POMODORO Talde Operatiboa: Extremaduran, Andaluzian eta Murtzian tomate industrialen balioa handitzeko ekoizpen aurreratu eta jasangarria.
- Mota Talde operatiboa
- Egoera Abian
- Exekuzioa 2024 -2027
- Esleitutako Aurrekontua 599.540,00 €
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
- Finantza-iturri nagusia 2023-2027ko NPB
- Proiektuaren webgunea GO POMODORO
POMODORO tomate industrialen sektoreari eragin sozial eta ingurumeneko handia duten nekazaritza-teknologia eta teknika berritzaileak ekartzen dizkion proiektu bat da. POMODOROk emaitzen transferentzia gidatuko du Andaluzia, Extremadura eta Murtzia eskualdeetako ekoizleei, uraren eta lurzoruaren kudeaketa jasangarria sustatuz, tomate industrialen balio-katea XXI. mendeko klima-, ekonomia- eta gizarte-errealitateetara egokitzeko helburuarekin.
POMODORO proiektuaren ardatz nagusia uraren eraginkortasuna handitzea da ekoizpenean, ureztatze-sistema ez-konbentzionalen bidez, Espainiako sektorean dagoen ur eskasiari aurre egiteko (OE1+OE5).
Hiru plataforma esperimental (EP) garatzea hiru eskualdetan: Extremadura, Andaluzia eta Murtzia. Bakoitza helburu desberdin batekin garatuko da, hezkuntza- eta dibulgazio-jarduerak garatzeko erakustaldi-tresna gisa balioko duena. PEMurciaren helburu agronomiko nagusia ureztatze-sistemek inbertitutako baliabideen produktibitatean duten eragina ebaluatzea da, eta baliabideen kudeaketak azken produktuaren kalitatean duen eragina ebaluatzea.
Espainian, lehorteak fenomeno ziklikoak dira; hala ere, berotze globalaren ondorioz tenperaturen igoera orokorrak, azken urteotan, ohi baino euririk gabeko aldi luzeagoak eta biziagoak eragin ditu. Horrek galera handiak sortzen ditu nekazaritza sektorean eta gobernuak behartzen ditu uraren erabilerari buruzko neurri murriztaileak ezartzera. Beraz, ezinbestekoa da landa eremuan uraren erabileraren eraginkortasuna hobetzea. Tomateak prozesatzea batez ere Extremaduran eta Andaluzian garatzen den jarduera espezializatua da. Sektore hazkor eta egonkorra da, landa-eremu handiak hartzen dituena eta Espainiako nekazaritzaren ehuneko handi bat ez ezik, balio-kate luze bat ere sostengatzen duena, hala nola tomate saltsa naturalaren industria eta produktu horien esportazio sektorea.
2022an, eguraldiaren ondorioz, 2.100 milioi kilo ekoitzi ziren, 2021arekin alderatuta % 34ko jaitsiera. Hala ere, tomatearen prozesamenduak bolumenaren hazkunde egonkorra mantentzen du mundu osoan, 37.257 milioi kilo prozesatu baitira. Zehazki, diru-sarrerei dagokienez, kalitatezko tomate saltsa (etxekoa, tomate kontzentratuaren aldean) azken 10 urteetan bere fakturazioa gehien biderkatu duen merkatu hazten ari da, elikagaien industrian dituen aplikazio ugariengatik. Nekazaritzarako merkatu abantaila hau ezin da alde batera utzi Espainia bezalako herrialde batean, munduko ekoizpenaren % 10 batez beste hartzen baitu, beraz, produktu honen uztak eta kalitatea hobetzeko neurriak hartu behar dira estatu mailan.
PEAndalucía-ren helburu nagusia lan-baldintza desberdinak dituzten nekazarientzako erabakiak hartzeko laguntza-tresna digital bat garatzea ahalbidetzea da, ureztatze-sistemek eta ureztatze eta nutrizio kudeaketa autonomoak laboreen errentagarritasunean eta produktibitatean eragiteko duten gaitasuna ebaluatuz.
- Extremadura Proiektuaren helburu nagusia urtaro anitzeko ureztatze sistemen errentagarritasuna eta iraunkortasuna ebaluatzea da, urtaro desberdinetan erabiltzeko ureztatze sistemak berrerabiltzeko, ebaluatzeko eta biltegiratzeko behar den lana ezartzean eta definitzean arreta jarriz.
- Tomatearen prozesamendu sektorean inpaktu-txostenetarako eta praktika iraunkorretarako datuak bildu.
- Zabalkunde plana Praktika Komunitatearen bidez, ezagutza transferitzeko tresna gisa.
Espero diren emaitza nagusiak hauek dira: industriarentzat eta nekazaritzarako tomate-ekoizpenean errentagarritasun handiagoa lortzea, kostuak optimizatzea eta jorratu daitezkeen faktoreak: ur-kontsumoa, energia eta ongarrien erabilera hobetzea.
Bereziki, beste emaitza/aurkikuntza batzuk:
- Tomate industrialaren laborantzan aplikatutako ureztatze-sistema zehatz eta eraginkorren diseinu-irizpideak, non uraren eskuragarritasuna eta kalitatea mugatuak diren.
- Ekoizleei erabakiak hartzen laguntzeko eta nekazaritza-jardunbide seguruak, iraunkorrak eta eraginkorrak ezartzeko aukera emateko tresna digitala.
- Sektorearen eta ekoizleen arazo espezifikoak, proposatutako irtenbideak eta lortutako emaitzak definitzen dituzten plataforma esperimentalen kasu-azterketa.
- Ezarritako nekazaritza-praktiken inpaktu-txostena.
- Ekoizleek eta nekazari berriek beren iraunkortasuna mugatzen duten beharrei eta oztopoei buruzko txostena.
- POMODOROk proposatutako ekoizpen-ereduan oinarritutako estrategien eta negozio-ereduen gida, hautemandako oztopoak konpontzeko.
- Nekazaritza-tekniken erabilera zabala sustatzea tomate prozesatuen balioa, produktuaren azken kalitatea eta sektorearen eta bere ekoizpen-katearen iraunkortasuna handitzeko, emaitzak partekatuz eta sektoreko aukerak sustatuz, gazteei arreta berezia jarriz.
- Koordinatzailearen/erakundearen izena: APAG EXTREMADURA NEKAZARI ETA ABELATAR GAZTEAK
- Posta helbidea: AV. PORTUGAL PG. CEPANSA, Badajoz
- Koordinatzailearen/erakundearen helbide elektronikoa: central@apagextremadura.com
- Telefonoa: 924389386
Profesionalentzako gomendio nagusiak hauek dira: Prozesatzeko industrian azken erabiltzailearentzat balio erantsia da tomateen defizita murriztea industria-eskariarekiko, eta ekoizpen egonkor eta kalitatezkoa izatea, hornidura kontrolatuz. Bigarrenik, nekazarientzako onurak kostuetan eta baliabideetan (ura, ongarriak) aurreztea izango dira, lurpeko ureztatze sistema berritzaileari eta laborearen kudeaketa agronomikoari esker. Nekazarien produktibitatea eta errentagarritasuna hobetzea, sektoreko nekazaritza-ekintzailetza sustatzeaz gain. Logistika-antolaketaren hobekuntza, Extremadurako praktika onak lurralde osora zabalduko dira, ekoizleen posizioa hobetuko da eta enplegua sortuko da.
- APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
- APAG EXTREMADURA JOVENES AGRICULTORES Y GANADEROS
- AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS
- SISTEMA AZUD S.A.
- TEPRO CONSULTORES AGRICOLAS, S.L.
- TEPRO EXTREMADURA S.L.
- HIDA ALIMENTACIÓN S.A.
- EVERGRANT GESTIÓN DE PROYECTOS S.L.