris per mesurar el grau d‟acceptació.
  8. Integració del procés i els resultats en una plataforma oberta de col·laboració i personalització.
  9. Pla de comunicació per a l'aplicació de la innovació tecnològica al sector
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: ASSOCIACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT INTEGRAL SERRA DE MONTANCHEZ I TAMUJA
  • Adreça postal: CTRA DE CÀCERES EX. 206 KM 34,800 10186 TORRE DE SANTA MARIA (CÀCERES)
  • Email coordinador/entitat: adismonta@adismonta.com
  • Telèfon: +34659705843
Coordinadors
  • ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO INTEGRAL SIERRA DEMONTANCHEZ Y TAMUJA
Beneficiaris
  • ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO INTEGRAL SIERRA DEMONTANCHEZ Y TAMUJA
Subcontractat
  • REGADHIGOS
  • APROCEX
  • COOPERATIVA NTRA. SRA. DE LA CONSOLACIÓN DEL CASTILLO
  • GREDOSUR
  • AGRUPACIÓN DE COOPERATIVAS DEL VALLE DEL JERTE
  • HIGOS EL PAJARERO, S.L.