Ir o contido principal
Logo GO blood4goods

Grupo Operativo BLOOD4GOODS: Obtención de produtos de alto valor engadido a partir de sangue residual de matadoiro como alternativa de xestión sostible e de baixo custo.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 599.960,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Galicia
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO BLOOD4GOODS
Abstract

Estímase que os matadoiros en España xeran 5,1 millóns de toneladas de subprodutos ao ano, dos que 200 millóns de kg son sangue. Este subproduto é especialmente preocupante dende o punto de vista ambiental, por iso o Proxecto Blood4Goods pretende ofrecer unha alternativa tecnicamente viable e sostible que permita xestionar o sangue dos matadoiros mediante a obtención de produtos de alto valor engadido.

Descrición

O sector ten a oportunidade de aproveitar as oportunidades que presenta o sangue dos matadoiros e aproveitar a ciencia e a tecnoloxía para desenvolver alternativas de xestión de baixo custo que as empresas poidan adoptar para transformar o sangue dun residuo indesexable nun recurso de alto valor.

Descrición das actividades
  • Produción de hidrolizados proteicos.
  • Obtención de bioestimulantes de alto valor engadido; obtención de ingredientes alimentarios ricos en proteínas.
  • Validación de bioestimulantes baseados no uso de sangue bovino hidrolizado en cultivos agroalimentarios.
  • Validación de alimentos funcionais a partir do uso de hidrolizados de proteínas de sangue porcino.
  • Validación de produtos cárnicos baseada no uso de hidrolizado de proteínas de sangue porcino.
  • Comparación de bioestimulantes formulados con hidrolizados de proteínas de sangue bovino ou porcino.
  • Determinación da viabilidade tecnoeconómica, da sustentabilidade ambiental e da aceptación social.
Descrición contextual

Estímase que os matadoiros en España xeran 5,1 millóns de toneladas de subprodutos ao ano, dos que 200 millóns de kg son sangue. Este subproduto resulta especialmente preocupante desde o punto de vista ambiental, dados os elevados volumes xerados, a súa carga contaminante e a súa complexa composición, que dificultan a súa xestión. Actualmente, a pesar do seu alto potencial para producir produtos de alto valor engadido, xestionase maioritariamente como residuos SANDACH. Aínda que isto supón unha importante carga administrativa e xurídica e custos asociados, é a única alternativa economicamente viable para a maioría das empresas.

Por unha banda, contar cun sistema de recuperación de proteínas in situ, tendo en conta as alternativas actualmente dispoñibles, supón un custo mínimo estimado duns 5 millóns de euros, o que supón un prezo moi elevado que a gran maioría das empresas do sector non se pode permitir. Unha alternativa poderían ser os sistemas de tratamento centralizados; non obstante, tamén supoñen un importante investimento a nivel industrial, en canto ao impacto ambiental da actividade (a actividade in situ non xera novos impactos ambientais), o que limita o seu desenvolvemento.

Ademais, tamén teñen un importante impacto ambiental debido á pegada de carbono do transporte de residuos. Na actualidade, só os grandes matadoiros situados en Cataluña e na conca mediterránea xestionan o sangue deste xeito, o que supón arredor do 30% do total.

O sector cárnico ten que centrarse en aproveitar as oportunidades que presenta o sangue do matadoiro e apoiarse na ciencia e na tecnoloxía para desenvolver alternativas de xestión de baixo custo que poidan ser adoptadas polas empresas e transformalo dun residuo indesexable nun recurso valioso.

Obxectivos
  • O obxectivo xeral é ofrecer unha alternativa tecnicamente viable e sostible que permita xestionar o sangue do matadoiro mediante a produción de produtos de alto valor engadido.
  • Obxectivos específicos:

    Valorar o sangue residual bovino/porcino como bioestimulante e validar o seu uso na agricultura. Valorar o sangue residual porcino como ingrediente rico en proteínas e validar o seu uso en alimentos funcionais e carnes de consumo humano. Determinar a viabilidade e o grao de aceptación social dos bioestimulantes e dos ingredientes funcionais.
Resultados
  • Valorización de sangue bovino/porcino para obter bioestimulantes para a fecundación.
    • Indicadores: (1) 500 L de sangue bovino; (2) 1L de sangue porcino; (3) validación no TRL 6-7 de sangue bovino en polo menos 3 cultivos; (4) Comparación (laboratorio) entre bioestimulantes de sangue bovino e porcino tendo en conta a produtividade dos cultivos e o custo/beneficio.
  • Obtención de ingredientes funcionais ricos en proteínas a partir de sangue porcino para o seu uso na formulación de complementos alimenticios ou directamente en produtos cárnicos no marco da economía circular.
    • Indicadores: (1) 4 kg de ingredientes funcionais de sangue de porco para o seu uso en complementos alimenticios; (2) 1 kg de ingredientes funcionais de sangue de porco; (3) validación no TRL 6-7 dos ingredientes proteicos que se utilizarán na fabricación de polo menos 1 tipo de suplemento. Validación no TRL 5-6 do uso de ingredientes funcionais directamente en produtos cárnicos dentro da industria cárnica.
  • Informar sobre a viabilidade técnica e económica, a sustentabilidade ambiental e a aceptabilidade social das solucións desenvolvidas no marco do proxecto.
    • Indicador: (1) 3 informes
Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: UNIÓN DE COOPERATIVAS GAELGA ASOCIACIÓN DE COOPERATIVAS AGRARIAS (AGACA)
  • Dirección postal: RÚA TOMIÑO Nº22 ENTREPLANTA, SANTIAGO DE COMPOSTELA 15703 A CORUÑA (GALICIA)
  • Correo electrónico coordinador/entidade: agaca@agaca.coop
  • Teléfono: +34981584911
Coordinadores
  • UNIÓN DE COOPERATIVAS ASOCIACIÓN GAELGA DE COOPERATIVAS AGRARIAS (AGACA)
Beneficiarios
  • UNIÓN DE COOPERATIVAS ASOCIACIÓN GAELGA DE COOPERATIVAS AGRARIAS (AGACA)
Subcontratado
  • MATADEROS INDUSTRIALES SOLER, S.A. (PROLONGO)
  • NOVAFRIGSA SAU
  • ASOCIACIÓN NACIONAL DE INDUSTRIAS DE LA CARNE DE ESPAÑA ANICE
  • MORENO RUIZ HERMANOS, S.L.
  • HEROGRA FERTILIZANTES, S.A.