Skip to main content
GO HIGOS

GO FIGS: Espainiako piku lehorren sektorean estrategia berritzaileen talde operatiboaren aplikazioa kalitate higieniko-sanitario handiena lortzeko

  • Mota Grupo operativo
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Castilla y León; Cataluña; Extremadura
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
Abstract

Osasun-arriskuen kontrolerako egungo estrategiak Arriskuen Azterketa eta Kontrol Puntu Kritikoen sistemak ezartzea ezartzen du. Sistema honek produkzio eta prozesatzeko fase desberdinetan arriskuak detektatu eta kontrolatzea eskatzen du.

Helburua osasunerako seguruak diren pikuak lortzera bideratzen diren emaitzak lortzea da, potentzialki mikotoxinak sor ditzaketen lizunen presentzia saihestuz. Hasierako barietateen hautaketa- eta laborantza-prozesuetatik abiatzen da, trazagarritasun-plataforma digitalean detektatzeko tresna ez-suntsitzaile, genetikoak eta genomikoak erabiliz.

Kontsumitzailearentzako kontrol segururako estrategiak ezartzen ditu, kontsumitzailearentzat arriskua dakarten fungizida sintetikoen erabilera ezabatuz.

Balio erantsia prozesuen sorrerako berrikuntzetatik haratago doa; Lan-kultura berri bat proposatzen da sektoreko eragile guztien arteko lankidetzan oinarrituta, merkatua eta kontsumitzaileak barne. Kontsumitzaileen lehentasunak ulertzeko saioak eta kalitate marka duten piku lehorrak lortzeko probak egingo dira, nazio eta nazioarteko merkatuetara joan daitezkeenak.

Azalpena

Piku lehorra kalitate nutrizional eta funtzional handiko elikagaia da.

Ur-eduki txikia duten elikagaietan lizun toxigenikoak egoteak, piku lehorrak adibidez, eta hortik eratorritako mikotoxinak pilatzeak elikagaien segurtasun arazo garrantzitsu bat suposatzen du, eratorritako produktuak merkaturatzeko eta ekoizteko eragozpen larria da.

Beraz, sektore honetarako ezinbesteko garrantzia du molde horien garapena mugatzea ahalbidetzen duten estrategien garapena, ekoizpenetik azken produktua lortu arte.

Jardueren deskribapena
  • Calabacita eta Cuello de Damaren hautaketa klonala, Extremaduran eta Gaztela eta Leonen.
  • Lantzearekin, inausketekin, ongarritzearekin, ureztatzearekin eta gaixotasunen kontrolarekin lotutako laborantza teknikak aplikatzea.
  • Hegazti eta harraparien kontrolarekin lotutako teknika desberdinak ezartzea.
  • Teknika ez suntsitzaileak eta genomikoak erabiltzea laborantzean lizunak eta mikotoxinak detektatzeko, jarraipen eta trazabilitatea plataforma digital baterako. Erabiltzaileekin tailerra. Praktika agronomiko egokien eskuliburua prestatzea eta garatzea.
  • Bilketan, lehen manipulazioa eremuan eta garraioan arriskuak eta puntu kritikoak ebaluatu eta hautematea. Teknologia bizkor, ez suntsitzaile eta genomikoaren erabilera, heltze-maila, zuhaitzean pikuen lehorketa, onddoen garapena eta mikotoxinak zehazteko.
  • Bilketa optimorako sareak erabiltzea.
  • Edukiontzi egokiak aukeratzea eta hornitzea.
  • Lehorgailu natural berritzaileak erabiltzea. Teknologia ez suntsitzaileak aplikatzea industrian biltegiratzeko, prozesatzeko eta ontziratzeko arriskuak eta kontrol-puntuak detektatzeko. Piku lehorrak sailkatzeko prebentzio kudeaketa prozesatzeko garaian.
  • Tenperatura eta hezetasun erlatiboa kontrolatzeko ganberak erabiltzea. Irudi-analisia onddoak eta mikotoxinak azkar detektatzeko.
  • Nanopartikulen aplikazioa substantzia naturalekin, atmosfera ionizatzaileak, biltegiratzean.
  • Ontzi eta ontzien prototipoen diseinua, 3D ontzien bidez, material higieniko, sanitario eta jasangarrien kalitate handienarekin. Atmosfera eraldatu aktiboa aplikatzea, bakarrik edo beste sistema batzuekin konbinatuta, ontziratzean.
  • Barietateen kalitate-parametroak zehaztea eta eskumena duen organoak dokumentazioa prestatzea.
Testuinguruko deskribapena

Proposatutako irtenbide eta teknika berritzaileak aplikatu nahi diren landa-testuinguruan, gaur egun oso errotuta dauden praktika tradizionalak daude, batez ere piku lehorrak landatzea, biltzea, garraiatzea, biltegiratzea eta ontziratzeari dagokionez.

Ustiategi txikiak eta jabe bakoitzaren irizpide aniztasunak are gehiago areagotzen du ikerketa zentroek proposatzen dituzten teknika berritzaileen erabileran ekintzak koordinatzeko zailtasuna. Piku lehorrak lortzeko sistema tradizionalak, fruituak lurrean biltzea eta lehortzearekin batera, ondoren prozesatu eta biltegiratzearekin, baldintza ekologiko egokiak sortzen ditu produktuaren barruan zein azalean lizun toxigenoak garatzeko.

Horregatik, ezinbesteko garrantzia du sektore honek produkziotik azken produktua lortzeraino nahi ez diren molde horien garapena mugatzea ahalbidetzen duten estrategiak garatzea, produktu seguruak eta osasungarriak lortuz.

Proiektuak lankidetza-espazio bat proposatzen du, laborantza-lursailetan, biltegietan eta industria errealetan eta garraio-sistemetan benetako laguntzarekin, nekazari, industria eta ikertzaileak parte hartzen duten berrikuntza irekirako. Arazo sozial eta teknologikoei erantzun berritzaileak sortzea da bilatzen dena, teknika berritzaile berriak aplikatu behar dituzten erabiltzaileen parte-hartzearekin eta kogarapenarekin. Proiektuak piku lehorrak ekoizteko prozesu osoa hartzen du, bere balio-kate osoa, barietateen hautaketa fasetik, nekazaritzako ekoizpenetik, lehortzetik, biltegiratzetik, industria-ekoizpenetik eta merkaturatzetik.

CICYTEX lan-taldeak ekoizpen-sistema ezberdinetan Calabacita eta Cuello Dama Blanco barietateak aztertu ditu, baita laborantza-teknikarik egokienak, hala nola inausketa-sistemak edo sare esekiak dituzten bilketa-sistemak, heldutako elikagaietan lizun toxigenoak kontrolatzeko ebaluazio-lan batetik abiatzen gara. mikotoxinen adierazpena erregulatzen duten ingurumen, mikrobio-faktore eta osagaien bidez

UEX lantaldeak, aurreko ikerketen ondorioz, Cladosporium, Penicillium eta Aspergilus generoetako espezieak isolatu ditu nagusiki piku lehor eta freskoetan.

Helburuak

Proiektuak lankidetza-espazio bat proposatzen du, laborantza-lursailetan, biltegietan eta benetako industria eta garraio-sistemetan laguntza erreala duena, nekazari, industria eta ikertzaileak parte hartzen duten berrikuntza irekirako. Arazo sozial eta teknologikoei erantzun berritzaileak sortzea da bilatzen dena, teknika berritzaile berriak aplikatu behar dituzten erabiltzaileen koparte-hartzearekin eta kogarapenarekin. Proiektuak piku lehorrak ekoizteko prozesu osoa hartzen du, bere balio-kate osoa, barietateen hautaketa fasetik, nekazaritzako ekoizpenetik, lehortzetik, biltegiratzetik, industria-ekoizpenetik eta merkaturatzetik.

Results
  1. Parasitoak eta lizun mikotoxigenikoak kontrolatzeko tresna agronomikoak aplikatzea lursail moldagarrietan eta erakusgarrietan.
  2. Uzta biltzeko tresna berritzaileak eta lehen manipulazioa.
  3. Kudeaketa-jarraibideak eta prebentzio-neurriak ezartzea biltegiratzean eta prozesatzeko fase desberdinetan, osasun- eta higiene-arriskuak garatzea saihesten dutenak.
  4. Biltegiratzeko garaian kontrola, prozesatzeko eta ontzi-ereduen garapenaren amaieran, teknika berritzaile eta jasangarrien aplikazioaren bidez.
  5. Ekoizpen eta prozesatzeko kate osoan kalitate higieniko-sanitario handiena bermatzen duen kalitate bereizketa.
  6. Teknika berritzaile eta iraunkorrak merkaturatzeko eta hobetzeko estrategia.
  7. Erabiltzaileen inplikazio-tekniken aplikazioa: prozesuen araberako tailerra, erabilgarritasun-probak lursail esperimentalen benetako testuinguruan eta onarpen-maila neurtzeko galdetegiak.
  8. Prozesuaren integrazioa eta emaitzak lankidetza eta pertsonalizazio plataforma ireki batean.
  9. Sektoreko berrikuntza teknologikoa aplikatzeko komunikazio plana
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailearen izena: GARAPEN INTEGRALEKO ELKARTEA SIERRA DE MONTANCHEZ ETA TAMUJA
  • Posta helbidea: CTRA DE CÁCERES EX. 206 KM 34.800 10186 SANTA MARÍA DORREA (CÁCERES)
  • Koordinatzailearen helbide elektronikoa: adismonta@adismonta.com
  • Telefonoa: +34659705843
Koordinatzaileak
  • Asociación para el Desarrollo Integral de Sierra de Montánchez y Tamuja (ADISMONTA)
Kolaboratzaileak
  • REGADHIGOS
  • APROCEX
  • COOPERATIVA NTRA. SRA. DE LA CONSOLACIÓN DEL CASTILLO
  • GREDOSUR
  • AGRUPACIÓN DE COOPERATIVAS DEL VALLE DEL JERTE
  • HIGOS EL PAJARERO, S.L.
Onuradunak
  • Asociación para el Desarrollo Integral de Sierra de Montánchez y Tamuja (ADISMONTA)