Ir o contido principal
GO BLOOD4GOODS

GO BLOOD4GOODS: obtención de produtos de alto valor engadido a partir de sangue residual de matadoiro como alternativa de xestión sostible e de baixo custo

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Galicia
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO Blood4Goods
Abstract

Estímase que os matadoiros en España xeran 5,1 millóns de toneladas de subprodutos ao ano, dos que 200 millóns de kg son sangue. Este subproduto é especialmente preocupante dende o punto de vista ambiental, por iso o Proxecto Blood4Goods pretende ofrecer unha alternativa tecnicamente viable e sostible que permita xestionar o sangue dos matadoiros mediante a obtención de produtos de alto valor engadido.

Descrición

O sector ten a oportunidade de aproveitar as oportunidades que presenta o sangue do matadoiro e apoiarse na ciencia e a tecnoloxía para desenvolver alternativas de xestión de baixo custo que poidan ser adoptadas polas empresas para que o sangue pase de ser un residuo indesexable a un recurso de alto valor engadido.

Descrición das actividades
  • Preparación de hidrolizados proteicos.
  • Obtención de bioestimulantes de alto valor engadido; obtención de ingredientes alimentarios ricos en proteínas.
  • Validación de bioestimulantes baseados no uso de hidrolizado de sangue bovino en cultivos agroalimentarios.
  • Validación de alimentos funcionais a partir do uso de hidrolizados proteicos de sangue porcino.
  • Validación de produtos cárnicos baseada no uso de hidrolizado de proteína de sangue porcino.
  • Comparación de bioestimulantes formulados con hidrolizados de proteínas de sangue bovino ou porcino.
  • Determinación da viabilidade tecnoeconómica, da sustentabilidade ambiental e da aceptación social.
Descrición contextual

Estímase que os matadoiros en España xeran 5,1 millóns de toneladas de subprodutos ao ano, dos que 200 millóns de kg son sangue. Este subproduto é especialmente preocupante desde o punto de vista ambiental, dados os elevados volumes xerados, a súa carga contaminante e a súa complexa composición, que dificultan a súa xestión.

Na actualidade, a pesar do seu alto potencial para a obtención de produtos de alto valor engadido, xestionase maioritariamente como residuos SANDACH. Aínda que isto supón unha importante carga administrativa e legal e un custo asociado, é a única alternativa economicamente viable para a maioría das empresas.

Por unha banda, contar cun sistema de recuperación de proteínas in situ, tendo en conta as alternativas existentes na actualidade, supón un custo mínimo estimado duns 5 millóns de euros, o que supón un prezo moi elevado do que non poden facer a gran maioría das empresas do sector ser permitido. Unha alternativa poderían ser os sistemas de tratamento centralizados, non obstante, tamén supoñen un importante investimento a nivel industrial, en canto ao impacto ambiental da actividade (a actividade in situ non xera novos impactos ambientais), o que limita o seu desenvolvemento.

Ademais, tamén teñen un importante impacto ambiental debido á pegada de carbono do transporte de residuos. Na actualidade, só os grandes matadoiros situados en Cataluña e no Arco Mediterráneo xestionan o sangue deste xeito, o que supón arredor do 30% do total.

O sector cárnico ten que centrarse en aproveitar as oportunidades que presenta o sangue do matadoiro e apoiarse na ciencia e a tecnoloxía para desenvolver alternativas de xestión de baixo custo que poidan ser adoptadas polas empresas e pasar de ser un residuo indesexable a un recurso valioso.

Obxectivos

O obxectivo xeral é ofrecer unha alternativa tecnicamente viable e sostible que permita xestionar o sangue dos matadoiros mediante a obtención de produtos de alto valor engadido.

Obxectivos específicos:

  • Valorar o sangue residual de vaca/porco como bioestimulante e validar o seu uso na agricultura.
  • Valorar o sangue porcino residual como ingrediente con alto contido proteico e validar o seu uso en alimentos funcionais e carnes de consumo humano.
  • Coñecer a viabilidade e o grao de aceptación social dos bioestimulantes e dos ingredientes funcionais.
Resultados
  1. Valorización de sangue bovino/porcino para obter bioestimulantes para a fecundación.
    • Indicadores:
      • (1) 500 L de sangue bovino;
      • (2) 1L de sangue porcino;
      • (3) validación para TRL 6-7 dos de sangue bovino en polo menos 3 cultivos;
      • (4) comparación (laboratorio) entre bioestimulantes de sangue bovino e porcino tendo en conta a produtividade dos cultivos e o custo/beneficio.
  2. Obtención de ingredientes funcionais con alto valor proteico a partir de sangue de porco para o seu uso na formulación de complementos alimenticios ou directamente en produtos cárnicos no marco da economía circular.
    • Indicadores:
      • (1) 4 kg de ingredientes funcionais de sangue de porco para o seu uso en complementos alimenticios;
      • (2) 1 kg de ingredientes funcionais de sangue de porco;
      • (3) validación a TRL 6-7 dos ingredientes proteicos que se van utilizar na fabricación de polo menos 1 tipo de suplemento. Validación ao TRL 5-6 do uso de ingredientes funcionais directamente en produtos cárnicos dentro da industria cárnica.
  3. Informar sobre a viabilidade técnica e económica, a sustentabilidade ambiental e a aceptabilidade social das solucións desenvolvidas no marco do proxecto.
    • Indicador:
      • (1) 3 informes
Información de contacto
  • Denominación do coordinador: UNIÓN DE COOPERATIVAS GAELGA ASOCIACIÓN DE COOPERATIVAS AGRARIAS (AGACA)
  • Dirección postal: RÚA TOMIÑO Nº22 ENTREPLANTA, SANTIAGO DE COMPOSTELA 15703 A CORUÑA (GALICIA)
  • Correo electrónico do coordinador: agaca@agaca.coop
  • Teléfono: +34981584911
Coordinadores
  • Unión de Cooperativas Asociación Galega de Cooperativas Agrarias (AGACA)
Colaboradores
  • MATADEROS INDUSTRIALES SOLER, S.A. (PROLONGO)
  • NOVAFRIGSA SAU
  • ASOCIACIÓN NACIONAL DE INDUSTRIAS DE LA CARNE DE ESPAÑA ANICE
  • MORENO RUIZ HERMANOS, S.L.
  • HEROGRA FERTILIZANTES, S.A.
Beneficiarios
  • Unión de Cooperativas Asociación Galega de Cooperativas Agrarias (AGACA)