Skip to main content
GO POMODORO

GO POMODORO: Extremaduran, Andaluzian eta Murtzian tomate industrialaren balioa handitzeko ekoizpen aurreratua eta jasangarria.

  • Mota Grupo operativo
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
  • Proiektuaren webgunea GO Pomodoro
Abstract

POMODOROk tomate-ekoizle industrialaren tekniketan berritzen du, tomate-ekoizle industrialen errentagarritasunaren igoera nabarmena sustatzeko eta landa eremuko enplegua sustatzeko (NPBko SO7 eta OE8).

Espero diren emaitza nagusiak dira tomate-ekoizpenaren errentagarritasun handiagoa lortzea industriarentzat eta nekazarientzat, neurriak hartzeko kostu eta faktore horiek optimizatzea: uraren kontsumoa, energia eta ongarrien erabilera hobetzea.

Esparru hau kontuan hartuta, parte hartzen duten profesionalentzako gomendio nagusiak hauek dira:

  1. Transformazio-industriaren azken erabiltzailearentzat balio erantsia alorreko tomate-defizita murriztea da industria-eskariari dagokionez eta ekoizpen egonkorra eta kalitatezkoa izan ahal izatea, eskaintza kontrolatuz.
  2. Bigarrenik, nekazarientzako onurak kostuak eta baliabideak aurreztea izango da (ura, ongarriak) lurpeko ureztatze sistema berritzaileari eta laboreen kudeaketa agronomikoari esker.
  3. Nekazarien produktibitatea eta errentagarritasuna hobetzea sektorean nekazaritza-ekintzailetza sustatzeaz gain.
  4. Antolakuntza logistikoa hobetzea, Extremadurako praktika onak gainerako lurraldeetan sartuko dira, ekoizleen posizioa hobetuko da eta lanpostuak sortuko dira.
Azalpena

POMODORO proiektuaren ardatz nagusia ekoizpenaren ur-eraginkortasuna areagotzea da sasoiko laboreetan ureztatze-sistemen ez-konbentzionalen bidez, sektoreak gaur egun Espainian duen ur-defizit egoerari aurre egiteko (OE1+OE5).

Jardueren deskribapena
  • 3 plataforma esperimental (EP) garatzea 3 eskualdetan: Extremadura, Andaluzia eta Murtzia, eta horietako bakoitzean plataforma esperimental bat garatuko da helburu ezberdin batekin, informazio- eta prestakuntza-ekintzak garatzeko erakusgarri-tresna gisa balio dezan. PEMurciaren helburu agronomiko nagusia da inbertitutako baliabideen produktibitatean eragina izateko ureztatze sistemek duten gaitasuna eta baliabideen kudeaketak azken produktuaren kalitatean nola eragin dezakeen ebaluatzea. PEAndalucíaren helburu nagusia da tresna digitala garatzea ahalbidetzea, lan-baldintza desberdinak dituzten nekazariei erabakiak hartzen laguntzeko, ureztatzeko sistemen gaitasuna eta ureztatzearen eta elikaduraren kudeaketa autonomoaren errentagarritasunean eta laboreen produktibitatean eragina izateko. PEExtremaduraren helburu nagusia urtaro anitzeko ureztatze sistemen errentagarritasuna eta iraunkortasuna ebaluatzea da, kanpaina ezberdinetan erabiltzeko ureztatze sistemen berrerabili, ebaluatu eta biltzeko beharrezko lanak ezarri eta zehaztuz.
  • Tomatearen industriako inpaktu-txostenetarako eta praktika jasangarrietarako datuak biltzea.
  • Praktika Komunitatearen bidez zabaltzeko plana ezagutza transferitzeko tresna gisa.
Testuinguruko deskribapena

Espainian, lehorteak fenomeno ziklikoak dira, hala ere, berotze globalaren ondorioz tenperaturaren igoera orokorrak, azken urteotan, ohi baino euririk gabeko aldi luzeagoak eta biziagoak eragiten ari da. Horrek nekazaritza sektorean galera handiak sortzen ditu eta Administrazioak uraren erabilerari dagokionez neurri murriztaileak ezartzera behartzen ditu.

Hori dela eta, landa eremuan uraren erabileraren eraginkortasuna hobetzea beharrezkoa da. Tomate industriala batez ere Extremaduran eta Andaluzian garatzen den jarduera espezializatua da, landa eremu handiak hartzen dituen sektore egonkorra eta hazten ari dena eta horren menpekoa ez ezik, balio kate luze bat ere bada Espainian tomate-saltsa naturalen industria eta produktu horien esportazio-sektorea.

2022ko azken urtean, eguraldi-baldintzak direla eta, 2.100 milioi kilo ekoiztu dira, eta horrek 2021. urtearekin alderatuta %34ko jaitsiera ekarri du. Hala ere, tomatearen industrializazioak bolumenaren hazkunde egonkor mantentzen du mundu osoan, 37.257 milioi kilo industrializatuta.

Bereziki, errenta mailan, kalitatezko tomate saltsa (etxekoa, tomate kontzentratuaren aldean) azken 10 urteotan negozio-zifra gehien biderkatu duen goranzko merkatua da, elikagaien industrian dituen aplikazio ugariengatik. Nekazarientzako merkatu-abantaila hori ezin da alde batera utzi Espainia bezalako herrialde batean, munduko ekoizpenaren batez besteko %10 hartzen baitu, beraz, nazio mailan produktu honen errendimenduak eta kalitatea hobetzeko jardun beharra dago.

Helburuak

POMODOROk tomate-ekoizle industrialaren tekniketan berritzen du, tomate-ekoizle industrialen errentagarritasunaren igoera nabarmena sustatzeko eta landa eremuko enplegua sustatzeko (NPBko SO7 eta OE8).

POMODORO proiektuaren ardatz nagusia ekoizpenaren ur-eraginkortasuna areagotzea da sasoiko laboreetan ureztatze-sistemen ez-konbentzionalen bidez, sektoreak gaur egun Espainian duen ur-defizit egoerari aurre egiteko (OE1+OE5).

Results

Espero diren emaitza nagusiak dira tomate-ekoizpenaren errentagarritasun handiagoa lortzea industriarentzat eta nekazarientzat, neurriak hartzeko kostu eta faktore horiek optimizatzea: uraren kontsumoa, energia eta ongarrien erabilera hobetzea. Bereziki, beste emaitza/aurkikuntza batzuk:

  1. Uraren erabilgarritasun eta kalitate mugatuak baldintzatutako tomatearen laborantza industrialari aplikatutako eraginkortasun oso altuko zehaztasun ureztatze sistemen diseinu-irizpideak.
  2. Ekoizleen erabakiak hartzen laguntzeko tresna digitala, nekazaritza-praktika seguru, jasangarri eta eraginkorrak ezartzea ahalbidetzen duena.
  3. Sektorearen eta ekoizleen arazo zehatzak, proposatutako irtenbideak eta lortutako emaitzak definitzen dituzten plataforma esperimentalen kasu-azterketa.
  4. Inplementatutako nekazaritza-praktiken eraginaren txostena.
  5. Ekoizleek eta nekazari berriek beren jasangarritasuna hautematen eta mugatzen dituzten behar eta oztopoen berri ematea.
  6. Hautemandako oztopoak konpontzeko POMODOROk proposatutako produkzio ereduan oinarritutako estrategien eta negozio ereduen gida.
  7. Nekazaritza-tekniken erabilera zabala sustatzea tomate industrialaren balioa handitzeko, produktuaren azken kalitatea eta sektorearen eta bere produkzio-katearen iraunkortasuna emaitzen transferentziaren bidez, sektorearen aukerak sustatuz komunitatearen artean arreta berezia jarriz. gaztea.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailearen izena: APAG EXTREMADURA NEKAZARITZA ETA ABELTZAINTZA GAZTEAK
  • Posta helbidea: AV. PORTUGAL PG. CEPANSA, Badajoz
  • Koordinatzailearen helbide elektronikoa: central@apagextremadura.com
  • Telefonoa: 924389386
Informazio gehigarria

Parte hartzen duten profesionalentzako gomendio nagusiak hauek dira:

  • Transformazio-industriaren azken erabiltzailearentzat balio erantsia alorreko tomate-defizita murriztea da industria-eskariari dagokionez eta ekoizpen egonkorra eta kalitatezkoa izan ahal izatea, eskaintza kontrolatuz.
  • Bigarrenik, nekazarientzako onurak kostuak eta baliabideak aurreztea izango da (ura, ongarriak) lurpeko ureztatze sistema berritzaileari eta laboreen kudeaketa agronomikoari esker.
  • Nekazarien produktibitatea eta errentagarritasuna hobetzea sektorean nekazaritza-ekintzailetza sustatzeaz gain.
  • Antolakuntza logistikoa hobetzea, Extremadurako praktika onak bilduko dira, gainerako lurraldeetara, ekoizleen posizioa hobetuko da eta lanpostuak sortuko dira.
Koordinatzaileak
  • APAG Extremadura Jóvenes Agricultores y Ganaderos
Kolaboratzaileak
  • AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
  • SISTEMA AZUD S.A.
  • TEPRO CONSULTORES AGRICOLAS, S.L.
  • TEPRO EXTREMADURA S.L.
  • HIDA ALIMENTACIÓN S.A.
  • EVERGRANT GESTIÓN DE PROYECTOS S.L.
Onuradunak
  • APAG Extremadura Jóvenes Agricultores y Ganaderos