GO BLOOD4GOODS: Obtenció de productes d'alt valor afegit a partir de sang residual d'escorxador com a alternativa de gestió sostenible i de baix cost
- Tipus Grupo operativo
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Galicia
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
- Web del projecte GO Blood4Goods
S'estima que els escorxadors a Espanya generen 5,1 M de tones de subproductes a l'any, 200 M kg dels quals són sang. Aquest subproducte és especialment preocupant des del punt de vista mediambiental, per això el Projecte Blood4Goods pretén oferir una alternativa tècnicament viable i sostenible que permeti gestionar la sang dels escorxadors mitjançant l'obtenció de productes d'alt valor afegit.
El sector té l'oportunitat d'aprofitar les oportunitats que presenta la sang d'escorxador i recolzar-se en la ciència i la tecnologia per desenvolupar alternatives de gestió de baix cost que puguin ser adoptades per les empreses perquè la sang passi de ser un residu indesitjable a un recurs d'alt valor afegit.
- Elaboració d'hidrolitzats proteics.
- Obtenció de bioestimulants d'alt valor afegit; obtenció d'ingredients alimentaris rics en proteïnes.
- Validació de bioestimulants basats en la utilització d'hidrolitzat de sang vacuna en cultius agroalimentaris.
- Validació d'aliments funcionals basats en la utilització d'hidrolitzats proteics de sang porcina.
- Validació de productes carnis basats en la utilització d'hidrolitzat proteic de sang porcina.
- Comparativa de bioestimulants formulats amb hidrolitzats proteics de sang vacuna o porcina.
- Determinació de la viabilitat tecnoeconòmica, sostenibilitat ambiental i acceptació social.
S'estima que els escorxadors a Espanya generen 5,1 M de tones de subproductes a l'any, 200 M kg dels quals són sang. Aquest subproducte és especialment preocupant des del punt de vista mediambiental, atesos els elevats volums generats, la càrrega contaminant i la complexa composició, que en dificulten la gestió.
Actualment, malgrat el seu potencial elevat per a l'obtenció de productes d'alt valor afegit, es gestiona majoritàriament com a residu SANDACH. Encara que això suposa una càrrega administrativa i legal important i un cost associat, és l'única alternativa econòmicament viable per a la majoria de les empreses.
D'una banda, disposar d'un sistema de recuperació de proteïnes in situ, tenint en compte les alternatives existents actualment, suposa un cost mínim estimat al voltant dels 5 M€, fet que suposa un preu molt elevat que la gran majoria d'empreses del sector no es poden permetre. Una alternativa podrien ser els sistemes de tractament centralitzat, però també suposen una important inversió a nivell industrial, en termes de l'impacte ambiental de l'activitat (l'activitat in situ no genera nous impactes ambientals), cosa que en limita el desenvolupament.
A més, també tenen un important impacte ambiental degut a la petjada de carboni que suposa el transport dels residus. Actualment, només els grans escorxadors ubicats a Catalunya ia l'Arc Mediterrani gestionen la sang d'aquesta manera, cosa que suposa al voltant d'un 30% del total.
El sector carni necessita centrar-se a aprofitar les oportunitats que presenta la sang d'escorxador i recolzar-se en la ciència i la tecnologia per desenvolupar alternatives de gestió de baix cost que les empreses puguin adoptar i passar de ser un residu indesitjable a un recurs valuós.
L'objectiu general és oferir una alternativa tècnicament viable i sostenible que permeti gestionar la sang dels escorxadors mitjançant l'obtenció de productes d'alt valor afegit.
Objectius específics:
- Valoritzar sang residual vacuna/porcina com a bioestimulant i validar-ne l'ús en agricultura.
- Valoritzar sang residual porcina com a ingredient d'alt contingut proteic i validar-ne l'ús en aliments funcionals i carnis per a consum humà.
- Conèixer la viabilitat i el grau d'acceptació social dels bioestimulants i els ingredients funcionals.
- Valorització de sang bovina/porcina per a l'obtenció de bioestimulants per a la fertilització.
- Indicadors:
- (1) 500 L a partir de sang bovina;
- (2) 1L a partir de sang porcina;
- (3) validació a TRL 6-7 dels de sang bovina en almenys 3 cultius;
- (4) comparació (laboratori) entre bioestimulants de sang bovina i porcina considerant productivitat dels cultius i cost/benefici.
- Indicadors:
- Obtenció d'ingredients funcionals d'alt valor proteic a partir de sang porcina per utilitzar-los en la formulació de complements alimentaris o directament en productes carnis en el marc de l'economia circular.
- Indicadors:
- (1) 4 kg d'ingredients funcionals procedents de sang de porc per a ús en complements alimentaris;
- (2) 1 kg d'ingredients funcionals procedents de sang de porc;
- (3) validació a TRL 6-7 dels ingredients proteics per ser utilitzats en la fabricació d'almenys 1 tipus de complement. Validació a TRL 5-6 de l'ús d'ingredients funcionals directament en productes carnis dins de la indústria càrnia.
- Indicadors:
- Aportar informació sobre la viabilitat tècnica i econòmica, la sostenibilitat ambiental i lacceptabilitat social de les solucions desenvolupades en el marc del projecte.
- Indicador:
- (1) 3 informes
- Indicador:
- Nom coordinador: UNIÓ DE COOPERATIVES ASSOCIACIÓ GAELGA DE COOPERATIVES AGRÀRIES (AGACA)
- Adreça postal: RUA TOMIÑO Nº22 ENTREPLANTA, SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA 15703 A CORUÑA (GALÍCIA)
- Email coordinador: agaca@agaca.coop
- Telèfon: +34981584911
- Unión de Cooperativas Asociación Galega de Cooperativas Agrarias (AGACA)
- MATADEROS INDUSTRIALES SOLER, S.A. (PROLONGO)
- NOVAFRIGSA SAU
- ASOCIACIÓN NACIONAL DE INDUSTRIAS DE LA CARNE DE ESPAÑA ANICE
- MORENO RUIZ HERMANOS, S.L.
- HEROGRA FERTILIZANTES, S.A.
- Unión de Cooperativas Asociación Galega de Cooperativas Agrarias (AGACA)