Skip to main content
Logo GO Pomodoro

POMODORO Talde Operatiboa: Extremaduran, Andaluzian eta Murtzian tomate industrialen balioa handitzeko ekoizpen aurreratua eta jasangarria.

  • Mota Talde operatiboa
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Esleitutako Aurrekontua 599.540,00 €
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
  • Proiektuaren webgunea GO POMODORO
Abstract

POMODOROk tomate-ekoizle industrialaren tekniketan berritzen du, tomate-ekoizle industrialen errentagarritasunaren igoera nabarmena sustatzeko eta landa eremuko enplegua sustatzeko (NPBko SO7 eta OE8).

Espero diren emaitza nagusiak dira tomate-ekoizpenaren errentagarritasun handiagoa lortzea industriarentzat eta nekazarientzat, neurriak hartzeko kostu eta faktore horiek optimizatzea: uraren kontsumoa, energia eta ongarrien erabilera hobetzea.

Esparru hau kontuan hartuta, parte hartzen duten profesionalentzako gomendio nagusiak hauek dira:

  1. Transformazio-industriaren azken erabiltzailearentzat balio erantsia alorreko tomate-defizita murriztea da industria-eskariari dagokionez eta ekoizpen egonkorra eta kalitatezkoa izan ahal izatea, eskaintza kontrolatuz.
  2. Bigarrenik, nekazarientzako onurak kostuak eta baliabideak aurreztea izango da (ura, ongarriak) lurpeko ureztatze sistema berritzaileari eta laboreen kudeaketa agronomikoari esker.
  3. Nekazarien produktibitatea eta errentagarritasuna hobetzea sektorean nekazaritza-ekintzailetza sustatzeaz gain.
  4. Antolakuntza logistikoa hobetzea, Extremadurako praktika onak gainerako lurraldeetan sartuko dira, ekoizleen posizioa hobetuko da eta lanpostuak sortuko dira.
Azalpena

POMODORO proiektuaren ardatz nagusia ekoizpenean uraren eraginkortasuna areagotzea da sasoiko laboreetarako ureztatze-sistemen ez-konbentzionalen bidez, Espainian sektorean dagoen ur eskasiari aurre egiteko (OE1+OE5).

Jardueren deskribapena

Hiru plataforma esperimental (EP) garatzea hiru eskualdetan: Extremaduran, Andaluzian eta Murtzian. Plataforma horietako bakoitza helburu ezberdin batekin garatuko da, dibulgazio- eta prestakuntza-jarduerak garatzeko erakusgarri-tresna gisa. PEMurciaren helburu agronomiko nagusia da ureztatze sistemek inbertitutako baliabideen produktibitatean eragina izateko duten gaitasuna eta baliabideen kudeaketak azken produktuaren kalitatean nola eragin dezakeen ebaluatzea.

Testuinguruko deskribapena

Espainian, lehorteak fenomeno ziklikoak dira; dena den, berotze globalaren ondorioz tenperaturen igoerak ohikoa baino euririk gabeko aldi luzeagoak eta biziagoak izatea ekarri du azken urteotan. Horrek galera handiak sortzen ditu nekazaritza sektorean eta gobernuak uraren erabilerari dagokionez neurri murriztaileak ezartzera behartzen ditu. Hori dela eta, landa eremuan uraren erabileraren eraginkortasuna hobetzea beharrezkoa da. Tomate prozesatua, batez ere Extremaduran eta Andaluzian garatutako jarduera espezializatua da. Sektore hau etengabe hazten ari da eta landa eremu handiak hartzen ditu eta Espainiako nekazaritzaren portzentaje handia ez ezik, epe luzerako balio kate bat ere hartzen du, hala nola, tomate-saltsa-industria naturala eta produktu horien esportazio-sektorea.

2022an, eguraldi-baldintzak direla eta, 2.100 milioi kilo ekoiztu ziren, 2021arekin alderatuta % 34 gutxiago. Hala ere, tomatearen prozesamenduak bolumen-hazkunde egonkorra mantentzen du mundu osoan, 37.257 milioi kilo prozesatu baititu. Zehazki, diru-sarreren aldetik, kalitatezko tomate saltsa (etxekoa, tomate kontzentratuaren aldean) azken 10 urteotan fakturazioa gehien handitu duen merkatu hazten ari da, elikagaien industrian dituen aplikazio ugariengatik. Nekazarientzako merkatu-abantaila hori ezin da ahaztu Espainia bezalako herrialde batean, munduko ekoizpenaren batez besteko %10a baita, beraz, nazio mailan produktu honen errendimenduak eta kalitatea hobetzeko neurriak hartu behar dira.

Helburuak

PEAndalucíaren helburu nagusia lan baldintza desberdinak dituzten nekazarientzako erabakiak hartzeko tresna digitala garatzea ahalbidetzea da, ureztatze sistemek eta ureztatze eta elikadura kudeaketa autonomoek laboreen errentagarritasunean eta produktibitatean eragina izan dezaten.

  • Extremadura Proiektuaren helburu nagusia urtaro anitzeko ureztatze sistemen errentagarritasuna eta iraunkortasuna ebaluatzea da, urtaro ezberdinetan erabiltzeko ureztatze sistemak berrerabiltzeko, ebaluatzeko eta biltegiratzeko beharrezkoak diren lanak ezarri eta zehaztean arreta jarriz.
    • Tomate prozesatzeko sektoreko inpaktu txostenetarako eta praktika jasangarrietarako datuak biltzea.
    • Praktika Komunitatearen bidez zabaltzeko plana ezagutza transferitzeko tresna gisa.
Results

Espero diren emaitza nagusiak dira tomate-ekoizpenean errentagarritasun handiagoa lortzea industria eta nekazarientzat, kostuak eta aurre egin daitezkeen faktoreak optimizatzea: uraren kontsumoa, energia eta ongarrien erabilera hobetzea.

Bereziki, beste emaitza/aurkikuntza batzuk:

  • Tomate-hazkuntza industrialari aplikatutako zehaztasun handiko ureztatze sistemen diseinu-irizpideak, non uraren erabilgarritasuna eta kalitatea mugatuak diren.
  • Ekoizleen erabakiak hartzen laguntzeko eta nekazaritza-praktika seguru, jasangarri eta eraginkorrak ezartzeko tresna digitala.
  • Sektorearen eta ekoizleen arazo zehatzak, proposatutako irtenbideak eta lortutako emaitzak definitzen dituzten plataforma esperimentalen kasu-azterketa.
  • Inplementatutako nekazaritza-praktiken eragin-txostena.
  • Ekoizleek eta nekazari berriek jasangarritasuna mugatzen duten behar eta oztopoen berri ematea.
  • Hautemandako oztopoak konpontzeko POMODOROk proposatutako produkzio ereduan oinarritutako estrategien eta negozio ereduen gida.
  • Nekazaritza-tekniken erabilera hedatua sustatzea tomatea prozesatzeko balioa handitzeko, produktuaren azken kalitatea, eta sektorearen eta bere ekoizpen-katearen iraunkortasuna, emaitzak partekatuz eta sektoreko aukerak sustatuz, gazteei arreta berezia jarriz.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: APAG EXTREMADURA NEKAZARITZA ETA ABELTZAINTZA GAZTEAK
  • Posta helbidea: AV. PORTUGAL PG. CEPANSA, Badajoz
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: central@apagextremadura.com
  • Telefonoa: 924389386
Informazio gehigarria

Inplikatutako profesionalentzako gomendio nagusiak hauek dira: Transformazio-industrian azken erabiltzailearentzat balio erantsia alorreko tomatearen defizita murriztea da industria-eskariari dagokionez eta ekoizpen egonkorra eta kalitatezkoa izan ahal izatea, eskaintza kontrolatuz. Bigarrenik, nekazarientzako onurak kostu eta baliabideetan (ura, ongarriak) aurreztea izango da, lurpeko ureztatze sistema berritzaileari eta laborearen kudeaketa agronomikoari esker. Nekazarien produktibitatea eta errentagarritasuna hobetzea, sektorean nekazaritzako ekintzailetza sustatzeaz gain. Antolakuntza logistikoa hobetzea, Extremadurako praktika onak gainerako lurraldeetara bilduko dira, ekoizleen posizioa hobetuko dute eta enplegua sortuko dute.

Koordinatzaileak
  • APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
Onuradunak
  • APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
Kanpoko kontratazioa
  • AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
  • SISTEMA AZUD S.A.
  • TEPRO CONSULTORES AGRICOLAS, S.L.
  • TEPRO EXTREMADURA S.L.
  • HIDA ALIMENTACIÓN S.A.
  • EVERGRANT GESTIÓN DE PROYECTOS S.L.