Skip to main content
Logo GO Pomodoro

Grup Operatiu POMODORO: Producció avançada i sostenible per incrementar el valor del tomàquet industrial a Extremadura, Andalusia i Múrcia.

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Pressupost assignat 599.540,63 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
  • Font principal de finançament PAC 2023-2027
  • Web del projecte GO POMODORO
Abstract

POMODORO és un Grup Operatiu Suprautonòmic que treballa per assolir una producció avançada i sostenible que permeti incrementar el valor del tomàquet industrial

Descripció

El projecte pretén transferir tecnologies i tècniques agrícoles innovadores amb alt impacte social i mediambiental, liderant una sòlida transferència tecnològica als productors de tomàquet d'indústria. L'objectiu no és altre que impulsar una gestió més sostenible de l'aigua i el terra per aconseguir una adaptació integral de la cadena de valor a les realitats climàtiques, econòmiques i socials del segle XXI.

Descripció de les activitats

Desenvolupament de 3 plataformes experimentals (PE) a 3 regions: Extremadura, Andalusia i Múrcia, en cadascuna de les quals es desenvoluparà una plataforma experimental amb un objectiu diferent, per servir eines demostratives per al desenvolupament d'accions divulgatives i formatives.

Descripció contextual

A Espanya, les sequeres són fenòmens cíclics, però l'augment generalitzat de les temperatures com a conseqüència de l'escalfament global està provocant, en els darrers anys, períodes més llargs i intensos del que és habitual sense pluges. Això genera quantioses pèrdues al sector agrícola i obliga les administracions a establir mesures restrictives respecte a l'ús de l'aigua. Per això, millorar l'eficiència de l'ús de l'aigua al camp és una necessitat. El tomàquet d'indústria suposa una activitat d'especialització principalment desenvolupada a Extremadura i Andalusia i és un sector estable en alça que ocupa grans extensions rurals i dels quals depèn, no només un alt percentatge de l'agricultura a Espanya, sinó una cadena de valor de llarg recorregut com és la indústria de salses basades en tomàquet natural i el sector exportador d'aquests productes.

L'últim any 2022, a causa de les condicions meteorològiques, s'han elaborat 2.100 milions de quilos, cosa que ha comportat una disminució del 34% respecte al 2021. No obstant això, la industrialització de tomàquet manté un creixement estable en volum a nivell mundial amb 37.257 milions de quilos industrialitzats. De manera particular, a nivell d'ingressos, la salsa de tomàquet de qualitat (tipus casolà, davant del tomàquet concentrat) és el mercat a l'alça que més ha multiplicat la facturació en els últims 10 anys, a causa de les seves nombroses aplicacions a la indústria alimentària. Aquest avantatge de mercat per als agricultors no es pot obviar en un país com Espanya que suposa de mitjana un 10% de la producció mundial, per la qual cosa cal actuar per millorar els rendiments i la qualitat d'aquest producte a nivell nacional.

Objectius
  • Multiplicar la qualitat de la tomaca d'indústria gràcies al desenvolupament d'innovadores tècniques agrícoles avançades per a la gestió del reg i la nutrició, així com per al maneig integral del cultiu. Augmentant de manera notable el valor econòmic, industrial i nutritiu del tomàquet d'indústria, és a dir, aconseguint optimitzar la qualitat del fruit.
  • Incrementar la sostenibilitat de tota la cadena productiva gràcies a l'optimització de l'ús de recursos i de la seva petjada hídrica, ia la minimització de la inversió energètica. Això contribueix a la reducció d'insums ia l'increment del rendiment, cosa que implica millores en la rendibilitat i l'impacte ambiental del procés productiu.
  • Millorar la posició dels productors a la cadena de valor garantint-ne la sostenibilitat econòmica, la competitivitat i el rendiment financer. Amb això, augmenta la sostenibilitat social del sector a causa de l'increment de l'atractiu econòmic. Amb aquest objectiu es pretén frenar l'abandó agrícola i assegurar la permanència i la qualitat de vida dels agricultors i les noves generacions a les zones rurals.
  • Transferir i difondre el coneixement per fomentar l'adopció de les noves tecnologies desenvolupades i assegurar-ne l'aplicació efectiva al sector de la tomaca industrial. D'aquesta manera es promou un impuls en la rendibilitat i la sostenibilitat del sector i es potencia l'impacte social, econòmic i ambiental.
Resultats

Els principals resultats esperats són assolir més rendibilitats de les produccions de tomàquet per a indústria i per als agricultors, optimitzar aquells costos i factors sobre els quals es pugui actuar: els consums hídrics, l'energia i millorar l'aprofitament de fertilitzants.

En particular, altres resultats/troballes:

  • Criteris de disseny de sistemes de reg de precisió de molt alta eficiència aplicats al cultiu de tomàquet d'indústria condicionat per una limitada disponibilitat i qualitat de les aigües.
  • Eina digital per al suport a la presa de decisions del productor que permetin establir pràctiques agrícoles segures, sostenibles i efectives.
  • Cas destudi de plataformes experimentals definint la problemàtica concreta del sector i els productors, les solucions plantejades i els resultats obtinguts.
  • Informe dimpacte de les pràctiques agrícoles implementades.
  • Informe de necessitats i barreres que perceben els productors i els nous agricultors i en limiten la sostenibilitat.
  • Guia d'estratègies i models de negocis basades en el model productiu proposat per POMODORO per resoldre barreres percebudes.
  • Promoure l'ús generalitzat de les tècniques agrícoles per augmentar el valor de la tomaca d'indústria, la qualitat final del producte i la sostenibilitat del sector i la seva cadena productiva a través de la transferència dels resultats promocionant les oportunitats del sector amb un èmfasi especial entre la comunitat jove.
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: APAG EXTREMADURA JOVES AGRICULTORS I RAMADERS
  • Adreça postal: AV. PORTUGAL PG. CEPANSA, Badajoz
  • Email coordinador/entitat: central@apagextremadura.com
  • Telèfon: 924389386
Informació addicional

Principals recomanacions per als professionals involucrats són: El valor afegit per a l'usuari final indústria de processat és la reducció del dèficit de tomàquet en camp en relació amb la demanda industrial i poder comptar amb una producció estable i de qualitat, controlant subministrament. En segon lloc, els beneficis per als agricultors seran un estalvi de costos i de recursos (aigua, fertilitzants) cultiu.La millora de la productivitat i la rendibilitat dels agricultors a més de fomentar l'emprenedoria agrícola del sector.Millora de l'organització logística, es recolliran les bones pràctiques d'Extremadura, a la resta del territori, millorarà la posició dels productors i generarà ocupació

Coordinadors
  • APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
Beneficiaris
  • APAG EXTREMADURA ASAJA
  • CEBAS – CSIC (Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura – Consejo Superior de Investigaciones Científicas)
  • SISTEMA AZUD, S.A.
  • TEPRO CONSULTORES AGRÍCOLAS, S.L.
  • TEPRO EXTREMADURA, S.L.
  • HIDA ALIMENTACIÓN, S.A.
  • EVERGRANT GESTIÓN DE PROYECTOS, S.L.