FIGS Talde Operatiboa: Espainiako piku lehorren sektorean estrategia berritzaileak ezartzea higiene eta kalitate sanitario handiena lortzeko.
- Mota Talde operatiboa
- Egoera Abian
- Exekuzioa 2024 -2027
- Esleitutako Aurrekontua 560.529,00 €
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Castilla y León; Cataluña; Extremadura
- Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
- Proiektuaren webgunea GO HIGOS
Osasun-arriskuen kontrolerako egungo estrategiak Arriskuen Azterketa eta Kontrol Puntu Kritikoen sistemak ezartzea ezartzen du. Sistema honek produkzio eta prozesatzeko fase desberdinetan arriskuak detektatu eta kontrolatzea eskatzen du.
Helburua osasunerako seguruak diren pikuak lortzera bideratzen diren emaitzak lortzea da, potentzialki mikotoxinak sor ditzaketen lizunen presentzia saihestuz. Hasierako barietateen hautaketa- eta laborantza-prozesuetatik abiatzen da, trazagarritasun-plataforma digitalean detektatzeko tresna ez-suntsitzaile, genetikoak eta genomikoak erabiliz.
Kontsumitzailearentzako kontrol segururako estrategiak ezartzen ditu, kontsumitzailearentzat arriskua dakarten fungizida sintetikoen erabilera ezabatuz.
Balio erantsia prozesuen sorrerako berrikuntzetatik haratago doa; Lan-kultura berri bat proposatzen da sektoreko eragile guztien arteko lankidetzan oinarrituta, merkatua eta kontsumitzaileak barne. Kontsumitzaileen lehentasunak ulertzeko saioak eta kalitate marka duten piku lehorrak lortzeko probak egingo dira, nazio eta nazioarteko merkatuetara joan daitezkeenak.
Parasitoak eta lizun mikotoxigenikoak kontrolatzeko tresna agronomikoak aplikatzea lursail moldagarrietan eta erakusgarrietan. Uztatzeko tresna berritzaileak, ezin hobeak eta maneiatzeko errazak. Kudeaketa-jarraibideak eta prebentzio-neurriak ezartzea biltegiratze garaian eta prozesatzeko fase desberdinetan, osasun- eta higiene-arriskuen garapena saihesteko. Biltegiratze garaian, prozesatzeko amaieran, eta biltegiratze-ereduen garapena kontrolatzea, teknika berritzaile eta iraunkorrak aplikatuz. Produkzio eta prozesatzeko kate osoan kalitate higieniko eta sanitario handiena bermatzen duen kalitate zigilua.
Teknika berritzaile eta iraunkorrak merkaturatzeko eta sustatzeko estrategia. Erabiltzaileen konpromisoaren teknikak aplikatzea: fasez faseko tailerrak, erabilgarritasun-probak lursail esperimentalen benetako testuinguruan eta onarpena neurtzeko galdetegiak. Prozesuak eta emaitzak elkarlanerako eta pertsonalizaziorako plataforma ireki batean integratzea. Sektoreko berrikuntza teknologikoa aplikatzeko komunikazio plana
- Calabacita eta Cuello de Damaren hautaketa klonala, Extremaduran eta Gaztela eta Leonen.
- Lantzearekin, inausketekin, ongarritzearekin, ureztatzearekin eta gaixotasunen kontrolarekin lotutako laborantza teknikak aplikatzea.
- Hegazti eta harraparien kontrolarekin lotutako teknika desberdinak ezartzea.
- Laborantzan lizunak eta mikotoxinak detektatzeko teknika ez suntsitzaileak eta genomikoak erabiltzea, monitorizazio eta trazabilitatea plataforma digital baterako. Erabiltzaileekin tailerra.
- Nekazaritza-praktika egokien eskuliburua prestatzea eta egitea.
- Arriskuak eta puntu kritikoak ebaluatu eta hautematea uzta bilketan, hasierako soroan manipulatzean eta garraioan.
- Teknologia genomiko azkarra, ez suntsitzailea eta heltze maila, zuhaitzean pikuen lehortzea, onddoen garapena eta mikotoxinak zehazteko.
- Bilketa optimorako sareak erabiltzea. Edukiontzi egokiak hautatzea eta hornitzea.
- Lehorgailu natural berritzaileak erabiltzea. Teknologia ez-suntsitzaileak aplikatzea arriskuak eta kontrol-puntuak detektatzeko industria biltegiratze, prozesatu eta ontziratzean.
- Piku lehorrak sailkatzeko prebentzio kudeaketa prozesatzeko garaian. Tenperatura eta hezetasun erlatiboa kontrolatzeko ganberak erabiltzea. Irudi-analisia onddoak eta mikotoxinak azkar detektatzeko.
- Nanopartikulen aplikazioa substantzia naturalekin, atmosfera ionizatzaileak, biltegiratzean. Ontzien eta ontzien prototipoen diseinua 3D ontziarekin, kalitate higieniko eta sanitario handienarekin eta material jasangarriekin.
- Eraldatutako atmosfera aktiboen aplikazioa, bakarrik edo beste sistema batzuekin konbinatuta, ontziratzean. Barietateen kalitate-parametroak zehaztea eta organo eskudunarentzat dokumentazioa prestatzea
"Proposaturiko soluzio eta teknika berritzaileak aplikatu nahi diren landa-testuinguruan, gaur egun oso errotuta dauden praktika tradizionalak daude, batez ere piku lehorrak landatzea, biltzea, garraiatzea, biltegiratzea eta ontziratzeari dagokionez. Ustiategi txikiak eta jabe bakoitzak duen planteamendu aniztasunak areago areagotzen dute ikerketa-zentroek proposatutako teknika berritzaileen erabileran ekintzak koordinatzeko zailtasuna.
Piku lehorrak lortzeko sistema tradizionalak, fruituak lurrean biltzea eta lehortzea dakar, baita horren ondoren prozesatu eta biltegiratzeak ere, baldintza ekologiko egokiak sortzen ditu molde toxigenoak garatzeko bai produktuaren barruan, bai produktuaren gainean. Horregatik, berebiziko garrantzia du sektore honek ekoizpenetik azken produkturaino nahi ez diren molde horien hazkuntza mugatzen duten estrategiak garatzea, produktu seguru eta osasungarriak lortuz.
Proiektuak lankidetza-espazio bat proposatzen du, mundu errealeko laguntzarekin laborantza-lursailetan, biltegietan, industrietan eta garraio-sistemetan, nekazariek, industriak eta ikertzaileek parte hartzen duten berrikuntza irekirako. Helburua arazo sozial eta teknologikoei erantzun berritzaileak sortzea da, teknika berritzaile berriak aplikatu behar dituzten erabiltzaileen parte-hartzearekin eta kogarapenarekin. Proiektuak piku lehorrak ekoizteko prozesu osoa hartzen du barne, balio-kate osoa barne, barietateen hautaketa, nekazaritza ekoizpena, lehortzea, biltegiratzea, industria-ekoizpena eta merkaturatzea.
CICYTEX lan-taldeak Calabacita eta Cuello Dama Blanco barietateak ekoizpen-sistema ezberdinetan aztertu ditu, eta laborantza-teknika egokienak, hala nola inausketa edo uzta-sistemak esekita sareekin. Heldutako elikagaietan molde toxigenoen kontrola ebaluatzeko lan batekin hasi ginen, mikotoxinen adierazpena erregulatzen duten ingurumen-faktoreen, mikrobioen eta osagaien bitartez. UEX lantaldeak, aurreko ikerketen ondorioz, Cladosporium, Penicillium eta Aspergilus generoetako espezieak isolatu ditu nagusiki piku lehor eta freskoetan.
Piku lehorrak kalitate nutrizional eta funtzional handiko elikagaiak dira. Ur-eduki txikia duten elikagaietan lizun toxigenikoak egoteak, piku lehorrak adibidez, eta horren ondorioz mikotoxinak metatzeak elikagaien segurtasun-arazo garrantzitsua dakar, eta eratorritako produktuak merkaturatzeko eta ekoizteko oztopo larria da. Horregatik, sektore honetarako ezinbesteko garrantzia du molde horien hazkundea mugatzeko estrategiak garatzea, ekoizpenetik azken produkturaino.
- Parasitoak eta lizun mikotoxigenikoak kontrolatzeko tresna agronomikoak aplikatzea lursail moldagarrietan eta erakusgarrietan.
- Uzta biltzeko tresna berritzaileak eta lehen manipulazioa.
- Kudeaketa-jarraibideak eta prebentzio-neurriak ezartzea biltegiratzean eta prozesatzeko fase desberdinetan, osasun- eta higiene-arriskuak garatzea saihesten dutenak.
- Biltegiratzeko garaian kontrola, prozesatzeko eta ontzi-ereduen garapenaren amaieran, teknika berritzaile eta jasangarrien aplikazioaren bidez.
- Ekoizpen eta prozesatzeko kate osoan kalitate higieniko-sanitario handiena bermatzen duen kalitate bereizketa.
- Teknika berritzaile eta iraunkorrak merkaturatzeko eta hobetzeko estrategia.
- Erabiltzaileen inplikazio-tekniken aplikazioa: prozesuen araberako tailerra, erabilgarritasun-probak lursail esperimentalen benetako testuinguruan eta onarpen-maila neurtzeko galdetegiak.
- Prozesuaren integrazioa eta emaitzak lankidetza eta pertsonalizazio plataforma ireki batean.
- Sektoreko berrikuntza teknologikoa aplikatzeko komunikazio plana
- Koordinatzailea/entitatearen izena: MONTANCHEZ ETA TAMUJA SIERRAREN GARAPEN INTEGRALEKO ELKARTEA
- Posta helbidea: CTRA DE CÁCERES EX. 206 KM 34.800 10186 SANTA MARIA DORREA (CACERES)
- Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: adismonta@adismonta.com
- Telefonoa: +34659705843
- ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO INTEGRAL SIERRA DEMONTANCHEZ Y TAMUJA
- ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO INTEGRAL SIERRA DEMONTANCHEZ Y TAMUJA
- REGADHIGOS
- APROCEX
- COOPERATIVA NTRA. SRA. DE LA CONSOLACIÓN DEL CASTILLO
- GREDOSUR
- AGRUPACIÓN DE COOPERATIVAS DEL VALLE DEL JERTE
- HIGOS EL PAJARERO, S.L.